Criza financiară afectează profund mediul rural. Ce bani pot accesa primăriile ieșene

1bani1

Dimensiune font:

| 14-05-2025 17:30

Criza financiară care pune stăpânire pe România a afectat în special mediul rural, acolo unde fondurile destinate investițiilor în lucrări de utilitate publică sunt pe terminate. Și cum marea majoritate a unităților administrativ-teritoriale nu-și pot permite cheltuieli de ordinul milioanelor de euro - peste trei sferturi dintre primăriile ieșene, de exemplu, având venituri anuale mai mici decât fondul de salarii! – falimentul bate cu putere la ușă. Singura salvare ar fi banii europeni, dar și aici drumurile încep să se „îngusteze”.

Una dintre principalele direcții prin care România își poate asigura dezvoltarea economico-socială, recunoscută și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este investiția în comunitățile locale. Pentru a răspunde nevoilor identificate de aceste comunități, este important ca alocarea fondurilor să se facă în conformitate cu obiectivele stabilite în programele finanțate prin politica de coeziune.

În acest sens, au fost identificate și promovate măsuri concrete care sprijină dezvoltarea unităților administrativ-teritoriale din România, inclusiv a comunelor, contribuind astfel la o dezvoltare sustenabilă a comunităților.

Ce bani au la dispoziție autoritățile locale

Alocările dedicate României din fondurile europene aferente Politicii de Coeziune în perioada 2021 - 2027 însumează 30,986 miliarde euro (programele au un total de 44,43 miliarde euro, inclusiv contribuţia națională), astfel: 8 programe naţionale (dezvoltare durabilă, transport, sănătate, educație și ocuparea forţei de muncă, incluziune şi demnitate socială, program pentru o tranziție justă, creștere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare și asistenţă tehnică), având o alocare UE de aprox. 22,06 miliarde euro și 8 programe regionale, cu o alocare UE de aproximativ 8,92 miliarde euro.

Având în vedere faptul că fondurile externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2021-2027 sunt destinate şi dezvoltării regionale, prin programe dedicate fiecărei regiuni de dezvoltare a României, cu impact major asupra dezvoltării comunităţilor locale, potenţialii beneficiari pot aplica pentru accesarea de fonduri europene, în principal, în cadrul celor 8 Programe Regionale 2021-2027.

În plus, se pot pregăti și depune propuneri de proiecte și pentru anumite apeluri de proiecte lansate în cadrul programelor naționale, în funcţie de condiţiile prevăzute în ghidurile finale ale solicitantului.

Printre intervenţiile care pot fi susţinute prin programele aferente Politicii de Coeziune se numără și cele la infrastructura rutieră. Prin Programele Regionale 2021-2027 sunt finanțate investiții în modernizarea infrastructurii rutiere de importanţă regională pentru asigurarea conectivității la reţeaua TEN-T, precum şi intervenţii asupra suprastructurii/infrastructurii căii de rulare şi altor elemente tehnice, amenajări rutiere destinate circulației pietonilor şi bicicliştilor (trasee pietonale, piste pentru biciclete, drumuri pentru ciclişti) pe traseul DJ, stații de transport public smart pe traseul DJ (stații, soluţii smart pentru vânzarea de bilete, afişare pentru călători, informare și supraveghere video, inclusiv utilizare energie din surse regenerabile etc.), soluţii destinate siguranței rutiere (conform auditului de siguranţă rutieră și SNSR 2020-2030) în legătură directă cu infrastructura de transport rutieră.

600 milioane de euro pentru rețele noi de apă-canal

Prin programele actuale care includ finanţarea anumitor măsuri dedicate îmbunătăţirii infrastructurii din mediul rural, prin PNRR, sunt în implementare sau finalizate 9.127 proiecte care au ca beneficiari unităţi administrativ-teritoriale (UAT) comune (inclusiv unităţi de învățământ aflate în respectivele UAT-uri).

Sunt vizate extinderea sistemelor de apă şi canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori (investiţia are un buget de 600 milioane de euro) și colectarea apelor uzate în aglomerări mai mici de 2.000 de locuitori (buget de 200 milioane de euro).

Alte componente importante sunt cele referitoare la păduri și protecția biodiversităţii (buget PNRR alocat de 460,88 milioane euro), managementul deșeurilor (dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd şi al altor deşeuri agricole compostabile, cu un bugetul PNRR alocat de 255 milioane euro), transformarea digitală (acoperirea accesului la internet de foarte mare viteză în zonele în care piaţa nu poate furniza aceste servicii pe cont propriu - sate, inclusiv zone defavorizate (cu o alocare de 94 milioane euro), sprijin pentru mediul de afaceri - schemă de ajutor pentru digitalizarea IMM-urilor (buget de 500 milioane euro).  

La Componenta10 - Fondul local există o măsură de reabilitarea moderată a clădirilor publice (buget de 575 milioane euro) și o alta pentru elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de urbanism, pentru un numar de 298 de UAT-uri (buget de 40 milioane euro).

Prin Componenta 11 - Turism şi cultură se asigură promovarea a 12 rute turistice /culturale, implementarea a 2.404 km de piste pentru biciclete cu un buget alocat de 247,5 milioane euro, dar și sporirea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural cu un buget alocat de 7,79 milioane euro.

 

La Componenta 12 - Sănătate sunt admise proiecte vizând dotarea sau renovarea cabinetelor medicilor de familie, construirea și dotarea a 200 de centre comunitare  (buget de 40,2 milioane euro).

Componenta 13. Reforme sociale vine cu investiții în crearea unei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de а fi separaţi de familie (bugetul PNRR alocat este de 50,27 milioane euro), reabilitarea, renovarea şi dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități (buget de 50,15 milioane euro), crearea unei rețele de centre de îngrijire de zi şi de reabilitare pentru persoanele în vârstă (buget alocat de 87,56 milioane euro).

Peste 1,5 miliarde euro pentru finanțarea proiectelor din domeniul educației

Componenta 15. Educație asigură construirea, echiparea şi operaţionalizarea a 110 creşe (buget 240,03 milioane euro), înființarea, echiparea şi operaționalizarea a 90 de servicii complementare pentru grupurile defavorizate (buget PNRR de 22,45 milioane euro), sprijinirea unităților de învățământ cu risc mediu și ridicat de abandon şcolar (buget 500 milioane euro), asigurarea echipamentelor şi a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învăţământ (buget PNRR de 478,5 milioane euro), dezvoltarea rețelei de școli verzi şi achiziționarea de microbuze verzi (buget PNRR de 425 milioane euro), asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele de ştiinţă/cabinetele școlare (buget PNRR de 600 milioane euro).

În fine, la Componenta 16 – RePower există o schemă de acordare a voucherelor pentru accelerarea instalării de capacități de energie regenerabilă în cadrul gospodăriilor individuale cu un buget alocat de 610,76 milioane euro, dar și o schemă de acordare de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale cu un buget alocat de 559,65 milioane euro.

Un alt program prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea economico-socială a spațiului rural din România este Planul Național Strategic РAС pentru perioada 2023-2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare şi a satului românesc prin instrumente de sprijin finanţate atât din Fondul european de garantare agricolă (FEGA), cât şi din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Daniel BACIU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. INFORMATII generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si /sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon /fax 0233784005, e-mail: primaria _urecheni @yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Parcele de teren, apartinand domeniului public al Comunei Urecheni, situate in comuna Urecheni, avand destinatia de pajiste -pasune natural, dupa cum urmeaza: Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; -Parcela 2 Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 2, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 3, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -15 ha; -Parcela 4, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -35ha; Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -3 ha; -Parcela 2, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -5 ha; -Parcela 3, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -7 ha; -Parcela 4, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -6,88 ha; -Parcela 5, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -2 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -18,41 ha; -Parcela 2, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -23,59 ha si CF -52720 -Urecheni -1,45 ha. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019, Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 37/04.06.2025 si a caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 25 Lei/exemplar, la Casieria Comunei Urecheni. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20/06/2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30/06/2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01/07/2025, ora 09.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 05/06/2025.
 Proteste în Educație. Profesorii anunță acțiuni simbolice pe fondul propunerilor controversate ale Guvernului
14/06/2025 13:12

Sindicatele din educatie anuntă proteste simbolice in scoli si universităti, miercuri, ca răspuns la o serie de propuneri guvernamentale care riscă să afecteze grav statutul si veniturile personalului din ...

 Ziua Transportatorului 2025 – Artă, tehnologie și recunoștință pentru cei care pun Iașul în mișcare
14/06/2025 11:01

În luna iunie, Iasul isi onorează transportatorii – oamenii care zi de zi transformă distantele in apropiere si infrastructura in pulsul viu al orasului. Cu ocazia Zilei Transportatorului, Compani ...

The Color Run Iași 2025. Start colorat cu peste 2.500 de participanți în Piața Palatului
14/06/2025 11:00

Iasul prinde viată si culoare in această după-amiază, odată cu cea de-a opta editie a evenimentului The Color Run, găzduită in Piata Palatului Culturii. Peste 2.500 de participanti de toate varstele sunt ...

 Iașul nevăzut de sâmbătă dimineață. Piețe locale, ulițe fără nume și comori de grădină
14/06/2025 09:42

Sambăta dimineata, Iasul respiră altfel. Nu grăbit, nu turistic, ci tihnit, ca un oras care isi dă voie să fie el insusi, fără machiaj. Începand cu ora 7:30, dincolo de Copou, Palas si Piata Unirii ...

 Festivalul Internațional al Familiei la Șah – Generații unite pe tabla de joc, în inima Iașului
14/06/2025 09:25

Duminică, 15 iunie 2025, de la ora 14.00, centrul Iasului va găzdui un eveniment aparte, aflat deja la cea de-a unsprezecea editie: Festivalul International al Familiei la Sah, organizat de Asociatia Club Spo ...

Iașul continuă electrificarea transportului public. 25 de autobuze noi au intrat în garajul CTP
13/06/2025 15:43

Transportul public din Iasi face un pas important spre modernizare si sustenabilitate. Cele 25 de autobuze electrice achizitionate prin Planul National de Redresare si Rezilientă (PNRR) au fost livrate integra ...

FOTO -- Jurnale cu aripi
13/06/2025 15:21

La Scoala Primară „Carol I”, in clasa cu nume de poveste — Croitorii de Aripi —, scrisul a devenit mai mult decat o temă: a fost o călătorie in sine. Copiii au fost invitati de Clubu ...

Nicio rachetă nu va putea penetra spațiul aerian al Iașului!
13/06/2025 15:13

* „Moldova este sensibilă din cauza proximitătii cu Ucraina si Republica Moldova, dar si din cauza densitătii mai mici de infrastructură militară grea. Totusi, aceasta este compensată de mobilitatea ...

 COMUNICAT DE PRESĂ. FINALIZAREA PROIECTULUI „MODERNIZARE GRĂDINIȚA NR. 10, MUNICIPIUL DOROHOI, JUDEȚUL BOTOȘANI” COD SMIS: 120872
13/06/2025 15:00

 COMUNICAT DE PRESĂ. FINALIZAREA PROIECTULUI „MODERNIZARE GRĂDINITA NR. 10, MUNICIPIUL DOROHOI, JUDETUL BOTOSANI” COD SMIS: 120872 

FOTO -- La Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, copiii au devenit mici maeștri ai vorbirii în public
13/06/2025 14:55

Într-o scoală unde fiecare zi incepe cu un fosnet de ghiozdane si plină de curiozităti, in mijlocul unui an in care clopotelul n-a fost singura voce care a răsunat cu emotie, a crescut frumos o initia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei