Cum va fi împărţit un buget de 318 milioane de euro

1buget

Dimensiune font:

| 21-04-2021 00:00

Estimările Primăriei sunt că bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an va avea o valoare totală de 1,1 miliarde lei * 638 milioane vor fi alocaţi pentru secțiunea de funcționare și 575 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare (din care excedent de 26 milioane lei) * la aceşti bani se adaugă bugetele centralizate ale instituțiilor publice și activitățile finanțate integral sau parțial din venituri proprii, în valoare de 354 milioane lei * luând în calcul bugetul centralizat al instituţiilor din subordine, bugetul creditelor şi excedentul din anii trecuţi, bugetul general consolidat al Municipiului Iaşi ajunge astfel la 1.568 milioane lei (echivalentul a circa 318 milioane de euro) faţă de 280 milioane euro în 2020

 

 

Bugetul Municipiului Iași pe acest an ar putea fi aprobat în această săptămână. Consilierii locali se vor întruni într-o ședință extraordinară mâine, 22 aprilie, pe ordinea de zi figurând și proiectul menționat. Conform documentului menționat, valoarea veniturilor este estimată la suma de 1.164.928.210 lei (circa 236 de milioane de euro), iar cea a cheltuielilor la 1.213.528.210 lei (circa 246 de milioane de euro), diferența de 48.600.000 lei urmând a fi finanțată din excedentul anilor precedenți.

Pentru secțiunea de funcționare vor fi alocați 638.361.720 lei, iar pentru secțiunea de dezvoltare 575.166.490 lei (din care circa 60% reprezintă sume primite de la Uniunea Europeană / alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări). Bugetul fondurilor externe nerambursabile este estimat la suma de 997.000 mii lei (circa 202 de milioane de euro).

La bugetul local se adaugă bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii (spitalele „Sf. Spiridon”, „Dr. C. I. Parhon și de Recuperare, unitățile de învățământ preuniversitar de stat – 71, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Poliția Locală, Direcția Creșe, Direcția de Asistență Socială, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Ateneul Național, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și Editura Junimea), care vizează cheltuieli de 354.724.670 lei și venituri de 337.732.190 lei, diferența provenind din excedentul anilor anteriori.

Astfel, bugetul general al Municipiului Iași pe acest an are o valoare totală de 1.568.252.880 lei (aproximativ 318 milioane de euro).

Lista proiectelor cu finanțare nerambursabilă

Proiectele care vor primi finanțare din fonduri externe nerambursabile, estimate la o sumă de 378.806,43 mii lei (56.880,04 mii lei subvenții de la bugetului de stat și 321.926,39 mii lei sume primite de la Uniunea Europeană / alţi donatori) se referă la reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Iași, construirea de grădiniţe noi (Bucium şi Dacia), reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 13 Iași şi modernizarea campusului școlar tehnic în Municipiul Iași - Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. În zona punctelor de interes turistic din Iaşi, reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa, reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii fostei băi comunale (Baia Turcească), consolidarea și refuncționalizarea Palatului Braunstein şi consolidarea și reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală - Corp A vor beneficia, de asemenea, de finanţare nerambursabilă.

Pe lista investiţiilor mai apar reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iași, achiziția de mijloace de transport public – autobuze electrice 10-12 metri şi 30 de tramvaie 30 metri, eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Recuperare Iași.

Investiţii proprii

Evident, Primăria Iaşi propune şi o serie de investiții proprii. Pentru acest an municipalitatea va aloca pentru investiții și o sumă de 107.560.020 lei din venituri proprii. Astfel, din cei 7,2 milioane lei destinați capitolului Învățământ, peste 4 milioane de lei vor fi utilizați pentru amenajarea de terenuri de sport la 30 de unități școlare, un milion de lei pentru execuția de lucrări la Grădinița Codrescu, iar 2,16 milioane de lei pentru studii de fezabilitate și alte studii. La fel, circa 420.000 lei vor fi alocați pentru domeniul Sănătate, banii urmând a fi folosiți pentru două proiecte: un PUZ pentru zona Moara de Vânt și căile de acces și utilitățile pentru Spitalul Regional de Urgență Iași.

Domeniul Asigurări și asistență socială are alocați 1,54 milioane lei, din care cea mai mare parte a banilor (1,3 milioane lei) va fi utilizată pentru cofinanțarea proiectului de modernizare, extindere și dotare a Creșei nr. 1.

La capitolul Locuințe, servicii, dezvoltare publică sunt prevăzuți circa 19 milioane lei. Aproape 9 milioane lei vor fi cheltuiți pentru proiectarea și execuția de locuințe în zona Grădinari, 2 milioane de lei pentru extinderea rețelelor electrice în zona Galata, circa un milion de lei pentru achiziția de imobile, 2 milioane de lei pentru consolidarea și reabilitarea imobilului din strada General H. N. Berthelot, nr. 18, respectiv 1,6 milioane lei pentru lucrări în trei cimitire.

Cofinanţări la proiectele de mediu

Pentru domeniile Protecția mediului și Combustibil și energie sunt alocați peste 17 milioane lei, din care circa 16 milioane lei reprezintă cofinanțările pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă privind modernizarea sistemului de termoficare. Sume mai mici sunt prevăzute pentru lucrări de refacere a pădurii din zona Moara de Vânt și Cârlig, întocmirea unei strategii de promovare economică a orașului și realizarea unui studiu pentru Centrul Regional pentru Inteligență Artificială.

Modernizări de străzi

Aproape 38 de milioane de lei vor fi direcționați către domeniul Transporturi. Din total, peste 16 milioane de lei vor fi alocați către modernizarea de străzi, bandă suplimentara de circulație pe directia șos. Arcu – str. Păcurari adiacent Pasaj Octav Băncilă, drum acces Aeroport, șos. Bucium, str. Aurel Vlaicu - Ciurchi, str. Ion Roată, str. Titu Maiorescu, str. Nicolae Istrate, str. Pojărniciei, str.-la Sofia Nădejde prin supralărgire la patru benzi de circulaţie pe tronsonul Pod Cicoarei - str. Cicoarei) și circa 5 milioane lei pentru modernizarea trotuarelor și aleilor pietonale.

Strategie de turism

O sumă de 630.000 lei va fi alocată pentru turism. Banii vor fi utilizați pentru realizarea brandului Municipiului Iași, strategiei de promovare a orașului prin sport și un concurs de soluții pentru accesele în Municipiul Iași.

La capitolul Alte cheltuieli, sunt prevăzute, printre altele, sume pentru digitalizarea serviciilor publice și proiectarea Centrului Administrativ al Municipiului Iași.

Peste 25 milioane lei pentru învățământ și sănătate

Pe lângă obiectivele de investiții prevăzute în suma alocată pentru activitatea proprie a Primăriei, municipalitatea a alocat sume și pentru secțiunea de dezvoltare a unităților de învățământ și medico-sanitare.

Astfel, pentru Învățământ sunt incluși în buget aproape 15 milioane de lei, cele mai mari sume urmând a fi alocate pentru construirea unei săli de sport la Școala Gimnazială „Ion Creangă” (1,5 milioane lei), construirea unei săli de sport la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” (500.000 lei), reabilitarea și consolidarea clădirii internat de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” (1,5 milioane lei), realizarea de vestiare la sala de sport a Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” (587.000 lei), consolidarea și reabilitarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” (un milion lei), respectiv realizarea de reparații capitale la Liceul cu Program Sportiv - școala (500.000 lei).

Pentru capitolul Sănătate sunt prinși în buget aproape 10,8 milioane lei. Cele mai mari sume vor fi cheltuite pentru reabilitarea și modernizarea secției ATI și Bloc Operator pentru Transplant din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” - reparații capitale (3 milioane lei), proiectarea și execuția de lucrări de amenajare a laboratorului imagistică din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” (2 milioane lei), modernizarea instalațiilor electrice din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare (aproape 2 milioane lei), realizarea de reparații capitale a fațadei Clinicii Chirurgicale - Pavilionul F din cadrului Spitalului Județean de Urgență „Sf. Spiridon” (un milion de lei), respectiv realizarea de reparații capitale la etajele 3, 4 și 5 ale Spitalului Clinic de Recuperare (2,07 milioane lei).

80 de amendamente din partea PSD

Bogdan Balanișcu, liderul de grup al consilierilor locali din Consiliul Local susţine că alături de colegii social-democrați, a prezentat edilului-şef peste 80 de proiecte și amendamente la bugetul întocmit de municipalitatea ieşeană. „Precizez că toate proiectele noastre sunt fundamentate de nevoile resimțite de ieșeni și sunt bine ancorate în viața de zi cu zi a comunității, cu atât mai mult cu cât dezideratul nostru, al consilierilor PSD, este de a transforma inlusiv din desenele și schițele prezentate cu mare fast în anii trecuți, în proiecte palpabile. Toate proiectele depuse de consilierii PSD ar trebui să se regăsească în bugetulIașului pentru anul în curs, deoarece pot schimba în bine viața noastră, a tuturor celor care trăim în această comunitate, dar rămâne de văzut câte dintre acestea vor trece”, afirmă acesta.

Printre proiectele propuse de PSD se numără creșterea alocării bugetare și soluție rapidă pentru infrastructura de străzi de pământ și piatră, finalizarea PUG-ului, studii și strategii de trafic. Dezvoltarea sportului, construcţia de parcări sub și supraterane, mutarea telescaunului și achiziția de tunuri de zapadă pentru pârtia din Sărărie, construcția de locuințe sociale şi crearea de piste pentru bicilişti sunt alte propuneri venite din zona stângii ieşene. Lucian STATE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Un pensionar nu s-a putut reabilita pentru că n-a plătit spitalizarea... soției
18/05/2021 15:57

Ajuns la 62 de ani şi pensionat de ceva vreme, Ioan A. mai are şi acum de tras ponoasele după o rătăcire de moment survenită acum mai bine de un deceniu. Mai exact, in dimineaţa de 5 iulie 2009. Atunci, ...

TVA pentru lemnele de foc ar putea fi redus de la 19% la 9%
18/05/2021 15:18

Parlamentarii PSD vor depune un proiect de lege prin care TVA la lemnele de foc să fie redus de la 19% la 9%, a anunţat, marţi, deputatul social-democrat de Botosani Marius Budăi. El a afirmat că Legea co ...

 Retrospectiva telefoanelor mobile, la Palatul Culturii
18/05/2021 13:45

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal National „Moldovaˮ Iasi, in parteneriat cu firma de service GSM din Iasi - „GSM ZONEˮ, organizează la ...

Dosar penal pentru n bărbat din Botoșani care s-a vaccinat a treia oară cu serul Pfizer
18/05/2021 11:32

Un bărbat in varstă de 49 de ani s-a prezentat duminică, 16 mai, la un centru de vaccinare din municipiul Dorohoi, judetul Botosani, şi a cerut să fie vaccinat, nedeclarand că el a făcut si rapelul, rela ...

Opera premiază elevii și studenții merituoși. Ei vor putea intra gratuit la spectacole
18/05/2021 11:03

Opera Natională Romană Iasi a decis să acorde mai multe bilete gratuite unor tineri cu rezultate deosebite. Primii beneficiari ai initiativei institutiei iesene sunt elevi de la Colegiul National de Artă &b ...

 Creează simbolul pentru Family Market Miroslava! Se apropie deadline-ul pentru concursul lansat de compania IULIUS
18/05/2021 10:56

Spatiile publice sunt menite să creeze conexiuni sociale, iar modul lor de amenajare reprezintă o premisă pentru crearea legăturilor umane, aceasta fiind si una dintre principalele directii ale proiectului ...

Management eficient în siturile Natura 2000: ROSCI0276 Albești, ROSCI0417 Manoleasa, ROSCI0317 Cordăreni – Vorniceni și ROSCI0234 și rezervația Stânca Ștefănești, județul Botoșani
18/05/2021 10:12

 Comunicat de presă 18.05.2021 Management eficient in siturile Natura 2000: ROSCI0276 Albesti, ROSCI0417 Manoleasa, ROSCI0317 Cordăreni – Vorniceni si ROSCI0234 si rezervatia Stanca Stefănesti ...

Traficant de cocaină pus în libertate de dragul copiilor
18/05/2021 09:57

Dan Andrei Hanganu (35 de ani) e absolvent al Facultăţii de Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul Universităţii „Petre Andrei”, căsătorit, are doi copii mici şi, pană pe 1 septembrie 20 ...

Cele mai puține cazuri COVID din ultimele nouă luni!
18/05/2021 08:30

    În ultimele 24 de ore, in judeţul Iaşi au fost inregistrate 14 cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, din care şase in municipiul Iaşi, in scădere faţă de ziua anterioară, ...

Peste o mie de cadre medicale implicate în vaccinarea a 4.649 de ieșeni , la UMF
18/05/2021 00:00

    4.649 de persoane s-au imunizat la maratonul de vaccinare organizat de Universitatea de Medicină si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi (UMF Iasi) si deschis non-stop de pe 14 mai ora 16.00 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei