Hoţi de trufe, prinşi în Parcul Naţional Ceahlău
Dimensiune font:
Cei doi s-au ales cu o amendă de 2.000 de lei * marfa, 1,13 kg de trufe, le-a fost confiscată
Doi bărbaţi din zona Roman (judeţul Neamţ), însoțiți de patru câini special dresați pentru descoperirea trufelor, au fost găsiți în plină acțiune, în Parcul Național Ceahlău. Rangerii au văzut mai întâi o mașină parcată undeva între bariera spre Fundul Ghedeonului și intrarea pe traseul Poiana Maicilor, și au cerut sprijinul jandarmilor montani. „Cei care ajung în Parcul Naţional Ceahlău opresc la punctele de control de la intrările în parc. Ceilalţi intră la categoria suspecţi şi sunt trataţi corespunzător, principala suspiciune fiind braconajul”, a declarat Constantin Andraș, șeful pazei Parcului Național Ceahlău. Jandarmii le-au aplicat o amendă de 2.000 de lei căutătorilor de trufe, iar marfa, 1,13 kg de trufe negre, a fost confiscată şi predată Ocolului Silvic Bicaz. Cei doi bărbaţi prinși la trufe aveau o autorizație care le permite această activitate în orice pădure din județul Neamț, însă în niciun caz în rezervația naturală, unde nimeni nu are voie să desfășoare astfel de activități.
Vedetele restaurantelor luxoase din lumea întreagă, trufele nu se lasă deloc uşor găsite. Cresc la o adâncime de cuprinsă între 10 şi 40 de centimetri sub pâmânt, fiind în strânsă legătură cu rădăcinile anumitor specii de copaci, şi anume: stejari, fagi, pini, mesteceni. De aceea, pot fi găsite doar cu ajutorul unor porci sau al unor câini dresaţi special. Romanii sunt cei care au folosit porcii pentru prima dată la căutarea de trufe, însă în zilelele noatre câinii sunt cel mai des folosiţi la astfel de vânători speciale. Se găsesc şi în România.
Delicatese rare şi scumpe
Preţioase şi rare, trufele se întâlnesc în Europa, Asia şi America de Nord, fiind în total peste 100 de specii. Cele mai apreciate sunt trufa albă din specia Tuber Magnatum, trufa-burgundă şi trufa neagră de iarnă. Specii din aceste delicioase ciuperci se găsesc şi în ţara noastră. Cresc în pădurile de stejar şi de fag, din Transilvania şi până în cele din judeţul Buzău. Turiştii străini chiar vin la vânătoare organizate de trufe. Ele se recoltează de la începutul toamnei şi până primăvara.
Primii culegători de trufe au apărut în urmă cu 15 ani, iar de atunci deja s-a format o mică industrie. În prezent sunt aproximativ 1.000 de persoane care se ocupă de asta, în toată ţara. De regulă, un soi superior costă 3.000 de euro kilogramul. Trufele de calitate inferioară pot fi cumpărate cu 150 de euro/kilogram.
George NEGRU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau