FOTO. Cum arată autostrada Nădlac-Arad, după 13 luni de lucrări executate de firma lui Nelu Iordache. Când va fi ales noul constructor

default

Dimensiune font:

| 20-03-2013 05:56

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) estimează că marţi va fi semnat contractul pentru expertiza tehnică a lucrărilor executate de asocierea condusă de Romstrade, firma lui Nelu Iordache, pe tronsonul Nădlac-Arad, lotul 1 (22 km), reiese dintr-o notă a CNADNR.

Contractul de expertiză tehnică va fi atribuit prin procedura achiziţiei directe, valoarea fiind de circa 80.000 de lei, cu TVA inclus.

Ulterior, va fi selectat, printr-o licitaţie deschisă, un nou constructor pentru autostrada Nădlac-Arad, care să termine lucrările. Valoarea noului contract de construcţie nu a fost făcută publică.

Amintim că pe 22 noiembrie anul trecut, CNADNR a reziliat contractul de proiectare şi execuţie a autostrăzii Nădlac-Arad, încheiat cu asocierea Romstrade SRL-Monteadriano Engenharia e Construcao SA - Donrep Construct SRL, iar lucrările au fost întrerupte.

Motivul rezilierii a fost „mobilizarea greoaie” a constructorului. Tronsonul ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2013, dar după 13 luni, gradul de executare a lucrărilor era de 40%.

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 0

“Expertiza tehnică va formula recomandări cu privire la lucrările de conservare necesare până la reluarea execuţiei lucrărilor, precum şi cu privire la soluţiile pentru execuţia lucrărilor de remediere a degradărilor apărute, astfel încât execuţia lucrărilor să poată fi reluată”, se menţionează în documentaţia de atribuire a contractului de expertiză tehnică.

Declaraţie pe proprie răspundere că nu a intrat în faliment şi că e la zi cu plata datoriilor la stat

Între condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ofertantul amintim declaraţia pe propria răspundere că nu a intrat în faliment, că este la zi cu plata tuturor dărilor la stat, că nu a fost condamnat în ultimii 3 ani şi că nu prezintă informaţii false.

Rezultatele expertizei trebuie prezentate în 30 zile de la semnarea contractului.

 

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 1 + 850

Un nou constructor pentru Nădlac-Arad, "în cel mai scurt timp"

În acelaşi timp, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România se pregăteşte să găsească un nou constructor pentru autostrada Nădlac-Arad, lot 1, care ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2013.

“În prezent CNADNR întreprinde demersurile necesare pentru demararea procedurii de achiziţie publică pentru atribuirea contractului unui alt antreprenor în vederea reluării şi finalizării, în cel mai scurt timp, a execuţiei lucrărilor la acest obiectiv”, se arată într-o notă a Companiei.

 

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 2

Cum arată lotul 1 din autostrada Nădlac-Arad

Fundaţii de poduri şi pasaje inundate, armături neprotejate anticoroziv, grămezi de moloz şi drumuri de legătură inexistente. Astfel ar putea fi descrisă, pe scurt, situaţia a autostrăzii Nădlac-Arad, lotul 1.

După ce contractul Romstrade a fost reziliat, lucrările executate nu au fost conservate.

Fundaţiile pasajelor sunt inundate, iar armăturile nu sunt protejate anticoroziv. Şi fundaţiile podurilor sunt inundate, reiese din observaţiile făcute în documentaţia de atribuire a contractului de expertiză.

Autostrada Nădlac-Arad va avea două poduri şi 7 pasaje, fiind prevăzute şi două spaţii de servicii.

 

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 4 +600

CNADNR a acuzat „mobilizarea greoaie” a constructorului

Termenul de execuţie a lucrărilor la Nădlac-Arad era de 18 luni, respectiv până în aprilie 2013.

Conform contractului, autostrada Nădlac – Arad are o lungime totală de 22 km de drum cu profil de autostradă şi un drum de legatură cu DN7 de 6 km.

Din cauza “mobilizării greoaie” a constructorului, în 13 luni lucrările au fost executate doar în proporţie de 40%, se arată în datele Companiei. 

Construcţia autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea a revenit companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 8+600

Lucrările de construcţie pentru cele două tronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuţie fiind de un an şi jumătate. Reprezentanţii CNADNR au declarat la finele anului trecut, pentru Mediafax, că realizarea celui de-al doilea lot, construit de compania germană Alpine Bau, se va încadra în termenul prevăzut, respectiv aprilie 2013.

Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, se află în arest preventiv din decembrie anul trecut. El a fost arestat într-un dosar în care procurorii anticorupţie îl acuză de faptul că, în calitate de administrator al Romstrade, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad. Lucrarea este finanţată în proporţie de 85% cu fonduri europene.

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 11

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 11+400

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 13+700

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 14 + 125

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, km 14+675

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, drum de legătură

Foto: CNADNR, autostrada Nădlac-Arad, lot 1, pasaj  km 14 + 638

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

silviu_fg

Mar 19, 2013

se va baga oare cineva sa construiasca peste ceea ce a facut nea nelu?????

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:20

Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei