ÎCCJ a tranșat definitiv războiul defrişărilor de la Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii

1forestier

Dimensiune font:

| 05-02-2023 15:48

La nivel declarativ, ONG-ul Agent Green, fondat în anul 2009 şi condus de Gabriel Păun, se pretinde a fi unul dintre cele mai active în domeniul protejării mediului. Printre obiective, fondatorii enumeră protejarea strictă a celor 13 parcuri naţionale existente, înfiinţarea unor parcuri naţionale (Tarcu, Coridorul Jiului Făgăraş, Parâng, Giumalău, Ciucaş) până în anul 2030 şi includerea în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine a cel puţin 150.000 de hectare de pădure”. În fapt, după cum se poate vedea de pe portalul instanţelor de judecată, Agent Green nu-i altceva decât un cuib de procesomani. ONG-ul a deschis acţiuni împotriva aproape tuturor ocoalelor silvice din ţară. Nici agenţiile pentru protecţia mediului, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva ori Ministerul Mediului n-au fost scutite de reclamaţii. De cele mai multe ori, fără niciun suport logic, ştiinţific sau legal. Doar ca să-şi justifice sumele generoase primite ca finanţare şi obiectul de activitate.

Edificator e războiul pornit, acum mai bine de trei ani, împotriva Direcţiei Silvice Iaşi.

Zilierii din construcţii ori asistaţii social de prin bodegile rurale să decidă care copaci se pot tăia şi când anume?

„Se taie ultimele parcele cu păduri seculare cu vârsta medie de 120-160 de ani. Ministerul Mediului a aprobat exploatarea a peste 750.000 metri cubi de lemn pentru actualul deceniu fără studii de evaluare adecvată şi strategică. În lipsa acestor evaluări obligatorii, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând să conducă la sancţiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiţie în cursul acestui an. Ultimele trupuri de păduri seculare sunt măcelărite. Pădurea care se vede din dronă este plămânul marelui oraş care se vede pe fundal şi va dispărea dacă nu te implici. Vor fi scoase la licitaţie restul de parcele unde încă nu se taie dar unde arbori au fost deja marcaţi pentru tăiere. Agent Green va ataca în instanţă aceste noi tăieri planificate!”. Cu acest comunicat panicard a început ONG-ul bătălia cu Direcţia Silvică Iaşi, Agent Green reclamând cu vehemenţă ceea ce se întâmplă în pădurile Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii.

De partea cealaltă, Costel Alexe, pe atunci ministrul Mediului, replica: „sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăţ!”.

Agent Green a intentat proces, cerând, cu vehemenţă, stoparea tăierilor. Cu un noian de argumentaţii, toate superficiale şi doar cu aparente fundamentări ştiinţifice. Ba că nu ar exista o cartare a zonelor de cuibărit/împerechere sau de hrănire a speciilor protejate, ba că amenajamentele silvice nu prevăd care sunt parcelele unde marcarea arborilor este interzisă şi în ce perioade, ba că în luarea deciziilor nu a fost respectată procedura de consultare a publicului. Acest ultim argument e de-a dreptul hilar. Adică, gospodinele, zilierii din construcţii ori asistaţii social ce-şi fac veacul prin bodegile rurale să decidă care copaci se pot tăia şi când anume?!

„La vârste mici concurenţa interspecifică este acerbă, stoparea lucrărilor conducând la schimbări semnificative în compoziţia arboretelor”

În pădurile din întreaga lume, copacii se mai şi taie. Încă din preistorie. Chiar şi cei seculari, dacă nu sunt monumente istorice. E ceva normal, ecologic şi se cheamă toaletare. Operaţiune nu doar utilă, chiar obligatorie pentru sănătatea pădurii. Explicaţia e simplă, copacii bătrâni, cu rădăcinile lor adânci şi întortocheate, sufocă dezvoltarea arborilor tineri (arborete). Dacă nu se taie, pădurea moare în mai puţin de-o generaţie. „Prin oprirea lucrărilor de îngrijire şi conducere a arboretelor prevăzute în amenajamente silvice, aşa cum solicitase asociaţia de mediu prin cererea de chemare în judecată, se poate ajunge inclusivla dispariţia completă a regenerărilor, în special a speciilor de valoare. Dinamica dezvoltării arboretelor tinere este una foarte accelerată, la vârste mici concurenţa interspecifică este acerbă, stoparea lucrărilor conducând la schimbări semnificative în compoziţia arboretelor şi afectarea potenţial ireversibilă a stării de conservare a habitatelor”, afirmau cei de la Direcţia Silvică Iaşi referitor la ceea ce se întâmpla în pădurile Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii.

