default

Dimensiune font:

Şeful ARDNE: „Cel mai mare risc la regionalizare este politicul”

| 03-06-2013 05:00

* Constantin Apostol afirmă că ARDNE este pregătită pentru a îndeplini rol de autoritate de management al fondurilor europene * şeful ARDNE subliniază că regionalizarea trebuie făcută cu descentralizare instituţională şi financiară, iar regiunile să aibă putere de decizie în gestionarea resurselor

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă campania de informare cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. În materialul de astăzi vă propunem să citiţi viziunea pe care o are directorul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), Constantin Apostol, pentru procesul regionalizării. Celelalte materiale publicate în cadrul acestei campanii vor fi vizualizate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea „Moldova/Regionalizare”.


Principalul risc în realizarea procesului de regionalizare vine din zona politică. Cel puţin aşa susţine directorul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), Constantin Apostol. Potrivit acestuia, regionalizarea este cel mai important proces post-revoluţionar al României din punct de vedere administrativ şi politic. Apostol consideră că ţara noastră a rămas „undeva în urmă” faţă de modul în care trebuie să-şi atingă anumite ţinte administrative şi în abordarea decalajelor faţă de celelalte state membre al Uniunii Europene. „Riscul ar fi ca unele regiuni să fie blocate din punct de vedere politic. Acesta ar fi cel mai mare risc. Anume, Consiliul Regional să fie în antiteză cu ce vrea Executivul regiunii, aşa cum se întâmplă la guvern şi parlament. Riscul cel mai mare vine din zona politică. Avem nevoie de o anumită stabilitate şi, mai mult, de a adopta nişte documente programatice pe care politicienii, indiferent de culoare, să şi le asume”, a declarat şeful ARDNE.


Apostol cere putere de decizie şi financiară
În opinia directorului ARDNE, regionalizarea trebuie realizată ţinând cont de câteva principii clare, nominalizând în acest sens descentralizarea, atât instituţională, cât şi financiară, precum şi subsidiaritatea. „Fără putere de decizie şi parte financiară în spate nu vom reduce decalajele. Mai mult, nu vom putea înlătura disparităţile intraregionale. Noi am identificat pentru 2014 - 2020 nu mai puţin de 18-20 tipuri de disparităţi intraregionale. Atunci, tot acest proces apare ca o necesitate”, a explicat Apostol. Şeful ARDNE a subliniat că vor trebui modificate zeci de legi şi acte normative, subliniind, în acest context, că regionalizarea nu este un proces care să fie făcut „peste noapte”. „Nu se va face nici într-un an. Procesul se va întinde pe cel puţin o perioadă de trei, patru sau cinci ani. Durează până ce creezi baza instituţională, până ce redefineşti administraţia de la nivel de comună, oraş, judeţ, regiune şi stat”, a completat directorul ARDNE.


Ce rol ar trebui să aibă agenţiile de dezvoltare
Actualele agenţii de dezvoltare regionale au fost înfiinţate la sfârşitul anilor 1990. Agenţia aferentă Regiunii de Nord-Est are sediul la Piatra Neamţ şi numără circa 140 de angajaţi. În prezent, ARDNE este principalul planificator pentru perioada 2014 - 2020, în această perioadă punându-se bazele unei strategii de dezvoltare regionale. În exerciţiul bugetar 2007 - 2013, ARDNE a jucat rolul unui organism intermediar în accesarea de fonduri europene de mediul public şi privat. Intenţia autorităţilor centrale, cel puţin la nivel declarativ, este ca agenţiile de dezvoltare să devină autorităţi de management astfel ca banii europeni să fie absorbiţi şi gestionaţi direct de regiuni fără intervenţia Bucureştiului, fapt ce ar reduce semnificativ din birocraţia acestui proces. „ARDNE este pregătită să devină autoritate de management. Agenţia are 14 ani de existenţă, avem specialişti care au lucrat atât în pre-aderare, cât şi în fonduri structurale, care sunt pregătiţi în unităţi similare din Europa, care cunosc sisteme de lucru şi nu mai spun de partea de proceduri. Faţă de alte programe europene care au fost super-centralizate, cel operaţional regional a fost singurul descentralizat, organismul intermediar a aparţinut regiunii. Din acest motiv, şi procentul de implementare este cel mai mare pe ţară pe POR, undeva la 25%”, a mai spus Apostol.
Un exemplu de bună practică este modelul polonez. Regionalizarea acestei ţări a fost realizată încă de la începutul anilor 2000. Pentru exerciţiul bugetar 2007 - 2013, autorităţile centrale au lăsat mână liberă regiunilor să gestioneze fonduri totale de 25 miliarde euro, gradul de absorbţie fiind cel mai ridicat dintre toate statele membre UE. Un avantaj decisiv al polonezilor a fost că fiecare regiune a reuşit să negocieze direct cu Bruxelles-ul domeniile de finanţare în funcţie de specificul fiecărei zone. În ceea ce priveşte exerciţiul bugetar 2014 - 2020, Apostol a subliniat că, în cazul României, nu au fost încă stabilite axele de finanţare. „Nu au fost încă definite domeniile de intervenţie, se lucrează la acest lucru. Cert este că se vor schimba mult procedurile, dictonul va fi competitivitatea, iar Comisia a cerut tuturor statelor să restrângă aria de programe operaţionale, să avem câteva, dar foarte bine focusate, cu intervenţii directe şi se vor vedea rezultate”, a conchis directorul ARDNE.

CASETE

ARDNE a făcut plăţi de 45% din POR
Şeful ARDNE a susţinut că plăţile către beneficiarii Programului Operaţional Regional (POR) se ridică la 45% din valoarea alocată Regiunii de Nord-Est, care este de 642 milioane euro pentru exerciţiul bugetar 2007 - 2013. „Eu sper ca anul acesta să ajungem undeva la 60-70%. POR are supracontractare de 120% şi vor mai putea intra proiecte de pe listele de rezervă. Sunt bani economisiţi din corecţii financiare şi din licitaţii”, a spus Apostol. Potrivit unei analize recente făcute de către specialiştii ARDNE, începând cu anul 2007 în Moldova a fost o infuzie de 2,7 miliarde euro din fonduri structurale şi de coeziune în cadrul tuturor celor 12 programe europene existente. Suma reprezintă aproape 14% din întreg bugetul alocat României pentru actualul exerciţiu bugetar. Valoarea fondurilor accesate este de peste două ori mai mare faţă de Produsul Intern Brut Regional pe un an şi au fost semnate 6.918 contracte de finanţare. Cele mai multe fonduri au ajuns la Iaşi (783 milioane euro), Suceava (432,5 milioane euro) şi Vaslui (402,4 milioane euro). Ultimele trei locuri în regiune sunt ocupate de Bacău (372,2 milioane euro), Neamţ (368,8 milioane euro) şi Botoşani (354,9 milioane euro). Suma medie accesată în cadrul unui proiect european ajunge la aproape 400.000 euro. Absorbţia pe cap de locuitor este de 861 euro la nivel regional.

Întâlnire regională pentru stabilirea priorităţilor
Potrivit lui Constantin Apostol, la nivel regional este în pregătire o reuniune a preşedinţilor de consilii judeţene, primarilor oraşelor reşedinţă de judeţ şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor pentru stabilirea priorităţilor în sectorul infrastructurii. „Vom adopta un document comun care să valideze opţiunea regiunii”, a spus Apostol. Unul din obiectivele prioritare pentru regiune este autostrada care să lege Moldova de Transilvania. „Aici, vorbim de Iaşi - Târgu Mureş. Bacău - Braşov poate fi un drum rapid care să se racordeze la această autostradă”, a precizat Apostol, în condiţiile în care autorităţile din Bacău au solicitat sprijin regional pentru o autostradă spre Braşov. Şeful CJ Bacău, Dragoş Benea, ne-a declarat recent că o astfel de autostradă este mai ieftină faţă de Iaşi - Tg Mureş, precum şi mai fezabilă. Preţul acesteia ar ajunge la 1,5 miliarde euro faţă de cele 9 miliarde euro vehiculate în cazul Iaşi - Tg Mureş. „Trebuie să vedem şi cum gestionăm resurse importante precum apa, gazul şi energia electrică. Trebuie realizate interconectări, trebuie normalizat ce înseamnă un operator regional. Hai să ne gândim la sănătate, cum ar trebui gestionat acest domeniu în regiune, la învăţământ. Eu înţeleg că există autonomie universitară dar, pe partea cealaltă, va trebui să nu mai producem şomeri cu diplome”, a mai declarat Apostol în contextul întâlnirii programate între factorii de decizie. Şeful ARDNE a adăugat că Moldova a pierdut şi încă pierde foarte multă forţă de muncă calificată. „Suntem regiunea cu cei mai mulţi oameni plecaţi afară. Până acum a fost o bucurie că trimiteau bani acasă, dar, vedeţi, recesiunea a făcut ca transferul de bani între Moldova şi statele europene să scadă foarte mult”, a menţionat şeful ARDNE.

Pagină realizată de Alex Andrei

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Reţea de gaz avariată de un şofer, la Bacău
20/01/2019 20:21

    * bărbatul a intrat cu maşina intr-o ţeavă de gaz şi a fugit * au fost afectaţi peste 500 de abonaţi * autorul este autorul mai multor talhării şi fusese liberat anul trecut din peniten ...

Şi-a ucis soţia din gelozie, apoi şi-a înfipt cuţitul în inimă
20/01/2019 20:17

      Caz şocant, in localitatea Mănăstirea Humorului, unde un bărbat de 45 de ani şi-a ucis soţia, din gelozie, după care s-a sinucis. Cei doi au fost găsiţi fără suflare chiar de ...

Vasluian găsit mort într-o cadă
20/01/2019 15:38

    Poliţiştii vasluieni au deschis o anchetă după ce un bărbat din comuna Fălciu a fost găsit mort intr-o cadă plină cu apă de ploaie, aflată sub streaşina casei. Este vorba despre Grig ...

  Bărbat împuşcat la o partidă de vânătoare
20/01/2019 14:37

  La Cacica a avut loc, la sfarşitul săptămanii trecute, un accident de vanătoare. Victimei, un vanător de 54 de ani, i s-a descărcat arma in picior. Împreună cu un amic, era la o vanătoare ...

„Pesediştii irosesc foarte mult”
20/01/2019 14:19

      Bilantul primilor doi ani de mandat al deputatului liberal Cristian Achitei, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean, are ca esentă toate demersurile făcute in acest timp pentru a ...

 Și-a dat mașina la dezmembrări pentru a scăpa de polițiști după ce a lovit un pieton
20/01/2019 14:14

  Un bărbat din orasul Gura Humorului  si-a dat masina la un atelier de dezmembrări auto pentru scăpa de politisti după ce a produs un accident rutier in data de 10 ianuarie 2019. El a lovit ...

Accident mortal la Bârsăneşti
20/01/2019 11:59

    Un accident rutier s-a produs in această dimineată pe DN 11, in satul Barsănesti, judetul Bacău. Un microbuz a derapat in afara părtii carosabile, din accident rezultand o persoană decedat ...

 Urmărire ca-n filme pe străzile din Iași.
20/01/2019 10:49

Poliţiştii rutieri ieseni au incercat să oprească un tanăr din VASLUI care conducea un autoturism fără lumini, dar şoferul a calcat acceleraţia şi a fugit. Echipajul de poliţie a pornit imediat pe ur ...

Vizita preşedintelui Iohannis la Iaşi va dura... 150 de minute!
20/01/2019 09:22

Cu ocazia implinirii a 160 de ani de la crearea statului roman, la Palatul Culturii din Iaşi va fi semnat miercuri, 23 ianuarie, un act oficial prin care Iaşul va primi titlul de Capitală Istorică. Totodat ...