Transplantul cu fecale ar putea vindeca boli grave. Oamenii de știință cred că ar putea opri îmbătrânirea

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 01-07-2022 23:36

Oamenii de știință doresc să creeze o bancă de fecale. Ei cred că bacteriile sănătoase găsite în scaun oferă un potențial mai mare decât sângele din cordonul ombilical.

Cercetătorii sugerează că în viitorul nu foarte îndepărtat, transplanturile de microbiotă fecală ar putea inversa procesul de îmbătrânire.

Bănci de fecale pentru bogații care vor să întinerească

Sugestia, făcută de o echipă de la Harvard Medical School în revista Trends in Molecular Medicine experții spun că bacteriile din fecale ar putea fi cheia pentru tratarea unor afecțiuni precum astmul, scleroza multiplă și diabetul.

Și ar putea trata, de asemenea, obezitatea și îmbătrânirea în viitor, cred experții.

Ei își imaginează oameni care depozitează fecale când sunt tineri pentru a ajuta la inversarea îmbătrânirii mai târziu în viață. Însă costurile de stocare vor fi foarte mari iar acest lucru va face, probabil, ca această opțiune să fie doar pentru cei bogați.

Cercetătorii în domeniul sănătății intestinale doresc să creeze o bancă de probe de scaun, într-un mod similar cu ceea ce se face deja cu sângele din cordonul ombilical.

Ei cred că transplanturile de microbiotă fecală (FMT) – transferul bacteriilor sănătoase găsite în scaune – oferă „un potențial mai mare” decât sângele din cordonul ombilical care este bogat în celule stem și poate fi folosit pentru a trata unele tipuri de cancer, deficiențe ale sistemului imunitar și anumite tulburări genetice.
 

Transplanturile de fecale sunt folosite în prezent

FMT-urile sunt deja folosite pentru a trata infecțiile intestinale bacteriene recurente, cum ar fi Clostridium difficile.

Aceste bacterii sunt livrate în mod normal printr-un tub introdus direct în stomac prin nas. Dar acestea pot fi, de asemenea, depuse direct în colon prin intervenție chirurgicală sau înghițite printr-o pastilă.

Transplantul în sine este creat printr-o probă de scaun de la un donator care trece prin numeroase controale de sănătate pentru a se asigura că nu are nicio boală.

În Marea Britanie, donatorii pot primi 10 lire sterline per donație, în timp ce în SUA oamenii pot obține 50 de dolari (41,30 lire sterline) per probă de la unele clinici private.

Dr. Yang-Yu Liu, unul dintre oamenii de știință care susține necesitatea unor bănci de fecale, a explicat că beneficiile transplantului de bacterii intestinale folosind probe de scaun colectate de la oameni când erau tineri și sănătoși sunt încă dezbătute.

„Ideea „sălbăticirii” microbiomului uman a luat amploare în ultimii ani și a fost aprig dezbătută din perspective medicale, etice și evolutive.
Ads

Încă nu se știe dacă oamenii din societățile industrializate pot obține anumite beneficii pentru sănătate prin restabilirea microbiomului lor la o stare ancestrală”, a spus cercetătorul.

Însă specialiștii consideră că acum este momentul să dezvoltăm bănci în care tinerii să-și poată stoca materiile fecale, în așteptarea descoperirilor viitoare.

Ei își imaginează că acest lucru se aseamănă cu modul în care unii părinți depozitează sângele bogat în celule stem găsit în cordonul ombilical, deși se estimează că doar unul din 200.000 de copii va trebui vreodată să folosească o astfel de probă de cordon.

Având în vedere rolul bacteriilor intestinale în lucruri precum obezitatea, sănătatea inimii și îmbătrânirea, dr. Liu, unul dintre oamenii de știință care a publicat lucrarea științifică în revista de specialitate citată mai sus, a spus că băncile de scaun ar avea, teoretic, mai multă utilizare.

Transplant din propriile fecale

Colegul său, profesorul Scott Weiss, a susținut că este posibil ca beneficiile să vină din reutilizarea propriilor scaune adică am vorbi de FMT autolog.
Ads

În teorie, înseamnă că există mai puține șanse de efecte secundare neplăcute, cum ar fi febră, balonare, greață, vărsături și constipație ce pot fi declanșate de diferențele dintre bacteriile intestinale ale donatorului și ale receptorului.

Însă expertul spune că este conștient că nu toți indivizii din societatea noastră sunt dispuși sau capabili să plătească costurile asociate cu serviciul de „întinerire” a microbiomului lor intestinal”.

„Dezvoltarea unui model de afaceri rezonabil și a unei strategii de prețuri, astfel încât soluția să fie accesibilă tuturor, ar necesita forța comună a antreprenorilor, oamenilor de știință și, probabil, guvernelor”, este de părere medicul.

Cum se previne îmbătrânirea cu transplant de fecale

Un studiu pe pești (killifish turcoaz african) a arătat că incubarea bătrânilor peste noapte cu conținutul intestinal al indivizilor tineri (un FMT heterolog eficient) poate induce cauzal efecte sistemice benefice de lungă durată care conduc la extinderea duratei de viață și la declinul comportamental întârziat al bătrânilor.
Ads

Un studiu recent pe șoareci a raportat că transplantul de microbiotă de la donatori tineri la primitori îmbătrâniți poate inversa diferențele asociate îmbătrânirii în imunitatea periferică și a creierului, metabolomul hipocampului și transcriptomul șoarecilor primitori îmbătrâniți și a arătat o capacitate de a atenua deficiențe selective asociate vârstei în cognitive. comportament atunci când este transplantat într-o gazdă în vârstă.

În mod similar, un studiu foarte recent pe șoareci a demonstrat că transplantul de microbiotă fecală de la șoareci tineri la șoareci bătrâni poate inversa mai multe semne distinctive ale îmbătrânirii (de exemplu, integritatea barierei intestinale perturbate, inflamația sistemică și a țesuturilor care afectează retina și creierul). Ne așteptăm ca FMT autologă (cu probe de scaun colectate de la gazdă la o vârstă mai tânără și mai sănătoasă) să fie o abordare terapeutică mai puternică pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă a gazdei decât FMT heterologă (cu probe de scaun colectate de la un donator tânăr și sănătos neînrudit).
Ads

Cum am putea slăbi prin transplant cu fecale

Un studiu pe șoareci a demonstrat că FMT autolog (administrarea propriilor fecale înainte de a dezvolta obezitate) potențează efectele unei restricții calorice moderate asupra pierderii în greutate la șoarecii obezi induși de dieta bogată în grăsimi, prin scăderea eficienței hranei și creșterea lipolizei țesutului adipos.

Un studiu recent pe om a evaluat eficacitatea și siguranța FMT autologă modulată în dietă pentru tratamentul recăpătării în greutate după faza de slăbire.

Acest studiu a constatat că FMT autolog (cu o probă de fecale colectată în timpul fazei de slăbire și administrată în faza de recăpătare) împreună cu o dietă mediteraneană verde a atenuat semnificativ recăpătarea în greutate. În plus, efectul FMT autolog asupra recâștigării în greutate a fost asociat cu semnăturile specifice microbiomului și cu dieta.

Specialiștii se așteaptă ca FMT autolog cu probe de fecale colectate dintr-o fază anterioară de macră sănătoasă să fie o intervenție sinergetică puternică pentru obezitate.

Dezavantajele băncii de fecale

Shanlin Ke, cercetător la Harvard, a adăugat că trebuie făcute cercetări suplimentare cu privire la aspectele practice ale unui astfel de sistem bancar de scaune.

„Un dezavantaj major al transplanturilor autologe este nevoia de crioconservare pe termen lung a probelor de scaun, care necesită de obicei stocarea azotului lichid”, a spus specialistul.

„Pentru a informa orientările practice pentru stocarea scaunului, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a testa în mod sistematic timpii mai lungi de depozitare și procedurile de conservare, resuscitare și cultivare”.

Autorii au subliniat, de asemenea, că transplanturile de fecale nu au fost în sine un panaceu, iar alte intervenții de sănătate, cum ar fi dieta și alte modificări ale stilului de viață, ar putea fi necesare în tandem pentru a trata diferite afecțiuni. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Banii pentru spitale se termină în luna mai
24/03/2024 00:10

Sub guvernarea PSD-PNL, cu Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă in frunte, sistemul de sănătate din Romania se confruntă cu perspectiva alarmantă ca fondurile destinate spitalelor să se epuizeze pană in luna ...

Încrederea, unul din factorii care pot aduce sănătatea
23/03/2024 09:00

Pentru eliminarea cancerului de col uterin este necesar ca pacientii să aibă incredere in medici si sistemul de sănătate. Asta reiese din exemplul oferit in acest caz de Slovenia, după ce această tară a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei