Până la ultimul vot! Nimeni nu-şi asumă înfrângerea!

1alegeri1

Dimensiune font:

| 27-09-2020 23:55

* cu o prezenţă la vot extrem de redusă, undeva în jurul a 37 de procente,  Iaşul nu a făcut parte de pe lista localităţilor unde s-au realizat exit-poll-uri * în schimb a existat un sondaj telefonic și numărătorile paralele ale partidelor, cei de la PNL clamând victoria ambilor candidaţi: Mihai Chirica la Primăria Iaşi, respectiv Costel Alexe la Consiliul Judeţean Iaşi * de altfel, declaraţiile celor doi candicaţi PNL oferite aseară, al scurt timp după închiderea urnelor, indicau faptul că tandemul Chirica - Alexe s-a impus în aceste alegeri locale * paradoxal, social-democraţii s-au arătat încrezători în victoria lui Maricel Popa la CJ Iaşi, în vreme ce useriştii au spus că au câştigat Primăria Iaşi!

Favorit în cursa pentru un nou mandat în fruntea palatului Roznovanu, Mihai Chirica, se pare, a câştigat detaşat alegerile locale 2020. O spun, însă, doar liberalii, aseară neexistând cifre oficiale pentru municipiul Iaşi, oraş exclus din exi-poll-urile realizare de instituţiile de sondaj a opiniei publice. „Timpul vorbelor a trecut. Două luni de zile ne-aţi tot ascultat cu programele electorale pe care vi le-am propus. A venit şi vremea faptelor. Mulţumesc celor care au venit la vot, că ne-aţi votat, aţi ales pentru ceea ce noi credem că e mai bun pentru municipiul Iaşi, pentru judeţul Iaşi, pentru România. Trebuie să vă bazaţi că ceea ce am promis, că vrem să facem, se va transforma în fapte. A fost o muncă titanică dar scorurile care s-au înregistrat arată foarte clar că Iaşiul ca şi toate celelalte mari oraşe ale României au ales un alt drum. Sper să fie pentru toţi clar că este drumul schimbării care trebuie să recupereze aproape 30 de ani de decalaje majore ale Europei şi ale României faţă de celelalte ţări europene în care împreună cu un parlament de dreapta şi cu preşedintele României Klaus Iohannis să putem într-adevăr să implementăm o strategie prin care să arătăm tuturor că este bine acasă la noi în România. Te felicit dragă Costel Alexe, am încredere în tine. Vreau să arătăm ieşenilor că există şi alt drum şi acest drum trebuie să fie cel care să le aducă un nivel de trai mai bun. Decalajele dintre municipiul Iaşi şi restul localităţilor din judeţ este atât de mare încât va fi foarte mult de muncă. Sunt convins că în echipă, aici, în capitala celor trei uniri, energiile puse la un loc vor arăta că se poate”, a spus fostul şi viitorul primar al Iaşului, Mihai Chirica.

Potrivit PNL Iaşi, şi şefia CJ Iaşi ar fi fost câştigată de reprezentantul lor, Costel Alexe. „Ziua de astăzi a consfinţit faptul că în urma acestor alegeri locale au câştigat românii iar dacă este să ne referim la judeţul nostru, au câştigat ieşenii. Astăzi, ieşenii din municipiul Iaşi şi din zona metropolitană, de la Iaşi la Paşcani, de la Miroslava la Cristeşti, ieşenii au ales un proiect de dezvoltare al judeţului nostru, au respins categoric tot acest circ politic făcut de adversarii noştri în ultima perioadă şi evident nu au uitat anii guvernărilor trecute când Iaşiul a fost lăsat pradă intereselor politice meschine şi, evident, decalajele dintre estul şi vestul ţării s-au acutizat. Mă bucur foarte mult că ieşenii au ales o echipă în care ieşenii au încredere că împreună cu ei în următorii 4 ani putem să aducem investiţii majore şi importante pentru dezvoltarea judeţului nostru. Mă bucur foarte mult că ieşenii au validat programul nostru de guvernare locală şi judeţeană realizat în urma a zeci de dezbateri, evenimente, întâlniri cu miniştri, vizite ale premierului Ludovic Orban la Iaşi, şi au înţeles că doar astfel putem construi pentru judeţul nostru. Mă bucur foarte mult că PNL a câştigat la Iaşi pentru prima dată în aceşti 30 de ani de democraţie atât Primăria cât şi Consiliul Judeţean. Aceasta este o victorie nu doar a PNL ci este mai degrabă o încredere pe care ieşenii şi-o pun în listele consilierilor locali şi judeţeni, primari. Îi felicit pe toţi primarii din judeţ  care şi-au câştigat mandatele astăzi. Cred că sutele de consilieri locali şi judeţeni care zi de zi în această precampanie şi campanie electorală au promovat principiile şi programul nostru de guvernare locală şi judeţeană. Vreau să îi asigur pe ieşeni că anii ce vor urma vor fi ani în care împreună cu ei o victorie a judeţului nostru”, a declarat Costel Alexe.

Niciun perdant

Pe de altă parte, cei de la PSD Iaşi au fost extrem de rezervaţi, atât în ceea ce priveşte enunţarea unor rezultate parţial, cât şi declaraţiile de presă. Atmosfera sumbră de la sediul partidului, dar mai ales lipsa unor reacţii indică faptul că social-democraţii par fi resemnaţi în privinţa scorurilor înregistrate la Iaşi, mult în defavoarea lor. „La Iaşi nu s-a făcut niciun exit-poll, aşteptăm numărătorea voturilor. A fost o campanie atipică, fără dezbateri”, a spus Maricel Popa.

În fine, USR Iaşi nu a recunoscut faptul că pierdut alegerile, dimpotrivă, Cossette Chichirău a afirmat că ar fi câştigat Primăria iaşi. „USR este singura formaţiune care se luptă cu mafia din PSD Şi PNL”, a spus aseară, Cosette Chirichirău.

„Suntem mândri că ieșenii și-au pus încrederea în noi și nu îi vom dezamăgi. Vrem să le mulțumim și să le promitem că nu vor fi dezamăgiți. Urmează 4 ani în care vom construi împreună orașul european pe care ni-l dorim, orașul la care până acum doar am visat. Am avut curajul de a visa, iar de acum vom arăta că nu suntem doar visători, miracolul ieșean începe de astăzi!”, a spus, al rândul său, Filip Hăvârneanu, candidat la CL Iaşi. Nici el nu s-a aventurat în a da detalii asupra configuraţiei Consilului Judeţean ori a CL Iaşi, estimând, doart că USR Iaşi a obţinut un scor bun.

Radu Botez: „Orice a posibil”

Pe cale de consecinţă, în lipsa rezultatelor şi a estimărilor de exit-poll, cu o participare la vot mult sub aşteptări, echipele de campanie, candidaţii ori liderii celorlalte partider implicate în campanie au fost foarte reţinuţi în declaraţii şi comentarii. Au amânat discuţiile cât de mult au putut şi e lesne de înţeles de ce au procedat aşa. Pe de o parte, cum recunoştea Radu Botez, candidatul ALDE la Primăria Iaşi, „o prezenţă mică la vot avantajează partidele mici. Susţinătorii noştri sunt foarte decişi şi dedicaţi, merg imediat şi pun ştampila. Cei ai PNL, PSD, USR-PLUS sunt mult mai relaxaţi, ştiu că, oricum, vor câştiga ceva. În lipsa sondajelor, stăm cu sufletul la gură. E posibil să intrăm, e la fel de posibil să nu”, a spus viceprimarul Radu Botez.

Petru Movilă, nemulţumit de scorul PMP

Pentru că tot am început cu partidele mici”, care au emoţii serioase în a intra în Consiliul Municipal ori în Consiliul Judeţean.  Deputatul  Petru Movilă, liderul PMP pe judeţul Iaşi, e convins că partidul pe care îl reprezintă izbuteşte să intre în legislativul judeţului şi municipiului, dar nu-i deloc mulţumit de scorul electoral ce se conturează a-l fi obţinut. „Nu ştiu să spun acum mai mult, nu mă hazardez, aştept rezultatele finale, nu există nicio estimare de exit-poll, n-am detalii!”, a spus, cu amărăciune în glas, Petru Movilă. Pentru că, pe bună dreptate, la efortul depus (şi nu doar în campania electorală), se aştepta la alt scor, unul mult mai bun.

Marian Şerbescu nu se hazardează în pronosticuri

Unul dintre cei mai lucizi şi mai eficienţi în materie de administraţie locală, prezent pe listele PSD, fostul prefect Marian Şerbescu, s-a dovedit acelaşi om pragmatic ca acum 20 de ani: „Este prematur să discutăm acum de rezultate în acest moment. Aşteptăm să primim rezultatele oficiale din secţiile de votare. E un proces care se va întinde pe tot parcursul nopţii, până spre dimineată. Avem un optimism rezervat”, a spus acesta.

Au votat 293.979 de ieşeni

Aseară, la ora 21. prezenţa la vot în judeţul Iaşi a fost de 37,27%.  În municipiul Iaşi şi în judeţ au fost organizate 759 secţii de votare, au fost 786.928 persoane înscrise pe listele permanente, şi 1480 înscrise pe liste complementare.

La acest scrutin au fost prezenţi 284.728 persoane de pe listele permanente, 5.965 votanţi pe liste complementare, şi 3.115 votanţi cu urnă mobilă. În total au votat 293.979 persoane cu drept de vot, adică 37,27%.

Cei mai mulţi dintre votanţi au fost din categoria 45-64 de ani, numărul acestora fiind de 55.194.

Din categoria 18-24 de ani au fost doar 13.226 bărbaţi şi 13.172 femei.

Statisticile Biroului Electoral Judeţean Iaşi arată că au fost mai multe femei la vot, numărul acestora fiind 147.321 în timp ce numărul bărbaţilor care au venit să voteze a fost de 146.658.

În ceea ce priveşte zona din care provin, cei mai mulţi votanţi au fost din zona rurală – 180.653, spre deosebire de urban, unde prezenţa a fost de 113.327.

50 de intervenţii ale oamenilor legii la Iaşi

Ieri, aproximativ 1.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri din judeţul Iaşi s-au aflat în misiune pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la cele 759 de secţii de votare aflate în 491 de locaţii, pe timpul desfăşurării procesului electoral.

Până la ora 16.00, în urma sesizărilor primite, echipele din teren au avut peste 50 de intervenţii în legătură cu derularea procesului electoral, reprezentanţii forţelor de ordine acţionând cu celeritate pentru verificarea şi soluţionarea acestora. De asemenea, pe drumurile publice din judeţul Iaşi au fost nostru organizate filtre ale poliţiştilor rutieri şi de la ordine publică, în vederea prevenirii turismului electoral.

Tudor DAMASCHIN, Marcel FLUERARU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 08:00

* „Cu finantarea de 2,9 milioane de lei pe care am obtinut-o de la AFM vom instala 16 statii de reincărcare pentru vehicule electrice si astfel vom crea infrastructura necesară pentru a le oferi iesenil ...

Noul „Tramvai Iepurilă”, scos pe străzile Iaşului, de Paște
24/04/2024 07:52

* „Tramvaiul Iepurilă” va face legătura intre Targu Cucu şi Copou intre orele 11 si 14, urmand să oprească in fiecare staţie de pe traseu * după lansarea oficială din 27 aprilie, tramvaiul v ...

 Trei scriitoare din România și Ucraina, la Rezidențele Șotron 2024
24/04/2024 07:41

  * Programul „Rezidentele Sotron” a fost creat de către Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Asociatia ACVO in anul 2022, pentru a sustine creatia literară contemporană si in soli ...

Săptămâna Mondială a Imunizării, la Iași
24/04/2024 07:41

* „Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică, salvand milioane de vieti in fiecare an. Ele fac posibilă eradicarea bolilor si protejarea sănătătii si bu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei