Boli pe care le poți lua de la animalele de companie

caine  Hap-dog1-650x448

Dimensiune font:

| 14-11-2019 07:32

 Animalele de companie va pot da anumite boli dacă nu aveți grijă de ele

Animalele de companie va pot da anumite boli dacă nu aveți grijă de ele

Este posibil să nu iei gripa de la Bobiță, dar poți să te molipsești de unele boli foarte urâte. Iată ce afecțiuni pot animalele de companie să îți dea și care sunt opțiunile de tratament.

 

 

Nu e cazul să vă panicați sau să vă faceți griji pentru toate bolile de care le suferă animalul dvs. de companie. Dacă păstrați corespunzător igiena, respectați indicațiile veterinarului privind vaccinurile și alte tratamente preventive sau mijloace de protecție pentru animale, dar și pe cele ale medicului dumneavoastră pentru propria protecție, nu veți avea probleme. De la animalele de companie sunt multe boli pe care nu le puteți lua. Dar iată care sunt cele care vă pot fi transmise:

Ciuma

Mușcăturile de purici infectați provoacă ciuma bubonică și septicemică. Dar dacă animalul dvs. de companie are deja ciumă pneumonică, puteți s-o luați din picăturile de salivă pe care le răspândește atunci când strănută. Fiecare tip de boală provoacă febră și frisoane sau dureri de cap, printre alte simptome. Pot fi fatale dacă nu sunt tratate cu antibiotice. Pentru a preveni acest lucru, țineți animalele de companie departe de rozătoare și fără purici, iar medicii veterinari vă pot recomanda ce să faceți.

Viermi

Ouăle de Ancylostoma duodenale, un vierme nematod parazit care trăiește în intestinul subțire al gazdelor, este excretat prin fecalele unui animal de companie infectat (adesea un cățeluș sau pisoi). Supraviețuiesc în murdărie și se transformă în larve. Acestea intră în corpul omenesc prin piele - dacă mergi prin mizerie desculț, de exemplu. Acest tip de vierme (Hookworm, în engleză) nu este de obicei periculos. Ar trebui să treacă de la sine, dar picioarele sau tălpile pot prezenta mâncărime și linii roșii pentru câteva săptămâni. Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați aceste simptome sau dacă aveți dureri de stomac sau diaree.

Turbarea (rabia)

Animalele infectate transmit acest virus prin saliva lor atunci când vă mușcă. Ar putea fi un raton, o vulpe, un lup sau un animal de companie căruia nu i-au fost făcute vaccinurile contra rabiei. Puteți să vă simțiți rău și febril la început. Ulterior, s-ar putea să fiți nervos, confuz și incapabil să dormiți. Spălați orice mușcătură cu apă și săpun pentru a vă proteja împotriva virusului. Consultați medicul cât mai curând posibil atnci când sunteți mușcat de un animal. Rabia poate ucide în câteva zile dacă nu primiți medicamentele potrivite.

Toxoplasmoza

Pisicile care au acest parazit îl răspândesc prin fecale. Așa că curățați des locul unde își fac nevoile și spălați-vă mâinile bine după aceea. Dacă sunteți sănătos, vă puteți infecta și să nu faceți boala. Dar poate provoca probleme gravidelor sau celor care au un sistem imunitar slab. Simptomele includ durerile musculare, febra și ochii roșii, încețoșați. În mare parte din cazuri, starea de sănătate a oamenilor se îmbunătățește fără tratament, dar în cazuri grave, medicul vă poate recomanda medicamente.

Boala zgârieturii de pisică (CSD)

Pisica vă poate da această infecție bacteriană cu o zgârietură, o mușcătură sau dacă vă linge o rană deschisă. Zona poate fi roșie și umflată, cu plăgi pline de puroi. S-ar putea să aveți febră și dureri de cap. De obicei dispare de la sine, dar ați putea avea nevoie de antibiotice. Pentru a evita zgârieturile, tăiați unghiile pisicii și nu vă jucați dur cu ea. Tratamentele contra puricilor pot preveni infectarea pisicii cu bacteriile care provoacă CSD. Spălați orice mușcături sau zgârietură imediat cu apă și săpun.

Tenia

Este rar ca oamenii să ia o tenie de la animale, dar se poate întâmpla. În mod obișnuit, animalul înghite o purece infectat și apoi voi înghițiți un purece care v-a mușcat animalul de companie. Se întâmplă mai ales copiilor. Puteți observa bucăți de tenie, fiecare bucată cu dimensiunea unui bob de orez, în fecalele animalului dvs. de companie. Curelele contra puricilor și pastilele speciale pentru așa ceva vă pot proteja animalele. Deși unii viermi sunt înfricoșători ca lungime - aproape 3 metri - nu sunt de obicei periculoși. De asemenea, sunt ușor de tratat, spun experții de la MedicineNet.com

Pecingine

Câinii, pisicile, porcii, caii și alte animale pot transmite această ciupercă dacă sunt infectați și îi atingeți. Animalele adulte pot să nu prezinte simptome, dar pisicile și cățelușii au adesea părul uscat și petele chele. Oamenii au erupții roșii, cu mâncărime, în formă de inel, pe stratul superior al pielii. Păstrați-vă pe dvs., animalul dvs. de companie și zona de locuit curată pentru a evita infecția. Cremele, spray-urile și pastilele antifungice vă pot scăpa de el, deși uneori poate să reapară.

Salmonella

Animalele care poartă această bacterie (șopârlele, șerpii, păsările, hamsterii, caprele, câinii și pisicile) pot părea normale și sănătoase. Însă v-ați putea îmbolnăvi dacă nu vă spălați pe mâini după ce le manevrați mâncarea sau ceva din zona lor de locuit, cum ar fi așternutul, recipientele cu apă, gardurile, etc. Puteți avea febră, diaree, greață, vărsături și dureri de stomac. De obicei, va dispărea de la sine în câteva zile, dar unii oameni ar putea necesita internare în spital.

Psitacoza

Este o boală infecțioasă cauzată de Chlamydia psittaci, o bacterie care contaminează cel mai adesea păsările. Acestea transmit infecția la animale de companie, cum ar fi cocoșii și papagalii, sau păsările din fermă, cum ar fi puii și curcanii, care pot avea bacteriile în urină și fecale, dar și în salivă. Aceasta se usucă și formează particule mici de praf care vă pot infecta dacă le respirați. Puteți lua bacteria, de asemenea, dacă o pasăre vă mușcă (curcanii și cocoșii fac asta, uneori). Este posibil să aveți febră, frisoane, dureri de cap și o tuse uscată, care duce uneori la o infecție pulmonară gravă. Medicul dumneavoastră vă va prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile.

Boala Lyme

Pisicile și câinii nu vă pot da direct boala Lyme, dar pot transporta căpușe infectate cu bacteriile care provoacă boala. Curelele sau medicamentele pot ține căpușele la distanță de animalele de companie. Nu este întotdeauna ușor de observat dacă aveți boala. O erupție rotundă în formă rotundă este simptomul sigur, dar nu toată lumea o prezintă. De asemenea, s-ar putea să aveți dureri de cap, dureri articulare și amețeli. Dacă tratați boala Lyme din timp, antibioticele potrivite ar trebui să conducă la o recuperare completă. Atenție, căpușele puteți să luați și din iarba care crește în zonele umede.

Febră reperată de munte stâncoasă (RMSF)

Câinii cărora le place să alerge în perie pot aduce acasă o căpușă infectată și vă pot trece. Este posibil să observați simptome asemănătoare gripei: dureri musculare, frisoane și febră. De multe ori începe o erupție cutanată la încheieturile și gleznele și se întinde de acolo. Dacă vedeți acest lucru, adresați-vă medicului dvs. în câteva zile și primiți câteva antibiotice. Dacă nu îl tratați, RMSF vă poate inflama plămânii, inima și creierul și poate duce la insuficiență renală și moarte.

Campylobacter

Câinii sau pisicile infectate răspândesc această bacterie gram negativă prin fecale. Simptomele, dacă le aveți, includ diaree cu sânge, greață, dureri de stomac și febră. Este posibil ca medicul să vă administreze antibiotice dacă aveți un sistem imunitar slab sau dacă infecția se răspândește în fluxul sanguin.

Giardia

Acest parazit călătorește în fecale. Este rar, dar animalul dvs. de companie vă poate da și așa ceva. Este posibil să aveți diaree, greață, vărsături sau niciun simptom. De obicei, dispare de la sine, dar unele cazuri pot necesita medicamente. Pentru a vă menține animalele de companie fără paraziți, țineți-le cu vaccinurile făcute la zi, protejați-le de purici și căpușe, spălați-le des și aveți grijă cum și unde aruncați fecalele lor.

Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA)

 

Oamenii se molipsesc de obicei această bacterie rezistentă la antibiotice, dar animalele de companie se pot infecta sau pot deveni purtători și ele. Un animal de companie poate răspândi MRSA printr-o infecție a pielii sau o plăgă. Așa că păstrați lucrurile curate în timp ce vă tratați animalul de companie și țineți-l departe de oricine a avut recent o intervenție chirurgicală sau are un sistem imunitar slab. Dacă luați bacteria, veți observa că faceți imediat infecții ale pielii precum coșuri sau vezicule dureroase, pline de puroi. Cazurile grave pot duce la pneumonie și infecții în sânge sau ale articulațiilor. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu medicul veterinar dacă dumneavoastră sau animalul dvs. de companie prezintă simptome. Tratamentele medicamentoase sunt necesare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei