Mituri demontate - Între pâinea congelată și cea proaspătă NU sunt diferențe semnificative / STUDIU

painea-alba

Dimensiune font:

| 24-02-2021 20:24

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine, congelată sau proaspătă, rezultând diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente studiate.

Unii consumatori sunt în continuare reticenți la acest tip de produse, fiind influențați de mituri precum cel că alimentele congelate își pierd din calități sau conțin aditivi, ori pentru că doresc să rămână fideli produselor clasice.



În studiul realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine: franzelă obținută prin tehnologia “part-baked and frozen” (P1), franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2) și franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3). Specialiștii de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați au evaluat cele trei probe prin efectuarea mai multor analize, precum caracteristicile organoleptice, proprietăți fizice, chimice și microbiologice.

 

“Indiferent de producător și de existența sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de pâine analizate nu au prezentat o variație semnificativă. Analiza organoleptică a relevat diferențe nesemnificative în privința mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor trei sortimente de pâine studiate. Valorile porozității și elasticității, care dau prospețime pâinii, au relevat o calitate necorespunzătoare doar pentru proba de pâine P3 (pâinea proaspătă neambalată). Diferențele apărute la determinarea caracteristicilor chimice se datorează faptului ca probele de pâine analizate au fost obținute din făinuri materie primă din surse diferite, de calități diferite, și nu din cauza procesului prin care au fost obținute. Toate probele de pâine au fost lipsite de drojdii și mucegaiuri, indicând o manipulare și ambalare ulterioară corespunzătoare a produselor.”, se arată în raportul realizat de cercetători.

Coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, transmite că “analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate. Pentru determinări s-au utilizat aparate specifice și metode de analiză conform standardelor internaționale în domeniu. Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale. Am observat o calitate foarte bună a făinii din care a fost preparată pâinea pre-coaptă congelată, comparativ cu pâinea proaspătă neambalată, a cărei materie primă a fost încadrată la categoria nesatisfăcătoare.”

În limbaj comun, tehnologia „part-baked and frozen” presupune că aluatul este preparat proaspăt, fără conservanți, apoi este divizat și format în pâini, pâinile sunt coapte, în proporție de 90%, în fabrică și apoi sunt congelate rapid, pentru păstrarea optimă a caracteristicilor nutritive. Ultima etapă, înainte ca pâinea caldă să ajungă pe raft, este finalizarea coacerii, proces ce are loc în magazin, pentru prospețime maximă și coajă crocantă, fără dezavantajele folosirii de conservanți.

Congelarea este o metodă sigură, ușoară și rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără pierderi semnificative în proteinele, vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin. Astfel, se evită degradarea calității și se gestionează mai bine stocurile de alimente, fără a se ajunge la risipă alimentară, arată autorii studiului. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
Terapii complementare - Semințele de pin alungă oboseala
14/04/2021 16:22

Hrănitoare şi savuroase, seminţele de pin sunt o gustare excelentă in zilele solicitante. Sunt pline de vitamine, minerale, proteine şi grăsimi indispensabile bunei funcţionări a organismului. &Icir ...

Coronavirus Romania. 164 de decese in ultimele 24 de ore. Situatie in continuare critica la ATI: 1.521 de pacienti in stare grava
14/04/2021 14:59

Autoritatile au raportat miercuri, 14 aprilie, 4.076 de noi cazuri de imbolnavire cu COVID-19 inregistrate in Romania in ultimele 24 de ore. Raportul mai arata ca, in intervalul ultimelor 24 de ore, 164 de per ...

Vaccinul Moderna, eficiență de 90% împotriva COVID şi 95% împotriva formelor severe
14/04/2021 12:29

Vaccinul Moderna are o eficientă de 90% impotriva COVID-19 şi de 95% impotriva formelor severe ale bolii, a anunţat marţi compania americană producătoare, in urma unui nou studiu clinic. Datele provin ...

Țara unde sunt cele mai multe cazuri de COVID pe cap de locuitor
14/04/2021 11:30

Suedia a inregistrat in ultima săptămană cele mai multe cazuri noi de Covid-19 pe cap de locuitor din Europa şi numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă este cel mai mare inregistrat de ţară ...

Primele vaccinuri Johnson&Johnson au ajuns în România. Distribuirea e oprită în UE din cauza trombozelor provocate de ser
14/04/2021 11:15

60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns miercuri dimineată in Romania, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II. Serul este suspendat momentan in Uniunea Europeană, iar dozele vor răman ...

Oficial: Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătății. Pleacă și Andreea Moldovan. Interimar la Sănătate - Dan Barna
14/04/2021 11:13

Surse din interiorul Guvernului sustin ca atat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, cat si Andreea Moldovan, secretar de stat, ar fi fost demisi in urma scandalului privind schimbarea criteriilor de carantinar ...

Ce spune fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, despre al patrulea val al pandemiei
14/04/2021 08:00

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătătii, a vorbit marti seară despre motivul care ar putea declansa al patrulea val al pandemiei de COVID-19: mobilitatea crescută a cetătenilor. Totodată, medicul a ...

Noi criterii de carantinare a localităților: se va lua în calcul și numărul de teste Covid efectuate, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale
13/04/2021 20:50

 Un ordin elaborat de Ministerul Sănătătii introduce noi criterii pentru instituirea carantinei in localităti. Astfel, pe langă rata de incidentă a cazurilor Covid-19, se va lua in calcul si nivelul ...

Persoanele care doresc să se vaccineze direct, fără o programare, se pot prezenta în centrele cu ser AstraZeneca
13/04/2021 15:05

Persoanele care doresc să se vaccineze direct, fără o programare, se pot prezenta in centrele cu ser AstraZeneca in care nu sunt ocupate toate locurile, a declarat preşedintele Comitetului naţional de coor ...

 Fulgii de drojdie uscată inactivă normalizează glicemia
13/04/2021 14:56

Fulgii de drojdie uscată inactivă sunt o sursă vegană sănătoasă de proteine, fibre şi vitaminele edin complexul B. Aroma acestora, asemănătoare branzei, le fac produsul ideal pentru a fi adăugat in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei