Ziua Imnului Naţional, la Iași

23660499-9fc5-4e77-87cd-206f65fafabc
bc0e2329-456e-4163-a071-937953434d53
212b9326-b823-4b16-a3f0-a963069a3e21
997cfdd1-7a01-4000-bcaa-9c588cb41c65

Dimensiune font:

| 29-07-2021 13:50

În faţa Prefecturii s-au desfășurat astăzi manifestări cu prilejul cărora a fost celebrată Ziua Imnului Naţional. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Garnizoanei Iaşi, precum şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din Republica Moldova şi Ucraina.

Evenimentul  a debutat cu  prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă ale Lupilor Negri, momente urmate de alocuţiunile susţinute de autorităţi despre importanţa sărbătorii.

Cu acest prilej, subprefectul Adina Gârjan a spus în alocuţiunea sa că recunoştinţa noastră faţă de cei care au dat rost şi trăinicie naţiunii române ar trebui să transceadă problemelor cotidiene, interpretărilor parţiale, judecăţilor limitate. „Alături de drapel şi stemă imnul este expresia identităţii naţionale cu o valoare simbolică ce se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un îndemn adresat maselor de a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice. Nu e uşor să trezeşti în tineri emoţii faţă de momente de mult trecute dar sunt convinsă că nimănui nu-i este străină necesitatea îndeplinirii unor îndatoriri cu recunoştinţă, cu valoare educativă pentru tânăra generaţie şi pentru copii”, a spus, în timpul alocuţiunii sale, subprefectul Adina Gârjan. 

Subprefectul a reamintit emoţia trăită în momentul în care Imnul Naţional s-a auzit atunci când româncele Simona Radiş şi Ancuţa Bodnaru au adus României prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de vară 2021.  „Ieri, la proba de dublu vâsle echipa României a câştigat medalia de aur, făcând ca imnul României să răsune pentru pentru prima dată în Japonia la aceste Jocuri Olimpice. Nu cred că există român care să nu fi trăit acest moment cu emoţie. Şi da, meritul celor două sportive, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, care sunt un exemplu perfect despre ceea ce poate aduce în viaţa noastră acest simbol, speranţă şi implicare. Implicare în abordarea problemelor multiple cu care ne confruntăm, speranţă că vom reuşi în final să ne implicăm, a ceea ce ar trebui să fim”, a mai spus subprefectul Adina Gârjan. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a spus că este mare o bucurie pentru comunitatea noastră să sărbătorească o zi atât de importantă pentru naţiunea noastră, întrucât în această perioadă la Iaşi se află o delegaţie importantă de preşedinţi, vicepreşedinţi, primari din Republica Moldova şi Ucraina. „Sărbătorim astăzi Imnul Naţional, un simbol care ne defineşte ca popor alături de Drapelul tricolor. Se împlinesc 173 de ani de când "Deşteaptă-te române" se cânta pentru prima oară şi îi influenţa pe revoluţionarii paşoptişti. A răsunat apoi de fiecare dată când de-a lungul istoriei României au trecut prin momente zbuciumate. Versurile sale i-au ridicat pe înaintaşii noştri la luptă iar nouă ne umplu astăzi inimile de emoţie şi mândrie. Indiferent unde ne-am afla, Imnul Naţional ne duce cu sufletul acasă şi ne apropie de toţi cei care simt şi trăiesc româneşte”, a spus preşedintele CJ, Costel Alexe. 

Viceprimarul Daniel Juravle a spus că nu trebuie să uităm că imnul actual „Deşteaptă-te române” este „oda adusă unui popor greu încercat şi deşi au trecut atâţi ani de la revoluţia paşoptistă el a revenit în actualitate în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 când românii au pus capăt prin jertfa a mii de tineri regimului comunist”. „Ziua de 29 iulie este o zi specială pentru fiecare dintre noi pentru că este o obligaţie de onoare să ne reîntoarcem la simbolurile sfinte ale românilor. Aceste simboluri care sunt dintr-o lungă istorie şi definesc fiinţa naţională, nicio ţară şi nicio naţiune nu-şi pot edifica propriul destin. Oda adusă unui popor greu încercat care a avut de înfruntat timp de foarte multe secole pretenţiile, abuzurile şi minciunile a trei imperii nesăţioase dar şi fărădelegile unor dictaturi devastatoare. Imnul României este un imbold transmis peste generaţii tuturor românilor, oricând şi oriunde s-ar afla ei, de a spera şi de a crede, şi de a lupta, Totodată reprezintă un îndemn de a nu ne uita trecutul, de a ne înţelege prezentul şi de a ne construi un viitor mai bun. În acelaşi timp Imnul României este un apel la unitate, la solidaritate, la acţiune, precum şi la protest împotriva celor care ne încalcă drepturile şi libertăţile şi nesocotesc voinţa noastră de a trăi într-o ţară europeană prosperă şi civilizată şi guvernată de politicieni oneşti”, a spus viceprimarul Daniel Juravle.

Încă din momentul apariţiei, „Deşteaptă-te române” a fost un cântec al românilor intonat în cele mai grele momente ale istoriei lor.

„Compus la Braşov în vâltoarea evenimentelor din 1848 poemul Un răsunet, al profesorului Andrei Mureşanu, va deveni imn sub titlul Deşteaptă-te române, cu scopul ca alături de proclamaţiile şi declaraţiile din presă din acele vremuri să mobilizeze masele la veghe şi luptă. Referitor la melodia ce însoţeşte versurile, cea mai uzitată versiune îi aparţine lui Anton Pan, poet şi etnograf, autor de manuale de muzică, refugiat în acea perioadă în Transilvania, unde devine cântăreţ de strană. Aşadar, la originea Imnului Naţional stau două destine prezente în centrul geografic al ţării în anii învolburaţi ai Revoluţiei Paşoptiste. Încă de la început imnul Deşteaptă-te române a fost îndrăgit de români datorită mesajului său de libertate şi patriotism. A fost cântat în momentele de referinţă naţionale insuflând curaj şi încredere românilor în timpul Războiului de Independenţă, Războiului de Reîntregire Naţională, din 1916-1918, şi Războiului de Reîntregire a ţării, din 1941-1945. Imnul Revoluţiei din 1848 a supravieţuit regimurilor şi timpurilor. A fost interpretat în timpul Revoluţiei de la 1844 şi Revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987, pentru ca în iarna lui 1989 să devină cântec al Revoluţiei române anticomuniste”, a spus muzeograf col.(r) Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar Regele Ferdinand I - filiala Iaşi. 

În cadrul ceremoniei de celebrare a Zilei Naţionale a Imnului Naţional Corul Marii Uniri din cadrul Ateneului Naţional din Iaşi a cântat alături de fanfara militară toate variantele de imnuri naţionale pe care statul român le-a avut până acum. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei