1serinella2
1logos serinella zara

Dimensiune font:

„Duşmanul comunicării este indiferenţa faţă de limbă, pe care o siluim din cauza ignoranţei”

| 08-10-2019 05:42

 Interviu cu Serinella Zara, profesor de limba română şi fondatorul Clubului Logos

 

 

Partener încă de la prima ediţie al FILIT, Clubul Logos este un nume consacrat printre asociaţiile care susţin comunicarea culturală. Am discutat cu prof. Serinella Zara, fondatorul clubului, despre începuturi, provocări şi aşteptările tinerilor de la „Logos”.

- Clubul Logos are deja un nume, este pe afişul FILIT de mulţi ani, însă nu ştiu cât de mulţi îi cunosc povestea. Cum s-a înfiinţat, ce idee şi ce scop să fi fost la bază?

- Are o poveste frumoasă în spate care se ţese şi astăzi: tocmai mă reîntorsesem, ca profesor de română, după 3 ani de concediu pentru maternitate înapoi în şcoala mea (Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu”, pe care l-am şi absolvit ca elevă) şi trăiam un sentiment mai straniu: voiam să fac ceva diferit de ceea ce se întâmplase în primii 15 ani de învăţământ. În toamna acelui an, am auzit că se organizează FILIT, aflat chiar la prima ediţie. M-am gândit să nu stau degeaba şi să organizez o întâlnire, paralelă cu FILIT, pe tema jurnalismului cultural, dat fiind că aveam foşti elevi care activau în domeniu. Luiza Vasiliu (redactor-şef la Scena 9 - n.r.) mi-a propus să vină Marius Chivu (critic literar, scriitor, poet -n.r.). Iniţial, m-am speriat pentru că mi se părea că mă arunc prea sus, dar Luiza a râs, m-a calmat, iar eu am zis Da. Şi astfel a ieşit prima noastră întâlnire, cu elevi doar de la clasele mele, dar care rămâne un reper de-a lungul anilor: un dialog viu, fără inhibiţii, cu mult umor, dar şi reflexivitate. La final, au venit la mine copiii, extrem de emoţionaţi, care m-au întrebat: ,,Doamna, când mai facem?”. Şi atunci am avut şi eu revelaţia a ceea ce căutam: un spaţiu al discuţiilor libere, al spiritului care să colinde, dincolo de programă, pregătire pentru concursuri sau examene şi note de 10, pe care orice profesor trebuie să aibă conştiinţa să le atingă. Ca atare, mi-am adunat în şedinţe elevii: după o lună, cu toţii am numit clubul Logos şi i-am creat şi un slogan: Ca să ieşi din tipar, refugiul este drumul cultural, plecând de la atitudinea rebelă pe care o manifestă, de obicei, adolescenţii, care poate (şi trebuie) direcţionată spre îmbogăţirea spiritului. Scopul acestui club este acela de a aduce în faţa copiilor, în dialog sincer, deschis, personalităţi din diverse domenii cu care să vorbească despre succes şi eşec, de fapt despre sensul pe care să-l dăm vieţii. În fond, scopul clubului este să le ofere tinerilor încredere în sine şi dorinţa de a evolua permanent.

- Aveţi o relaţie frumoasă cu FILIT, care nu este doar un festival de literatură, ci şi un spaţiu de întâlnire, unde dialogurile duc către proiecte importante. Cum a fost prima întâlnire a Clubului Logos?

- Relaţia cu FILIT a venit prin intermediul primei întâlniri oficiale a Clubului Logos: v-am povestit cum ne-am înfiinţat, iar la ceva timp ne-am gândit să chemăm şi primul invitat, care nu a fost nimeni altul decât scriitorul Florin Lăzărescu, prieten încă din liceu cu soţul meu şi, din anii facultăţii, cu mine. Am avut o discuţie pe povestirile şi romanul, abia publicat atunci, Amorţire. Unii erau nişte puşti de-a VII-a, care i-au pus întrebări despre care Florin a spus că nu se gândiseră nici criticii literari la ele. Pontos, dar cu multă profunzime, Florin Lăzărescu a făcut spectacol de idei şi emoţii două ore. Ulterior, spre vară, am primit telefon de la Florin care m-a întrebat dacă nu vreau să intru cu Logos, ca partener, în FILIT (el fiind unul dintre directorii festivalului). Aşa a început istoria care se spune şi acum. Florin a avut marele merit, pentru noi, de a ne fi încurajat să devenim ceea ce astăzi suntem. De aceea îi suntem recunoscători, pentru că a avut încredere în noi.

***

Este o carenţă a programei: prea puţină literatură contemporană. Sigur, clasicii trebuie să rămână, dar trebuie, totodată, să ne uităm la ei, la tineri, şi să înţelegem că este absolută nevoie să le înţelegem nevoile, cerinţele şi să ne adaptăm noi la ei, nu ei la noi. Sau să ne întâlnim măcar la jumătatea drumului…”

***

- Cum a evoluat relaţia dintre FILIT, ce întâlniri aţi avut şi care invitat a plăcut cel mai mult?

- Relaţia dintre Festival şi noi a evoluat indiscutabil an de an: câte 5 evenimente în cei 5 ani anteriori, în care erau implicaţi 10 scriitori (uneori chiar mai mulţi) a însemnat o dovadă a recunoaşterii valorii acestui club. Am avut atât scriitori români, în primii ani, cât şi scriitori străini. De fiecare dată am încercat să fim la înălţime, atât eu ca organizator şi moderator, cât şi copiii, prin lecturile şi prin întrebările lor (care nu cunosc decât autocenzura de bun simţ, în rest sunt liberi să întrebe ce doresc), astfel încât să fructificăm cât mai mult şi din spiritul şi din opera scriitorilor. Întrebarea despre invitatul cel mai plăcut este grea, pentru că lista este lungă, dar am să numesc câţiva: s-au îndrăgostit de stilul parodic al lui Alex Tocilescu, l-au fugărit peste tot pe Iulian Tănase, au vibrat puternic cu Ruxandra Cesereanu, Ioana Bradea sau cu Ioan T. Morar ori au râs şi-au plâns cu Iulian Ciocan. Dintre scriitorii străini, un coup de foudre puternic a fost cu senzaţionala Sveta Dorosheva, în timp ce Tomáš Zmeškal, slovacul congolez, i-a sedus definitiv. Însă două întâlniri şi două relaţii puternice sunt cu scriitorii Bogdan Suceavă şi Tatiana Ţîbuleac. Aici s-au creat afinităţi totale: întâlnirile au generat o empatie totală. Bogdan vorbeşte cu copiii mereu şi le dă sfaturi, în timp ce Tatiana are clar fun-club, ca un star hollywoodian. Romanul Vara în care mama a avut ochii verzi este iconic pentru ei, iar eu l-am ales ca text-suport pentru bacalaureat, capitolul ,,Roman de după anii 80”. Cred că asta spune multe.

- Cum îi ajută FILIT pe elevi? Ce ar vrea să audă la FILIT?

- FILIT îi ajută pe copii pentru că dau mâna, la propriu şi la figurat, cu scriitori pe care îi cunosc sau de care aud de la noi, profesorii ori pe alte canale. Sunt copii care citesc mult, cu pasiune, indiferent pe ce suport (clasic sau modern) şi universul lor interior se îmbogăţeşte prin actul lecturii. Însă, când ai şansa să te întâlneşti cu autorul unui univers în care ai intrat, ai ocazia să afli o sumedenie de răspunsuri despre viaţa lui şi a cărţii, şi, de ce nu, adesea răspunsuri despre propria viaţă: în cărţi este vorba despre copii şi părinţi, despre iubire şi moarte, despre suferinţă şi fericire şi noi toţi căutăm răspunsuri posibile la întrebările noastre despre viaţă. Or, scriitorul devine o resursă de acest tip: poţi alege varianta lui sau alta. Dar eşti în cunoştinţă de cauză.

- Ce le place să citească?

- În general, ceea ce nu este impus de şcoală. Asta se ştie. Le place, clar, literatura contemporană, de aceea sunt şi atât de atraşi de FILIT. Aici este o carenţă a programei: prea puţină literatură contemporană. Sigur, clasicii trebuie să rămână, dar trebuie, totodată, să ne uităm la ei, la tineri, şi să înţelegem că este absolută nevoie să le înţelegem nevoile, cerinţele şi să ne adaptăm noi la ei, nu ei la noi. Sau să ne întâlnim măcar la jumătatea drumului… Din acest motiv, la întrebarea ,,Ce ar dori să audă la FILIT?” ei ar trebui să răspundă. Un răspuns a venit prin numărul mare de adolescenţi care au stat ore în faţa Teatrului Naţional ca să o poată vedea pe Veronica Roth. Nu a fost show muzical, ci literatură, chiar dacă un gen mai comercial. Tot tinerilor (poate mai puţini) le plac şi scriitorii ,,grei”, cu proză mai dificil de accesat, sau poezia. Copiii nu sunt superficiali, sunt exigenţi, inventivi şi originali: de aceea, în primul rând, eu aşteptările lor încerc să le satisfac, ei sunt ţinta numărul unu a mea.

- Care sunt momentele importante ale agendei ediţiei din acest an în care Logos este implicat?

- Sunt trei momente, toate egale ca importanţă şi angajare a noastră. Organizate la Casa de Cultură ,,Mihai Ursachi” (unde ne place atmosfera intimă), întâlnirile vor aduce faţă în faţă cu elevii scriitori din Norvegia, Bosnia, Spania, Islanda, Serbia şi Belgia. Dacă ar fi să fac o remarcă distinctă, aceasta constă în faptul că pentru prima dată avem ocazia să dialogăm cu un scriitor pe care l-au cunoscut şi scena Teatrului Naţional: este vorba despre Maria Dueñas, care a fost în ,,duet” cu Sjon, pentru Logos.

- Dacă li s-ar oferi şansa de a construi o bucată de FILIT, ce ar face tinerii dvs? Dar dvs?

- Pentru că sunt extrem de creativi, sigur ar desena, ar picta emoţiile trăite într-o întâlnire: pe asfalt, pe un perete, într-un spaţiu neconvenţional. Unii dintre ei s-ar descurca de minune în calitate de moderatori: am făcut deja acest experiment la o întâlnire cu un istoric, iar Bogdan Suceavă le-a avut pe Andrada şi Catinca moderatoare când a lansat romanul Avalon. În ceea ce mă priveşte, cred că am construit o parte din FILIT prin întâlnirile din aceste şase ediţii succesive: dorinţa de a face lucruri noi mă îmboldeşte adesea, dar timpul este singurul impediment în a propune şi altceva, deocamdată. Mi-ar plăcea să discut mai multă poezie, să am timp pentru puneri în scenă, să dau o latură mai artistică (am făcut un mic spectacol anul trecut la întâlnirea cu Moni Stănilă şi Sveta Dorosheva), dar, dacă încerci să faci prea multe, rişti să te risipeşti şi să produci mai multă cantitate, decât calitate. De aceea am învăţat să mă înfrânez.

***

Vreau să-i învăţăm pe copii să se desfete şi cu bucuriile simple ale vieţii, ale sufletului, nu doar să gonească după succese profesionale. Pentru comunitate, sper să creăm oameni puternici, cu voinţa de a schimba lucrurile şi de a nu sta pe margine şi a cârcoti”.

***

- Revenind la cuvânt, ce importanţă îi acordaţi dvs? Ce înseamnă „logos” pentru dvs şi cum poate ajuta comunitatea?

- Logos înseamnă ,,cuvânt”, mai extins ,,ştiinţă”. Vreau ca aceşti copii să respecte arta cuvântului, să o deţină, să aibă ,,ştiinţa” comunicării într-o eră în care ne domină semnele şi simbolurile, într-o eră în care totul aleargă pe lângă noi. Vreau să-i învăţăm pe copii să se desfete şi cu bucuriile simple ale vieţii, ale sufletului, nu doar să gonească după succese profesionale. Pentru comunitate, sper să creăm oameni puternici, cu voinţa de a schimba lucrurile şi de a nu sta pe margine şi a cârcoti. Ei trebuie să aibă capacitatea, graţie experienţelor trăite şi oamenilor de excepţie întâlniţi, de a discerne între valoare şi nonvaloare, impostură şi artificial, să sesizeze manipularea şi ridicolul şi să ajute comunitatea în care trăiesc să fie mai civilizată, mai deschisă la nou şi mai justă.

- Ce invitaţi de la FILIT şi-au dorit să cunoască elevii dvs? Dar dvs?

- L-au aşteptat cu entuziasm pe Sjon, de care toţi au auzit (şi pentru că scrie versuri pentru Bjork), dar au şi citit cărţi, pe Maria Dueñas – romanul Iubirile croitoresei – conduce detaşat în topul preferinţelor, sau pe Kim Leine. Pe de altă parte, au colindat prin toate locurile. Eu mi-am dorit să-i cunosc pe cât mai mulţi, dar am aştept întâlnirile mele şi, recunosc, seara lui Şîşkin, în dialog cu Cătălin Sava. Anul trecut, Cătălin mi-a spus că îşi doreşte acest dialog, aşa că am fost, o dată, în plus, curioasă.

- Care este actualmente cel mai mare inamic al lecturii? Dar al comunicării?

- Inamicul lecturii? Lipsa educaţiei sau a omului care să o facă, fie el părinte, profesor, oricare adult. Nu este tableta. Dacă eşti sfătuit cum trebuie, citeşti pe tabletă o poezie. Stefansson spunea anul trecut că ne ia doar 10-30 de secunde. Pe tabletă. Duşmanul comunicării este indiferenţa: 1. faţă de celălalt, căruia îi dăm ,,like”, dar nu ne pasă de el, de fapt; sau îl întrebăm ce face, dar nu ne interesează ce răspunde. 2. faţă de gramatică, faţă de limbă, pe care o siluim din cauza ignoranţei şi a imitaţiei de prost gust.

A consemnat Maura ANGHEL


 

Puncte difuzare "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi:


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
1.Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Primaria Comunei Sipote, cu sediul in comuna Sipote, cod postal: 707485, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4045291, 2. Informatii generale privind obiectul vanzării, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 3 apartamente impreuna cu cotele indivize teren si cotele parte teren intravilan, proprietate privata a Comunei Sipote, identificate astfel: - Apartamentul numarul 2, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U1, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 549 mp. – gradina, nr, cadastral 60535, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 3, in suprafata de 64,84 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U3, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 543 mp. – gradina, nr, cadastral 60536, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 4, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U2, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 622 mp. – gradina, nr, cadastral 60537, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; conform HCL 85/10.07.2020 si temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu sau se poate consulta pe site-ul: www.primariasipote.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Daca se ridica de la sediul institutiei: 50 lei / exemplar, ce se achita in numerar la casieria concedentului sau cu ordin de plata in contul nr. RO95 TREZ 24A7 0500 0200 130X Trezoreria Municipiului Iasi. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 29.07.2020, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 04.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.08.2020, ora 12.00, Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, Cladire Camin Cultural – sala . 6. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2020.
 Moldovenii, favorizaţi la împărţirea banilor pentru inundaţii
15/07/2020 00:52

* din cele 1,29 milioane de lei destinaţi intervenţiilor de reabilitare a infrastructurii afectate de inundaţii, 1,01 milioane au ajuns in localităţi din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Vaslui şi Suce ...

 Criză de candidaţi la universităţile ieşene
15/07/2020 00:51

* chiar dacă, deocamdată, candidaţii la facultate se lasă aşteptaţi, după primele zile de inscrieri putem spune că Automatica şi Calculatoarele este cea mai ravnită facultate din Iaşi * la mare căut ...

Ieşenii vor şti în orice moment ce puritate are aerul din oraş
15/07/2020 00:00

  Cele 20 de puncte de monitorizare a calităţii aerului din municipiul Iaşi au fost montate iar de săptămana viitoare va deveni funcţional şi serverul, potrivit afirmaţiilor primarului Mihai C ...

Întâlnire între reprezentanţii Primăriei Iaşi şi echipa ICC
15/07/2020 00:00

  Reprezentantii Primăriei Municipiului Iasi incep activitătile prevăzute in cadrul programului 100 Intelligent Cities Challenge (ICC), succesorul programului Digital Cities Challenge, ambele lansa ...

Dănuţ a dat foc la casă şi a mimat apoi suicidul
14/07/2020 23:29

A venit starea de urgenţă, bărbatul nu a mai putut merge la muncă, fiind nevoit să petreacă zile in şir acasă, doar el şi consoarta. Tensiunea a sporit pas cu pas, spiritele s-au incins, punctul culmin ...

Vasile vrea să-şi vadă vecinul cât mai repede în puşcărie
14/07/2020 22:26

Vecini de gard intr-un sat din Răducăneni, Vasile A. şi Marian I. se duşmănesc total de ceva ani. Galceava lor a inceput de la trasatul hotarului dintre gospodării. Marian a fost primul care s-a adresat J ...

Dimitrie Cantemir, urmaş al lui Ginghis-Han?
14/07/2020 19:41

 Toată lumea a auzit de Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei acum peste trei secole, dar şi important savant mondial. Atunci cand a scris despre familia sa, Dimitrie Cantemir a produs senzaţia la vre ...

Campanie de identificare a vechilor atenee populare din Iași
14/07/2020 19:38

 Ateneul National din Iasi anuntă o nouă campanie -,,Căutăm Ateneu!”. Demersul a fost demarat in contextul in care Ateneul implineste anul acesta 100 de ani, dar si pentru că prima societate, in ...

14/07/2020 19:32

 În cursul zilei de marţi, 14 iulie, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Romane de Fotbal a decis aprobarea "Protocolului medical pentru reluarea competiţiilor de fotbal amator". Docume ...

Procurorii ieşeni s-au mişcat mai bine în pandemie
14/07/2020 19:22

Pe mesele procurorilor au ajuns pentru soluţionare 50.991 dosare penale, cu 664 mai multe decat in aceeaşi perioadă a anului precedent. Dintre acestea, 302 cauze au fost in urmărire penală, iar restul de 5 ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!