Parlamentul a modificat Legea urbanismului. Vezi ce schimbari s-au produs si cum afecteaza orasele

default

Dimensiune font:

| 21-02-2013 10:23

Camera Deputatilor a aprobat marti, in calitate de camera decizionala, modificarea Legii urbanismului. Principala modificare consta in faptul ca investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) prin care sa ceara derogari de la Planul Urbanistic General (PUG), indiferent de functiunea pe care o vor avea cladirile. Prin aceste derogari, pentru fiecare teren in parte Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) nu va putea fi majorat cu mai mult de 20%.


Exceptie fac investitorii care doresc sa construiasca parcuri tehnologice, industriale, comerciale si zonele de servicii, unde CUT-ul va putea fi majorat cu mai mult de 20%, dar nu va putea fi mai mare de 4. Pana acum, doar autoritatile locale puteau initia Planuri Urbanistice Zonale, exceptie facand investitorii care doreau sa construiasca cartiere rezidentiale, centre comerciale si parcuri tehnologice.

O alta modificare foarte importanta este ca in cazul zonelor protejate, unde se afla cladiri de patrimoniu, investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale prin care sa ceara modificarea Coeficientului de Utilizare al Terenului cu cel mult 20%. Daca se doreste o modificare mai mare, Planul Urbanistic Zonal care va stabili cu cat se modifica regimul de construire poate fi initiat doar de autoritatea publica. Pana acum investitorii privati nu puteau modifica deloc indicatorii urbanistici din zonele construite protejate.

Noua Legea a urbanismului mai prevede ca Planurile Urbanistice Zonale care au fost facute inainte de aparitia OUG 7/2011 - considerata legea care a stopat haosul urbanistic - si nu au fost aprobate pana pe 1 februarie 2012, vor putea fi supuse din nou votului consiliilor locale/general. "Avizarea si aprobarea documentatiilor de urbanism elaborate in baza unui certificat de urbanism sau a unui aviz de oportunitate inregistrate la autoritatea locala competenta si neaprobate pana la data de 1 februarie 2012, se va face in conditiile conditiile prezentei legi cu luarea in considerare a documentatiilor depuse si actualizarea avizelor expirate. Actualizarea avizelor expirate si a Certificatelor de urbanism se va face in faza de Autorizatie de construire. Pentru a beneficia de prevederile alin.(1) persoanele fizice sau juridice depun o cerere insotita de documentatia de urbanism in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi", prevede noua Lege a urbanismului. La nivelul Capitalei, in ultima sedinta de Consiliu General in care alesii locali mai puteau discuta Planuri Urbanistice Zonale initiate de investitori privati si puteau introduce in legalitate constructii ridicate ilegal au fost pe ordinea de zi 105 PUZ-uri. Dintre acestea doar o treime au fost aprobate, restul - majoritatea fiind considerate nocive pentru oras - neprimind votul consilierilor si nemaiavand posibilitatea de a fi discutate. Vezi aici ce Planuri Urbanistice Zonale au fost discutate si ce s-a aprobat.

Alte modificari aduse Legii urbanismului:
- s-au simplificat cerintele pentru emiterea avizului de oportunitate.

- Elaborarea Planului urbanistic zonal este obligatorie in cazul: zonelor centrale ale localitatilor; zonelor protejate si de protectie a monumentelor, a complexelor de odihna si agrement, a parcurilor industriale, a parcelarilor; infrastructura de transport; zonele supuse restructurarii sau regenerarii urbane; altor zone stabilite de autoritatile publice locale din localitati, potrivit legii.

- Guvernul nu va mai face si aproba Planurile Urbanistice Zonale de reglementare a zonei de coasta a Marii Negre si a statiunilor turistice de interes national. Aceste documentatii vor fi facute si aprobate de autoritatea locala cu avizul Ministerului Dezvoltarii. Prevederea ca Guvernul sa aprobe PUZ-ul de coasta si cele din statiunile turistice a fost introdusa in vremea in care Elena Udrea era ministrul Dezvoltarii, ca reactie la haosul urbanistic de pe litoral.

- Autoritatile locale au obligatia sa-si actualizeze Planurile Urbanistice Generale la 10 ani. Termenul de valabilitate a Planului Urbanistic General se prelungeste o singura data, pe baza de hotarare a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pana la intrarea in vigoare a noului plan urbanistic general, dar fara a depasi 5 ani de la data depasirii termenului de valabilitate.

- S-a abrogat articolul: "Anularea hotararilor de aprobare a documentatiilor de urbanism emise cu incalcarea prevederilor legale se cere, in conditiile legii, de prefect, in urma controlului de legalitate sau la sesizarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat in Constructii, a arhitectului-sef al judetului sau a autoritatilor centrale de specialitate, in termenele prevazute de lege".

- prin Planurile Urbanistice de Detaliu se poate schimba si procentul de ocupare a terenului. Pana acum se putea schimba doar distanta cladirii fata de limitele laterale ale parcelei.

- cladirile care vor fi construite in zonele de protectie a monumentelor istorice de importanta nationala/internationala vor fi avizate de Directiile de Cultura. Pana acum acest aviz era dat de Ministerul Culturii. Reamintim ca Directia de Cultura Bucuresti a dat de-a lungul timpului o serie de avize care contravin misiunii sale de a proteja patrimoniul. Vezi aici mai multe cazuri.

- Ministerul Dezvoltarii nu mai trebuie sa avizeze PUZ-urile pe parcela din zonele protejate, le avizeaza doar pe cele care se refera la intreaga zona protejata si care vor fi initiate de autoritati, nu de investitorii privati.

Ce efecte au aceste modificari
Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania: "Noi ne-am exprimat parerea in ceea ce priveste modificarea Legii urbanismului la consultarile publice, la comisii, insa nu a convins. Consider ca aceasta lege a fost promovata fara sa fie discutata in profunzime. Ce ma ingrijoreaza este ca, desi experienta ultimilor ani ne-a aratat ca s-a creat haos in oras, judecandu-se fiecare intentie de construire de la caz la caz, nu s-a tinut cont de acest lucru si ne-am reintors la aceasta stare. Cei care au promovat legea cred ca, dand voie sa se construiasca orice si oricum, vor crea bani, ca se va construi. Este o incercare disperata de a revigora piata. Este gresit. De asemenea s-a argumentat ca aceasta lege reduce birocraria. Nu rezolvi problema permitand se se construiasca orice, ci intarind competenta autoritatilor locale. Speranta mea este in consultarea publica, care nu a fost eliminata din lege, dar noi inca nu avem o populatie matura, care sa judece aceste lucruri dincolo de interesul personal".

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul: "Aceste modificari ne aduc cu cativa ani inapoi. Ele contrazic motivarea pe care Chiar Guvernul a dat-o cand a aprobat OUG7/2011. Atunci Guvernul spunea ca localitatile din Romania au de suferit prin suprasolicitarea retelelorde utilitati si dezvoltarea nesustenabila. Acum Guvernul si Parlamentul decid exact pe dos. Ca si efecte, va reveni presiunea pe Consiliile locale pentru etaje in plus. Aceste derogari vor aduce trafic in anumite zone, vor suprasolicita retelele de utilitati, vor duce la o dezvoltare nesustenabila. De asemenea, vor reveni PUZ-urile care nu au fost aprobate pana pe 1 februarie 2012 si care cereau derogari excesive. In cazul zonelor protejate, aceste modificari legislative vor duce la pierderea identitatii acestor zone cu consecinte asupra dezvoltarii turistice. Vor avea consecinte economice negative fiindca, o multinationala, cand vine intr-un loc, se uita la calitatea orasului vechi. In plus, este si un indemn la demolarea cladirilor de patrimoniu fiindca daca poti construi mai mult, de ce ai pastra o casa veche".

Doina Vella, liderul Grupului pentru Patrimoniu si Actiune Civica: "Parlamentul Romaniei a votat haosul urbanistic, aruncandu-ne intr-un soi de Ev Mediu al reglementarilor urbanistice. Efectul amendamentelor la legea urbanismului votate ieri este unul devastator, pentru ca aplicarea acestora:
- reinstaureaza haosul urbanistic, afectand dezvoltarea armonioasa a oraselor romanesti;
- antreneaza pierderea iremediabila a identitatii zonelor istorice pentru ca vor fi posibile, din nou, derogari practic incontrolabile de la regulamentele urbanistice;
- incurajeaza demolarile imobilelor istorice si specula imobiliara;
- afecteaza dreptul la proprietate deoarece investitorii privati vor putea sa modifice regimul juridic al terenurilor fara ca ceilalti proprietari sa fie consultati sau sa participe la elaborarea documentatiilor respective;
- ignora principiile europene de dezvoltare durabila, ceea ce va ingreuna accesarea de fonduri structurale pentru regenerarea zonelor istorice;
- promoveaza interesul privat in detrimentul interesului public;
- indeparteaza investitorii "seriosi" care, pentru a face investitii pe termen lung, au nevoie de o legislatie predictibila;
- creaza un mediu propice coruptiei in administratia publica locala, domeniu atent monitorizat de Uniunea Europeana prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, punctul 4.
Introducerea acestor amendamente, nefundamentate pe studii economice, sociale si de mediu, serveste doar unui grup restrans de interese private".


Istoricul modificarii Legii urbanismului
Modificarea Legii urbanismului a inceput in 2011 prin emiterea Ordonantei 7/2001. Aceasta ordonata ingradea posibilitatea investitorilor privati de a cere derogari de la Planul Urbanistic General. Societatea civila considera ca punea capat haosului urbanistic din oras. Pentru a deveni parte din Legea urbanismului, Ordonanta trebuia sa fie aprobata de Parlament. In procesul de aprobare, OUG 7/2011 a fost discutata in toamna anului trecut la Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor. Aici, majoritatea prevederilor Ordonantei au fost schimbate prin amendamente propuse de deputatii PSD Antonella Marinescu si Eduard Martin, societatea civila sustinand ca modificarile vor readuce haosul urbanistic in oras. In urma dezbaterii publice si a scandalului din presa, o parte dintre prevederile nocive au fost eliminate. In aceasta forma Ordonanta a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor.

In ultimii 11 ani, legislatia de urbanism din Romania a fost modificata prin 10 acte normative: Ordonanta 69/2004, Legea 289/2006, Ordonanta 18/2007, Legea 168/2007, Ordonanta 27/2008, Legea 242/2009, Legea 345/2009, Ordonanta de urgenta 7/2011, Legea 162/2011, Legea 221/2011.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:46

Acesta este cel mai fericit animal din lume și înțelegi de ce, când îl vezi
23/12/2021 15:13

Membrii speciei quokka au fost definiti ca fiind cei mai fericiti din lume. Acestia au o atitudine pozitivă in permanentă, sunt zambitori si perfecti pentru selfie-uri. Desi ai mai trăit in trecut cu impres ...

Cum arată cea mai veche sculptură din România, veche de 17.000 de ani. A fost descoperită în 2019
03/03/2021 10:39

Cea mai veche sculptură din Romania a fost descoperită de arheologii targovisteni. Statueta (de 10 cm), ce a fost denumită "Venus de Piatra Neamt", are 17.000 de ani vechime si este una dintre cele ...

Curtea de Apel București își suspendă, de luni, activitatea
29/12/2019 05:38

Curtea de Apel Bucuresti a anuntat că, incepand de luni, suspendă pe termen nedeterminat activitatea instantei in cazul in care Guvernul isi mentine intentia de a tăia drepturile salariale ale magistratilor, ...

Scene de film în Drobeta Turnu Severin. A furat maşina de poliţie din curtea instituţiei
29/12/2019 05:12

Bărbatul care la inceputul lunii decembrie s-a cazat la un hotel din Drobeta Turnu Severin dandu-se ca garda de corp a unei vedete si a furat o maşină a recurs de Crăciun la un alt furt. De această dată, ...

Țara în care sute de mașini de lux sunt abandonate pe marginea drumului. Uluitor ce descoperă oamenii care intră în ele
29/12/2019 04:56

În timp ce in unele orase din lume există probleme legate de colectarea gunoiului, sărăcie sau rata ridicată a criminalitătii, in Dubai (Emiratele Arabe Unite) oamenii se confruntă cu numărul mare ...

Raport CIA: In ianuarie 1990, FSN a cerut sprijinul fostilor agenti ai Securitatii
27/12/2019 16:43

 Frontul Salvarii Nationale (FSN) a fost, in ianuarie 1990, in situatia de a cere sustinerea fostei politii politice din timpul regimului Nicolae Ceausescu, in contextul in care in Romania continuau demons ...

Canal peste Bosfor la Istanbul. Controversă între Erdogan și primarul Istanbulului
25/12/2019 19:16

 Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a criticat miercuri proiectul in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru construirea unui canal care să traverseze Stramtoarea Bosfor.   El a califi ...

Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Experiment monstruos: China a declanșat supravegherea creierului copiilor!
24/12/2019 09:37

În China, elevii nu isi mai permit să motăie sau să caste ochii pe fereastră. Cine nu este atent la ce se predă, este depistat imediat. Cand elevii chinezi ajung la scoală, li se montează pe c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei