Palatul Braunstein din Iași

palatul-braunstein-iasi

Dimensiune font:

| 21-06-2021 09:18

Palatul Braunstein, clădirea somptuoasă din centrul istoric al Iașiului, are o istorie zbuciumată. Lăsată în paragină mulți ani, se pregăteşte să fie redată circuitului turistic şi cultural al Iaşului. Poveștile spun că evreul Adolf Braunstein a construit palatul pentru a eclipsa grandiosul Palat Cuza (astăzi Muzeul Unirii) .

Este una dintre clădirile simbol ale Iaşului, monument istoric și arhitectual, situat la kilometrul zero al oraşului. Asupra vechimii Palatului Braunstein există vii controverse. Unii spun că datează din anii 1840, alţii spun că a fost construit în anii 1900. Clădirea a fost naţionalizată în perioada comunistă, iar camerele palatului au fost împărţite ca apartamente sociale.

Palatul este format din 3 etaje şi parter și are o suprafaţă construită desfăşurată pe 2.530 de metri pătraţi. Fundaţia clădirii este realizată din cărămidă şi piatră, iar pereţii sunt din cărămidă. În 1915 a fost inaugurată cupola sa, o capodoperă stilistică și arhitecturală, inundată de lumină, palatul fiind gazda unei expoziţii de artă. Printre obiectele expuse atunci s-a numărat tabloul „Pax” al pictorului Octav Băncilă.

Palatul Braunstein şi Grand Hotel Traian sunt singurele clădiri din zona Pieţei Unirii construite la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, care au rezistat până în prezent.

Clădirea a avut 3 mari cumpene, cărora le-a rezistat în chip eroic: anul 1932, când Iaşiul a fost inundat, multe dintre clădirile vechi fiind complet distruse; bombardamentele din 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; cutremurul din 1977.

În 1920, la primul etaj al clădirii funcţiona sediul Partidului Ţărănesc. Prin anul 1935, la parter era magazinul de bijuterii „Cristal”, la etaj sediul Partidului Ţărănesc.

Prin anii 70 a fost sediul magazinului „Victoria”. Clădirea a funcţionat şi ca hotel de lux, imediat după ce a fost construit. A mai găzduit „Farmacia Braunstein”, sedii de bănci, redacţii de ziare sau partide politice.

Adolf Braunstein, evreul care a construit clădirea, a trăit între anii 1842-1922. În catalogul întreprinzătorilor evrei din Moldova, Braunstein figurează ca proprietarul unor prăvălii de haine de pe Strada Mare (astăzi Bulevardul Ştefan cel Mare) în anul 1884. Acesta a cheltuit o sumă impresionantă din dorința de a oferi o replică pe măsură Palatului Cuza (actualul Muzeu al Unirii).

După Revoluție, moştenitorii săi au cerut retrocedarea clădirii, urmând o dispută lungă. În final Primăria a câştigat în justiţie dreptul de a administra clădirea, dar potrivit presei ieșene, trebuie să plătească moştenitorilor despăgubiri de 1.4 milioane lei.

Lucrările de reabilitare au demarat în octombrie 2018, când a fost semnat un contract de finanțare cu fonduri europene în valoare de 4 milioane euro. Vechiul Braunstein va fi transformat într-un centru multifuncțional care va include centre culturale, spații expoziționale, săli de conferință și alte facilități.

În cadrul subsolului vor fi amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber, relatează presa locală. La nivelul parterului va fi păstrată galeria de artă. Curtea interioară va comunica cu spațiul de lectură de presă străină.

Etajul I și etajul II vor găzdui centre culturale și o mediatecă. Holul va permite organizarea de expoziții temporare. În spațiul de la mansardă vor fi amplasate un auditorium și un spațiu expozițional.

Spre strada Cuza Vodă și spre Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi închideri vitrate curbate pe o direcție, care deschid perspective spre cele două străzi.

De asemenea, cupola din sticlă curbată și oțel realizată de o firmă italiană va oferi o panoramă perfectă spre Piața Unirii, strada Lăpușneanu și Copou. La nivelul mansardei, sub cupolă, va fi un amenajat un punct de belvedere cu un telescop.

Documentaristul și fotograful Ioan Matei Agapi, care a participat la toate vizitele lui Ceaușescu și Iliescu la Iași, a fost unul dintre chiriașii edificiului istoric. A lăsat în urmă o arhivă impresionantă de filme și fotografii, o adevărată cronică a perioadei, ba chiar a făcut greva foamei în momentul când a început hărțuirea sa de către autorități, care au decis să îl evacueze. Arhiva sa imensă era în pericol, fiind ținută în condiții improprii. ”Primarul (n.r. – Mihai Chirica) mi-a spus că sunt prea bătrân ca să mai stau în centru”, declara artistul cu amărăciune.

În 2018, fiica sa, regizoarea Nora Agapi, a lansat „Timebox”, documentarul ce spune povestea lui Ioan Matei Agapi. Filmul a primit Premiul cel mare la Saratov, mențiune specială din partea juriului la TIFF și multe alte distincții, inclusiv o nominalizare la Premiile Gopo. În 2020, fotograful octogenar a murit. O parte din Colecția Agapi, una dintre cele mai mari colecții vizuale private din România, a fost salvată de către fiica sa, printr-un proiect de scanare și digitalizare a celor peste 10.000 de negative din arhivă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei