1violenta3

Dimensiune font:

Violenţa domestică, un fenomen greu de controlat la Iaşi

| 09-12-2019 00:35

* doar în ultima săptămână s-au dat sentinţele în nouă procese în care se solicitau „ordine de protecţie” * anul acesta, câteva sute de asemenea cazuri au ajuns pe rol la Judecătoria Iaşi * pretutindeni, alcoolul face parte din peisaj * din nefericire, mai mult de jumătate dintre români (aproape 60%) tolerează comportamentele violente din familie şi chiar le consideră justificate * la nivel naţional, o femeie din zece este afectată, anual, de violenţa domestică

Scandalurile de familie au depăşit, de multă vreme, teritoriul gospodăriei proprii şi a vecinătăţii imediate, terminate cu cel mult un apel la poliţie: „Să vină sectoristul!” Moda e să se ajungă „la judecată”. Aşa-numitele procese în care se cere „ordin de protecţie”. Reclamanţii strâng probe – înregistrări audio-video cu telefonul, certificate medico-legale, print-screen-uri cu e-mail-uri ori sms-uri - şi asta doar ca să se răzbune pe rubedenii. De regulă, nu obţin de la instanţă decât o exilare pe 6 luni a pârâtului. Deseori, nici măcar atât. Rămân doar cu certurile, bătăile şi înjurăturile făcute publice. Iar aici, statul poartă nu doar responsabilitatea, ci şi povara unor cazuri revoltătoare.

Soţul, susţinut de fiică, îşi reclamă nevasta, iar aceasta ripostează

O telenovelă în stil bahluian, plină de conotaţii bahice şi-a încheiat primul sezon, zilele trecute, în faţa completului de judecată. Reclamanţii-pârâţi Marian D. şi Simona D. (tată şi fiică) s-au judecat cu pârâta-reclamantă Ioana. Soţie, respectiv mamă.

În plângere, tatăl şi fiica suţin că Ioana e o femeie teribil de violentă. Că, în data de 12.11.2019, a avut un comportament extrem de agresiv împotriva soţului, l-a înjurat de toate cele, i-a dat un cap în gură, apoi l-a muşcat de braţ. Apoi, patru zile mai târziu, în timp ce Marian era la serviciu, nevastă-sa a luat fata la bătaie şi a încercat să-i smulgă părul din cap. N-ar fi fost pentru prima dată. La începutul anului, Simona o mai înhăţase de la maică-sa. Destul de urât, căci cei de la Medicină Legală i-au dat certificat în care scrie că a avut nevoie de 7-9 zile de îngrijiri medicale.

Pârâta a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională. Adică ea ar fi adevărata victimă, nicidecum cei doi. A susţinut că ea doreşte să divorţeze, iar bărbatu-său a ameninţat-o că o va da pe mâna interlopilor, că o acuză de relaţii extraconjugale şi că o instigă pe fiică. Ioana a venit şi cu amănunte spumoase: i-ar fi dezumflat roţile de la maşină, i-ar fi copiat apoi şters filmările din telefon şi multe alte şicanări. Din cauza cărora a fost nevoită să se mute pentru o săptămână la hotel. Că a ajuns la depresie.

De partea cealaltă, tatăl şi fiica au depus la dosar o serie de fotografii în care se văd foarte bine vânătăile cu care s-au ales în altercaţiile cu femeia bătăuşă.

După ce a ascultat ambele părţi, instanţa a admis că există o situaţie tensionată în familie, dar a refuzat emiterea unui ordin de protecţie. N-au decât să-şi spele rufele în familie.

Un CD cu înjurături de colecţie

Într-un alt caz, Ileana B. şi-a chemat în judecată, în data de 20.11.2019, soţul Costel, solicitând instanţei să emită ordin de protecţie. În motivarea cererii, reclamanta a menţinut că este căsătorită cu pârâtul şi au un băieţel în vârstă de doi ani. Fericirea conjugală a trecut, iar acum se află în prag de divorţ. Că să nu fie dubii, fiecare dintre ei au formulat câte o acţiune de divorţ.

 

Violenţa asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la scoală, la locul de muncă, în tabere de refugiaţi, in spitale. În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate ţările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de provenienţă, venit sau nivelul de educaţie.

 

Ca dovadă, femeia a depus la dosar un CD cu înregistrări ale disputelor verbale pe care le-a avut cu soţul. Acuzaţii diverse, jigniri şi multe înjurături de colecţie. Degeaba, instanţa a respins ca nefondată cererea.

Expulzat după un scandal la slujba de pomenire a soacrei

Vasile e însurat de 20 de ani şi are două fete - una de 14 ani, cealaltă de 16, o nevastă severă şi-i place să bea. Iar când o face, se lasă cu peripeţii. Consoarta a îndurat o vreme toate recitalurile, dar în cele din urmă şi-a pierdut răbdarea. N-a băgat încă divorţ, mai speră ca bărbatul să se îndrepte. În vară, a cerut şi obţinut un ordin de protecţie pe o perioadă de patru luni.

Liniştea n-a durat foarte mult. Mai erau câteva zile până la expirarea ordinului de protecţie, când Vasile şi-a dat din nou în petic. S-a întâmplat pe 17 noiembrie. Nevastă-sa, Mariana, era la biserică, la slujba de pomenire a mamei. Omul a făcut, nervos, câteva ture de biserică, apoi s-a pus pe sudalme, bătând şi nişte apropouri de îngropăciune la adresa soţiei.

După acest episod, Mariana şi-a luat fetele şi s-a mutat împreună cu ele într-un apartament închiriat. Totodată, a cerut instanţei prelungirea ordinului de protecţie pentru încă 6 luni. A avut câştig de cauză.

Încuiată în casă din pricină de... slab randament sexual

Cecilia are o relaţie de concubinaj cu Victor, ce durează din 2016. Una cam tumultoasă. Bărbatul, ajuns în pragul vârstei a treia, e foarte gelos. Nu-i trebuie decât două-trei păhărele la bord şi devine terminat de curiozitate. Îl frământă palmaresul sexual al iubitei sale. Evident, cel dinainte. O sileşte să-şi depene amintirile în faţa smartphone-ului pus pe înregistrare voce. Când nu-i plac povestirile, se enervează, o ia la bătaie, dar o şi obligă la câteva partide de sex. Odată, i-a pus un căluş la gură, a legat-o de pat, iar după consumarea actului sexual a urinat pe ea. Cel puţin, aşa susţine femeia, asistentă la Spitalul de Copii.

Ultimul episod cu năbădăi s-a produs în seara de 22 noiembrie. Nemulţumit de prestaţia sexuală a concubinei, Victor a încuiat-o în casă şi a plecat la băut cu prietenii. S-a întors acasă abia pe 25 noiembrie, la prânz. Îi trecuse mahmureala şi îi revenise cheful de sex. Dar avea şi motive de natură financiară. Pentru Cecilia era zi de leafă. Aşa că a scos-o din casă, au mers împreună la bancomat, de unde femeia a retras 4.000 de lei, sumă confiscată instant de către concubin.

 

Statisticile arată că, în România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţă fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă. Din cifrele raportate la Poliţie, de exemplu, anul trecut aproape 18.000 de femei au fost lovite în familie, iar 48 au murit ca urmare a bătăilor primite.

 

De aici, cei doi au mers la spital, pentru ca ea să-şi depună cererea de concediu medical pentru perioada cât stătuse încuiată-n casă. Ajunşi în dreptul cabinetului juridic, Cecilia a ţâşnit înăuntru, blocând uşa de acces cu propriul corp. Victor a intrat în panică şi a fugit. Sfătuită de jurist, ea a mers la IML, şi-a scos certificat medical în care sunt trecute toate vânătăile, apoi a ajuns la Poliţie, să facă reclamaţie, dar şi la Judecătorie, să înregistreze cererea de emitere a ordinului de protecţie.

Instanţa i-a dat dreptate şi i-a interzis bărbatului să se apropie la mai puţin 500 m de ea şi s-o contacteze în vreun fel pe o perioadă de şase luni.

Un tată a solicitat ordin de protecţie împotriva fiului

Altă cerere de emitere a ordinului de protecţie venită recent e cea a lui Gheorghe P., din Roşcani, pârâtul fiind chiar fiul său. Nu-i deloc prima de acest fel, au mai fost şi în trecut, dar de data asta nu s-a mai căzut la pace.

Gheorghe şi Cristinel obişnuiesc, de ani buni, să-şi petreacă serile împreună, în compania sticlelor cu diverse licori alcoolizate. Debutul chefului e unul banal, în pace, armonie şi varii discuţii. Finalul se lasă de fiecare dată, aproape ritualic, cu bătaie. Până anul trecut, era un oarece echilibru la împărţitul pumnilor. Dar vârsta a început a-şi spune cuvântul. De atunci, juniorul a ieşit mereu învingător absolut. Uneori chiar prin KO. La ultima confruntare, Cristinel n-a fost deloc mulţumit de replica „bătrânului” şi, de nervi, a spart, acum, în prag de iarnă, geamul de la sufragerie. Plus toate blidele din bucătărie.

A doua zi, cu ochii bine învineţiţi de la tratamentul pe bază de pumni, Gheorghe a mers la poliţie cu reclamaţia, apoi în instanţă cu cererea şi n-a mai dat înapoi. Rezultatul: ordin de protecţie împotriva lui Cristinel. Jumătate de an nu mai are ce căuta acasă.

Fost tâlhar îşi cotonogeşte fosta nevastă, la doi ani după divorţ

Ionică a avut proasta inspiraţie, în 2010, când, în penitenciar fiind pentru o tâlhărie, s-a însurat cu Maria. A mai avut de stat doi ani la răcoare şi n-a meditat la altceva decât la teoreticele infidelităţi ale nevestei. A ieşit de-acolo cu gelozie cronică, iar căsnicia a mers din ce în ce mai prost. În 2016, cei doi s-au separat, dar n-au dat divorţ. N-a vrut Ionică.

 

O femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, adică aproape 1,2 milioane de românce cunosc violenţa domestică, iar soluţionarea acestui fenomen include atât schimbări în mentalitate, cât şi un sprijin concret din partea autorităţilor.

 

Fostul tâlhar, măcinat de gelozie, n-a găsit alt antidot decât păhărelul. Fiecare beţie se încheia cu reproşuri la adresa Mariei, uneori maltratări ori chiar bătăi în toată regula. Plus teroare psihică. Ameninţări, şters agenda telefonică şi alte asemenea şicane. Multă vreme, femeia a înghiţit în sec şi a îndurat totul cu stoicism.

Până pe 26 noiembrie, când a mers şi a depus plângere la Judecătorie. Nu singură, ci însoţită de vecinul Toader, care a fost şi martor în proces. În fapt, acest Toader e, de la o vreme, bodyguardul femeii. Acolo a povestit cum că, din 2016, de când a vrut să bage divorţ, n-a mai avut pic de linişte în casă. Teorizată psihic şi bătută aproape permanent, femeia a reunţat, din cauza fricii, la separarea oficială.

Nici părinţii şi fratele ei n-au scăpat de înjurături şi ameninţări. S-a mutat cu chirie, crezând că, în cele din urmă, încă soţul din acte va renunţa la violenţe. N-a fost aşa.

Un ultim episod de agresiune a avut loc pe data de 26.11.2019, când Ionică a venit la locuinţa ei, în Bularga, şi a început să arunce cu pietre în geam, ca s-o determine să coboare pentru „discuţii”. N-a avut încotro şi s-a conformat. Dar nu înainte de a suna la poliţie. A venit un echipaj, care l-a gonit pe scandalagiu. Femeia s-a dus glonţ şi a depus plângere. S-a judecat la viteză, iar Ionică nu mai are voie să se apropie la o distanţă mai mică de 100 de metri nici de Maria, nici de părinţii ei. Nici să-i contacteze în vreun fel timp de 6 luni.

***

Poveştile de viaţă de acest gen, deloc vesele, cu oameni care au fost, cândva, foarte apropiaţi, sunt, din nefericire, tot mai multe.

Deşi 8,5% din români consideră că violenţa domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceştia doar la oamenii needucaţi, în momentul de faţă, o femeie din zece este afectată de violenţa domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic.

Mai grav este că mai mult de jumătate dintre români (aproape 60%) tolerează comportamentele violente din familie şi chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama şi lipsa sprijinului autorităţilor sunt doar două motive în acest sens.

Marcel FLUERARU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
TUPEU LA VOLAN: Ceaţă afară, dar şi mai ceaţă în capul unui şofer din Dagâța
26/01/2020 13:26

 La data de 24 ianuarie a.c., politistii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Miroslava au oprit, pentru control, pe DJ 246 A, in comuna Dagaţa, un autoturism condus de un bărbat, de 35 de ani, din ...

Atenție! Tot mai mulți „șoferi” fără permis, depistați la volan, pe străzile din oraș
26/01/2020 13:20

 La data de 25 ianuarie a.c., politistii Secţiei nr. 4 Poliţie Iasi au oprit, pentru control, pe raza municipiului Iasi, un autoturism condus de un tanăr, de 19 ani, din municipiul Iasi.   Î ...

În cursul zilei de ieri polițiștii au adus liniștea în casa a  trei familii
26/01/2020 13:12

  Instrumentul legislativ dă posibilitatea interventiei directe a politistului pentru garantarea sigurantei si drepturilor victimei. Si in cursul zilei de ieri politistii au adus linistea in trei fa ...

Modificari legislative pentru cresterea autoritatii in domeniul sigurantei publice
26/01/2020 13:08

  În Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 868/28.10.2019 a fost publicată Legea nr. 192 din 25.10.2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguran ...

Material lemnos confiscat de polițiști
26/01/2020 13:05

 La 25.01.2020, ora 01.00, o patrulă din cadrul Postului de Jandarmi Montani Broşteni a sesizat politia prin „S.N.U.A.U. 112” despre faptul că, pe DN 17B din localitate, a fost identificată ...

Şoferiţă cu tupeu:  s-a ales cu dosar penal la doar  17 ani
26/01/2020 12:59

 La 25.01.2020, ora 13.00, o patrulă din cadrul Sectiei 3 Politie Rurală Marginea a oprit pentru control pe DC 41 din comuna Satu Mare, autoturismul condus de o minoră de 17 ani din comuna Dornesti, in ...

Un șofer din Suceava, oprit în trafic, a fost  imediat încătușat de polițiști
26/01/2020 12:50

 La data de 25.01.2020, ora 09.34, un echipaj rutier din cadrul Politiei municipiului Fălticeni a oprit pentru control pe DN 2E din comuna Rădăseni, autoturismul condus de un bărbat de 30 de ani din co ...

Atentie la furturile de componente auto
26/01/2020 12:44

 În anul 2019 au fost sesizate peste 30 de furturi de piese si componente exterioare de la autoturisme. Politistii recomandă să parcati vehiculele in locuri iluminate si să montati sisteme de alar ...

Isprava unui tânăr din Suceava! A vrut sa-si impresioneze prietenii,  insa i s-a întocmit dosar penal
26/01/2020 12:33

 In timp ce actiona pe DJ 208B din comuna Siminicea, un echipaj mixt din cadrul Politiei orasului Salcea si a Postului de politie Dumbrăveni, a depistat in trafic un autoturism al cărui conducător auto ...

SUSANU CLINIC-Mezohair (tratamentul împotriva alopeciei)
26/01/2020 09:39

 Stresul cotidian, precum şi necesitatea de a vopsi sau coafa părul, lipsa anumitor principii nutritive din alimentatie duc de multe ori la căderea exagerată a părului, atat la femei cat şi la bărba ...