Lupta în instanţă a durat până joi, 2 februarie a.c., când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv solicitarea formulată de asociaţia Agent Green privind suspendarea amenajamentelor întocmite pentru ocoalele silvice Lunca Cetăţuii şi Dobrovăţ din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi.

Au fost aproape trei ani de hărţuiri în sălile de judecată, energie şi timp irosite doar pentru ca un ONG să-şi justifice existenţa şi banii primiţi. „Direcţia Silvică este responsabilă de starea bună de conservare a habitatelor de pădure constatată în prezent. Putem spune că lucrările silvice reprezintă principalul factor responsabil de felul în care aceste păduri arată în prezent. Lucrările de îngrijire a arboretelor efectuate până în prezent au permis dezvoltarea şi menţinerea habitatelor de pădure şi declararea în actualele limite a sitului ROSCI0135 Pădurea Bârnova - Repedea. Continuarea aplicării acestor măsuri este benefică stării de conservare a habitatului”, a fost comentariul instituţiei după hotărârea ÎCCJ.

Claudiu CONSTANTIN, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Portal de Open Data la Primăria Iaşi
31/03/2023 13:59

Primăria Iasi a lansat portalul Open Data (https://iasi.oras.digital/), un instrument inovator care va ajuta comunitatea ieseană să acceseze si utilizeze informatiile publice. Acesta oferă cetătenilor si c ...

La pas prin Murgeni, un târg răzășesc cu nevoi europene
31/03/2023 12:43

Murgeni este un mic oras din judetul Vaslui, cu o viată molcomă si destul de multe probleme legate de traiul nu foarte imbelsugat. Asta in ciuda unei istorii bogate, care ar putea face ca asezarea să devin ...

Cea mai mare companie low cost din Europa a aterizat la Iași
31/03/2023 10:17

* Ryanair a devenit a cincea companie aeriană ce operează anul acesta pe Aeroportul din Iasi * operatorul irlandez va asigura 30 de curse săptămanal, către Dublin, Milano (Bergamo), Bruxelles (Charleroi) s ...

Ieşenii care fac zgomot după lăsarea întunericului, amendaţi!
31/03/2023 10:15

După un model care s-a dorit a fi implentat in Bucureşti, municipalitatea ieşeană le-a pus gand rău celor care poluează fonic, in special odată cu lăsarea serii. Fie că este vorba de şoferi care rulea ...

Doar 55,17 la sută dintre elevii ieșeni au trecut Simularea Evaluării Naţionale
31/03/2023 09:34

Calculele matematice şi gramatica limbii romane par a fi o foarte mare dilemă pentru mulţi dintre elevii ieseni care termină opt clase. Cel puţin aşa reiese din primele rezultate ale Simulării Evaluării ...

Camionagii rulează bine-mersi pe marile bulevarde, la ore de vârf!
31/03/2023 09:32

  Din nou, consilierii locali ieşeni au atras atenţia asupra unor hotărari votate in trecut, dar care, in prezent, nu sunt puse in aplicare. Una dintre acestea se referă la restricţiile de circulaţi ...

Victorie degeaba în instanţă, apelantul rămâne după gratii
31/03/2023 08:30

Multă vreme, ieşeanul Florin Ovidiu Pancu (43 de ani) s-a crezut mare şmecher şi tare mardoi, imposibil de atins de către braţul legii. Prima altercaţie care i-a adus dosar penal a avut loc in seara de 1 ...

„Rolul de femeie este cel mai frumos din viața mea”
31/03/2023 08:13

- Dacă ar fi să fiti portretizată intr-un tablou, cum v-ar plăcea să arătati? Cum v-ati imagina portretul dvs imortalizat pe o panză? - As ruga artistul să-mi surprindă lumina si bucuria din ochi. Cat ...

800.000 de lei pentru containerele-clasă de la Colegiul Pedagogic
31/03/2023 07:59

Recent, primarul Mihai Chirica şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi s-au intalnit ieri, conform unei promisiuni anterioare, cu reprezentanţii conducerii, a părinţilor şi elevilor de la Col ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei