Ce alergii ne ”pândesc” vara. Polenul, poluarea și insectele ne dau bătăi de cap

medicina  0_24

Dimensiune font:

| 29-07-2021 09:17

Alergiile sunt pentru mulți români o problemă gravă, aproximativ opt luni pe an, incluzând primăvara, vara și toamna. Nasul înfundat, ochii roșii, mâncărimi și strănut sunt cele mai cunoscute manifestări ale acestor afecțiuni, însă unele alergii pot provoca boli grave.


Căldura, umiditatea, praful, poluarea dar și polenul sunt esențiale pentru întreținerea simptomelor alergiilor, dar, mai ales, pentru agravarea lor. Chiar dacă se crede că doar primăvara alergiile sunt alimentate de polen, este bine de știut că și pe perioada verii sunt unele plante care pot produce acest tip de alergen.

La ce facem alergie vara


Conform unui studiu publicat în uchicagomedicine.org, copacii polenizează în general în lunile de primăvară. Iarba polenizează în mai și iunie, iar buruienile polenizează de la mijlocul lunii august până la sfârșitul lunii septembrie.

Febra fânului apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un alergen în aer liber, cum ar fi polenul, conform healthline.com. Un alergen este ceva care declanșează un răspuns alergic. Cei mai frecvenți alergeni sunt polenii de la plantele polenizate de vânt, cum ar fi copacii, ierburile și buruienile. Polenii de la plantele polenizate cu insecte sunt prea grele pentru a rămâne în aer mult timp și sunt mai puțin susceptibile să declanșeze o reacție alergică.

Febra fânului își are originile de la sezonul de tăiere a fânului. Din punct de vedere istoric, această activitate a avut loc în lunile de vară, cam în același timp, mulți oameni au prezentat simptome.

Pe lîngă acestea mai apare și mucegaiul dat de frunzele care încep să cadă din copaci, încă de la finalul lunii iunile, însă acesta devine o adevărată problemă în lunile septembrie și octombrie.

Mai mult, pe timpul verii se mai întâlnește și alergia la albine și viespi. Aceasta se se manifestă prin urticarie, tumefiere, uneori cu forme foarte severe (șoc anafilactic) ce pot fi mortale. Mai sunt, de asemenea, alergiile provocate de înțepăturile de țânțari, bondari.
 

Deși nu este neapărat sun simptom specific verii, tot acum poate apărea alergia alimentară. Aceasta poate fi dată de fructele de sezon cum sunt piersicile, cireșele, zmeura, sau chiar pepenii.

Alergia la fum – Expunerea la fumul de la diferite surse, cum ar fi grătare și focuri de tabără este, de asemenea, periculoasă pe timpul verii pentru cei care suferă de alergii, întrucât fumul provoacă iritații ale ochilor. Persoanele care sufera de astm au, de regulă, nasul și ochii sensibili, tocmai de aceea trebuie să evite pe cât posibil expunerea la fumul de grătar sau focuri de tabără, scrie rador.ro.

Și pentru că tot este vară, să nu uităm de alergia la soare. O persoană din zece se poate confrunta în acest sezon cu o astfel de alergie. Reacțiile fotoalergice provocate și agravate de soare apar pe zonele expuse sub forma unor pete mari înroșite, asemănătoare arsurilor solare, pe suprafața cărora își fac apariția bășicuțe însoțite de mâncărimi.

Cum ne protejăm de alergii


În timpul sezonului de polen și mucegai, medicii recomandă ca imediat ce ajungeți acasă să faceți duș pentru a clăti polenul și încercați să nu aerisiți camerele în timpul zilei. De asemenea, pentru că nu este indicat să rămâneți toată vara în casă, limitați, totuși, pe cât posibil, timpul petrecut în aer liber.

Chiar dacă masca nu mai este necesară în spațiul liber, cei alergici ar trebui să ia în considerare portul acesteia sau a uneia specială pentru filtrarea prafului, mai ales în zilele cu vânt.

Este important să consultați un alergolog, în cazul unor manifestări grave ale alergiilor. Acesta vă va prescrie tratament pentru aceste manifestări neplăcute ale organismului. Există și medicament fără prescripție medicală, însă și acestea trebuie administrate măcar după o discuție cu farmacistul.  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei