Puterea vindecătoare a păsărilor. Cum ne liniștește cântecul naturii?

4_11zon

Dimensiune font:

| 23-05-2025 05:25

Există ceva aproape magic în ciripitul păsărilor – sunete melodice, armonii asemănătoare unor compoziții muzicale. Timp de secole, poeții și filosofii (și nu doar ei) s-au minunat de frumusețea cântecului păsărilor, dar știința modernă confirmă acum ceea ce intuiția a sugerat de mult: ascultarea păsărilor chiar liniștește mintea.

Cercetările emergente arată că aceste sunete naturale pot reduce anxietatea, pot ameliora depresia și chiar pot îmbunătăți funcția cognitivă.

Legătura dintre cântecul păsărilor și bunăstarea mentală nu este doar una metaforică; este biologică. Cercetările în bioacustică – studiul sunetului produs de organismele vii – sugerează că ciripitul cântător al păsărilor activează sistemul nervos parasimpatic, care ajută organismul să se relaxeze.

De ce cântecul păsărilor ne afectează atât de profund

Spre deosebire de zgomotele urbane dure – claxoane de mașini, construcții, sirene – cântecul păsărilor tinde să fie ritmic, dar imprevizibil, implicând creierul fără a-l copleși.

Anumite studii au arătat că persoanele care au ascultat cântecul păsărilor timp de doar șase minute au înregistrat reduceri semnificative ale cortizolului, principalul hormon al stresului din organism. Un alt studiu publicat în Frontiers in Psychology a arătat că pacienții din spitale care se recuperează după o intervenție chirurgicală au raportat mai puțină durere și anxietate atunci când au fost expuși la cântecul înregistrat al păsărilor, comparativ cu cei aflați în camere izolate.

Legătura evolutivă dintre păsări și bunăstarea oamenilor

De ce au păsările acest efect? Psihologii evoluționiști susțin că oamenii sunt programați să asocieze cântecul păsărilor cu siguranța. În mediile ancestrale, păsările tăceau de obicei atunci când prădătorii erau aproape. Astfel, cântecele lor semnalează că mediul înconjurător este sigur – un indiciu care încă persistă în subconștientul nostru.

Acest lucru ar putea explica de ce oamenii apreciază în mod constant sunetele naturale, în special cântecul păsărilor, ca fiind mai odihnitoare decât cele artificiale. Un studiu realizat în 2017 de Brighton and Sussex Medical School a utilizat scanări fMRI pentru a arăta că, atunci când participanții ascultau sunete naturale, activitatea lor cerebrală se îndrepta către o stare de „atenție concentrată spre exterior”, legată de scăderea stresului. Zgomotele urbane, în schimb, au declanșat un tipar de concentrare spre interior asociat cu ruminația și anxietatea.

Cântecul păsărilor ca terapie

Potențialul terapeutic al cântecului păsărilor nu a trecut neobservat. În Suedia, terapeuții folosesc „băi de sunete din natură” cu cântece de păsări pentru a trata epuizarea. În Japonia, „medicina pădurii” include ascultarea păsărilor ca parte a shinrin-yoku (baie în pădure) pentru a combate stresul urban. Chiar și companiile din domeniul tehnologiei sunt pe fază – aplicații precum BirdNet și Merlin Bird ID includ acum peisaje sonore concepute pentru a îmbunătăți concentrarea și relaxarea.

Iar orașe ca Melbourne și Londra au introdus proiecte de „biodiversitate acustică”, plantând copaci și arbuști care atrag păsările pentru a crea peisaje sonore mai liniștitoare în cartierele zgomotoase. Scopul? Să contracareze oboseala mentală cauzată de traficul și construcțiile neîncetate.

Dar nu toate cântecele păsărilor sunt la fe

Interesant, nu toate sunetele păsărilor au același efect. Cercetările sugerează că oamenii răspund cel mai pozitiv la cântecele cu o complexitate moderată – gândiți-vă la vrăbii sau mierle – mai degrabă decât la strigătele aspre și repetitive precum cele ale ciorilor sau pescărușilor. S-a dovedit că și diversitatea este ceea ce contează: mediile în care cântă mai multe specii de păsări au un efect mai puternic de reducere a stresului decât cele cu o singură voce dominantă.

Cum să folosiți cântecul păsărilor pentru sănătatea mintală

Nu trebuie să locuiți în adâncimea pădurii pentru a beneficia de terapia păsărelelor cântătoare. Se pot integra ariile melodioase ale păsărilor în viața de zi cu zi, chiar și trăind în mijlocul urbei. Deschideți fereastra devreme pentru a prinde concertul corului din zori – momentul de vârf pentru activitatea păsărilor. Sau folosiți înregistrări, dacă vă aflați într-o zonă săracă în copaci și păsări. Platforme precum YouTube și Calm oferă melodii de înaltă calitate.

Chiar și parcurile mici găzduiesc suficiente păsări pentru a face o diferență. O plimbare de 10 minute vă poate reseta starea de spirit. Apoi, cu ajutorul „hrănitoarelor” pentru păsări, puteți atrage talentatele cântătoare în curtea sau balconul dvs. asigurându-vă o coloană sonoră constantă și vie.

Atunci când păsările dispar…

Există un avertisment care merită luat în seamă: populațiile de păsări sunt în declin la nivel global din cauza pierderii habitatului și a schimbărilor climatice. Un studiu publicat în 2019 în revista Science a arătat că America de Nord a pierdut aproape 3 miliarde de păsări din 1970 – o scădere de 29%. Dacă tendințele se mențin, sunetele care ne vindecă ar putea deveni tot mai slabe. Prin urmare, conservarea nu înseamnă doar salvarea ecosistemelor; este vorba despre conservarea unui antidepresiv natural.

Așadar, având în vedere faptul că vremurile pe care le trăim nu sunt tocmai cele mai liniștite și mai lipsite de stres, dimpotrivă – crizele de sănătate mintală sunt în creștere, soluțiile nu vin întotdeauna de la o pastilă sau de pe canapeaua unui terapeut. Uneori, ele sunt la fel de simple ca ieșitul afară și ascultarea păsărilor. Cântecele lor ne amintesc că facem parte din ceva măreț – o lume în care frumusețea există pur și simplu, oferind alinare celor care se opresc suficient de mult pentru a o auzi sau pentru a o primi în viața lor.

Roxana Ioana Ancuta descopera.ro

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau @yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 11.07.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar in original. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.07.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.06.2025.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233/786.059, fax 0233/786.364, e-mail: primaria grumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Spatiu in suprafata de 12,90 mp, situat la parterul imobilului sediu al Sistemului de alimentare cu apa din comuna Grumazesti, amplasat in satul Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Parcului nr. 381A, judet Neamt, identificat cu nr.cadastral 51704-C1 si cartea funciara nr. 51704-C1 Grumazesti, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 66/06.06.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, in urma unei cereri depuse la Registratura Comunei Grumazesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 08.07.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.07.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 18.07.2025, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.06.2025.
Percheziții DNA la Spitalul Militar „Carol Davila”. Medicii sunt suspectați că au luat mită
19/06/2025 13:04

 Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii efectuează perchezitii la două adrese din Dambovita si la birouri „aflate intr-o institutie publică” din Capitală.   „Procurorii din ...

„Este cod roşu de epuizare termică”. Semnele de alarmă explicate de un medic de la Urgențe
19/06/2025 12:22

 Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că e ”cod rosu de epuizare termică”. Tot el ne mai explică si cum o recunoastem sau ce ar trebui să facem in cazul in care am fost deja expusi. Tudor ...

Farmaciștii avertizează. O nouă taxare ar duce la colapsul sistemului
19/06/2025 06:54

Asociatia Farmaciilor si Farmacistilor din Romania (AFFR) si Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) atrag atentia publică si politică asupra riscurilor sistemice pe car ...

  Zeci de bebeluși mor anual în România pentru că ajung prea târziu la medic
18/06/2025 13:12

Zeci de bebelusi mor anual in Romania pentru că ajung prea tarziu la medic. Colestaza neonatală, o afectiune gravă a ficatului, este adesea ignorată sau confundată cu icterul fiziologic. Desi semnele pot a ...

O analiză Politico și bancul zilei: România și-ar pregăti spitalele de război
18/06/2025 05:10

Politico scrie azi că statele din flancul estic european, deci inclusiv Romania, isi pregătesc de zor spitalele pentru război. Dar sunt spitalele din Romania minim pregătite? Intr-o Europă tot mai tension ...

Ce medicamente nu trebuie niciodata combinate cu cafeaua. Avertismentul unui farmacist
16/06/2025 13:51

Desi pare inofensivă, cafeaua poate interactiona cu anumite medicamente intr-un mod care le reduce eficienta sau creste riscul de reactii adverse. De la pastilele pentru răceală pană la antidepresive, efec ...

Românii, nevoiți să aștepte un an și jumătate medicamentele salvatoare
16/06/2025 11:59

* o amplă analiză realizată de specialisti in sănătate publică arată că pacientii din Romania pot primi medicamentele inovatoare de care au nevoie abia după, in medie, 460 de zile de la momentul in car ...

Grupe de sânge și informații utile despre acestea. Importanța cunoașterii regulilor de compatibilitate
16/06/2025 11:35

Tabelul cu grupe de sange ajută la intelegerea relatiilor dintre donatori si primitori, precum si a mostenirii genetice. Cunoscută mai ales in contextul donării de sange sau al interventiilor medicale, grupa ...

Melanomul, inamicul invizibil de pe plajă. Tinerii sunt cei mai afectați
16/06/2025 10:36

  În toiul verii, cand plajele devin aglomerate, iar razele soarelui par inofensive, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) lansează o campanie de constientizare dedicat ...

Criză de neurologi în județele mici. Cei mai mulți specialiști lucrează în marile centre universitare
16/06/2025 08:30

În Romania, distributia specialistilor in neurologie este profund inegală: jumătate dintre medicii neurologi activi isi desfăsoară activitatea in doar sase mari centre universitare – Bucuresti, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei