SARS COV 2, sesiune specială în cadrul celui mai mare eveniment medical online

interviu eve

Dimensiune font:

| 12-07-2020 18:58

  * dialog cu prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, inițiatorul Primăverii Dermatologice Ieșene, care astăzi inaugurează cea mai mare școală de dermatologie din mediul virtual

La Iași începe astăzi cea de-a IX-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene, o manifestare națională cu participare internațională, cel mai mare eveniment medical recunoscut pentru elitismul și valoarea lui științifică. PDI va reuni, timp de o săptămână, peste 110 cursuri, work-shopuri și prelegeri, oferite de peste 90 de lectori internaționali și naționali și care vor fi audiate de peste 2.500 de participanți.

Iniţiativa aparţine prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, şi este organizată, an de an, de către Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida prodigioasă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, a Colegiului Medicilor şi a Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.

Cea de-a IX-a ediție a PDI îi are ca și co-președinți pe prof. univ. dr. Daciana Elena Brănişteanu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi) și prof. univ. dr. Simona Roxana Georgescu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București).

Preşedinţi de onoare sunt nume consacrate ale lumii medicale - prof. dr. Andrew Nicolaides), prof. dr. Torello Lotti (Italia), dr. Niazi Khursow (S.U.A.) prof. dr Călin Giurcăneanu (Președintele SRD) și prof.  dr. Lăcrămioara Ionela Şerban (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi).

Ediția din acest an are o particularitate care arată din nou spiritul de pionierat al organizatorilor, cunoscuți pentru ideile lor avangardiste. Am discutat cu prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu despre începuturile manifestării şi evoluţia ei în timp, punctând aspectele importante ale ediţiei din acest an.

- Cum a apărut ideea Primăverii Dermatologice Ieşene?

- Manifestarea a început în urmă cu nouă ani, dintr-o nevoie concretă. Erau câţiva ani de când medicina se orientase catre ultraspecializare pe arii din ce în ce mai înguste. Din specialitatea mare a dermatologiei se rupsese deja dermatopediatria, dermatooncologia, dermatochirurgia etc. Mai mult chiar, existau manifestări de hiperhidroză, congrese de melanom malign, ca să dau doar câteva exemple. Cu toate beneficiile pe care aceste manifestări le propuneau şi le concretizau devenea din ce în ce mai acută nevoia de abordare per ansamblu a bolnavului. La polul opus era nevoia de integrare a informaţiei despre o boală între specialităţi. Am identificat-o datorită numeroaselor examene interclinice pe care le avea de suportat un bolnav la recomandarea medicului curant.

- În acest an conferința va fi una cu totul diferită. Care este elementul de noutate al acestei ediții?

- Cea de-a noua ediție a PDI va fi primul eveniment medical de o asemenea amploare, fiind vorba despre o conferință națională cu participare internațională la care există un număr record de înscrieri pe site, peste 2.500. Este cu adevărat un record în condițiile în care România nu avea un istoric sau o experiență în organizarea evenimentelor medicale în spațiul virtual. Până acum era doar o modalitate de lucru a unor grupuri medicale, în special din industria farmaceutică  sau în companiile mari ca modalitate de comunicare între sucursalele naționale. Organizarea în mediul online a acestei ediții, care inițial fusese planificată a avea loc în aprilie, în mod tradițional, este un manifest al lumii științifice și al lumii medicale, este modul nostru de a protesta asupra modului în care această infecție cu SARS COV 2 ne-a întors viața pe dos. În momentul anunțării pandemiei am avut sentimentul că timpul s-a colapsat, că a stat pe loc, că nimic nu va mai fi ca înainte.

- Ce a urmat?

- Această emoție extrem de puternică a fost generată, pe de o parte, de frustrarea de a nu fi greșit înțeleși, de neputința de a schimba niște lucruri concrete, care nu depindeau de fiecare medic în parte. Ulterior, când am devenit peste noapte eroi, am dus povara acestei admirații pentru că, de ce să nu recunoaștem, noi nu am ales profesia de medic ca să fim eroi, ci ca să slujim sănătatea semenilor noștri. Acest statut de eroi a împovărat foarte mult lumea medicală, dar este o misiune nobilă pe care ne dorim să o ducem mai departe și cum altfel dacă nu aducând comunității medicale cele mai noi informații legate de infecția COVID 19. În cadrul PDI, vom avea o sesiune largă, special dedicată infecției cu acest virus. Ținând cont de specificul acestei conferinței, vom discuta în general despre infecția cu SARS COV 2 și în particular despre impactul pe care l-a avut asupa patologiei dermatologice. Dorim să prezentăm care ar putea fi manifestările cutanate de recunoaștere a acestei infecții pentru a veni în sprijinul colegilor noștri infecționiști, al celor din terapiile intensive și care este răsunetul acestei infecții asupra modului de îngrijire a pacienților cu patologie dermatologică în general.

 

- Cum se va dialoga în această conferință?

- După cum am mai spus, am amenajat o scenă online. Speakerii vor lucra cu Microsoft Teams, iar informațiile vor fi preluate de către o platformă profesională în care vom avea săli de conferință virtuale, în care participanții își vor putea ocupa locul și își vor alege conferința pe care o vor audia. Mai mult, vor putea vizita și standurile amenajate de companiile farmaceutice, unde vor primi detalii despre cele mai noi produse lansate pe piață. Nu va lipsi o bibliotecă virtuală, la care vor avea acces toți cei care vor dori să afle noutăți terapeutice legate de noi ghiduri de tratament.

- După cum se vede, evenimentele din mediul online au și avantaje, nu doar frustrările legate de lipsa contactului fizic.

- Există, desigur, și unul dintre cele mai mari avantaje face referire la faptul că informația științifică va rămâne stocată pe platforma evenimentului timp de o lună după încheierea lucrărilor. Medicii care nu pot îngheța actul medical pe parcursul unei săptămâni întregi vor putea accesa oricând conferințe la care nu au putut participa live. Acesta este un avantaj enorm, la fel ca și posibilitatea stocării de informații și descărcare a lor. Am creat canale virtuale de comunicare directă între participanți și lectori, între lectori și între participanți și expozanții din industria farmaceutică.

- PDI 2020 aduce o reformare a evenimentelor medicale de calitate. Ați re-creat această manifestare națională cu participare internațională. Cine va participa?

- Avem 12 lectori internaționali, pe lângă cei 85 de lectori naționali. O altă particularitate a PDI este faptul că lectorii sunt speakeri consacrați, deci avem și o școală nouă în care ridicăm speakeri, dar mai întâi aceștia ocupă locul în sală pentru a-i asculta pe maeștri, pentru a învăța maniera și arta de a transmite informația de pe scenă către auditoriul larg. Aceasta este o altă particularitate a PDI, o manifestare al cărei elitist științific a fost dovedit.

- Cine sunt speakerii?

- Lectorii sunt președinți de societăți științifice naționale și internaționale, cadre universitare, practicieni renumiți, care stăpânesc arta de a transmite într-o manieră caldă, chiar dacă științifică și profesionistă, informația către autoriu. Sunt foarte apreciați și este una dintre explicațiile pentru care sunt foarte mulți participanți. Anul 2020 va rămâne cu siguranță în istoria omenirii ca un un an de mare cumpănă, un an în care cursul firesc al istoriei a fost colabat pentru ca apoi să preia o direcție cu totul neobișnuită. După o luptă aprigă cu acest SARS COV 2, comunitatea medicală, societatea în general, s-a răzvrătit și au dorit să-și recapete dreptul și controlul asupra propriei existențe. Iată-ne în fața unei noi aventuri științifice, care era singura posibilitate de a ne continua activitatea medicală și științifică. Lectorii vor continua seria prelegerilor de maximă audienţă începută la ediţiile anterioare ale PDI (cancere cutanate, dermatoze alergice, dermatopediatrie, chirurgie dermatologică, psoriazis şi dermatoze autoimune, boala venoasă cronică şi ulcerul de gambă, dermatocosmetologie şi tehnici de vârf antiaging etc), dar vor propune şi subiecte noi, extrem de apreciate şi de aşteptate de către participanţi. Este o îndârjire a întregii lumi medicale de a păstra și continua achizițiile științifice pecare cu greu le-am dobândit.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
La Iași vor fi tipărite 1.610.00 buletine de vot
25/04/2024 06:49

La alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, in municipiul Iasi vor fi deschise 270 de sectii de votare organizate in 140 de centre de vot. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pe listel ...

Autorităţile locale vor parc industrial pe fosta platformă Fortus
25/04/2024 05:44

* „Din păcate, avem o comunicare din ce in ce mai greoaie in ceea ce priveste intentia Consiliului Judetean Iasi de preluare de la statul roman a unei suprafete de teren si a unor active de la Fortus in ...

CJ se împrumută pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a Iaşului
25/04/2024 01:41

Aleşii judeţului au aprobat miercuri contractarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a unui credit de angajament in valoare de 9,5 milioane de lei pentru derularea Programului Judetean de Dezvoltare Economic ...

Consiliul Judeţean a împărţit „sărăcia” în teritoriu
25/04/2024 00:39

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, cu unanimitate, repartizarea către primăriile din judet a sumei de 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi incasat ...

Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
24/04/2024 23:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
24/04/2024 21:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei