Marșul de protest organizat de GISC Bârlad împotriva exploatării gazelor de șist (Foto - Video)

default

Dimensiune font:

| 02-02-2013 11:25

Ieri, prin participarea a peste 8000 de bârlãdeni si reprezentanti din câteva judete la marsul de protest organizat de GISC Bârlad împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale, a fost predatã o lectie de civism politicienilor care se cred “alesii” lui Dumnezeu si nu ai oamenilor pe care îi reprezintã. S-a demonstrat cã societatea civilã bârlãdeanã nu este condusã si coordonatã de politicieni. Desi deputatul Adrian Solomon a transmis bârlãdenilor sã stea acasã, acestia i-au demonstrat cã nu sunt la cheremul lui, venind la marsul de protest într-un numãr impresionant.. Oamenii din tot judetul spun NU gazelor de sist, în timp ce politicienii alesi de ei spun DA, emitând certificate de urbanism pe bandã rulantã pentru Chevron. Bârlãdenii sunt decisi sã continue cu protestele, urmãtorul fiind programat pe 4 aprilie. Spre disperarea lui Adrian Solomon care deja, prin omul sãu de încredere, Marius Chitiga, a amenintat pe cei din GISC cã au transformat marsul în protest si cã vor da socotealã, luând la misto, în stilul caracteristic protestul bârlãdenilor. Vasluiul anuntã cã, pe 23 martie, fix la un an de la primul protest de la Bârlad, va organiza primul miting anti-Chevron din resedinta de judet.

La manifestatia organizatã ieri de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad au participat peste 8.000 de persoane, cu mult mai mult fatã de anul trecut când totul a fost cu iz “politic”, principalul beneficiar al acestor manifestãri fiind deputatul Adrian Solomon. Bârladul a fost ieri polul manifestãrilor împotriva gazelor de sist si al companiei Chevron în România. Alãturi de bârlãdeni au mai fost câtiva vasluieni inimosi din galeria echipei de fotbal FC Vaslui, precum si delegati din judetele Galati, Iasi, Constanta, Buzãu, Hunedoara, Bihor, Timisoara, Vrancea si foarte multi din Bucuresti, din partea organizatiilor ecologiste care protesteazã în Piata Universitãtii în permanentã. Dupã ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Politiei si a Jandarmeriei, distanta dintre Fabrica de Confectii si Piata Civicã din Bârlad, manifestantii s-au oprit în fata Primãriei din localitate, unde au dat citire unei proclamatii împotriva exploatãrii gazelor de sist.

“Hotii, hotii, trãdãtorii!”

Cei care au fost prezenti la manifestare au dorit ca membrii GISC sã le vorbeascã, în cele 15 minute aprobate de primarul municipiului Bârlad pentru a stationa în Piata Civicã, de pe scãrile Primãriei Bârlad, pentru cã Primãria este a oamenilor si nu proprietatea vreunui partid politic. S-a dat citire unei proclamatii, iar un copil de 9 ani a citit un protest împotriva politicienilor care nu le asigurã un viitor sigur, asa cum pãrintii lor le-au asigurat. Proclamatia cititã de un reprezentant al GISC va ajunge la factorii de decizie – respectiv Presedintie, Guvern, DNA si Parchetul General – pentru cã sunt chestiuni grave care încalcã legea. “Jos Chevron!”, “Nu ne distrugeti viitorul!”, “Chevron este cel mai urât vis american. Cetãteni, treziti-vã!”, “Chevron, go home!” sau “Bârlãdeni, salvati viitorul copiilor vostri!” sunt doar câteva dintre mesajele afisate de protestatarii care au mãrsãluit pe strãzile Bârladului, în acordurile imnului national “Desteaptã-te, române!”. S-a strigat împotriva alesilor locali, bârlãdenii realizând cã au fost mintiti si manipulati politic, “Hotii, Hotii, Trãdãtorii! Huo!!”,”Ole, Ole, Ole, Solomon azi esti trist cã suntem împotriva gazelor de sist!”, au fost câteva dintre lozincile strigate de manifestanti. Participantii si vorbitorii din alte judete l-au criticat pe premierul Victor Ponta, despre care spun cã si-a schimbat atitudinea cu privire la acest subiect. “Am fost pãcãliti de politicieni. Chiar domnul Victor Ponta când era în Opozitie, era împotriva exploatãrii gazelor de sist, iar acum colaboreazã cu Chevron. Nu putem accepta asa ceva. Dacã tinem la viitorul copiilor nostri, e de datoria noastrã sã protestãm. Sper ca vocea noastrã sã fie auzitã”, a declarat unul dintre protestatari.

Unde-s politicienii de altãdatã?

Totodatã, protestatarii le-au cerut politicienilor vasluieni sã li se alãture. Niciunul dintre politicienii vasluieni, prezenti la marsurile similare de anul trecut, nu a mai participat, ieri la manifestarea organizatã la Bârlad. “Prin aceastã proclamatie – protest, nu am cerut nimic altceva decât sã fim consultati, ca si societate civilã, pe marginea acestui subiect atât de important, explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice. Din toate consultãrile si discutiile pe care le-am avut pânã acum cu specialisti în domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Pânã acum, materialele prezentate de GISC în diversele întâlniri publice nu au fost demontate de nimeni. De aceea, nu putem sã acceptãm sã fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotãrâti sã înceapã treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru cã au sprijin din partea celor care ne reprezintã, de la cel mai înalt nivel si pânã la nivelul autoritãtilor locale”, a declarat unul dintre membrii GISC Bârlad, gr. (r) Neculai Rotaru. Proclamatia va fi înaintatã de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad cãtre Presedintie, Guvern, Parchetul General si chiar Directia Nationalã Anticoruptie. Protestul celor peste 8.000 de oameni s-a încheiat printr-un mars pe bulevardul principal din Bârlad, pânã în fata Grãdinii Publice din municipiu. Aici reprezentantii GISC Bârlad au multumit participantilor la mars, au spus o rugãciune si, împreunã cu fortele de ordine, care au fost destul de numeroase, au asigurat plecarea participantilor în liniste spre case. Marsul a fost considerat un succes deosebit, iar jandarmii si politistii prezenti au spus cã nu s-a înregistrat nici un incident.

Solomon, prin consilierul local Chitiga, a amenintat GISC-ul!

La manifestarea din fata Primãriei Bârlad, acolo unde participantii la mars au oprit pentru 15 minute, timp în care de pe scãrile Primãriei s-a dat citire Proclamatiei de protest, a fost prezent si consilierul local Marius Chitiga, din PSD, finul de cununie, omul de încredere si seful de cabinet al deputatului Adrian Solomon. Acesta a monitorizat atent timpul în care s-au tinut discursurile si a început sã tipe isteric la membrii GISC cã l-au depãsit cu … trei minute! S-a arãtat “revoltat” de faptul cã “au fost folosite scãrile Primãriei” drept scenã pentru discursuri si nu masina care era programatã drept scenã, amenintând organizatorii cu politia si amenzi! Mai mult, deputatul Adrian Solomon a luat complet în derâdere marsul de protest si pe organizatori, în stilul caracteristic, bãscãlios. La telefon, când a fost contactat, el a negat vehement cã ar fi anuntat politia, a spus cã a primit pozele de la manifestare si cã nici pomenealã sã fie 8000 de manifestanti, ci cu mult mai putini. “Bãi, voi de la Vremea Nouã ati adus pe golanii ãia de la galeria FC Vaslui. Stiu eu, ati vorbit cu Ovidiu Tiron, i-ati spus cã aduceti 200 de oameni! Pãi, e frumos asa? Voi stiti care e diferenta dintre Stefan cel Mare, Adrian Nãstase si gr. Rotaru? Stefan cel Mare l-a transformat pe Burcel în Movilã, Adrian Nãstase pe tintã în targhet si gr. Rotaru pe marsul de protest în miting de protest, bãi! Ha ha ha!”, a fost reactia deputatului Adrian Solomon, care anul trecut plângea cu lacrimi de crocodil si cu fetita lui în brate, cã Chevron ne otrãveste apa si ne va omorî. Acum râde cu gura pânã la urechi!

Noi manifestatii de protest!

Vã reamintim cã cei din Consiliul Judetean (CJ) Vaslui au eliberat, în ultima lunã, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judetul Vaslui unde compania americanã Chevron intentioneazã sã facã prospectiuni pentru o posibilã exploatare a gazelor de sist. Chevron detine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad si trei perimetre în judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mãrii Negre vizeazã explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor. Compania intentioneazã sã înceapã în a doua jumãtate a acestui an forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Bârlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta. Ieri alãturi de bârlãdeni au fost si cei din Constanta, de la Asociatia “Vama Verde”, reprezentatã de Paul Iurea. Au mai fost fizicianul român George Epurescu, presedintele Organizatiei “România fãrã ei”, Zina Dominteanu din Galati, Marina Stefan – din Bucuresti, reprezentantii Asociatiei “Vira” etc. Toti au precizat cã Bârladul a fost ieri fruntea tãrii, cã a avut loc cea mai mare manifestare anti-Chevreon si gaze de sist din România de pânã acum si cã lucrurile nu se vor opri aici ! Pe 23 martie, la Vaslui va avea loc o altã manifestare de amploare împotriva exploatãrii gazelor de sist, exact la un an de la prima manifestare organizatã la Bârlad, iar pe 4 aprilie, va fi organizat încã un mars de amploare la Bârlad, tot pe aceastã temã, membrii GISC precizând cã, dacã este nevoie, pânã când populatia va constientiza ce dezastru ecologic ne asteaptã, se vor face oricâte actiuni de protest este nevoie “chiar si în fiecare sãptãmânã dacã este nevoie”, a spus protopopul de Bârlad pr. Vasile Lãiu.

Consiliile locale spun NU, Consiliul Judetean doarme!

POLITICÃ În delicata problemã a exploatãrii gazelor de sist din judetul Vaslui, actiune sustinutã de mai bine de un an de cãtre gigantul american Chevron, autoritãtile locale au o atitudine mult mai transantã decât conducerea judetului. Dupã ce mai multi primari s-au declarat împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, a venit si rândul primarului din Pungesti sã ia în discutie în sedintã de consiliu local aceastã problemã, în urma deliberãrilor votându-se în unanimitate interzicerea exploatãrii prin aceastã metodã neconventionalã. Conducerea Consiliului Judetean (CJ) nu a luat atitudine pânã în acest moment, desi în urmã cu câteva luni Dumitru Buzatu se bãtea cu pumnul în piept cã este cel dintâi dintre anti-Chevronisti. Se pare însã cã la CJ sunt mai multi corcodusi decât stejari.

Desi cu pasi mãrunti, lupta împotriva planului companiei Chevron începe sã ia amploare. Tot mai multe consilii locale interzic exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe raza comunei lor. În cadrul sedintei de consiliu local de ieri de la Pungesti, cei treisprezece consilieri au votat în unanimitate proiectul propus de primarul Mircia Vlasã. “Membrii Consiliului Local Pungesti, la sedinta ordinarã din 27.02.2013, au votat în unanimitate pentru interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist.”, a declarat Mircia Vlasã. Dacã în mai multe comune s-a luat în discutie inclusiv organizarea unui referendum pentru a afla pozitia oamenilor, conducerea CJ Vaslui pare sã nu dea doi bani pe ceea ce vor cetãtenii care, prin votul lor, i-a acordat puterea de a decide. Asta desi în urmã cu câteva luni, chiar Dumitru Buzatu, presedintele CJ, se bãtea cu pumnul în piept cã va face tot ce îi stã în putintã pentru a împiedica planul celor de la Chevron. Vãzându-se cu sacii în cãrutã, odatã trecute alegerile, a renuntat la aplombul cu care milita pentru protejarea vasluienilor. Mai mult, CJ i-a dat Chevronului dreptul de a amplasa instalatii de foraj în vederea explorãrii gazelor de sist în comuna Bãcesti, satul Pãltinis. Certificatul de urbanism i-a revoltat pe localnici care sunt de pãrere cã ar fi trebuit consultati în acest sens. Acestia se declarã împotriva explorãrii, cu toate cã au primit numeroase promisiuni de la reprezentantii companiei americane. În aceste conditii, putem trage concluzia cã într-adevãr democratia este un mit, soarta cetãtenilor fiind trasatã de o mânã de oameni iresponsabili si interesati de propriile beneficii, care nu se sinchisesc sã plece urechea la doleantele celor pe care îi reprezintã. Cã puterea apartine poporului este o utopie nu mai reprezintã o noutate, dar se pare cã de data aceasta cetãtenii au fost vigilenti si au luat atitudine, în încercarea de a demonstra contrariul.

Startul a fost dat în comuna Iana

Primii care au luat atitudine împotriva exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei au fost cetãtenii din Iana, care, încã din luna noiembrie a anului trecut, si-au arãtat dezacordul fatã de aceastã metodã distructivã de exploatare, chiar dacã li s-a promis marea cu sarea, respectiv locuri de muncã si alte beneficii pentru comunitate. La rândul sãu, Neculai Nixon Ibãnescu, primarul comunei Gherghesti, a doua comunã vasluianã care deja, prin hotãrâre a consiliului local, s-a declarat împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe teritoriul comunei, a declarat la momentul adoptãrii hotãrârii cã: “Poate, pentru prima datã, toti consilierii locali au fost de acord cu o initiativã a primarului, cea care priveste interzicerea exploatãrii gazelor de sist în zonã. Asta dovedeste cã, în problemele majore ale comunitãtii, putem fi uniti în evitarea unei posibile viitoare catastrofe ecologice, de pe urma cãreia sã aibã de suferit si urmasii nostri.” Un alt primar, cel al comunei Gãgesti, Costicã Stupu, altã zonã “bifatã” de Chevron pentru viitoare lucrãri de explorare si exploatare, s-a declarat la rândul sãu reticent fatã de “binefacerile” promise de americani.

Sursa: vrn.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

ticu

Feb 28, 2013

felicitari consilierilor, primarilor si tuturor celor care se mai gandesc la viitorul acestei tari. afara cu chevron din romania! si cu toti cei care 23 de ani au mintit si vandut acest popor ducand la un genocid economic. moarte tradatorilor de neam si tara!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:04

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cereri trăsnite în justiţia ieşeană
15/02/2022 11:45

Una din cele mai trăsnite cereri de chemare in judecată inregistrate la Iaşi a fost cea din data de 19 decembrie 2020, prin care reclamanta Maria C. a solicitat instanţei să-l oblige pe Sorin M. la reparar ...

Pietrele preţioase, o poveste cu iz de science fiction pe platforma moldovenească
26/12/2021 08:51

 S-a vanturat in presă, cu ceva timp in urmă, zvonul conform căruia in zona Iaşi - Botoşani ar exista zăcăminte de pietre preţioase. Speculaţia a venit in urma unui răspuns formulat cel puţin ne ...

Tradiții românești de Crăciun
24/12/2021 10:41

    Altădată, sărbătoarea Crăciunului nu se referea numai la Naşterea Domnului Iisus, pentru oamenii comunităţilor arhaice Ajunul Crăciunului semnificand inceperea unei perioade rituale de ...

Povestea lui Moș Crăciun
24/12/2021 09:15

    Se spune că la vremea la care Fecioarei Maria i-a venit sorocul să-l nască pe Iisus, i-a cerut lui Moş Ajun să o adăpostească. Pe motiv că este sărac, el a refuzat-o şi a indrumat-o s ...

De unde vine obiceiul împodobirii Bradului de Crăciun
24/12/2021 08:45

    Împodobitul bradului de Crăciun este una din cele mai răspandite traditii de pe glob, insă putini stiu că obiceiul are la origini un ritual păgan, menit să „reproducă” p ...

Crăciunul 2.0, cu julfă și Jingle Bell
23/12/2021 14:43

  Imediat ce am păşit in ultima lună din an au inceput colindele. Le auzi peste tot – in tramvai, la automatele bancare, pe telefoanele mobile, in reclamele TV, la radio! Mai rămane puţin şi ...

Condamnat la dezintoxicare, după ce şi-a bătut nevasta şi copiii
10/08/2021 14:14

* Ionel a venit treaz la proces şi a recunoscut din prima toate acuzaţiile * ca circumstanţe, a menţionat că face aşa ceva doar la beţie, că in rest e un tip rezonabil, familist şi muncitor * sentinţa ...

A dat statul în judecată, la CEDO, după ce a vândut telefoane în puşcărie
30/12/2019 00:16

* completul de judecată şi-a dat seama că impricinatul se află deja in situaţia unei „duble recompensări”, că recidivase in perioada de supraveghere şi că se cuvine să mai stea o vreme dup ...

Persoanele fără card de sănătate, o problemă pentru medicii de familie
30/12/2019 00:11

* in situaţia in care pacientul nu este asigurat şi nu are card de sănătate, medicul de familie ii poate asigura doar o simplă consultaţie Lipsa cardului de sănătate se constituie intr-o veritabilă pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei