Facturile la energie, de 20 de ori mai mari, la Aeroport!

2aeroport

Dimensiune font:

| 06-10-2022 15:44

* directori de aeroport din țară s-au mutat pentru două zile la Iași * Asociația Aeroporturilor din România și Aeroportul Internațional Iași au organizat o dezbatere pentru a discuta problemele din sistem * printre acestea, se numără şi criza energetică, nefiind exclusă o nouă creştere a preţurilor biletelor de avion

Timp de două zile, în organizarea Asociației Aeroporturilor din România și a Aeroportului Internațional Iași, vor avea loc întâlniri între directorii principalelor aerogări din ţarăunde vor fi dezbătute teme de actualitate din domeniul aviației, precum situația traficului aerian din România, avantajele digitalizării aeroporturilor, securitatea cibernetică, probleme privind siguranța și securitatea pe aeroporturi, măsuri necesare în eventualitatea intrării în spațiul Schengen, atragerea de finanțări europene prin POIM. Însă una dintre cele mai mari probleme este cea a crizei energetice care poate afecta nu doar aeroporturile, ci şi companiile aeriene şi buzunarele pasagerilor.  Trebuie să găsim soluții și la criza din energie care are un impact negativ major în bugetul aeroporturilor. În aceste condiții, încercăm să ne concentrăm pe atragerea fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură aeroportuară, astfel încât să reușim să gestionăm traficul de pasageri, care își revine după perioada pandemiei”, a spus David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj și Președintele Asociației Aeroporturilor din România.

Sprijin guvernamental

Ceva mai neîncrezător este Directorul General al Aeroportului Iași, Romeo Vatră. El speră la ajutorul guvernamental pentru a face faţă crizei energetice care se preconizează în viitorul apropiat la toate aeroporturile din ţară. O problemă extrem de sensibilă în acest moment este criza energetică, care poate afecta grav aeroporturile, fiind necesare demersuri urgente la nivel guvernamental, astfel încât să putem beneficia de o plafonare. În această perioadă se aprobă prin lege Ordonanța de Urgență 119, care reglementează plafonarea. Vin vremuri complicate, dar cu implicarea tuturor aeroporturilor și cu susținerea autorităților centrale, vom găsi cele mai bune soluții pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a mai plăti facturile la energie”, a spus Romeo Vatră.

El crede că măsurile trebuie gândite atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, mai ales că pe baza calculelor sale factura la curent creşte de 20 de ori.  După o perioadă în care traficul a mers foarte bine, şi am reuşim să ne stabilizăm din punct de vedere financiar, această criză riscă să ne dea peste cap tot ceea ce înseamnă prognoze bugetare şi chiar ridică problema susţinerii unui aeroport. La nivelul fiecărui aeroport individual se fac demersuri pentru a reuşi să identificăm o soluţie. Riscăm ca în câteva luni să nu mai avem bani să plătim facturile la curent. Măsurile trebuie gândite pe termen scurt şi pe termen mediu. Ţinând cont în situaţia în care ne aflăm, avem nevoie de această plafonare. E o situaţie care poate să devină o problemă chiar de siguranţă naţională, a spus Romeo Vatră.

Prognozele bugetare date peste cap de liberalizarea preţurilor  

Aeroportul Iaşi are un consum mediu lunar de 220 Megawatti, ceea ce până acum înseamnă cheltuieli de 100.000 lei. În contextul scumpirii energiei electrice, aceste cheltuieli vor creşte într-un ritm ameţitor. „Suntem pe piaţa furnizorilor de ultimă instanţă, aşa cum sunt şi aeroporturile din Bucureşti, Cluj. Timişoara şi Bacău, pentru că furnizorii nu vor să vină la procedură de achiziţii. Asta înseamnă că plătim pe 1 megawatt oră aproximativ 10.000 de lei. Ne aşteptăm ca pe luna septembrie preţurile facturii să crească de de la 100.000 de lei la peste 2 milioane lei. Riscăm ca în câteva luni să nu mai plătim factura la curent dacă nu se recurge la această plafonare”, a spus Romeo Vatră.  

Se preconizează o creştere a traficului de pasageri

În ciuda facturilor astronomice la curentul electric, şefii aeroporturilor din Iaşi speră că până la sfârşitul anului traficul de călători va creşte, ceea ce înseamnă o revenire la nivelul anului de dinaintea începerii pandemiei. Cel mai probabil, pe baza celor mai recente date, în anul 2022 vom recupera aproximativ 85% din traficul de pasageri înregistrat în anul 2019, înainte de pandemie. Mulțumim tuturor participanților la ședința A.A.R., directorilor de aeroporturi, reprezentanților Autorității Aeronautice Civile Române și celor de la Romatsa, deoarece colaborarea cu celelalte instituții care au atribuții în aviația civilă este extrem de importantă în vederea implementării regulamentelor internaționale și naționale pentru îmbunătățirea serviciilor oferite pasagerilor și pentru creșterea gradului de securitate și siguranță pe aeroporturi”, a spus David Ciceo.

Pod aerian în loc de autostradă

În lipsa unei autostrăzi, preşedintele Consiliului Judeţean îşi pune speranţa în autostrăzile aeriene. În lipsa unor autostrăzi care să lege Iașul de sudul și de vestul țării, Aeroportul Iași este autostrada noastră aeriană, iar odată cu implementarea proiectului de extindere și modernizare, aeroportul va fi un adevărat avantaj strategic la nivel regional. Cooperarea dintre administrația județeană și echipa de la aeroport este esențială pentru a continua să sprijinim aerogara să facă față provocărilor actuale. Depășirea traficului din 2019 este un rezultat foarte bun care demonstrează capacitatea aeroportului de a face performanță. De noi depinde să fim proactivi și să susținem prin măsuri legislative și administrative activitatea aeroportului în contextul crizei energetice pentru a trece cu bine și peste această perioadă”, a spus şeful CJ, Costel Alexe.

Prezent la eveniment, primarul Iașului, Mihai Chirica, şi-a arătat susţinerea faţă de demersurile făcute pentru modernizarea aeroportului. De-a lungul ultimilor ani, Aeroportul Internațional Iași s-a modernizat continuu și avem speranțe că la anul, după investiții cu fonduri europene de peste 70 de milioane de euro, Iașul chiar va avea aeroportul pe care îl merită, ajungând la o capacitate de procesare de peste 3 milioane de pasageri pe an. Investiții importante se fac, din fericire, și la alte aeroporturi din țară. După doi ani de pandemie și de restricții de circulație, asistăm la o revigorare spectaculoasă a transporturilor aeriene, și este și rolul nostru, al autorităților locale, să fim alături de aeroporturi în toate provocările pe care trebuie să le depășească pentru face față nevoilor pasagerilor”, a spus primarul. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Alertă în România: Barajul Bicaz e verificat după cutremurul din această dimineață
28/03/2024 15:38

ISU Neamt anuntă că se fac verificări in localitătile din zona barajului de la Bicaz, după cutremurul care a avut loc in această dimineată, cu epicentrul intre Bicaz si Izvorul Muntelui. „Ca urmare a ...

 Avem nevoie de natură în viața noastră!
28/03/2024 13:32

 Avem nevoie de natură in viata noastră! Silvicultorii ieseni vin cu o provocare pentru comunitătile locale, institutii si persoane fizice cu dragoste de natură! Pepiniera Silvică Galata&nb ...

Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

„A trecut vremea podurilor de flori... E vremea podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital”
28/03/2024 08:21

  Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că in relaţia dintre Romania şi Republica Moldova a trecut vremea „podurilor de flori” şi este timpul „investiţiilor bugetate, al proiecte ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei