Un profesor ieşean a stabilit care sunt cele mai poluate zone din oraş!

72686608_915926598783692_7933601350800113664_n
Silviu-Gurlui-541x600

Dimensiune font:

| 20-10-2019 20:20

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a monitorizat în week-end indicii de poluare pe circa 100 km de străzi din Iaşi. Acesta a postat concluziile pe pagina sa personală de Facebook. Iată care sunt acestea:

 „Prezint concentrațiile particulelor PM2.5 și PM10 măsurate pe o distanță de 100 de km, timp de 6 ore. Hartă poluării. De departe trebuie să spun că nu mă impresionează aceste valori, deși sunt imense pe alocuri, ci mai ales mirosurile, compușii chimici care se leagă de aceste particule materiale (acizi, oxizi, dioxine, detergenți, etc).

     Dintre aceste particule, cele mai periculoase sunt cele mici, mici. Adică PM2.5. Limitele, normal nu trebuie să depășească 25 de unități. Aceste particule pot produce cancer, afecțiuni cardio-respiratorii, accidente cerebrale, etc.

    Aceste particule sunt generate în mare parte de arderi (fum), de mașini (motoare), de activități industriale sau agricole (chiar și tăierea firelor de iarbă!!!). O parte este dată și de praful mineral, cel ce-l observați peste tot depus.

     Urmează particulele mai mari, PM10. Cele mai mari particule sunt cauzate în principal de praf clasic. Acesta provine din starea drumurilor, din șantiere, din industrie, etc. O să vedeți mai jos că zonele cele mai poluate se învârt în jurul zonelor lipsite de vegetație, cu multă activitate de șantier, cu trafic sau în zonele cele mai joase care predispun fenomenele fizico-chimice să modifice dinamică acestor poluanți, să crească concentrația lor, să se transforme diferit ziua și noaptea, la temperaturi diferite sau alte condiții meteo.

     O să se scrie mult despre acest top. Țin să atragă atenția că nu este un top bătut în cuie. Este doar o imagine a unei zile de vineri, cu trafic relativ redus spre zero la orele târzii, o zi cu inversie termică, o zi de toamnă în care vegetația se transformă, o zi în care există o anumită configurație a surselor de poluare ( mai mari sau mai mici, etc).

     De departe se vede clar că zona cea mai curată a Iașului este situată în jurul zonelor verzi. Zona Copou, Zonă Agronomie, Zonă Breazu. Dacă privim mai de sus, vedem acolo că ne aciuăm în jurul grădinii Copou. Așa se explică de ce în Păcurări, zonă disnpre Grădină Copou este așa de curată și mai departe, la 1 km, la intrarea în Păcurări ( zonă cu trafic infernal ce cuprinde orice tip de mașină…). Practic este o diferență de 3 până la 4 ori mai mare poluarea la intrarea în Iași decât în Piață Păcurări și de până la 6-7 ori este mai poluată zonă de intrare în Iași prin Păcurări decât zonă de ieșire din Copou (Agronomie, Breazu).

     Se văd valori foarte mari în zonă apropiată caii ferate, de o parte și de altă. Zonă Cântă/barieră Dacia, Zonă Alexandru, zonă Zimbru.

     Se vede de asemenea clar că în Podul de Piatră este poluare foarte mare, depinde de zonă de monitorizare. Spre exemplu, zona APM nu este nici pe de parte zonaă cea mai poluată. Măcar la oră când au fost făcute măsuratorile, în partea dinspre Petrom-Gară, era mult mai rău.

     Am revăzut de asemenea că zonele orașului slab aerisite sunt mai poluate. Am văzut, spre exemplu că deși în toată zonă centrală erau valori mari (Zonă Bd Independenței, Golia, Tg Cucului, Anastasie Panu, Palatul Culturii, fix pe stradă Armeană și la Hală (în spate)-valorile poluării sunt mai mari. Asta confirmă cumva disperarea oamenilor de pe stradă Armeană care m-au rugat în multe rânduri să vin acolo să-i ajut pentru că e trafic infernal (prin închiderea zonei Ștefan Cel Mare). Aviz. Prof Mihai Chiriţa!

     M-a surprins că mergând din Podul Roș spre Cug, zonă Nicolina 3 (poștă) a înregistrat un minim de poluare că apoi, mergând spre Biserică Înălțării Domnului, Cimitir Bună Vestire, poluarea să crească din nou semnificativ!!!

     Nu m-am așteptat la așa poluare în Podul de Fier. Mi-ați cerut de multe ori să ajung acolo. Nu am putut altă dată. Iată că aveți dreptate!

     Și nu în ultimul rând, Tătărași. M-a surprins zona 2 Băieți. Ceva mai curată decât Oancea sau mai sus, spre Spitale.

     Am măsurat și în Bularga, și pe pod la Bucium și la Spitalul Socola. Toate valorile se înscriu cumva într-o medie a sudului (70/170). Aceste ultime măsurători s-au făcut la ore târzii, oră 23:30-24 cînd traficul era inexistent. Deci, valorile ar putea fi mult mai mari la alte ore aglomerate.

     Notă de final se încheie astfel. Că să putem preveni trebuie să știm ce se întîmpla în orice moment. Putem să ne ajutăm, putem să prevenim acum, putem să prevenim mâine. Cunoscînd categoria de poluanți în timp real peste tot Iașul, putem urmări în timp real sursele de poluare, putem să plantăm fix ce trebuie în acord cu poluanții, putem să imaginăm soluții care să fie eficiente. Putem controla din mers dacă am făcut bine, dacă și cît, dacă și ce trebuie, unde și cum. Repet, grijă mea nu e PM10! Sunt alți poluanți care se ascund în aerosoli, în picăturile de apa, în vaporii de apa. Urmează să-i urmăresc și să va dau o informație mai clară, mai completă!

     Cauze? O spun din nou: șantiere, vegetație, mașini tip/număr, coordonare trafic, industrie, arderi vegetație, arderi lemne/cărbuni și inversie termică. Inversia termică din ultima săptămină a făcut că mai mereu să băltească tot praful, toți poluanții din zonă apropiată de sol. Vom scăpa cît de curînd va mai plouă sau condițiile meteo o vor înlesni. Sau dacă se mai iau măsuri de diminuare a surselor de poluare amintite. Cînd va plouă vom vedea iar „laptele” pe străzi. Acel „lapte” e poluarea din aer.

     În măsură timpului voi reface această hartă cu toate măsurătorile efectuate, în culori, cu avertizări, cu trasee, etc. Deocamdată am crezut de cuviință să va informez fie și așa, preliminar!”

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei