Elevii şi studenţii solicită mai mulţi psihologi în școlile ieșene!

1relatii toxice

Dimensiune font:

| 25-05-2022 12:01

Ieri, în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost dezbătută problema violenţei şi a relaţiilor toxice. La eveniment au fost prezenţi elevi de la mai multe licee din Iaşi, dar şi studenţii UAIC. Accentul a fost pus pe faptul că e nevoie de autoanaliză şi că trebuie să ne asigurăm că prin ceea ce facem, prin ceea ce gândim, nu devenim din victime agresori, bineînţeles, fără intenţie.

Provocările sunt numeroase şi neaşteptate de la fiecare dintre noi. În plus, elevii şi studenţii au atras atenţia că fiecare şcoală are nevoie de mai mulţi de psihologi. „În prezent este doar unul, care este şi consilier şcolar şi profesor, şi este depăşit numeric. Trebuie să aveţi puterea şi curajul să sesizaţi. Va trebui să găsiţi acea persoană căreia să îi sesizaţi, sau o instituţie”, a spus Cristian Jalaboi, reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie al UAIC.

„Uneori, elevul nici nu ştie că ar fi îndreptăţit să reclame...”

Elevii au cerut o asistenţă socială mai sporită pentru copiii care provin din astfel de familii. Copiii nu au curajul să vorbească sau sunt manipulaţi de părinţii care le spun că e normal să îşi ia o palmă. Mi se pare că ar trebui să li se vorbească elevilor din şcoli care este normalitatea, astfel încât ei să îşi dea seama că sunt abuzaţi sau nu, iar apoi să aibă posibilitatea de a acţiona pe larg. În şcoli nu se întâmplă acest lucru sau există într-o măsură psihologul şcolii care e şi consilier şcolar, şi profesor, iar timpul său este foarte limitat. Pe mine m-a ajutat în anumite probleme, dar numărul psihologilor din şcoli este insuficient în raport cu numărul elevilor abuzaţi”, a spus unul dintre elevii participanţi.

Profesorul Conţiu Şoitu a spus că în cazurile de abuzuri este, înainte de toate, îndatorirea personalului şcolii de a cunoaşte semnalele funcţie de care se poate insista pe lângă un elev să înţeleagă cu ce situaţie se confruntă. Nu e valabil acest lucru doar pentru profesori. Sunt situaţii în care altcineva din personalul de îngrijire sau de pază al şcolii este în situaţia de a observa şi de a înţelege. Ar trebui să avem responsabilitate instituţională de a ne pregăti să observăm toate acestea. Uneori, elevul nici nu ştie că ar fi îndreptăţit să reclame, că ar avea dreptul să reclame sau că ar avea motive să reclame, prof.univ.dr Conţiu Şoitu, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice.    

În timpul dezbaterii s-a pus accentul şi pe importanţa autoanalizei şi încercarea de a ne adapta comportamentele celorlalţi pentru a evita astfel atât rolul de victimă cât şi pe cel de agresor. E sensibil echilibrul. Nu pun responsabilitatea sau presiune pe victimă, dar sunt tipuri de comportamente pe care le putem învăţa astfel încât să reducem riscul de a deveni victime în diverse astfel de situaţii, a spus prof.univ.dr Conţiu Şoitu. 

Prof.univ.dr Bogdan Neculau a spus că şedinţele cu părinţii trebuie să fie nu doar de informare, ci şi de educare. Şedinţele nu trebuie să fie doar de informare pentru a afla părinţii ce note am luat, ci ar trebui să aibă inclusă şi o secvenţă în care să fie aduşi specialişti care să prezinte ce e firesc, ce e nefiresc, ce e mediu pozitiv, ce e mediu care defavorizează bunul mers al dezvoltării unui copil”, a spus prof.univ.dr Bogdan Neculau.

Părinţii nu îşi cunosc copiii cu adevărat, după cum nici copiii nu îşi cunosc părinţii”

La rândul său, prof. univ. dr Cristina Gavriluţă a atras atenţia că întotdeauna aşteptăm să vină altcineva să ne rezolve problema. Să vină poliţistul, să vină avocatul, să vină un terţ. Eu zic aşa: să fim optimişti şi să încercăm să rezolvăm singuri problemele. Altfel, devenim neputincioşi. Devenim oameni care aşteaptă întotdeauna să vină cineva să rezolve, să vină cineva să îţi facă curat în casă, cineva să îţi facă curat în suflet, cineva să îţi facă curat în minte, cineva să îţi facă curat în familie. Toate cercetările pe care le facem împreună cu studenţii şi doctoranzii referitor la tema aceasta a violenţei, a agresivităţii, mai ales a agresivităţii şi violenţei în spaţiul domestic nu poate fi rezolvată definitiv decât prin colaborarea celor care sunt direct implicaţi. Asta înseamnă sinceritate, comunicare, dar nu comunicare prin ce facem astăzi: fiecare în direcţia lui, ci prin răbdare. Acest cuvânt este lăsat uşor la o parte. Răbdarea este o armă şi o virtute. Prin intenţia de a-l asculta pe celălalt şi de a-l înţelege, prin intenţia de a-l înţelege pe părintele tău care vine nervos de la servici, stresat că nu a rezolvat lucruri, care îţi face tot felul de obligaţii şi îţi pune în cârcă tot felul vini, care nu-ţi înţelege nevoile. Poate are şi el dreptate. După cum şi părintele ar trebuie să aibă un moment de răbdare, de introspecţie şi de verificare, să spună: stai o clipă să-mi ascult copilul. Părinţii nu îşi cunosc copiii cu adevărat, după cum nici copiii nu îşi cunosc părinţii cu adevărat, a spus prof.univ.dr Cristina Gavriluţă. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Festivalul International de șah „Suflet de român
29/03/2024 11:21

Asociatia Împreună pentru Miroslava in parteneriat cu Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iasi , Federatia Romană de Sah, Iasah, Clubul Sportiv Micul Sahist din Iasi, ...

Botoșani – încă un drum județean se piatră va fi asfaltat
29/03/2024 11:20

Un nou sector de drum este modernizat de Consiliul Judetean prin intermediul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri. O asociere condusă de firma botosăneană Transasfalt Prod a primit ordinul de incepere si ...

„Imunologia este o cheie care poate deschide multe mecanisme ce ajută la înțelegerea altor domenii din medicină”
29/03/2024 11:19

Imunologia, o ramură distinctivă a stiintelor biologice, reprezintă studiul sistemului imunitar al organismelor si modul in care răspunde la agentii patogeni si alte substante străine. În medicină, ...

Accident grav la Prisaca Dornei.Un microbuz s-a răsturnat în afara șoselei
29/03/2024 11:18

Un microbuz in care se aflau şase persoane s-a răsturnat, in această dimineată, la Prisaca Dornei, in judeţul Suceava, la locul accidentului fiind trimise mai multe echipaje de intervenţie. Cinci dintre ...

Astăzi are loc primul zbor de pe terminalul T4. Pasagerii vor tăia panglica
29/03/2024 11:10

Astăzi, 29 martie, are loc deschiderea oficială a terminaluli T4 de la Aeroportul Iasi. Primii ieseni care vor avea ”onoarea” de a păsi prin noul terminal sunt pasagerii zborului TAROM RO704, ca ...

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!
29/03/2024 11:05

Industria regională de TECH se pregăteste să celebreze o nouă serie de recunoasteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai 2024, la Centrul de evenimente Agora. Evenimentul, se va bucura de ...

MARȘUL PENTRU VIAȚĂ se va desfășura la Iași, sâmbătă, 30 martie
29/03/2024 10:59

   Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iasilor, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, organizează sambătă, 30 martie, „Marsul pentru viată&rdq ...

Un arhitect vrea funcția de primar al Iașului
29/03/2024 10:39

Cei de la REPER cred că pot ocupa funcţia de primar al Iaşului cu un arhitect care, in vremea studenţiei, a făcut parte din echipa ce a lucrat la primul proiect pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Anunţu ...

Un primar ieșean a intrat în PSD cu toți consilierii locali liberali
29/03/2024 10:38

Primarul comunei iesene Stolniceni-Prăjescu, Costel Hugianu, impreună cu cei 8 consilieri locali ai PNL au trecut la PSD si vor candida din partea acestui partid la alegerile locale din 9 iunie. Potrivit un ...

Supravegherea construcției Spitalului Regional de Urgență va costa 44 milioane de lei
29/03/2024 10:36

Contractul de supraveghere a construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi a fost atribuit de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sănătate (ANDIS) asocierii formate din c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei