Universităţile din Iaşi oferă peste 25.000 de locuri la admitere

1universitati

Dimensiune font:

| 19-06-2019 01:02

  

Cele mai multe, 15.500, sunt la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” * înscrierile vor avea loc în perioada 13-20 iulie, în funcţie de cum a stabilit fiecare instituţie de învăţământ * locurile rămase neocupate vor fi scoase la concurs în sesiunea de toamnă

 

Peste doar o lună va începe admiterea la cele cinci universităţi ale Iaşului. Oferta este bogată atât pentru studiile de licenţă, cât şi pentru cele de master. Cele mai multe locuri sunt la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde cele 15 facultăţi aşteaptă 15.500 de boboci şi masteranzi. Universitatea scoate la concurs 3.500 de locuri la buget pentru studiile de licenţă şi 2.100 de locuri fără taxa pentru studiile universitare de master, pentru sesiunea de admitere din iulie.
Sunt disponibile şi 4.923 de locuri cu taxă, 3.317 pentru studii de licenţă şi 1.606 pentru studii de master. Candidaţii se vor putea înscrie în perioada 15-20 iulie, iar rezultatele se vor afişa în perioada 21-23 iulie. Locurile care nu se vor ocupa în sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 9-11 septembrie. În premieră, candidaţii au la dispoziţie o sesiune de preînscriere exclusiv online, în perioada 11 martie-14 iulie.
Oferta celor 15 facultăţi cuprinde 79 de specializări la studii de licenţă şi 117 pentru studii de master. La majoritatea facultăţilor, admiterea la licenţă se va face pe baza mediei examenului de bacalaureat şi a notelor obţinute la diverse probe în cadrul acestui examen. Printre facultăţile care vor avea o proba suplimentară la admiterea la licenţă, pe lângă dosar, se numără Facultatea de Drept, unde nota testului la Limba Română va reprezenta 50% din media de admitere, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Educaţie Fizica şi Sportivă, unde proba sportivă la alegere va avea o pondere de 60%, iar la specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială, candidaţii vor susţine o teză scrisă la Biologie, clasa a XI-a. La Facultatea de Informatică, 50% din media de admitere o va reprezenta nota de la testul scris la Matematică sau Informatică.
La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, la specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar va exista o probă eliminatorie de aptitudini muzicale şi dicţie, la fel ca la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, candidaţii vor susţine aceeaşi probă vocaţională de dicţie şi aptitudini muzicale, iar 50% din notă va fi rezultatul de la probă scrisă la Învăţătură de credinţă ortodoxă. Şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la specializarea Teologie Pastorală, 40% din media de admitere o va reprezenta nota de la proba orală la Teologie Dogmatică.
Admiterea la programele de master se va face pe baza mediei examenului de licenţă şi a notei obţinute la proba orală - interviu sau în urma analizei CV-ului şi a scrisorii de intenţie.
Oferta de admitere pentru 2019 cuprinde 20 de specializări şi programe în limbi străine (engleză sau franceză): cinci la licenţă şi 15 pentru master. Pentru aceste programe, candidaţii vor susţine şi un test de competenţă lingvistică.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”,
candidaţii vor concura pe 725 de locuri bugetate distribuite astfel: 300 la Medicină, 55 la Asistenţă Medicală Generală, 10 la Nutriţie şi Dietetică, 89 la Medicină Dentară, 34 la Tehnică Dentară, 99 la Farmacie, 74 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi 64 la Bioinginerie.

În plus, sunt puse la dispoziţia elevilor din mediul rural 19 locuri: Medicină Dentară (două), Tehnică Dentară (4), Farmacie (6), Asistenţă Medicală Generală (5) şi Nutriţie şi Dietetică (două), 6 locuri pentru romi (2 – Medicină, 1 – Asistenţă Medicală Generală, 1 – Medicină Dentară, 1 – Tehnică Dentară şi 1 – Farmacie) şi 34 locuri pentru români de pretutindeni.

Numărul de locuri cu taxă în lei este de 597, repartizate astfel: 178 la Medicină, 132 la Asistenţă Medicală Generală, 36 la Nutriţie şi Dietetică, 70 la Medicină Dentară, 39 la Tehnică Dentară, 85 la Farmacie, 39 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi 18 la Bioinginerie.

Studenţii internaţionali au la dispoziţie624 de locuri pe cont propriu valutar.

Numărul de locuri pe care-l punem la dispoziţia candidaţilor la admitere în acest an este acelaşi cu cel de anul trecut, suntem la capacitatea maximă de şcolarizare. Nu sunt modificări nici în privinţa disciplinelor de concurs, iar ponderea Bacalaureatului la media de admitere rămâne 10%”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Admiterea la studii superioare în Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, pentru toate ciclurile universitare (atât pentru locurile finanţate de bugetul de stat cât şi pentru locurile cu taxă) se realizează numai prin concurs de admitere, în limita locurilor aprobate pentru anul respectiv.

Înscrierile la concursul de admitere la studii universitare de licenţă vor avea loc în perioada 15-20 iulie, iar concursul de admitere va avea loc pe 24 iulie, sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore.

Aproape 6.000 de locuri pentru viitorii ingineri

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a primit anul acesta aproape 4.500 de locuri bugetate la cele trei cicluri de studii Bologna, la care se adaugă 1.320 de locuri cu taxă - un total de 5.820 de locuri pentru admitere. Pentru românii de pretutindeni, TUIASI a primit aproximativ 380 de locuri bugetate la cele trei cicluri, dintre care 65% cu bursă. Înscrierea candidaţilor la ciclul de licenţă la admiterea 2019 se va desfăşura în perioada 13 – 20 iulie la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, 15 – 18 iulie la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” şi 10 – 25 iulie la toate celelalte facultăţi, calendarul întreg al admiterii fiind disponibil pe site.

Admiterea se va desfăşura după modalitatea implementată în 2017, cu unele modificări: admiterea la masterat va începe imediat după examenele de finalizare a studiilor de licenţă; admiterea la doctorat va avea o sesiune şi în vară, colocviul urmând să se desfăşoare în septembrie; după finalizarea admiterii de vară la studiile de licenţă, vor urma imediat câteva zile pentru aducerea actelor în original.

Sunt sigur că, în acord cu strategia de dezvoltare a Uniunii Europene şi, implicit, cu domeniile prioritare asociate acestei strategii, precum şi în acord cu evoluţia atractivităţii şi al numărului de absolvenţi ai studiilor universitare tehnice, puteau fi alocate mai multe locuri universităţilor cu profil ingineresc. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii MEN, am obţinut promisiunea suplimentării locurilor bugetate, indiferent de ciclul de studii, dacă numărul de candidaţi va depăşi cifra de şcolarizare. Şi sunt convins că aşa va fi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Conform sistemului de admitere implementat în 2017, candidaţii se vor putea înscrie la oricâte facultăţi şi specializări ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, plătind o singură taxă şi cu un singur dosar de admitere.

Peste 1.500 de locuri pentru admiterea la USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (UŞAMV) oferă peste 1.500 de locuri la admiterea din iulie, atât pentru studii de licenţă, cât şi pentru master.

Numărul total de locuri aprobat de către Ministerului Educaţiei Naţionale pentru absolvenţii de liceu este de 996, dintre care 691 locuri sunt de la buget (inclusiv pentru tinerii români de pretutindeni), iar 305 locuri sunt la taxă. Important de precizat este faptul că 25 de locuri de la buget sunt prevăzute pentru absolvenţii liceelor din mediul rural.

În ceea ce priveşte studiile de masterat, absolvenţii de facultate au la dispoziţie 554 de locuri, dintre care 430 sunt de la buget.

Noutatea admiterii din acest an este aceea că la Facultatea de Horticultură a USAMV Iaşi va fi introdusă o specializare nouă la studii de licenţă, respectiv Biotehnologii agricole, pentru care au fost aprobate 25 de locuri de la buget şi 10 locuri la taxă. Viitorii studenţi vor învăţa cum se realizează soiuri de plante mai rezistente care permit obţinerea de recolte ce se pot dezvolta pe soluri mai puţin prietenoase sau chiar aride.

Conform calendarului, în perioada 15-26 iulie, va avea loc înscrierea candidaţilor pentru admiterea din sesiunea iulie la domeniile Agronomie, Horticultură, Zootehnie, Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală, Ingineria produselor alimentare, Ingineria mediului, Biotehnologii şi Biologie.

Înscrierea candidaţilor la domeniul Medicină Veterinară va avea loc în perioada 15 – 25 iulie 2019, iar testul grilă se va desfăşura în data de 26 iulie 2019.

Admiterea candidaţilor la USAMV din Iaşi, se face pe baza notelor obţinute la probele de Bacalaureat (Nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română - 50%, Nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului - 50%), cu excepţia domeniului Medicină veterinară. Admiterea candidaţilor la Facultatea de Medicină veterinară se face pe baza unui test grilă şi a mediei la examenul de Bacalaureat. La stabilirea mediei finale de admitere, rezultatul testului grilă va avea o pondere de 30 %, iar media de la Bacalaureat va avea o pondere de 70 %.

Viitorii actori care vor opta pentru Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” vor avea la dispoziţie 54 de locuri la studiile de licenţă pentru cetăţeni români şi alte 3 pentru românii de pretutindeni. Oferta vizează secţiile actorie, păpuşi şi marionete, regie, coregrafie şi teatrologie.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei