EXCLUSIV Sute de părinți abandonați în spitale de proprii copii

1bunici

Dimensiune font:

| 29-11-2021 13:51

* fenomenul abandonului vârstinicilor în spitale, de către familie, capătă forme îngrijorătoare, la Iași * în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” au fost aproape 700 de cazuri sociale instrumentate * mai mult, pandemia a accentuat această situație, spun medicii, care au întâlnit recent cazuri în care copiii nu doreau să-și externeze părinții și să-i ia acasă de teama că se vor îmbolnăvi și ei  

Tot mai mulţi ieșeni ajung să-şi abandoneze părinţii sau bunicii în spitale. Sute de vârstnici au fost abandonaţi în ultimii ani în spitalele din județ. După ce au muncit o viață întreagă și au crescut copii, au ajuns pentru cei dragi o povară. Din cauza problemelor de sănătate apărute odată cu vârsta, mulți au găsit de cuviință să se descotorosească fără regret de părinții bătrâni și neputincioși. Pur și simplu îi urcă într-o maşină, îi duc la spital, îi internează şi dispar, abandonându-i.

La Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva” Iași, fenomenul abandonului s-a accentuat în ultimii ani, spune managerul unității medicale, dr. Florin Roșu. Potrivit acestuia, în ultimii 8 ani au fost înregistrate, la spital, 669 de cazuri sociale care au fost rezolvate, o treime din ele reprezentând pacienți cu HIV. Din păcate, mare parte din cazurile sociale instrumentate sunt cazuri în care familia nu a mai dorit să ia bolnavii acasă, rupând orice legătură. Perioada lungă de spitalizare a unui pacient reprezintă un risc de abandon intraspitalicesc. Au fost situații în care copiii au refuzat să-și externeze părintele, motivând că se tem să nu se îmbolnăvească, dar în urma consilierii, aceștia au acceptat și i-au luat acasă. Familiilor li s-a explicat că pacientul nu poate rămâne spitalizat, atât timp cât starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, întrucât sunt costuri suplimentare pentru spital”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

 

Concret, potrivit datelor, anul acesta, la Spitalului de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” din Iași au fost, nici mai mult, nici mai puțin decât 111 cazuri sociale. Din acestea, 45 au fost identificate în rândul pacienților cu HIV, 15 cazuri au fost cu risc de abandon, 8 au fost decese unde nimeni nu s-a interesat de soarta pacienților și în 43 de cazuri pacienții nu aveau aparținători. 

 

De la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat 15 cazuri cu risc de abandon familial. Dintre aceștia, au fost 9 bărbați și 6 femei, 8 fiind din mediul rural și 7 din mediul urban, toți cu vârste de peste 60 de ani”, a mai spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

 Cel mai recent caz, spune dr. Florin Roșu, a fost al unei paciente de 65 de ani care era imbolizată la pat. Avea trei copii, dar niciunul nu s-a mai interesat de soarta ei și nu a vrut s-o ia acasă. Am avut internată o pacientă în vârstă de 65 de ani, din mediul rural, imbolizată la pat. Aceasta avea trei copii dar au refuzat să o externeze. Pe parcursul internării familia nu s-a interesat, nu a sunat și nu a cerut informații despre pacientă ceea ce a atras atenția și ne-a dus cu gândul la un posibil caz de abandon în spital. Am trimis adrese oficiale către primăria de domiciliu, către poliția locală, în vederea identificării aparținătorilor. Au fost identificați, am luat legătura telefonic dar au refuzat invocând diferite motive”, a mai spus dr. Florin Roșu, precizând, totodată, că familia a acceptat în cele din urmă s-o primească pe bătrână acasă, dar cu foarte mare greutate. Din păcate, însă, finalul nu este acesta în cele mai multe dintre cazuri.

De multe ori, fără să-i poată arunca în stradă şi fără să poată da de aparţinători, medicii încearcă să țină pacienții cât mai mult pe secţii. Unii bătrâni mor pe un pat de spital, singuri. Mai grav, nu există unităţi medico-sociale suficiente în tot județul, eliberea unui loc într-un centru făcându-se prin decesul altui beneficiar. Cu toate că cererea crește de la an la an, autorităţile nu se implică suficient pentru amenajarea unor spaţii suplimentare.

 

În aceste condiții, bătrânii continuă să fie căraţi de la un spital la altul până la ultima suflare. Dificultățile întâmpinate în soluționarea cazurilor de abandon intraspitalicesc sunt legate de lipsa cadrului legal prin care aparținătorii pot fi obligați să-și întrețină membrul familiei aflat în situația de criză. Plasarea persoanelor aflate în dificultate a căror aparținători nu doresc să-i primească în familie se face cu dificultate întrucât unitățile medico-sociale sunt puține ca număr, iar locurile din acestea sunt eliberate natural, prin decesul unui beneficiar”, a conchis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Oana POPA


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Pensii speciale pentru 257 de ieşeni
26/01/2022 00:00

257 de persoane din judetul Iasi au beneficiat de pensii de serviciu in anul 2021 şi se regăsesc şi pe lista aferentă lunii ianuarie 2022, cand statul roman a cheltuit 2.776.460 lei pentru plata acestor dre ...

Hoţii de apă
26/01/2022 00:00

273 de ieseni au fost depistati pe parcursul anului 2021 că beneficiau in mod clandestin de serviciile de apă sau de canalizare furnizate de APAVITAL S.A. Potriivt unui comunicat al companiei, cei mai multi u ...

Campioana vaccinărilor, prima la infectări!
26/01/2022 00:00

  Estimările autorităţilor Iaşului, care se temeau că incidenţa in oraş in jurul datei de 24 ianuarie va creşte peste 2 la mie au fost infirmate de evoluţia epidemiologică. Cu o medie de 300-400 ...

Morții nimănui, lăsați în grija autorităților locale și a Bisericii
26/01/2022 00:00

 Noile protocoale prevăd ca Institutele de Medicină Legală să predea decedatul autoritătilor locale de unde acesta are domiciliul dacă nu este luat de o rudă. Anul trecut, Servicii Publice Ias ...

Se deschid primele centre de vaccinare anti-COVID-19 pentru copii
26/01/2022 00:00

  Primăria Municipiului Iasi va deschide primele două centre de vaccinare anti-COVID-19 pentru copii in cursul zilei de miercuri, 26 ianuarie 2022. Acestea sunt amenajate in Cinematograful Victoria, res ...

Evadare, violare de domiciliu, furt şi 200 km de conducere fără permis, toate în câteva ore
25/01/2022 23:59

La doar două săptămani după implinirea varstei majoratului, cu două zile inainte de Anul Nou, Sebastian B. a primit neplăcuta veste că-şi va petrece următorii trei ani intr-un centru de detenţie. Asta ...

Ordinul de protecţie, noua modă în disputele familiale
25/01/2022 23:58

Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, aceea care reglementează emiterea şi aplicarea ordinului de protecţie, datează de aproape două decenii. Mai exact, din 2003. Ordinul de protecţ ...

 Copii cu COVID, în stare gravă, la terapie intensivă
25/01/2022 21:23

Un nou născut este internat in stare gravă la terapia intensivă de la Spitalul de Copii din Iasi. Acesta a fost transportat la spital după ce s-a confirmat infectarea cu COVID-19. Alţi trei copii sunt inte ...

25 de copii testati pozitiv sunt internati la Spitalul „Sf.Maria” din Iasi
25/01/2022 16:48

 Dr. Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgentă pentru Copii „Sfanta Maria” Iasi, a prezentat astazi, situatia cazurilor de Covid-19 in randul copiilor, care au necesitat spitalizare: ...

Cadavrul unui bârlădean, găsit în plină stradă de trecători
25/01/2022 16:38

Un bărbat de 47 de ani a fost găsit, marţi, decedat pe o stradă din municipiul Barlad, după ce acesta s-ar fi deplasat spre Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman", dar a refuzat să intre in unit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei