Sfânta Varvara, Lumina ocrotitoare a minerilor

sf varvara-IS

Dimensiune font:

| 04-12-2024 08:36

În regiunea Bucovinei, unde Suceava și Neamțul ascund în adâncuri zăcăminte de sare și alte bogății minerale, tradiția ocrotirii minerilor de către Sfânta Varvara este mai vie ca niciodată. În fiecare an, pe 4 decembrie, minerii și familiile lor își îndreaptă rugăciunile spre această sfântă martiră, cerând protecție în fața pericolelor care pândesc sub pământ.

Angajam ajutor patiser, cofetar, muncitor necalificat. # 0744612131, 0723303358

Sfânta Varvara și mineritul în Bucovina

Suceava și Neamțul au fost, de-a lungul istoriei, locuri în care mineritul a avut un rol esențial. Salina Cacica, una dintre cele mai vechi exploatări de sare din România, este strâns legată de povestea Sfântei Varvara. Minerii, conștienți de riscurile muncii lor, și-au găsit alinarea în rugăciunile către această sfântă, văzută ca un simbol al luminii care călăuzește în întunericul galeriilor.

În Neamț, unde s-au desfășurat exploatări de cărbune și metale, icoanele Sfintei Varvara împodobesc și astăzi casele familiilor de mineri. Credința lor este o moștenire transmisă din generație în generație, alături de povești despre miracole și intervenții divine.

Tradiții din Suceava și Neamț

Ziua de 4 decembrie este un moment de comuniune în comunitățile miniere. La Salina Cacica, slujbele dedicate Sfintei Varvara atrag nu doar mineri, ci și turiști curioși să descopere legătura profundă dintre credință și viața subterană. În capela aflată în inima salinei, sculptată în sare, lumina candelelor creează o atmosferă solemnă, iar rugăciunile par să reverbereze printre pereții de sare. În Neamț, familiile de mineri obișnuiesc să participe la liturghii speciale, iar copiii sunt implicați în activități tematice, precum decorarea felinarelor sau pregătirea ofrandelor simbolice, cum ar fi pâinea și sarea, în onoarea sfintei.

Legenda Sfintei Varvara are ecouri adânci în inimile minerilor. A trăit în secolul al III-lea, a fost fiica unui nobil păgân care, dorind să o țină departe de influențele exterioare, a închis-o într-un turn. Acolo, însă, Varvara a descoperit creștinismul și și-a dedicat viața lui Dumnezeu, refuzând să se supună credințelor tatălui ei. Când acesta a aflat, a predat-o autorităților, iar martiriul ei a fost marcat de curajul neclintit în fața persecuției.

Pentru mineri, Sfânta Varvara reprezintă mai mult decât o figură religioasă. Ea este simbolul protecției divine în fața întunericului și al pericolului nevăzut, două constante ale vieții celor care lucrează în subteran. Se spune că rugăciunile adresate ei îi apără de accidente și aduc lumina speranței în cele mai adânci galerii.

Minele din Suceava și Neamț, istorie și credință

Minele din zonele Cacica (județul Suceava) și Tazlău (județul Neamț) sunt martorii unei tradiții străvechi de muncă în subteran. La Cacica, mineritul sării a fost practicat de generații, iar galeriile săpate cu migală și trudă sunt astăzi o atracție turistică, dar și un simbol al istoriei regiunii. La Tazlău, minerii căutau metale rare și alte resurse naturale, adesea în condiții de muncă extrem de dificile.

În aceste comunități miniere, icoana Sfintei Varvara are un loc de cinste. La intrarea în mine, minerii aprind lumânări și rostesc rugăciuni pentru protecție. „Când coboram în mină, știam că nu depinde totul de noi. Sfânta Varvara era cea care ne veghea. Asta ne dădea curaj să mergem mai departe”, povestește Gheorghe Dima, un fost miner din Cacica.

Tradiții de 4 decembrie

Sărbătoarea Sfintei Varvara este un moment important pentru comunitățile miniere. În biserici, preoții oficiază slujbe speciale în memoria sfintei. Familiile minerilor aduc ofrande, iar copiii participă la activități care onorează tradiția. În unele locuri, se organizează procesiuni spre minele abandonate sau spre intrările în fostele galerii, unde se aprind candele și se rostesc rugăciuni.

De asemenea, gospodinele pregătesc colaci și alte bunătăți, pe care le împart pentru sufletele celor care și-au pierdut viața în accidente miniere. Este un moment de solidaritate, dar și de recunoștință pentru cei care au lucrat sub pământ.

Povești din adâncuri

La Poiana Cârjii, un sat din județul Neamț, Vasile, un bătrân miner pensionar, își amintește o întâmplare care i-a marcat viața: „Era o zi obișnuită de muncă, dar ceva m-a făcut să întârzii câteva minute la intrarea în galerie. Chiar atunci, s-a prăbușit o parte din tavan. Dacă intram, cine știe ce se întâmpla. Eu cred că Sfânta Varvara a fost cea care m-a salvat”.

Astfel de povești sunt nenumărate, iar fiecare dintre ele întărește credința că sfânta ocrotitoare veghează neîncetat asupra minerilor.

Pentru mineri, Sfânta Varvara este mai mult decât un simbol religios. Ea este lumina care alungă întunericul adâncurilor și speranța care îi însoțește pe cei ce își riscă viața în subteran. Într-o lume modernă, unde minele active sunt din ce în ce mai puține, tradițiile și credințele legate de ocrotitoarea minerilor rămân vii, transmise cu respect din generație în generație.

Maura ANGHEL

 

Sărbătoarea Sfintei Varvara este o celebrare a vieții, a solidarității și a curajului. Este un prilej pentru comunitățile miniere să își amintească de legătura profundă dintre credință, tradiție și munca grea din subteran. Acolo, în adâncuri, printre întuneric și piatră, lumina Sfintei Varvara continuă să strălucească.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
Comuna Mogosesti-Siret, teren in suprafata totala de 15.400,00 mp 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
Comuna Mosna, judetul Iasi, concesioneaza spatiu destinat activitatii de cabinet medical veterinar 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mosna, cu sediul in comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi, telefon/fax 0232/292.600, e-mail: contact@primariemosna.ro, cod fiscal 4540429. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiul in suprafata de 43,90 mp, apartinand domeniului public al Comunei Mosna, inscris in Cartea funciara Mosna 61145, nr. cadastral 61145-C1, situat in imobilul Dispensar uman, intravilan, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Fundatura nr. 7, judetul Iasi, destinat activitatii de cabinet medical veterinar si farmacie veterinara, conform O.U.G. 57/03.07.2019 si H.C.L. Mosna nr. 09/16.01.2025. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa la sediul Comunei Mosna. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii publice, Comuna Mosna, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar si se achita la Casieria Comunei Mosna. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 07.03.2025, ora 12.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Mosna, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi -Compartimentul Secretariat. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 14.03.2025, ora 09.00, in Sala Mare din cadrul Comunei Mosna, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Iasi -Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, municipiul Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-civ2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 20.01.2025.
Primăria Iași împarte chestionare pentru a afla cum vor ieşenii să fie alocat bugetul: Cele 2.000 de chestionare pot fi completate cu propuneri
21/01/2025 20:28

 Primarul Mihai Chirica a anunţat, marţi, in cadrul unei conferinţe de presă, că in perioada aceasta aşteaptă propunerile ieşenilor privind constituirea bugetului Iaşiului pentru anul in curs, tra ...

Fără discursuri politice, de Ziua Unirii. Doar „poale'n brâu” şi ceai!
21/01/2025 20:25

Vineri, la sărbătorirea celor 166 de ani scursi de la Unirea Principatelor Romane, pe scena amplasată in Piaţa Unirii nu vor mai urca politicieni. Primarul Iaşului a stabilit cu liderii de partid să nu ma ...

Cu „gen” și „cringe”, tinerii pun limba română pe jar
21/01/2025 18:58

Cand te plimbi pe Copou si observi palcuri de studenti adunati la o cafea „la pahar” sau pe băncile din Parcul Expozitiei, auzi un amestec fascinant de expresii: unele cu iz dulce moldovenesc, alte ...

Aeroporturile din Moldova asigură peste 13 la sută din traficul aerian național
21/01/2025 18:28

* prin Aeroportul International din Iasi au trecut, anul trecut, 2,197 milioane pasageri, cifră cu care s-a consolidat pe pozitia a treia la nivel national * aeroporturile din Suceva si Bacău ocupă pozitiile ...

Poluarea declanșează alarma!
21/01/2025 18:27

* la inceputul săptămanii, indicele general de calitate a aerului a fost de la „Rău” la „Foarte rău” in toate statiile de monitorizare * este de asteptat ca fenomenul să se mentină ...

Încă 114 ieșeni spitalizați, cu gripă!
21/01/2025 18:23

* in săptămana 13 – 19 ianuarie au fost raportate 411 internări, reprezentand 5,92 % din numărul total de cazuri, cu 36 mai multe fată de saptămana antrerioară * IACRS (infectii virale ale căilor ...

Municipalitatea aşteaptă propunerile cetăţenilor privind cheltuirea bugetului
21/01/2025 18:21

Începand din aceste zile, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la centrele de cartier sunt impărţite două mii de chestionare prin intermediul cărora şefii municipalităţii vor să afle cu ...

Miroslava, comună sau oraș?
21/01/2025 18:20

Este intrebarea la care sunt invitati să răspundă cetătenii comunei in perioada următoare. Primăria vrea sa afle părerea cetătenilor cu privire la o schimbare de rang pentru comuna Miroslava, mai ales c ...

„Ordonanța trenuleț” nu va opri proiectele Iașului
21/01/2025 18:19

* primarul Mihai Chirica sustine că zece dintre proiectele mari ale Iasului vor fi implementate, in ciuda austeritătii bugetare * este vorba de Spitalul Regional de Urgenţă, Sala Polivalentă „Regina ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei