De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă cu creierul atunci când nu dormim suficient

somn_pat_

Dimensiune font:

| 23-03-2025 18:18

 Deşi petrecem aproximativ o treime din viaţă dormind, nu toţi avem nevoie de exact opt ore de somn pe noapte.  Cantitatea de somn necesară variază de-a lungul vieţii: bebeluşii şi copiii au nevoie de mai mult somn, în timp ce persoanele peste 65 de ani pot funcţiona bine şi cu puţin sub intervalul de 7-9 ore recomandat pentru adulţi. 

Iată ce spun specialiştii în somn despre cât de mult avem nevoie şi dacă genul influenţează durata somnului.

Somnul rămâne un mister, în ciuda rolului său esenţial pentru sănătate. Calitatea somnului contează mai mult decât cantitatea, spun experţii.

 

„Motivele nu sunt pe deplin clare, dar este ceva fundamental, cu toţii avem nevoie de somn,” explică dr. Rafael Pelayo, specialist în somnologie la Universitatea Stanford. 

„Când dormim, are loc un proces remarcabil. Este cea mai naturală formă de îngrijire personală pe care o avem”, spune medicul, citat de AP.

Majoritatea oamenilor dorm între şapte şi nouă ore pe noapte, iar acest interval are cea mai mică asociere cu problemele de sănătate, potrivit lui Molly Atwood, specialist în medicina comportamentală a somnului la Johns Hopkins.

Dacă dormim constant mai puţin de şase ore sau mai mult de nouă ore, riscul pentru diverse probleme de sănătate creşte, spune Atwood, deşi fiecare persoană este diferită.

Atunci când ne analizăm nevoia de somn, este mai important să ne concentrăm pe calitatea acestuia, spun specialiştii.

„Ceea ce contează cu adevărat este să te trezeşti simţindu-te revigorat”, explică Pelayo. „Dacă cineva doarme multe ore, dar se trezeşte obosit, ceva nu este în regulă. E ca şi cum ai pleca flămând de la restaurantul tău preferat”, spune cercetătorul.

Nevoia de somn se schimbă odată cu vârsta

Cantitatea de somn necesară variază de-a lungul vieţii. Nou-născuţii au nevoie de cel mai mult somn: între paisprezece şi şaptesprezece ore pe zi.

„Când suntem bebeluşi şi copii, pentru că ne dezvoltăm rapid, avem nevoie de mult mai mult somn,” explică Atwood.

Fundaţia Naţională a Somnului recomandă ca majoritatea adulţilor cu vârste între 26 şi 64 de ani să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte. Persoanele peste 65 de ani pot avea nevoie de puţin mai puţin somn, iar tinerii între 16 şi 25 de ani pot avea nevoie de puţin mai mult.

Pe parcursul nopţii, ciclurile de somn durează aproximativ 90 de minute.

În prima parte a nopţii, predomină somnul profund cu unde lente (non-REM), somnul profund, esenţial pentru repararea şi regenerarea organismului. Acesta este momentul în care este eliberat hormonul de creştere.

În a doua jumătate a nopţii, somnul profund este înlocuit treptat de somnul REM (mişcări rapide ale ochilor), asociat cu visele şi consolidarea memoriei. În această etapă, informaţiile acumulate pe termen scurt sunt transformate în amintiri de lungă durată.

Copiii petrec aproximativ 50% din timpul total de somn în această etapă de somn profund, dar acest procent scade odată cu adolescenţa, pe măsură ce organismul nu mai are nevoie de acelaşi nivel de regenerare.

Interesant este că în timpul pubertăţii apar şi diferenţe între sexe în ceea ce priveşte somnul.

Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii?

Cercetările nu arată că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii, dar în medie, femeile dorm puţin mai mult decât bărbaţii, spune Atwood.

Diferenţele încep încă din adolescenţă. Deşi fetele şi băieţii au aceleaşi nevoi de somn, adolescentele dorm, în medie, mai puţin decât adolescenţii, spune Pelayo. Mai mult, adolescentele raportează mai frecvent insomnie.

După ce devin mame, femeile tind să se trezească mai des în timpul nopţii pentru a avea grijă de nou-născuţi, ceea ce le reduce semnificativ durata somnului, explică Allison Harvey, psiholog clinician şi profesor la Universitatea Berkeley, specializată în somnologie.

Schimbările hormonale afectează şi calitatea somnului, în special în timpul sarcinii şi menopauzei.

„În menopauză, femeile pot experimenta deteriorarea calităţii somnului, cu treziri mai frecvente şi de durată mai lungă pe timpul nopţii,” explică dr. Mithri Junna, neurolog la Mayo Clinic, specialist în somn.

De asemenea, femeile pot simţi nevoia de mai mult somn înainte de menstruaţie, adaugă Atwood.

„Sunt momente în care corpul tău îţi spune că are nevoie de mai mult somn,” spune ea. „Este important să asculţi aceste semnale”.

Când ar trebui să cerem ajutor pentru problemele de somn?

Dacă ne simţim morocănoşi, iritabili sau avem probleme de concentrare, este posibil să nu dormim suficient, subliniază experţii.

Pe termen lung, lipsa de somn poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv: creşterea riscului de depresie, probleme cardiovasculare precum hipertensiune arterială, risc crescut de infarct şi AVC, slăbirea sistemului imunitar, risc mai mare de Alzheimer.

Dacă dormim numărul recomandat de ore, dar tot ne trezim obosiţi, ar trebui să discutăm cu medicul de familie, recomandă specialiştii. Acesta poate verifica dacă există alte probleme medicale care ne afectează somnul. Dacă dificultăţile persistă, consultarea unui specialist în somnologie poate fi de ajutor, spun ei.

Concluzie: Cantitatea ideală de somn variază de la persoană la persoană, dar calitatea acestuia este esenţială. Dacă nu ne trezim odihniţi, este posibil ca ceva să nu fie în regulă. Cercetătorii recomandă să ne ascultăm corpul şi, dacă este necesar, să căutăm ajutor specializat.

Somnul insuficient şi eliminarea deşeurilor din creier

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Hong Kong (HKU), somnul insuficient la adulţii în vârstă poate interfera cu capacitatea creierului de a elimina deşeurile. Un studiu recent, condus de profesorul Tatia M.C. Lee, profesor titular de ştiinţe psihologice şi psihologie clinică şi profesor de neuropsihologie la HKU, explorează modul în care calitatea somnului afectează funcţia creierului.

Cercetările anterioare au asociat somnul insuficient cu declinul cognitiv. Echipa profesorului Lee s-a concentrat asupra sistemului glimfatic, o reţea responsabilă de eliminarea deşeurilor din creier. Acest sistem joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii creierului, în special pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. 

Calitatea somnului → Sistemul de eliminare a deşeurilor din creier (Funcţionarea glimfatică) → Reţele neuronale → Performanţa memoriei

Studiul HKU arată că somnul prost dăunează memoriei la bătrâneţe prin perturbarea „sistemului de eliminare a deşeurilor” din creier. Credit: Universitatea din Hong Kong, 9 martie 2025

Somnul, declinul memoriei şi tulburările neurologice

Cercetătorii au examinat modul în care perturbările sistemului glimfatic ar putea contribui la declinul memoriei la persoanele care dorm prost. Atunci când acest sistem funcţionează defectuos, proteinele dăunătoare se acumulează în creier, un proces legat de tulburări neurologice precum Alzheimer, Parkinson şi epilepsie.

„Calitatea somnului, activităţile cerebrale şi funcţionarea glimfatică sunt legate. Înţelegerea modului în care calitatea somnului influenţează sistemul glimfatic şi reţelele creierului uman oferă o perspectivă valoroasă asupra mecanismelor neurofiziologice care stau la baza schimbărilor de memorie legate de vârstă”, a declarat prof. Lee, într-un comunicat.

Constatările studiului: Somnul insuficient perturbă funcţionarea creierului

Echipa de cercetare a studiat 72 de adulţi în vârstă folosind scanări RMN funcţionale şi înregistrări ale somnului. 

Constatările indică faptul că o calitate slabă a somnului afectează în mod negativ funcţionarea normală a creierului prin dezactivarea sistemului glimfatic restaurator.

„Rezultatele relevă în mod clar efectul somnului asupra reţelei creierului uman prin sistemul glimfatic, care, la rândul său, afectează performanţa memoriei la adulţii în vârstă”, a precizat prof. Lee. „Prin urmare, menţinerea unei funcţionări glimfatice eficiente pare crucială pentru promovarea îmbătrânirii sănătoase”, a subliniat ea.

Legătura dintre somn şi sănătatea cognitivă

Rezultatele studiului adaugă dovezi importante potrivit cărora calitatea somnului afectează sănătatea cognitivă prin intermediul relaţiilor neuronale subiacente. 

„Memoria afectată este o plângere comună în rândul adulţilor în vârstă cu o calitate slabă a somnului”, a remarcat prof. Lee. 

Potrivit cercetătoarei, rezultatele  oferă o perspectivă nouă asupra interacţiunii dintre somn, sistemul glimfatic şi reţelele cerebrale multimodale.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
'Cocktailul toxic' care se formează în casa fiecăruia dintre noi: Este un pericol major pentru sănătate
20/04/2025 12:18

Cercetătorii au analizat praful menajer din 10 tări din casele Europei si au ajuns la concluzia că avem un adevărat ”cocktail toxic” in locuinte. Luate individual, fiecare dintre substantele ana ...

De ce ar trebui să te gândești de două ori înainte să mănânci salată ambalată. Nici spălarea acasă nu o face mai sigură: odată fixate, nu se duc cu apă
20/04/2025 11:36

 Probabil cumperi anumite produse alimentare pentru comoditate, ca să economisesti timp cand pregătesti masa. Verdeturile pre-spălate, precum salata sau spanacul la pungă, par o alegere logică dacă i ...

Cât timp rezistă ouăle de Paște la frigider. Modul corect de depozitare pentru a le păstra proaspete și sigure de consum
20/04/2025 10:51

 Ouăle fierte de Paste pot fi păstrate in frigider pentru o perioadă de 7 pană la 10 zile, cu conditia să fie depozitate corect. Acestea trebuie tinute intr-un recipient etans sau intr-o cutie special ...

Cozonaci cu 21 de E-uri și adaosuri comerciale „nesimțite” / Cum sunt păcăliți consumatorii în magazine
19/04/2025 22:01

 Autoritatea Natională pentru Protectia Consumatorilor a analizat peste 20 de sortimente de cozonaci din marile lanturi de magazine si a găsit produse pline de E-uri. La randul său, Aurel Popescu, prese ...

Spitalele, farmaciile si centrele de permanentă deschise in perioada Sarbatorilor de Paste
19/04/2025 21:53

Pentru perioada 18-21 aprilie 2025, caracterizată prin zile libere, DSP Iasi informează publicul cu privire la unitătile medicale de urgentă, farmaciile si centrele de permanentă disponibile. Spitale cu U ...

Problemele din sistemul medical românesc și drepturile pacientului ignorate
19/04/2025 19:28

În Romania, drepturile pacientilor sunt prevăzute de Legea nr. 46/2003, care ar trebui să garanteze accesul la servicii medicale de calitate, protectia vietii private si consimtămantul informat. Î ...

Medicamentul luat de mii de români zilnic, retras urgent din farmacii! Pacienții trebuie să verifice imediat cutia
19/04/2025 12:53

 Un lot de Lercanidipină produs de compania Recordati Pharmaceuticals a fost etichetat gresit: desi pe ambalaj este trecută o concentratie de 10 mg, comprimatele din interior contin in realitate 20 mg, d ...

În ultimii cinci ani, circa 3.000 de medicamente au fost retrase din România
19/04/2025 12:23

Piata farmaceutică din Romania traversează o perioadă de crestere accelerată. În primul trimestru al anului 2024, valoarea totală a vanzărilor de medicamente a depăsit pragul de 7 milia ...

Folosit la temperaturi ridicate, uleiul din semințe este responsabil pentru cel mai agresiv cancer de sân
18/04/2025 05:07

Uleiurile de gătit, folosite de milioane de oameni, cresc riscul celei mai agresive forme de cancer mamar, a avertizat unul dintre cei mai importanti oncologi din Marea Britanie. In probele de sange ale pacien ...

Cum să mănânci de Paște ca să nu ajungi la spital. 10 reguli pentru masa de sărbători
17/04/2025 14:59

 Moderatia ar trebui să fie cheia alimentatiei şi de sărbătorile pascale, spune medicul Tudor Ciuhodaru. Medicul prezintă 10 reguli pentru masa pascală ca să nu ajungem la spital si să putem petre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei