„Muzeul satului moldav va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul”

1muzeu tudorel toader

Dimensiune font:

| 10-08-2021 10:19

* dialog cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

- Domnule rector, ați lansat recent în spațiul public ideea înființării la Iași, în generosul spațiu al Grădinii Botanice, un Muzeu al satului moldav. Ce se poate realiza în acestă direcție și unde veți căuta sprijin pentru un proiect de o asemenea anvergură?

- Am pornit de la faptul că, având un patrimoniu cultural inestimabil, Moldova istorică nu are un muzeu al satului, asemănător celor de la București, Sibiu ori Cluj-Napoca. Iașul, capitală culturală, depozitar al culturii Cucuteni, își asumă această operă de realizare a muzeului satului moldav, iar Grădina Botanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o suprafață generoasă de 82 ha, va integra acest centru cultural, de conservare și valorificare a tradițiilor și a unei culturi milenare. Muzeul va da o nouă dimensiune Grădinii Botanice, va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul. Totodată, muzeul va funcționa ca secție a Grădinii Botanice și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească. 

 „Avem în vedere ca muzeul să cuprindă, în principal, câte o casă specifică fiecărui județ, sau poate chiar a fiecărei zone etnografice din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului”.

 - Care sunt planurile pe care le aveți în vedere, în prima fază, cu viitorul muzeu?

- Avem în vedere ca muzeul să cuprindă, în principal, câte o casă specifică fiecărui județ, sau poate chiar a fiecărei zone etnografice din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului. Ne dorim ca în interioarele și perimetrele acestor case din cadrul viitorului muzeu să fie expuse fragmente ale devenirii noastre, provenite din zonele respective.

- Mizați pe sprijinul autorităților doar ca suport administrativ - birocratic, să spunem -, sau vă doriți și o implicare la nivel investițional a instituțiilor ieșene?

- Iașul și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au specialiști de mare valoare, în toate domeniile, recunoscuți pe plan internațional. Dacă există voință, dacă demersul este bine structurat, realizarea acestui proiect este posibilă, chiar și printr-un parteneriat cu Complexul Muzeal Moldova, cu autoritățile locale și centrale, cu instituțiile de cultură din zona Moldovei, iar finanțarea poate să fie realizată prin atragerea de fonduri europene. Dorim ca autoritățile locale să fie parte în realizarea acestui proiect, dincolo de suportul administrativ, să aplice proiecte comune acolo unde doar unitățile administrative pot avea calitatea de aplicant.

- Cum a primit comunitatea academică această inițiativă? Există un punct de plecare optimist după prima dezbatere publică?

- Comunitatea academică a UAIC a primit foarte favorabil propunerea de înființare a unui muzeu al satului. Există foarte multă dorință de implicare în acest proiect, am primit și câteva propuneri privind organizarea și funcționarea acestuia. În vederea stabilirii coordonatelor de organizare, realizare și funcționare a viitorului muzeu al satului, Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității a aprobat propunerea privind înființarea unei comisii, având următoarea componență: acad. Victor Spinei, vice-președinte al Academiei Române, prof.univ.dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice, membru corespondent al Academiei Române, prof.univ.dr. Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului muzeal Moldova, din Iași, conf.univ.dr. Mihai Bulai, prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, ing. Dorina Prisecaru, director al direcției tehnice din UAIC, și eu, în calitate de președinte.  

 „Avem în  vedere amenajarea lacului în jurul căruia va fi realizat muzeul, pe o suprafață de 32 ha de teren, care a fost intabulat, iar muzeul va fi parte integrantă a Grădinii Botanice”

 - Grădina Botanică este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Iașului. Odată cu apariția uni Muzeu al satului acolo, UAIC va avea posibilitatea să dezvolte și mai mult zona ca una de mare interes turistic. Există un plan în acest sens?

- Muzeul satului va conferi și o nouă dimensiune turistică Grădinii Botanice. Într-un cadru natural de excepție, avem în  vedere amenajarea lacului în jurul căruia va fi realizat muzeul, pe o suprafață de 32 ha de teren, care a fost intabulat, iar muzeul va fi parte integrantă a Grădinii Botanice.

- UAIC continuă să redea Iașului obiective de interes public, clădiri cu o reală încărcătură istorică și culturală, căzute, din nefericire, în uitarea ultimelor decenii. Este acesta unul dintre obiectivele cu care veți continua în următorii ani?

- În următorii ani vom continua realizarea muzeului satului moldav. Comisia constituită în acest sens a avut o primă întrevedere, marți, jalonând elementele de bază ale muzeului. Vom continua demersurile pentru finalizarea obiectivelor începute, cu referire la Casa Universitarilor, Casa Canano, Observatorul Astronomic, baza sportivă din Sărărie, sala de sport, reabilitarea stațiunilor din Agigea, Ștefănești, Potoci și Băiceni, modernizarea celorlalte stațiuni pe care UAIC le deține, finalizarea lucrărilor bibliotecii din clădirea Olga Bancic, plus alte câteva obiective pe care le vom demara în perioada următoare.

 „Oricât de dificil ar fi, trebuie să ne preocupăm în permanență de toate spațiile dedicate procesului de învățământ, să avem grijă ca ele să fiemereu  la standarde înalte de funcționalitate, să conservăm acest patrimoniu pe care îl avem. Nu există alternativă!”

- Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Casa Canano, diferite corpuri de clădire, începând cu corpul principal al Universității... o listă care se poate traduce în multe zeci de milioane de euro investiți. Cât de dificil este pentru o instituție de învățământ superior să se mențină pe un trend ascendent al investițiilor?      

- Oricât de dificil ar fi, trebuie să ne preocupăm în permanență de toate spațiile dedicate procesului de învățământ, să avem grijă ca ele să fie la standarde înalte de funcționalitate, să conservăm acest patrimoniu pe care îl avem. Nu există alternativă!

- Patrimoniul UAIC este unul extrem de bogat, de la clădiri istorice la terenuri, spații de învățământ noi. Ca exercițiu de imaginație, cum credeți că va arăta Universitatea peste câteva decenii?

- Activitățile administrative vor fi digitalizate și eficientizate, învățământul online se va dezvolta, Universitatea va fi parte a unor rețele universitare internaționale, activitățile didactice vor fi proiectate pe cerințele studenților, va crește ponderea cercetării științifice, vor fi dezvoltate bazele de cercetare științifică, se va dezvolta componenta antreprenorială, inclusiv în pregătirea studenților.

- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a reușit să recupereze oarecum din decalajele istorice față de nivelul academic internațional. Pe ce mizează conducerea UAIC în menținerea acestei ascensiuni și care sunt primele obiective vizate?

- Pe ireversibilitatea actului didactic și de cercetare științifică, pe respectarea  principiului potrivit căruia „un standard de calitate odată atins nu poate fi coborât”, pe dezvoltare spiritului academic al UAIC. Conducerea executivă stimulează cercetare științifică, prin finanțarea granturilor de cercetare, precum și a publicațiilor cotate ISI, reconsiderarea criteriilor specifice pentru evaluarea activităților desfășurate, pentru promovarea în cariera didactică și de cercetare.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:03

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
DSP Iași face apel către cadrele medicale să se detașeze la Spitalul Modular de la Lețcani
20/10/2021 16:00

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi face un apel public către cadrele medicale, asistente medicale si infirmiere, care doresc să ajute, să isi exprime disponibilitatea de a se detasa la Spitalul Modular ...

Accident grav la Târgu Frumos
20/10/2021 15:24

Un accident s-a produs miercuri după-amiază la iesirea din Targu Frumos spre Războieni. Un autoturism si o autoutilitară s-au ciocnit.   Din fericire, nu au fost persoane incarcerate sau rănite gra ...

Anastasie Fătu și Mihai Codreanu, omagiați la Iași
20/10/2021 14:45

  Marti, 19 octombrie 2021, Ateneul National din Iasi a organizat o serie de manifestări comemorative pentru două personalităti din trecutul Iasului: Anastasie Fătu si Mihai Codreanu. Manifestările ...

Bugetul Spitalului de Recuperare ‘Sfântul Gheorghe’ a fost suplimentat
20/10/2021 14:23

Autorităţile din municipiul Botoşani au decis suplimentarea bugetului Spitalului de Recuperare ‘Sfantul Gheorghe’, pentru a putea face faţă cheltuielilor generate de tratarea pacienţilor cu CO ...

Medicii de familie pot încheia contracte cu Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru a efectua gărzi la UPU
20/10/2021 12:30

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ Botoşani, Doina Caba, a lansat un apel către medicii de familie din judeţ să sprijine activitatea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), ca ...

Un pictor de biserici din Iaşi, un cunoscut al Patriarhului Daniel, a murit din cauza COVID-19
20/10/2021 12:23

Un pictor de biserici din Iaşi, un cunoscut al Patriarhului Daniel, a murit din cauza COVID-19 Unul dintre cei mai buni pictori de icoane din Iaşi şi din ţară a murit de Covid sambătă seara. Ovidiu Ci ...

Mihai CHIRICA vrea lockdown în IAȘI: ”Măcar două săptămâni, pentru a opri răspândirea COVID”
20/10/2021 08:46

Mihai Chirica a declarat in cursul zilei de ieri ca un lockdown ce ar putea debuta odată cu inceperea vacantei pentru elevi ar putea duce la stabilizarea sistemului medical si la oprirea răspandirii COVID. & ...

Regionala Iași vrea să cumpere piatră spartă de 100.000 de euro
20/10/2021 00:00

  Regionala Iasi a Companiei Nationale de Căi Ferate CFR SA vrea să cumpere 14,700 de tone de piatră spartă pentru calea ferată, in .valoare de 100.000 de euro. În sistemul electronic de achizi ...

Banda unică va fi extinsă până la rond CUG
20/10/2021 00:00

    Concret, măsura va fi aplicată pe soseaua Nicolina, pe segmentul cuprins intre intersectia bulevardul Poitiers - soseaua Nicolina - aleea Tudor Neculai si capăt CUG (rond tramvai). Culoarul u ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei