O treime dintre români riscă să facă ciroză hepatică!

1ciroza1

Dimensiune font:

| 10-06-2023 10:10

 * „Se estimează că 1 din 3 persoane este afectată de una din formele NAFLD (ficat gras simplu, steatohepatită sau ciroză). Incidența NAFLD crește cu aproximativ 1% pe an, în paralel cu pandemia obezității și diabetului zaharat, iar modelele de prognoză epidemiologică estimează o dublare a mortalității prin boala cronică hepatică cauzată de NAFLD până în 2030”, susține prof.univ.dr. Liliana Gheorghe, de la Institutul Clinic Fundeni


În aceste zile la Iaşi are loc a 42-a ediţie a Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă. Sute de medici din ţară şi străinătate discută despre patologiile ficatului şi care sunt măsurile de acţiune împotriva steatozei hepatice.
Cu ocazia Zilei Internaționale de acțiune împotriva steatozei hepatice, comunitatea medicală și organizațiile de sănătate din întreaga lume se mobilizează pentru a aduce în atenția publică importanța și urgența acțiunii legate de boala ficatului gras nonalcoolic și de forma sa avansată, steatohepatita nonalcoolică. „Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) este o afecțiune complexă, progresivă și multisistemică, o povară medicală și de sănătate publică la nivel global. Se estimează că 1 din 3 persoane este afectată de una din formele NAFLD (ficat gras simplu, steatohepatită sau ciroză). Incidența NAFLD crește cu aproximativ 1% pe an, în paralel cu pandemia obezității și diabetului zaharat, iar modelele de prognoză epidemiologică estimează o dublare a mortalității prin boala cronică hepatică cauzată de NAFLD până în 2030”, a declarat prof.univ.dr. Liliana Gheorghe, de la UMF București, medic primar gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.
Tot mai multe cazuri în rândul copiilor şi adolescenţilor
Un semnal îngrijorător este creșterea cazurilor de ficat gras nonalcoolic sau de forma sa avansată, steatohepatita nonalcoolică, în rândul tinerilor, copiilor și adolescenților. „În contextul creșterii supraponderalității și obezității la această categorie, 1 din 5 tineri sub 25 de ani au steatoză sau steatohepatită non-alcoolică. În momentul actual, NAFLD este cea mai frecventă afecțiune hepatică și are o contribuție substanțială la creșterea incidenței cirozei, cancerului hepatic și indicației de transplant hepatic”, a declarat prof.univ.dr. Liliana Gheorghe.
Astfel, peste 70% dintre pacienți suferă de obezitate, până la 75% au diabet de tip 2, iar între 20% și 80% au hiperlipidemie. „Discutăm despre o afecțiune care rămâne nediagnosticată și netrată, iar ce putem face noi, în calitate de medici dedicați este să tragem un semnal de alarmă pentru ca populația să devină conștientă asupra factorilor de risc (obezitatea, diabetul zaharat tip 2, dislipidemia) și evoluției acestei boli către complicații hepatice și extrahepatice amenințătoare de viață (ciroza, cancerul hepatic, boli cardiovasculare, boala renală cronică, cancere extradigestive)”, ne-a spus prof.univ.dr Liliana Gheorghe, de la Spitalul Fundeni, din Bucureşti.
Un regim de viaţă sănătos ne ţine departe de medici
Oamenii trebuie să știe însă că pot evita apariția acestor afecțiuni sau își pot ameliora starea de sănătate prin adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat care să presupună mișcare fizică regulată, dietă echilibrată, evitarea alimentelor bogate în grăsimi sau zaharuri, menținerea unei greutăți corporale normale. „O alimentație echilibrată și sănătoasă are un rol crucial în gestionarea bolii hepatice metabolice. Vă recomandăm să adoptați o dietă normocalorică şi hipocalorică - în cazul persoanelor cu exces ponderal, hipoglucidică și hipolipidică, urmând principiile dietei mediteraneene. Aceasta include consumul de cereale integrale, fructe și legume, nuci, alune, cafea în cantități moderate, peste, carne albă slabă și utilizarea uleiului de măsline”, a spus prof.univ.dr Anca Trifan.
Medicii atrag atenția asupra calității alimentelor consumate şi învaţă populaţia să aibă un stil de viaţă cât mai activ. „Este important să acordați atenție provenienței și compoziției acestora, alegând alimente sănătoase și evitând produsele procesate și bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Vă îndemnăm să evitați sedentarismul și să adoptați un stil de viață activ, prin activități fizice regulate precum mersul alert, alergatul, ciclismul sau dansul”, a spus prof.univ.dr Anca Trifan.
De asemenea, colaborarea cu un nutriționist sau cu specialiști în medicină de familie, gastroenterologie, endocrinologie sau diabetologie, care au cunoștințe avansate în nutriție poate fi benefică pentru a obține un plan alimentar personalizat și a primi sfaturi adecvate pentru gestionarea bolii hepatice metabolice. „Împreună, putem face o diferență semnificativă în lupta împotriva bolii hepatice metabolice. Pentru a preveni și controla boala ficatului gras non-alcoolic, vă recomandăm să fiți vigilenți și să efectuați investigații periodice, cel puțin anuale, cum ar fi analizele de sânge și ecografia abdominală. Menținerea unei greutăți normale, cu un indice de masă corporală (IMC) sub 25 kg/m2, este esențială în prevenirea și controlul bolii. Prin adoptarea acestor măsuri preventive și de gestionare, putem îmbunătăți calitatea vieții noastre și preveni complicațiile asociate acestei afecțiuni”, a spus prof.univ.dr. Anca Trifan. 

***
Ziua Internațională de acțiune împotriva steatozei hepatice, inițiată în iunie 2018, are ca scop principal creșterea vizibilității și urgenței cu privire la această epidemie ascunsă. Prin educație și informare, campania își propune să aducă în prim-plan necesitatea diagnosticării timpurii și a prevenirii bolii ficatului gras non-alcoolic, precum și importanța adoptării unui stil de viață sănătos. Acțiunile desfășurate în cadrul acestei zile includ evenimente locale, sesiuni de screening pentru sănătatea ficatului, informări și campanii pe rețelele de socializare, cu participarea a peste 70 de parteneri din mai mult de 70 de țări.

 Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, inti ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
25/04/2024 07:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Renașterea vine pe aripi de înger
25/04/2024 06:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

La Iași vor fi tipărite 1.610.00 buletine de vot
25/04/2024 06:49

La alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, in municipiul Iasi vor fi deschise 270 de sectii de votare organizate in 140 de centre de vot. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pe listel ...

Autorităţile locale vor parc industrial pe fosta platformă Fortus
25/04/2024 06:44

* „Din păcate, avem o comunicare din ce in ce mai greoaie in ceea ce priveste intentia Consiliului Judetean Iasi de preluare de la statul roman a unei suprafete de teren si a unor active de la Fortus in ...

CJ se împrumută pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a Iaşului
25/04/2024 06:41

Aleşii judeţului au aprobat miercuri contractarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a unui credit de angajament in valoare de 9,5 milioane de lei pentru derularea Programului Judetean de Dezvoltare Economic ...

Consiliul Judeţean a împărţit „sărăcia” în teritoriu
25/04/2024 06:39

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, cu unanimitate, repartizarea către primăriile din judet a sumei de 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi incasat ...

Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
25/04/2024 06:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei