Denumire stiintifica Izma:

Mentha x piperita, fam. Lamiaceae

Denumire populara Izma:

izmă de grădină, izmă bună, izmă proastă, izmă de les, camfor, mentă, mintă, mintă de grădină, mintă de câmp, minta calului, mintă sălbatică, vaeșniță.

Proprietati terapeutice Izma:

Frunze de izma

Intern:

- ceaiul de isma este antiseptic gastrointestinal, este foarte bun pentru calmarea durerilor abdominale și ajută la eliminarea gazelor

- stimulează contracția vezicii biliare și a căilor biliare și provoacă golirea conținutului lui antidiareic

-  fortifica sistemul nervos

- anastezic al mucoasei

- contra greturilor si varsaturilor  – antiemetic

- antispastic

- sudorific

- diuretic

Extern:

- sedativ

- analgetic

Afectiuni tratate cu izma:

boli tratate cu izma: infecții gastrointestinale, balonări abdominale, diaree, grețuri, vomă, nervozitate, dischinezii biliare cu hipertonie

Tratamente naturiste cu izma:

- pentru bolnavii de astm si bronşită – se administreaza sub forma de pulbere si se asociază cu iarba de trei fraţi pătaţi ; pentru cei care sufera de faze acute se va bea un ceai de izma fierbinte deoarece are efect bronhodilatator rapid

- in cazurile de gripă, guturai, tuberculoză, tuse convulsivă – se administreaza ceai de izma fierbinte, mai ales atunci când boala este asociată cu stare de frig. Pentru febra se foloseşte infuzia combinată si care se administreaza la temperatura camerei

- pentru persoanele care au digestie lentă, indigestie, balonare, aerofagie – se administreaza pulbere de izma care se ia e inainte de masa

- pentru sughiţ – se bea un ceai de menta cu inghitituri mici si dese.

- in cazul colicilor gastrice, colicilor abdominale, colonului spastic – se bea ceai fierbinte de izma

- pentru cei care au dureri de stomac, dureri de stomac pe fond nervos – se administreaza ceai de izma la temperatura camerei. Este bun in combinatie cu musetel

- senzatiile de voma in cazul raului de calatorie – se administreaza ceai de izma cu o ora inainte de plecare. Se administreaza si in timpul calatoriei daca senzatia de voma persista. e asociaza in aceste cazuri foarte bine cu pulberea de ghimbir

- pentru halena sau halenă asociată cu dispepsie – se administeraza pulbere de menta in asociere cu pulbere de pelin. Se iau cate 3-4 lingurite de acest fel  de cateva ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sublingual timp de 10-15 minute si apoi se inghite cu apa – se fac cure de 7-10 zile.

- pentru cazurile de diaree – se administreaza infuzie combinată  cate o lingurita la o cana in formele usoare, pana la 3-4 lingurite in cazurile mai grave. Daca se doresc efecte mai puternice se asociaza cu frunze de coada racului si cretisoara

- pentru cei care au infecţii gastro-intestinale – se bea ceai de izma combinat cu alte plante, super concentrat

- daca aveti dureri de cap, migrenă (insoţită de vomă) – se administreaza infuzie combinată

- pentru cazurile de angoasă, insomnie sau nervozitate, se administreaza infuzie combinată de mentă (cate o linguriţă la cană de apa) – acest ceai se bea caldut

- pentru cei care au oboseală, oboseală mentală – se administreaza pulbere de menta sau infuzie combinată de mentă – se bea rece sau la temperatura camerei. Mod de preparare: 2 lingurite de menta la o cana de apa

- pentru dureri musculare – se fac bai in care se toarna apa de baie fierbinte

- herpes – se fac comprese cu ceai de menta. Cataplasmele cu rostopască, echinaceea şi mentă în proporţii egale au efecte benefice.

- iritare cutanată, prurit (mâncărime a pielii) – se fac cataplasme reci care se pun pe locurile afectate

- in caz de migrene, dureri de cap – se pun comprese cu menta pe frunte si pe ceafa si apoi se bandijoneaza

- contuzii – se pun cataplasme cu menta

- pentru ten gras, pori dilataţi – se pun compresii cu frunze de menta

Mod de preparare izma: ceai de izma, bai cu izma

Intern – ceai de izma – infuzie: la 200 de ml deapa fierbinte se vor pune cateva lingurite de menta – se beau 3 astfel de ceaiuri pe zi

Extern – se fac bai – infuzie: la 3 litri de apa careda in clocot se pun 200 g de frunze uscate. Vasul se tine acoperit timp de 15-0 de minute si se amesteca cu apa din cada (la 37 de grade) unde se va sta 15-20 de minute