Tragedii gen „Notre Dame” sunt excluse la bisericile din Iaşi

1incendii

Dimensiune font:

| 18-06-2019 00:00

Oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, respectiv ai Episcopiei Romano-Catolice susţin că, în Iaşi, riscurile producerii unei tragedii de genul celei petrecută, în aprilie, la Paris, sunt minime * pe de o parte este vorba de prevederi pe care administratorilor lăcaşurilor de cult le respectă cu stricteţe, pe de altă parte, acţiunea de prevenţie începe odată cu avizarea construcţiilor bisericilor noi * de altfel, cele mai grave incidente la lacăşurile de cult au ocolit Iaşul, fiind vorba de biserici de lemn din Suceava, Botoşani şi Neamţ



Tragedia din luna aprilie 2019, când un incendiu devastator a distrus o parte din Catedrala Notre-Dame din Paris, a readus în discuţie subiectul referitor la cât de sigure sunt lăcaşele de cult din zona Moldovei, ştiut fiind şi faptul că cele mai multe biserici existente nu sunt obligate să aibă autorizaţie PSI pentru a funcţiona. „Inspectorii pot opri activitatea, acolo unde se constată nereguli, pentru spaţii care au destinaţia comerţ, activităţi culturale sau turism. Bisericile nu fac parte din această categorie, iar adunările publice sunt periodice, nu atât de dese ca într-un club sau o sală de spectacol, de exemplu”, au precizat reprezentanţii IGSU. La nivel naţional, o statistică realizată în urmă cu doi ani, indica faptul că există deficienţe la instituţiile de cult - ortodoxe, catolice, protestante, musulmane - printre neregulile întâlnite numărându-se lipsa stingătoarelor, construcţii sau modificări de spaţii realizate fără avizul ISU, amplasarea lumânărilor lângă materiale inflamabile şi nemarcarea în totalitate a căilor de evacuare cu indicatoare standardizate.

Pentru a putea obţine autorizaţia de la ISU, clădirile care găzduiesc lăcaşuri de cult trebuie să îndeplinească anumite norme constructive stipulate în Normativul privind securitatea la incendiu a construcţiilor. Potrivit acestuia, amplasarea clădirilor de cult, de regulă, se realizează independent, la distanţă faţă de clădiri învecinate, acestea trebuie să aibă cel puţin două căi de evacuare a persoanelor, distincte şi independente, utilizarea focului deschis (lumânări, candele) în clădirile de cult este admisă numai în condiţiile asigurării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor şi, după caz, numai  în locurile stabilite şi amenajate corespunzător. De asemenea, clădirile de cult cu capacitatea de 30 de persoane şi mai mult vor avea uşile  de evacuare cu deschiderea în exterior.

Nu există riscuri

La nivelul Iaşului, aceste prevederi sunt respectate, cu atât mai mult cu cât, la fiecare Sărbătoare Pascală, administratorilor lăcaşurilor de cult le sunt reamintite regulile vizând, în principal, desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, evitarea supraaglomerării lăcaşul de cult, în special în bisericile din lemn. „Din informaţiile pe care le deţinem, un incident de genul celui de la Notre Dame este exclus”, spune preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De altfel, la nivelul MMB există în fiecare parohie persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână.

În cadrul Diecezei de Iaşi, lucrurile sunt şi mai simple. „La noi, la catolici, astfel de riscuri sunt, din start, mult reduse în comparaţie cu alţii, întrucât majoritatea bisericilor catolice sunt realizate din beton. Cât priveşte cele aflate în reabilitare, lucrările sunt executate cu profesionişti,  care iau toate măsurile de siguranţă vizavi de izbucnirea unui incendiu”, afirmă, la rândul său, Adrian Blajuţă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Incidente izolate

Afirmaţiile celor doi oficiali sunt confirmate de faptul că incendiile apărute la lăcaşele de cult datează de ani buni, nefiind vorba aici de biserici din Iaşi. Pe 18 februarie 2014, peste 40 de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei (Suceava). În incendiu au ars acoperişul bisericii, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, iar flăcările au afectat şi catapeteasma, ajungând până la altar. Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei este un monument istoric vechi de aproape 130 de ani, a fost construită din lemn de brad.

Pe  22 august, un alt incendiu a izbucnit la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Botoşani. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, incendiul a afectat chiliile măicuţelor, focul fiind provocat cel mai probabil de o candelă sau o lumânare aprinsă într-una dintre încăperile situate la etajul întâi al clădirii din lemn.

Un alt incendiu a distrus complet o biserică de lemn din localitatea Moreni, judeţul Neamţ (17 aprilie 2016). Incendiul a izbucnit la turla bisericii, însă, ulterior, a cuprins întreaga bisericuţă din lemn. Biserica a ars complet cu tot ce era în ea, inclusiv cărţi şi obiecte bisericeşti vechi. Biserica era din lemn de stejar, cu tavan de scânduri de brad, acoperită cu tablă, având ca stil arhitectural forma de cruce. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei