Malformatii congenitale, anomalii genetice

default

Dimensiune font:

| 25-10-2012 14:29

 

Dezvoltarea intrauterina este un proces extrem de complex. Initial, rezultatul fuzionarii unui ovul cu un spermatozoid este o singura celula care urmeaza sa se divida de nenumarate ori. Celula formata din aceasta contopire poarta numele de “celula ou-zigot” si este mai mica decât o granula de sare. Noua viata a mostenit 23 de cromozomi de la fiecare parinte, în total 46. Aceasta celula este cea mai complexa celula existenta. Ea contine tiparul genetic complex al dezvoltarii umane – sexul copilului, culoarea parului si a ochilor, înaltimea, nuanta tenului, samd.

 

Întreaga evolutie intrauterina trebuie sa se desfasoare conform planului genetic prezent în celula ou. Un plan care cuprinde organizarea generala a embrionului, conform normei speciei, si particularitatile individuale, tot ceea ce defineste unicitatea noastra biologica.
Dar oul poate cuprinde mici sau mari erori genetice - mutatii genice si cromozomiale. In asemenea circumstante destinul „copilului” devine incert! El poate fi eliminat sau poate supravietui cu pretul unor malformatii mai mult sau mai putin grave.

Eroarea genetica poate fi transmisa de unul sau ambii parinti putand fi ereditara , sau a aparut brusc în celulele germinale ale unuia dintre parinti, în spermatozoizi sau în ovule. O malformatie congenitala poate fi conditionata de o mutatie genica, de o anomalie cromozomiala sau de mai multe gene cu efecte aditive (ereditate poligenica). Acest tip de ereditate explica o categorie importanta de malformatii – malformatiile congenitale comune. Sunt malformatii frecvente – 1%. Uneori chiar mai mult.

In functie de cantitatea de material genetic implicat, mutatiile pot fi genomice (care afecteaza genomul in totalitatea sa prin modificari ale numarului de cromozomi), cromozomiale (care afecteaza structura unui cromozom) si genice (care afecteaza o singura gena). Mutatiile genice care afecteaza o singura pereche de nucleotide se numesc mutatii punctiforme.

Dupa tipul de celule in care apar, mutatiile pot fi gametice sau somatice. Numai mutatiile gametice sunt ereditare, cele somatice afectand doar individul la care au aparut.

Mutatiile genetice reprezinta singura categorie de mutatii care afecteaza structura ADN si anume, în mod obisnuit, ele determina modificari în structura codului genetic. In functie de modul cum se produce aceasta modificare, mutatiile genice se produc prin: substituiri ale unei perechi de nucleotide prin alta, prin aditii ale unei noi perechi de nucleotide sau prin deletii ale unei perechi de nucleotide. Substituirile se pot produce în doua moduri diferite — prin tranzitii si prin transversii. În cadrul tranzitiilor, o baza azotata este înlocuita cu o alta baza din aceeasi categorie. De exemplu, o baza purinica este inlocuita printr-o alta baza purinica, adica A-G. Se intelege ca deoarece o baza purinica dintr-un lant nucleotidic al ADN este legata de o anumita baza pirimidinica (complementara) din celalalt lant, aceasta inlocuire va atrage si înlocuirea bazei pirimidinice corespunzatoare din lantul complementar. Deci, în exemplul dat, se va produce înlocuirea: A-T↔G-C. În cazul transversiilor, o baza purinica este înlocuita cu alta pirimidinica (sau invers) (si cu înlocuirea bazei complementare). Se pot produce urmatoarele substituiri prin transversii A-T↔C-G; A-T↔T-A; G-C↔C-G; G-C↔T-A. Prin urmare, in ambele cazuri, in ultima instanta o pereche de baze este inlocuita prin alta pereche ceea ce determina transformarea unui codon (a unui triplet) in altul, fapt care duce la modificari in sinteza lanturilor polipeptidice. Înlocuirea codonilor poate avea diferite urmari, în functie de semnificatia codonului nou aparut in procesul de sinteza a proteinelor:

Atât codonul initial cît si cel modificat determina plasarea, in lantul polipeptidic, a aceluiasi aminoacid. De exemplu, AGU și AGC determina locul serinei.  In acest caz, tranzitia de la o baza pirimidinica (U) la alta (C) reprezinta o mutatie care însa nu schimba structura proteinei, nu schimba deci secventa aminoacizilor în lantul polipeptidic.

Codonul initial și cel modificat determina amplasarea unor aminoacizi diferiti. In acest caz, se va schimba secventa aminoacizilor, ducând la schimbarea proprietatilor biochimice și fiziologice a proteinei date.

Codonul initial, care determina amplasarea unui aminoacid, se transforma într-un codon de încheiere a lantului polipcptidic, care semnifica sfîrșitul  lantului polipeptidic si, deci, oprirea sintezei proteinei. Dupa cum se știe, codul genetic determina nu numai secventa aminoacizilor într-un lant polipeptidic, dar și lungimea lantului. Codonii UAA, UAG, și UGA au semnificatia de terminare a lantului. Daca printr-o substituire codonul initial se transforma în unul din acești trei codoni, sinteza lantului proteic se oprește la el; se produce doar o portiune din molecula proteica. Asemenea mutatii poarta numele de „nonsens”.

Deletiile, ca si aditiile unei perechi de baze, schimba complet secventa aminoacizilor, deci structura proteinei, deoarece modifica citirea codonilor pornind de la punctul în care s-a produs mutatia. De exemplu, o succesiune initiala a codonilor poate fi: ATG, ACG, AGT, GCC, ATC… Daca din primul codon se pierde T, atunci secventa devine AGA, CGA, GTG, CCA, TC,… deci modificata complet.

Femeile care utilizeaza antibiotice în jurul datei de conceptie, în special sulfonamide si nitrofurantoin, prezinta un risc crescut de a da nastere unui copil cu malformatii majore.
Unele vitamine luate excesiv pot provoca tulburari in dezvoltarea fatului: vitaminele A, D, K.

Cateva dintre malformatiile congenitale sunt:
Cri du chat (Tipatul pisicii), Albinism, Acefalia, sindromul Angelman, Sindromul Benjamin, Bardet-Biedl, anomalii cromozomiale 16, 18,20,22, fibroza chistica, diverticul Meckel.

Aparitia acestor malformatii implica si un coeficient ambiental, mai mult sau mai putin important. Daca nu ar fi asa si malformatiile s-ar transmite în conformitate cu legile clasice ale ereditatii, dupa nasterea unui copil malformat riscul de a avea un nou copil afectat ar trebui sa fie foarte mare, de cel putin 25%. Riscul de a avea un nou copil cu o malformatie congenitala comuna este mic, de 2-4%. Sau prezentat optimist, sansa de a avea un copil normal este de 94-96%.
Cand se discuta despre riscul reaparitiei malformatiei, se disting doua subriscuri: un risc specific pentru o malformatie congenitala comuna si un risc global, care include si riscul specific. O mama care a nascut un copil cu o malformatie comuna are deci un risc global de 5-7% de a avea un copil anormal. Riscul nu este mare, prin comparatie, fireste, cu riscul pe care îl implica o malformatie conditionata de o singura  mutatie.

De exemplu, despicaturile labiopalatine au fost descrise în cel putin 180 de sindroame conditionate de o singura mutatie genica. Aceste sindroame sunt uneori usor de recunoscut, alteori extrem de greu. Diferentierea trebuie facuta, deoarece riscul recurentei poate  fi   mare.Si malformatiile congenitale de  cord  sunt prezentate în numeroase sindroame ereditare,  uneori extrem de severe,   alteori  compatibile cu  viata.

 

Dintre malformatiile congenitale comune, numai anencefalia este constant letala. Este foarte grava si spina bifida deschisa. Sunt severe si unele malformatii congenitale de cord. Stenoza de pilor este si ea letala, daca nu este descoperita imediat dupa nastere si corectata chirurgical. Erorile sunt foarte rare si cei mai multi dintre copiii afectati supravietuiesc. La rândul lor pot avea copii afectati.

Investigarea prenatala ne permite sa descoperim doua dintre malformatiile majore – anencefalia si spina bifida. Ele pot fi detectate pe doua cai: prin determinarea nivelului unei proteine prezente în lichidul amniotic – alfa-fetoproteina – si prin examen ecografic. In ipoteza în care fatul are o asemenea anomalie, nivelul alfa-fetoproteinei creste semnificativ. Si mai important este faptul ca nivelul aceleiasi proteine creste si în serul matern, dupa saptamâna a 16-a de sarcina. Daca nivelul proteinei este suficient de mare, fatul va fi investigat ecografic. Anencefalia poate fi descoperita cert si usor. Fireste, sarcina va fi întrerupta. Spina bifida poate fi descoperita însa târziu, atunci când sarcina este deja avansata.
Nu exista înca un tratament preventiv eficient al acestor anomalii. El va deveni posibil numai atunci cand vom descoperi rolul mediului ambiant si vom reusi sa eliminam factorii favorizanti.

Autor: Anghel Monica-Diana

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:00

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
COVID, tot mai contagios. Virusul suferă multe mutații
27/09/2020 08:36

COVID-19 continuă să sufere mutatii, potrivit unui nou studiu. Expertii consideră că devine mai contagios, deoarece cazurile de coronavirus din SUA au inceput să crească din nou, conform noilor inform ...

De ce cad frunzele toamna
25/09/2020 08:01

Contrar parerii generale, starea vremii nu joaca niciun rol in caderea sezoniera a frunzelor. Copacii din zonele cu clima temperata au un adevarat ceas interior care este reglat in functie de lungimea zilelor. ...

Cum alegi mancarea pentru cainele sau pisica ta
25/09/2020 07:27

Animalele de companie ne ofera multa afectiune, dar cer in schimb atentie si anumite investitii. Nu incercati sa faceti economii taind de pe lista hrana speciala. S-ar putea ca ulterior costurile de ingrijire l ...

5 moduri în care tehnologia ne-a schimbat în rău
24/09/2020 10:51

 Cunoastem cu totii numeroasele avantaje ale tehnologiei moderne. Totusi, utilizarea serviciilor si dispozitivelor electronice dezvoltate in ultimele decenii nu este lipsită de efecte negative. Atunci ...

 „Artemis”, misiunea NASA prin care prima femeie va ajunge pe Lună
22/09/2020 15:15

  Prin misiunea „Artemis”, NASA isi propune să trimită prima femeie pe Lună, alături de un bărbat, potrivit Daily Star. În acest sens, dacă Congresului SUA va vota prima transă ...

 Dezastru la Polul Nord! Se topesc ghețarii!
22/09/2020 11:29

  Calota glaciară din nordul Planetei suferă transformări dezastruoase. Se intamplă pentru a doua oară in ultimele patru decenii.Temperaturile in crestere au micsorat gheata de pe Polul Nord la al do ...

7 lucruri fascinante despre Pompei și erupția devastatoare a vulcanului Vezuviu
16/09/2020 15:18

 După eruptia Vezuviului din anul 79, vechiul oras roman Pompei a fost pierdut vreme de un mileniu si jumătate. Astăzi, este unul dintre cele mai faimoase si mai fascinante situri arheologice din lume. ...

China: Lansare cu succes a primei misiuni către Marte
15/09/2020 16:16

  Lansarea primei misiuni spatiale chineze spre Marte, baza Wenchang, insula Hainan, China, 23 iulie 2020 Image source:  REUTERS/Carlos Garcia Rawlins via rfi.fr ...

Care este diferenta dintre fulger si trasnet
05/09/2020 10:11

In limba romana, folosim doi termeni pentru a vorbi despre lumina puternica ce se produce in urma descarcarii electrice, din timpul furtunilor de vara: trasnet si fulger. Daca pentru toata lumea este clar ca zg ...

Banchiza antarctică este expusă unui risc ridicat de fracturare, conform unui nou studiu
27/08/2020 06:14

 Banchiza de gheaţă ce inconjoară Antarctica şi care se intinde pe o suprafaţă de peste 900.000 de kilometri pătraţi riscă să se făramiţeze din cauza efectelor incălzirii globale, conform unui ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei