Hernia de disc lombara

medicina ala

Dimensiune font:

| 22-10-2019 21:11

Recidiva in hernia de disc lombara

 

 


· In perioada postoperatorie, pot sa apara dureri intermitente in coloana lombara, cu iradieri difuze in membrele inferioare Dupa o operatie pentru hernie de disc lombara, noi le recomandam pacientilor reluarea treptata a sarcinilor zilnice, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate, dar si o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele sase luni Cicatricile postoperatorii duro-radiculare pot cauza dureri cornice, care apar chiar daca indicatia operatorie a fost corecta, iar tactica si tehnica operatorie au fost corect executate


Dupa o operatie de hernie de disc lombara, exista posibilitatea de persistenta a simptomatologiei clinice preexistente operatiei, dar diminuate ca intensitate. Remiterea sindromului vertebral si radicular, în perioada postoperatorie, a fost influentata de o serie de factori, ce tin de adresabilitate, de gravitatea tulburarilor neurologice la momentul operatiei, de aspectul intraoperator al discului herniat si gradul de compresiune asupra radacinii, de patologia asociata, de toleranta la durere a individului si de repercusiunea asupra psihicului acestuia etc.

Din multitudinea modificarilor morfopatologice ale coloanei, care adaposteste si pastreaza maduva, radacinile nervoase rahidiene, vasele sanguine peridurale - un singur proces patologic poate fi îndepartat de neurochirurg - efectul compresiv reprezentat de hernia de disc lombara. Celelalte elemente patologice asociate (spondiloza generalizata, artroza micilor articulatii etc.) raman neinfluentate. Persistenta lor explica o simptomatologie restanta postoperatorie, sub forma sindromului vertebral lombar. 

In perioada postoperatorie, pot sa apara dureri intermitente in coloana lombara, cu iradieri difuze in membrele inferioare. Acestea sunt de scurta durata, ameliorate fata de cele din perioada de dinainte de operatie si, de obicei, se remit la repaos, fara un tratament deosebit. Dupa o operatie pentru hernie de disc lombara, noi le recomandam pacientilor reluarea treptata a sarcinilor zilnice, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate. Plus o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele sase luni. Insa exista cazuri cand, in urma nerespectarii acestor recomandari, fie dupa o miscare brusca, cadere sau lovire in zona operatiei, pot aparea dureri intense in regiunea coloanei lombare, grevate de flexie, extensie, lateralitate si rotatie axiala. Durerile pot cobori catre fese, partea posterioara a coapselor si a genunchilor, pana la gambe si picioare, insotite de amorteala sau slabiciune in zona prin care trece nervul.

Acestea pot deveni constante, se pot accentua la stranut, tuse, se pot agrava datorita sezutului, pozitiei bipede prelungite sau rasucirilor, se amelioreaza in timpul mersului, pozitiei intinse sau altor pozitii care relaxeaza coloana vertebrala si scad presiunea asupra discului herniat. 

Reaparitia durerilor

Adesea, reaparitia durerilor este gresit catalogata de pacient ca fiind consecinta unei recidive discale. De aceea, ar fi bine de precizat faptul ca doar durerea asemanatoare ca traiect pe picior cu cea de dinaintea operatiei poate fi suspicionata ca atare. Durerea aparuta in celalalt picior sau cu un alt traiect pe picior tine mai degraba de afectarea altui disc - mai sus sau mai jos de nivelul interventiei precedente.

Cauza cea mai frecventa a reaparitiei durerii, in aceste cazuri, este compresiunea pe radacina nervoasa la iesirea din canalul vertebral, cu un eventual fragment discal protruzionat in fisurile din capsula, pe o parte, si cicatricea postoperatorie (care se formeaza inevitabil), pe de alta parte. Cicatricile postoperatorii duro-radiculare pot cauza dureri cornice, care apar chiar daca indicatia operatorie a fost corecta, iar tactica si tehnica operatorie au fost corect executate. 

Cicatricea duro-radiculara postoperatorie

Cicatricea duro-radiculara este o reactie secundara actului chirurgical, determinand compresii asupra radacinilor nervilor. In perioada postoperatorie, poate sa se manifeste sub forma unei simptomatologii asemanatoare cu hernia de disc: dureri care apar la o perioada de la o luna pana la cativa ani de la operatie. Sau, in unele cazuri, chiar dupa interventia chirurgicala, simptomatologia mentinandu-se cu intensitati si topografie (bolnavul mentine paresteziile pe acelasi teritoriu ca si inainte de operatie). In aceste cazuri, recomand a se adresa medicului operator. Acesta va evalua simptomele de durere de spate si de picior, printr-un examen clinic riguros, completat cu explorare paraclinica.

Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc: rezonanta magnetica nucleara (IRM) confirma diagnosticul, localizarea si severitatea herniei de disc, aducand si imagini detaliate ale tesuturilor moi ale coloanei vertebrale. Tomografia computerizata (CT) poate confirma diagnosticul si determina localizarea si severitatea herniei de disc. CT-ul dezvaluie imagini detaliate ale structurilor osoase ale coloanei vertebrale. RMN-ul este preferat de obicei, CT-ului pentru diagnosticarea herniilor de disc recidivate. Radiografiile conventionale de coloana lombara, in general, sunt necesare pentru evidentierea rezectiei osoase de la interventia neurochirurgicala precedenta. Alte analize, de genul testarilor de sange, se pot realiza pentru a exclude alte conditii medicale. 

Tratamentul balneo-fizioterapic

In functie de rezultatele examenului, neurochirurgul va decide atitudinea terapeutica ulterioara - fie repaos la pat si tratament medicamentos cu analgezice nesteroidiene, tratament balneo-fizioterapic sau reinterventie chirurgicala. Infiltratiile reprezinta tratamentul de prima intentie, dupa esuarea tratamentului conservator. Infiltratiile reprezinta injectarea unei substante anestezice locale si a unui antiinflamator steroidian la nivelul unde terapeutul presupune ca este cauza durerii. Infiltratia trebuie sa fie precisa, cu reguli de asepsie stricte, si, de aceea, se efectueaza la blocul operator, cu control radiologic.

In functie de patologie, infiltratia se poate sa se faca la nivelul articulatiilor posterioare, a punctului de iesire a radacinii nervoase din coloana vertebrala (foramen), sau în jurul radacinilor nervoase (peridurala). Aproximativ 5% din bolnavii operati din cauza cicatricelor devin pacienti cu dureri lombare cronice. Acestia necesita o dispensarizare activa, atat de medicul de familie, cat si de serviciile de recuperare balneara. In aceasta problema trebuie sa existe o colaborare mai stransa intre medicul neurochirurg si medicul recuperator, pentru realizarea unui program adaptat fiecarui pacient in parte. Bolnavii cu un teren reumatologic trebuie sa faca, cel putin o data pe an, o cura balneara, intr-o statiune cu bai calde: Felix, Herculane, Lacul Sarat, Nicolina, Baltatestii de Neamt, care au bai incalzite. 

Atitudinea pacientului fata de propunerea pentru operatie

Daca durerea este suportabila, marea majoritate a pacientilor amana operatia cat mai mult posibil, sperand ca tratamentul medicamentos sa rezolve leziunea. Dar aceasta atitudine nu reprezinta cea mai buna alegere. Asta pentru ca, in orice moment, se poate instala o paralizie, deoarece acest fragment de disc intervertebral se muta din loc in loc. In plus, in timp, aceste fragmente, care au migrat de la locul lor, fac aderente cu radacinele, cu sacul in care se gaseste maduva. Si atunci amanarea inseamna o operatie si o evolutie post-operatorie de mai lunga durata si mai dificile. Acesti bolnavi, de obicei, mai au si alte afectiuni - pulmonare, cardiace, diabet etc. Din cauza acestor boli asociate, ei trebuie investigati foarte bine inainte de interventia chirurgicala. Toate aceste boli asociate trebuie bine echilibrate inainte de operatie.

Moment operator optim

Este momentul efectuarii operatiei, cand avem cele mai bune rezultate. Tratamentul are ca obiective: indepartarea durerii, a slabiciunii musculare, a amortelii de la nivelul piciorului, cauzata de lezarea anumitor radacini nervoase, revenirea pacientului la activitatile zilnice, prevenirea recurentei afectarii coloanei si reducerea dizabilitatii date de durere. Tratamentul chirurgical al herniei de disc este dictat de severitatea simptomelor, impactul lor asupra stilului de viata si consecintele prelungirii compresiunii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

stanut stefania

Nov 04, 2014

buna ziua am un diagnostic hernii discale l4-l5 - s1 cu conflicte radiculare preforaminal , am dureri mari si nu pot sta mult in sezut sau in picioare , este caz de operatie sau se mai poate trata medicamentos sau cu fizioterapii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei