Depresia face ravagii printre ieșeni

1depresia

Dimensiune font:

| 08-12-2021 08:55

* supranumită şi „boala secolului”, depresia face din ce în ce mai multe victime, mai ales în rândul femeilor * la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, numărul cazurilor de depresie și anxietate a crescut în pandemie cu 40-45%, fiind afectate tot mai multe persoane tinere * totodată, cazurile de tentative de suicid pe fondul depresiei s-au înmulțit îngrijorător, spun medicii ieșeni, care internează cel puțin un astfel de caz pe zi  * zilele trecute, o femeie de doar 32 de ani a fost internată de familie deoarece din cauza depresiei a ajuns în pragul suicidului

Pe fondul pandemiei de COVID-19, depresia a făcut numeroase victime la Iași. Cazurile înregistrate la Institutul de Psihiatrie „Socola” au crescut într-un ritm amețitor și, din păcate, cele mai multe înregistrate au fost în rândul persoanelor tinere. Medicii psihiatri spun că statusul pandemic și restricțiile impuse în această perioadă au agravat simptomatologia deja existență la unii pacienți, dar au stat și la originea declanșării simptomelor specifice anxietății și depresiei în cazul unor persoane sănătoase. „Depresia și anxietatea sunt tulburările psihice care au dominat pandemia atât prin numărul celor care s-au prezentat la Camera de gardă pentru internare în regim de urgență, cât și a celor care au solicitat consulturi în regim ambulatoriu. S-a observat creșterea cazurilor de depresie și anxietate prezentate în urgență cu aproximativ 40-45% față de anul prepandemic”, a explicat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași. 

Aceasta a mai spus că motivele care stau la baza acestei situații includ atât factori externi - socio-profesionali, economico-financiari, de mediu-, dar și factori interni. Faptul că mulți și-au pierdut locul de muncă ori au fost nevoiți să lucreze de la domiciliu în pandemie și implicit să interacționeze mai puțin cu cei din jur, au adâncit suferințele și anxietatea. Mai mult, medicul a mai precizat că mai afectate de această situație au fost și sunt, în continuare, femeile. Acestea cad pradă mai ușor depresiei și nici nu cer ajutor ajungând, multe dintre ele, la tentative de suicid.

„Femeile sunt mai afectate de depresie decât bărbații și am observat și o creștere în rândul cazurilor de tentative suicidare, de aproximativ 25-30% în ultima perioadă, cel puțin un caz pe zi fiind internat în Institut. Lipsa poftei de mâncare, apatia, dispoziția tristă, insomniile, sentimentele de îngrijorare atât față de persoana proprie cât și pentru cei din jur, instabilitatea emoțională, gândurile suicidare, sunt doar câteva dintre simptomele pentru care pacienții se prezintă la medicul psihiatru în urgență”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță.

La doar 32 de ani, în pragul suicidului

Zi de zi, cazuri tot mai dramatice ajung în atenția medicilor psihiatri ieșeni. Zilele trecute, aceștia au internat, la dorința familiei, o femeie de doar 32 de ani, căsătorită, mamă a doi copii, care era gata să-și pună capăt zilelor pe fond depresiv. Potrivit medicilor, pacienta a ajuns la Camera de gardă a Insitutului „Socola” cu ambulanța, la solicitarea familiei, pentru o simptomatologie depresivă majoră, cu care se lupta de aproximativ două luni și pentru care nu a urmat niciun tratament medicamentos specific. „Din declarațiile familiei, pacienta a devenit izolată în familie și la locul de muncă, s-au instalat tulburări de somn și au apărut atacuri de panică inițial ziua si apoi și noaptea, precum și gânduri negre, acuzatoare la adresa sa ca și mamă. Motivul pentru care familia a solicitat ambulanța a fost acela că în ultimele cinci zile pacienta nu reușea sa doarmă decât 2-3 ore pe noapte și a început sa aibă un comportament bizar. Aceasta își strângea hainele și dădea indicații despre testamentul ce îl va face, pentru a se pregăti de ceea ce urmează”, a explicat dr. Raluca Prepeliță.

Din păcate, nici în ultimul moment, spune aceasta, pacienta nu a recunoscut că suferă și nu a dorit internarea. Fiind, însă, urgență psihiatrică cu risc suicidar, s-au demarat procedurile pentru internare nevoluntară. „Pacienta este acum internată cu tratament medicamentos și psihoterapie”, a mai completat dr. Raluca Prepeliță.

Medicii psihiatri recomandă să acordăm atenție deosebită celor care au simptome de depresie și să le oferim sprijin. Mai mult, aceștia spun că ieșirile, sportul, cititul și găsirea unui hobby, care par lucruri mărunte, au, de fapt, un rol important în sănătatea fizică și cea mentală.

Specialiștii mai spun că dacă în următorii ani ceva radical nu se schimbă în ritmul de viață pe care îl avem, depresia va ajunge principala cauză a mortalității la nivel mondial. Deja, situația este dramatică și, la aproximativ fiecare 40 de secunde, undeva pe glob, un om își ia viața din cauza acestei maladii.

Oana POPA

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
ApaVital trece Prutul
25/01/2022 00:00

  Primul contract de lucrări din cadrul proiectului privind extinderea conductelor de alimentare cu apă potabilă din statia de tratare Chirita in Republica Moldova a fost semnat, chiar de Ziua Unirii P ...

Doar 81 dintre cei 257 asistați social ieșeni sunt apți de muncă
25/01/2022 00:00

    La finele acestei săptămanii, consilierii locali vor trebuie să se pronunţe asupra planului de acţiune vizand repartizarea orelor de muncă către beneficiarii de veit minim garantat. Aceş ...

Mica Unire, „celebrată” la Iaşi cu marşuri neautorizate şi multă cerneală!
25/01/2022 00:00

Iaşul a avut parte, ieri, de două celebrări ale Micii Uniri. Una organizată de autorităţile locale şi care a ţinut cont de contextul epidemiologic actual şi alta gandită de actori politici sau repreze ...

13 farmaciile din Iaşi oferă servicii de testare gratuită COVID-19
25/01/2022 00:00

În momentul de fată, cei ce vor să se testeze gratuit pentru a vedea dacă sunt bolnavi de COVID-19 se pot adresa unui număr de aproape 140 de farmacii din tară, după ce lista lor a fost actualizată ...

Tribunalul Iași, ineficient la redactarea hotărârilor
24/01/2022 23:59

Conducerea Tribunalului Iaşi a dat publicităţii, in cursul zilei de luni, bilanţul de activitate pentru 2021. Fată de anii precedenţi, in ce priveşte numărul dosarelor noi, creşterea e de 9%, Tribunalu ...

 O ieşeancă a solicitat la DSP certificat verde pentru hamster
24/01/2022 23:59

* mii de ieseni au sunat in pandemie la Directia de Sănătate Publică (DSP) Iasi si au solicitat ajutorul in anumite situatii * dacă unii au avut nevoie de informatii privind certificatul verde, carantinarea ...

Cuţitarul din Prigoreni rămâne cu condamnarea de patru ani
24/01/2022 23:59

Băuse aproximativ 10 sticle de bere, barul tocmai se inchisese, aşa că s-a oprit pe terasă pentru a termina cele două sticle deja plătite şi neincepute. La fel au procedat Andrei M.(26 de ani) şi Cristi ...

 Piatra-Neamț s-a înfrățit cu sectorul Ciocana, din Chișinău
24/01/2022 21:44

Primarul Andrei Carabelea a citit ieri, in cadrul sedintei festive a Consiliului Local Piatra Neamt, dedicată implinirii a 163 de ani de la Unirea din 24 Ianuarie 1859, Acordului de infrătire a municipiului P ...

 Un băcăuan a fost încătușat după ce a urcat beat la volan de două ori în aceeași zi
24/01/2022 21:43

* in plus, acesta nu avea nici permis de conducere si a provocat scandal la locuinta concubinei La sfarsitul săptămanii trecute, politistii din Moinesti au fost sesizati, prin apel la 112, despre faptul că, ...

VIDEO: Cine este tânărul care l-a stropit cu cerneală pe Simion în Piața Unirii
24/01/2022 18:47

Bărbatul care l-a stropit cu cerneală pe George Simion in Piaţa Unirii din Iaşi a fost găsit de către poliţiştii ieşeni şi dus la cea mai apropiată secţie de poliţie, unde a fost audiat, impreună ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei