caine  Hap-dog1-650x448

Dimensiune font:

Boli pe care le poți lua de la animalele de companie

| 14-11-2019 07:32

 Animalele de companie va pot da anumite boli dacă nu aveți grijă de ele

Animalele de companie va pot da anumite boli dacă nu aveți grijă de ele

Este posibil să nu iei gripa de la Bobiță, dar poți să te molipsești de unele boli foarte urâte. Iată ce afecțiuni pot animalele de companie să îți dea și care sunt opțiunile de tratament.

 

 

Nu e cazul să vă panicați sau să vă faceți griji pentru toate bolile de care le suferă animalul dvs. de companie. Dacă păstrați corespunzător igiena, respectați indicațiile veterinarului privind vaccinurile și alte tratamente preventive sau mijloace de protecție pentru animale, dar și pe cele ale medicului dumneavoastră pentru propria protecție, nu veți avea probleme. De la animalele de companie sunt multe boli pe care nu le puteți lua. Dar iată care sunt cele care vă pot fi transmise:

Ciuma

Mușcăturile de purici infectați provoacă ciuma bubonică și septicemică. Dar dacă animalul dvs. de companie are deja ciumă pneumonică, puteți s-o luați din picăturile de salivă pe care le răspândește atunci când strănută. Fiecare tip de boală provoacă febră și frisoane sau dureri de cap, printre alte simptome. Pot fi fatale dacă nu sunt tratate cu antibiotice. Pentru a preveni acest lucru, țineți animalele de companie departe de rozătoare și fără purici, iar medicii veterinari vă pot recomanda ce să faceți.

Viermi

Ouăle de Ancylostoma duodenale, un vierme nematod parazit care trăiește în intestinul subțire al gazdelor, este excretat prin fecalele unui animal de companie infectat (adesea un cățeluș sau pisoi). Supraviețuiesc în murdărie și se transformă în larve. Acestea intră în corpul omenesc prin piele - dacă mergi prin mizerie desculț, de exemplu. Acest tip de vierme (Hookworm, în engleză) nu este de obicei periculos. Ar trebui să treacă de la sine, dar picioarele sau tălpile pot prezenta mâncărime și linii roșii pentru câteva săptămâni. Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați aceste simptome sau dacă aveți dureri de stomac sau diaree.

Turbarea (rabia)

Animalele infectate transmit acest virus prin saliva lor atunci când vă mușcă. Ar putea fi un raton, o vulpe, un lup sau un animal de companie căruia nu i-au fost făcute vaccinurile contra rabiei. Puteți să vă simțiți rău și febril la început. Ulterior, s-ar putea să fiți nervos, confuz și incapabil să dormiți. Spălați orice mușcătură cu apă și săpun pentru a vă proteja împotriva virusului. Consultați medicul cât mai curând posibil atnci când sunteți mușcat de un animal. Rabia poate ucide în câteva zile dacă nu primiți medicamentele potrivite.

Toxoplasmoza

Pisicile care au acest parazit îl răspândesc prin fecale. Așa că curățați des locul unde își fac nevoile și spălați-vă mâinile bine după aceea. Dacă sunteți sănătos, vă puteți infecta și să nu faceți boala. Dar poate provoca probleme gravidelor sau celor care au un sistem imunitar slab. Simptomele includ durerile musculare, febra și ochii roșii, încețoșați. În mare parte din cazuri, starea de sănătate a oamenilor se îmbunătățește fără tratament, dar în cazuri grave, medicul vă poate recomanda medicamente.

Boala zgârieturii de pisică (CSD)

Pisica vă poate da această infecție bacteriană cu o zgârietură, o mușcătură sau dacă vă linge o rană deschisă. Zona poate fi roșie și umflată, cu plăgi pline de puroi. S-ar putea să aveți febră și dureri de cap. De obicei dispare de la sine, dar ați putea avea nevoie de antibiotice. Pentru a evita zgârieturile, tăiați unghiile pisicii și nu vă jucați dur cu ea. Tratamentele contra puricilor pot preveni infectarea pisicii cu bacteriile care provoacă CSD. Spălați orice mușcături sau zgârietură imediat cu apă și săpun.

Tenia

Este rar ca oamenii să ia o tenie de la animale, dar se poate întâmpla. În mod obișnuit, animalul înghite o purece infectat și apoi voi înghițiți un purece care v-a mușcat animalul de companie. Se întâmplă mai ales copiilor. Puteți observa bucăți de tenie, fiecare bucată cu dimensiunea unui bob de orez, în fecalele animalului dvs. de companie. Curelele contra puricilor și pastilele speciale pentru așa ceva vă pot proteja animalele. Deși unii viermi sunt înfricoșători ca lungime - aproape 3 metri - nu sunt de obicei periculoși. De asemenea, sunt ușor de tratat, spun experții de la MedicineNet.com

Pecingine

Câinii, pisicile, porcii, caii și alte animale pot transmite această ciupercă dacă sunt infectați și îi atingeți. Animalele adulte pot să nu prezinte simptome, dar pisicile și cățelușii au adesea părul uscat și petele chele. Oamenii au erupții roșii, cu mâncărime, în formă de inel, pe stratul superior al pielii. Păstrați-vă pe dvs., animalul dvs. de companie și zona de locuit curată pentru a evita infecția. Cremele, spray-urile și pastilele antifungice vă pot scăpa de el, deși uneori poate să reapară.

Salmonella

Animalele care poartă această bacterie (șopârlele, șerpii, păsările, hamsterii, caprele, câinii și pisicile) pot părea normale și sănătoase. Însă v-ați putea îmbolnăvi dacă nu vă spălați pe mâini după ce le manevrați mâncarea sau ceva din zona lor de locuit, cum ar fi așternutul, recipientele cu apă, gardurile, etc. Puteți avea febră, diaree, greață, vărsături și dureri de stomac. De obicei, va dispărea de la sine în câteva zile, dar unii oameni ar putea necesita internare în spital.

Psitacoza

Este o boală infecțioasă cauzată de Chlamydia psittaci, o bacterie care contaminează cel mai adesea păsările. Acestea transmit infecția la animale de companie, cum ar fi cocoșii și papagalii, sau păsările din fermă, cum ar fi puii și curcanii, care pot avea bacteriile în urină și fecale, dar și în salivă. Aceasta se usucă și formează particule mici de praf care vă pot infecta dacă le respirați. Puteți lua bacteria, de asemenea, dacă o pasăre vă mușcă (curcanii și cocoșii fac asta, uneori). Este posibil să aveți febră, frisoane, dureri de cap și o tuse uscată, care duce uneori la o infecție pulmonară gravă. Medicul dumneavoastră vă va prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile.

Boala Lyme

Pisicile și câinii nu vă pot da direct boala Lyme, dar pot transporta căpușe infectate cu bacteriile care provoacă boala. Curelele sau medicamentele pot ține căpușele la distanță de animalele de companie. Nu este întotdeauna ușor de observat dacă aveți boala. O erupție rotundă în formă rotundă este simptomul sigur, dar nu toată lumea o prezintă. De asemenea, s-ar putea să aveți dureri de cap, dureri articulare și amețeli. Dacă tratați boala Lyme din timp, antibioticele potrivite ar trebui să conducă la o recuperare completă. Atenție, căpușele puteți să luați și din iarba care crește în zonele umede.

Febră reperată de munte stâncoasă (RMSF)

Câinii cărora le place să alerge în perie pot aduce acasă o căpușă infectată și vă pot trece. Este posibil să observați simptome asemănătoare gripei: dureri musculare, frisoane și febră. De multe ori începe o erupție cutanată la încheieturile și gleznele și se întinde de acolo. Dacă vedeți acest lucru, adresați-vă medicului dvs. în câteva zile și primiți câteva antibiotice. Dacă nu îl tratați, RMSF vă poate inflama plămânii, inima și creierul și poate duce la insuficiență renală și moarte.

Campylobacter

Câinii sau pisicile infectate răspândesc această bacterie gram negativă prin fecale. Simptomele, dacă le aveți, includ diaree cu sânge, greață, dureri de stomac și febră. Este posibil ca medicul să vă administreze antibiotice dacă aveți un sistem imunitar slab sau dacă infecția se răspândește în fluxul sanguin.

Giardia

Acest parazit călătorește în fecale. Este rar, dar animalul dvs. de companie vă poate da și așa ceva. Este posibil să aveți diaree, greață, vărsături sau niciun simptom. De obicei, dispare de la sine, dar unele cazuri pot necesita medicamente. Pentru a vă menține animalele de companie fără paraziți, țineți-le cu vaccinurile făcute la zi, protejați-le de purici și căpușe, spălați-le des și aveți grijă cum și unde aruncați fecalele lor.

Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA)

 

Oamenii se molipsesc de obicei această bacterie rezistentă la antibiotice, dar animalele de companie se pot infecta sau pot deveni purtători și ele. Un animal de companie poate răspândi MRSA printr-o infecție a pielii sau o plăgă. Așa că păstrați lucrurile curate în timp ce vă tratați animalul de companie și țineți-l departe de oricine a avut recent o intervenție chirurgicală sau are un sistem imunitar slab. Dacă luați bacteria, veți observa că faceți imediat infecții ale pielii precum coșuri sau vezicule dureroase, pline de puroi. Cazurile grave pot duce la pneumonie și infecții în sânge sau ale articulațiilor. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu medicul veterinar dacă dumneavoastră sau animalul dvs. de companie prezintă simptome. Tratamentele medicamentoase sunt necesare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Pompierii ISU Dobrogea caută un bărbat dispărut în mare în Vama Veche
04/08/2020 17:53

 Pompierii caută marţi după amiază un bărbat de aproximativ 40 de ani, dispărut in mare in staţiunea Vama Veche. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au transmis m ...

ULTIMĂ ORĂ Ministrul Nelu Tătaru anunță că 900 de MEDICI și asistenți au fost DETAȘAȚI către DSP -uri
04/08/2020 15:11

 Anunt de ultimă oră făcut de Nelu Tătaru, privind problemele din directiile de sănătate publică, acolo unde exista lipsă de personal. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că a fost sup ...

Inconștiență la malul mării. S-a făcut lanț uman pentru salvarea unui bărbat băut
04/08/2020 13:38

 Operatiune de salvare inedită la Malul Mării. Turistii au făcut un lant uman pentru salvarea unui bărbat care se afla sub influenta băuturilor alcoolice. Un bărbat băut a fost scos din valurile pu ...

Coronavirus Romania. Recorduri negre pe toate planurile: 1.232 de cazuri noi si 48 de decese, in 24 de ore. Numarul pacientilor la Terapie Intensiva este de 436
04/08/2020 13:00

 Sunt noi recorduri in ceea ce priveste situatia cazurilor de coronavirus inregistrate in Romania. Potrivit raportului pe 24 de ore, publicat, marti, 4 august, sunt 1.232 de cazuri noi si 48 de d ...

Amendă de 500 de lei pentru un POLIȚIST care nu a purtat mască la cumpărături
04/08/2020 12:19

 Un politist din Gorj a fost amendat cu 500 de lei pentru că a intrat intr-un magazin fără mască. Politistul a fost surprins cand făcea cumpărături fără mască de protectie, iar vanzătorul nu i-a ...

BOMBĂ Spitalul Victor Babeș din Timișoara și-a PLĂTIT PROMOVARE în presa locală, în plină pandemie de coronavirus
04/08/2020 12:14

 Multe din informatiile alarmante privind evolutia pandemiei de coronavirus in Timis, care au fost demontate de cifre si de realitatea din teren, au venit de la medici de la Spitalul Victor Babes din Timis ...

Țânțarii sunt cei care ne pot da bătăi de cap vara, dar pot ei să transmită și virusul SARS-CoV-2?
04/08/2020 11:05

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sănătătii au anuntat că tantarii nu transmit virusul care cauzează COVID-19. ”În prezent nu există dovezi care să arate că noul coronavirus poate fi t ...

NOI simptome descoperite de români. Cu ce SECHELE ai putea rămâne
04/08/2020 10:59

Carmen Dorobăt, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, a vorbit despre COVID-19 si despre simptomele pe care le-au descoperit. O echipă de medici de la Spitalul de Boli Infectioase Iasi a făcut ...

Cum putem preveni raspandirea germenilor. Obiectele pe care
04/08/2020 09:20

 Germenii se pot raspandi foarte usor de la o persoana la alta, mai ales prin atingerea suprafetelor si obiectelor care nu au fost curatate corespunzator. Pentru a preveni raspandirea lor, trebuie sa pu ...

Nelu Tătaru spune că numărul de infectări va scădea, cu o condiție: 'O să avem un platou, urmat de o scădere'
03/08/2020 17:26

Nelu Tătaru a afirmat că, dacă vom respecta regulile, purtand mască, păstrand distanţarea fizică, atunci transmiterea comunitară se va reduce, iar intr-o săptămană şi jumătate vom ajunge la un plat ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!