Proiectul Autostrăzii Unirii, plin de întârzieri și probleme

1autostrada

Dimensiune font:

| 20-05-2022 14:30

 * tronsonul de munte Miercurea Nirajului – Leghin are un studiu geotehnic incomplet, fără foraje pe traseu * alte problema constau în întârzierile apărute în avizarea acordurilor de Mediu * Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi, a fost prezent ieri la sediul CNAIR pentru clarificări şi informări * potrivit acestuia, nu există nici un element care să confirme zvonurile apărute în ultimele zile, conform cărora costurile cu realizarea A8 se vor dubla

 Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor și vicepreședinte al Asociației „Împreună pentru A8” a explicat în detaliu în ce stadiu se află fiecare tronson al Autostrăzii A8 și ce termene au fost sau nu respectate. Autostrada A8 va fi construită pe traseul Ungheni - Iași - Târgu Frumos - Pașcani - Târgu Neamț - Poiana Largului - Ditrău - Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3. Va avea o lungime de 311 km, din care 211 de kilometri pe segmentul Târgu Mureș - Târgu Neamț și circa 100 de km de la Târgu Neamț la Iași și la Podul Ungheni peste Prut, la un cost estimat de 4,07 miliarde de euro. Pentru sectorul Târgu Mureș - Târgu Neamț a fost semnat în 2018 un contract de revizuire a Studiului de Fezabilitate cu firma Acciona Ingineria pentru circa 17,6 milioane de lei.

Pentru „capetele” Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Târgu Neamț – Leghin (aproape 60 de kilometri), finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, studiile geotehnice au fost finalizate și urmează să fie predate. Se estimează că în vară va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție, însă pentru tronsonul de munte Miercurea Nirajului – Leghin, 159 km, studiul geotehnic este incomplet fără foraje pe traseu. „Pentru Târgu Mureș - Târgu Neamț avem, în momentul de față, cele două capete care sunt prinse la finanțare prin PNRR și avem Târgu Mureș - Miercurea Mirajului și celălalt de la Leghin la Târgu Neamț. Ambele capete sunt în momentul acesta în procedura de avizare pentru acordul de Mediu. În momentul de față este în analiză o procedură pentru obținerea acordului de Mediu. Speranțele noastre sunt că la sfârșitul lui august - începutul lui septembrie vom avea acest acord. În momentul de față trebuie să se ia o decizie legată de econducte. Sunt niște discuții pe zona de Mediu cu consultantul legate de amplasarea și realizarea acestor ecoducte”, a declarat Cătălin Urtoi.

Soluţie juridică

De asemenea, tot pe acest segment de drum mai este o problemă legată de o situație juridică pentru care se așteaptă o soluție din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR), cu contractul cu proiectantul Acciona. „Trebuie o monitorizare mai strictă. Pe partea de munte trebuie rezolvat neapărat, să se ia decizia juridică în așa fel încât să reușim să nu blocăm PNRR și să câștigăm timp. Treaba asta trebuie finalizată până în septembrie, obligatoriu, în așa fel încât, până la sfârșitul anului, să se treacă la etapa următoare, cea de realizare a caietului de sarcini, avizele care mai sunt de luat”, a mai spus consilierul.

În funcție de decizia juridică, autoritățile pot evalua ca și timp realizarea acordului de Mediu. „Acestea sunt probleme perpetuate, cunoscute de un an și jumătate și acum s-a ajuns la situația în care trebuie să se ia o decizie pentru că nu se poate bloca PNRR. Acesta trebuie să meargă înainte și să se ia această decizie la nivel de CNAIR”.

Proiectarea tronsonului Ungheni – Târgu Neamț are întârzieri 

Pentru tronsonul Târgu Neamț - Iași - Ungheniîn luna aprilie 2021 a fost semnat contractul pentru Studiul de Fezabilitate și Proiect Tehnic. Contractul de circa 59 de milioane de lei a fost semnat cu Consitrans. Traseul actual al tronsonului Târgu Neamț-Iași-Ungheni este împărțit în patru sectoare: primul sector de la Târgu Neamț la Târgu Frumos, al doilea sector de la Târgu Frumos până la DN 28 (zona Lețcani), cel de-al treilea de la DN 28 (zona Lețcani) până la DN 24 C, cât mai aproape de municipiul Iași, și sectorul patru va fi până în punctul vamal de la Pod peste Prut la Ungheni, amplasat în UAT Golăiești. AMC1 (Analiza Multicriterială 1) este o etapă prin care se stabilesc alternativele de traseu și trebuia finalizată și predată la finele lunii septembrie 2021. „Săptămâna trecută a fost transmisă Analiza Multicriterială 1 de către proiectant către CNAIR pentru secțiunea Târgu Neamț - Lețcani. CNAIR a transmis AMC1 către Jaspers, iar acesta a revenit cu un tabel în care vor trebui să se mai treacă câteva informații. Ei spun un fel de Comunication Tool. După ce se finalizează și etapa aceasta, se trece la AMC2 pe acest sector”, a mai spus Cătălin Urtoi.

Pe traseul Lețcani - Ungheni, luni, Consitrans va transmite AMC1 finalizat către CNAIR și după către Jaspers. „Cred că răspunsurile proiectantului puteau să vină mai rapid și mai la obiect. Cred este obligatoriu ca proiectantul să răspundă cât mai rapid și la obiect la comunicările transmise de către cei de la Jaspers. Suntem în întârziere destul de mare, de opt luni de zile, față de ce au stabilit ei în contract. Luna aceasta trebuia predat studiul de fezabilitate, au trecut 12 luni de zile și nu au reușit să depășească faza incipientă de AMC1, adică stabilirea traseului. Sunt mult etape de parcurs și noi suntem în etapa de AMC1”, a mai spus Cătălin Urtoi.

Totuși, de la Moțca până la Lețcani proiectantul a făcut în avans studiile geo. „Sunt finalizate dar pe partea de la Lețcani până la Ungheni nu avem nimic pentru că acolo nici nu vor să înceapă studiile geo pentru că se lucrează. Sunt cinci variante de traseu și nu se știe care va fi varianta finală”, a conchis Cătălin Urtoi.

Preţurile vor creşte. Deocamdată, nu se ştie cu cât...

Nu doar organizaţiile civice sunt preocupate de soarta A8. Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi, a fost prezent ieri la sediul CNAIR pentru clarificări şi informări. Potrivit acestuia, nu există nici un element care să confirme zvonurile apărute în ultimele zile, conform cărora costurile cu realizarea A8 se vor dubla. „La această oră nu există nicio evaluare care ne confirme faptul că aceste costuri vor creşte cu 100%. Sigur că există îngrijorăre în acest sens, însă nicio altă investiţie a CNAIR nu s-a scumpit cu 100%. Eu aş recomanda celor implicaţi în monitorizarea A8 să fie mai prudenţi când fac aceste afirmaţii şi să se informeze din sursă sigură”, spune Petru Movilă. Oficialul Primăriei Iaşi mai spune că, pentru CNAIR, prioritar este tronsonul Ungheni – Iaşi - Târgu Neamţ datorită intersecţiei cu porțiunea Paşcani - Bacău, parte din A7. „Aşteptăm, la Autostrada A7, până la sfârşitul acestei luni, publicarea Hotărârii de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul Bacău - Pașcani”, mai spune Petru Movilă.  

Ruxandra CAŞU, Lucian STATE

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

„A trecut vremea podurilor de flori... E vremea podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital”
28/03/2024 08:21

  Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că in relaţia dintre Romania şi Republica Moldova a trecut vremea „podurilor de flori” şi este timpul „investiţiilor bugetate, al proiecte ...

„Imunologia este o cheie care poate deschide multe mecanisme ce ajută la înțelegerea altor domenii din medicină”
28/03/2024 08:19

Imunologia, o ramură distinctivă a stiintelor biologice, reprezintă studiul sistemului imunitar al organismelor si modul in care răspunde la agentii patogeni si alte substante străine. În medicină, ...

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică
28/03/2024 00:37

Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale si Alimentare (FIRAA), in parteneriat cu Directia pentru Agricultură Judeteană Iasi or ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei