„Piesele de muzeu” continuă să salveze vieţi

default

Dimensiune font:

| 08-03-2017 12:35

 Medicii mai multor spitale din Iaşi salvează pacienţi cu aparatură medicală veche, pe care o folosesc de decenii * ar fi nevoie de alte aparate noi, dar, din lipsă de fonduri, se descurcă aşa cum pot * în unele cazuri, există un singur aparat pentru toată regiunea, care trebuie să scape de suferinţă mii de oameni * spre exemplu, unele aparate sunt atât de vechi, încât, dacă bolnavii n-ar avea nevoie de ele, ar putea fi trecute cu uşurinţă la categoria „piese de muzeu” * cu toate acestea, listele de aşteptare cu pacienţi se întind pe luni de zile şi bani pentru aparatură nouă nu sunt

Aparatura medicală este arma de care orice medic are nevoie în lupta pentru salvarea vieţii pacienţilor. În timp ce în Occident medicii operează în adevărate laboratoare şi dispun de aparatură de ultimă oră, la Iaşi, sunt profesionişti din sănătate care au învăţat să se descurce pe aparate vechi de zeci de ani. Deşi lucrurile au evoluat favorabil în ultimii ani şi la Iaşi, spitalele fiind dotate, încă mai sunt locuri în care există aparate de peste 20 de ani. Acestea dau bătăi de cap medicilor, dar încă mai oferă şansa la o viaţă normală pacienţilor. Managerii unităţilor le-ar schimba, dar, din păcate, costă foarte mult.

Aparat de spart pietre la rinichi din 1991
Fabricat în anul 1991 şi instalat în anul 1992 la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi, aparatul de litotriţie extracorporeală este singurul de acest tip în toată regiunea Moldovei şi face parte din lista aparaturii vechi, pe care medicii încearcă, aşa cum pot, „s-o ţină încă în viaţă”. Piese de schimb nu se mai fabrică de foarte mult timp pentru el, iar specialiştii care îl folosesc apelează la diverşi ingineri care să îi ajute să îl repare. De ani de zile, conducerea unităţii încearcă, prin demersuri la Ministerul Sănătăţii, să obţină fonduri pentru unul nou, dar în zadar. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Ionuţ Nistor, aparatul are aviz de funcţionare, dar se strică des. În afară de asta, dacă medicii ar avea unul nou, mult mai mulţi pacienţi ar beneficia de tratamentul necesar, mai ales că numărul persoanelor cu litiază renală este în creştere. „Acest aparat foarte vechi este extrem de necesar, fiind singurul de acest gen din toată regiunea, dintr-un spital de stat. Din păcate, unul nou ajunge la aproximativ 400.000 de euro, cu service pe cinci ani de zile şi întreţinere completă, suma fiind extrem de mare. Ar fi şi mai ieftine, dar fără service, iar fără service nu se poate, pentru că trebuie să fim siguri că nu se întrerupe activitatea. S-au făcut mai multe demersuri pentru unul nou, dar până în prezent nu s-au concretizat. Şi anul acesta, este unul din proiectele propuse pentru finanţare la Consiliul Local”, a explicat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C. I. Parhon”. Practic, acest aparat salvează miile de oameni din regiune de litiază renală. Mai exact, cu ajutorul său, pietrele la rinichi se fragmentează şi pot fi eliminate ulterior fără intervenţie chirurgicală. Pe an, 600 de pacienţi sunt trataţi cu el. Numărul ar fi şi mai mare cu unul nou şi, în plus, nu ar mai fi întreruperi din cauza defecţiunilor dese. „Numărul pacienţilor cu litiază renală e în creştere deosebită. Este o listă de aşteptare care se întinde pe aproximativ trei luni de zile la acest aparat. Dacă ar fi unul nou, cu siguranţă, mult mai mulţi pacienţi ar beneficia de tratament, mai repede”, a mai declarat dr. Ionuţ Nistor.
În total, aparatul a asigurat de-a lungul timpului tratament la peste 30.000 de pacienţi cu litiază aflaţi în evidenţa unităţii.

Serio-angiograf care ar trebui schimbat la Neuro
Şi Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi are un aparat care ar trebui schimbat, pentru că „şi-a făcut veacul”. Este vorba de un serio-angiograf, vechi de peste zece ani. Din păcate, unul nou şi mai performant ajunge la nu mai puţin de un milion de euro, iar spitalul nu are fonduri pentru acesta. Aşa, medicii se descurcă cum pot. „Spitalul deţine aparatul de peste 10 ani, fiind folosit în diagnosticul şi tratamentul anevrismelor şi malformaţiilor atero-venoase cerebrale. Pe lună, cam 20-30 de pacienţi îl folosesc. Ar trebui altul mai performant, acesta făcându-şi treaba, dar unul nou e foarte scump, ajungând la aproximativ un milion de euro”, a explicat managerul Spitalului de Neurochirugie, dr. Lucian Eva.

Accelerator de particule de peste 15 ani
Şi Institutul Regional de Oncologie are o piesă veche, dar extrem de valoroasă. Este vorba de un accelerator de particule vechi de 15 ani, care se află la Spitalul „Sf. Spiridon”. Acesta se defectează foarte des, periclitând tratamentul a zeci de bolnavi de cancer. Cu toate însă că este uzat, nu prezintă niciun risc în urmarea şedinţelor de radioterapie a pacienţilor. Institutul mai are încă două acceleratoare mai noi, dar numărul mare de pacienţi face ca şi acesta să fie în continuare extrem de utilizat, având în vedere şi numărul crescut al pacienţilor bolnavi de cancer care sunt înscrişi pe liste de aşteptare la tratament. „Acceleratorul este destul de vechi, funcţionând de 10 ani de zile. Este mai vechi, dar este folosit, fiind 40-50 de pacienţi pe zi care beneficiază de şedinţe, iar listele de aşteptare se întind pe aproximativ două luni de zile. Se mai defectează, dar se repară”, a explicat dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Copii trataţi cu vechituri
De aparatură veche nu duce lipsă nici Spitalul de Copii „Sfânta Maria”. Dincolo de faptul că spre exemplu, la Chirurgie Plastică e nevoie de o serie de aparate noi pe care spitalul nu le are deloc şi medicii se descurcă cu ce au, mai sunt şi aparate vechi. Astfel, în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului există un singur aspirator de secreţie. Analizorul din dotare este din 2007, achiziţionat prin Banca Mondială, şi nu mai poate fi folosit, întrucât consumabilele şi reactivii specifici sunt foarte scumpi. „Am tot achiziţionat aparatură şi nu pot spune că avem aparate depăşite. Avem însă un analizor de laborator mai vechi, dar soseşte cel nou, luat cu fonduri norvegiene. E vorba de o trusă laparoscopică mai veche şi avem în vedere ca printr-un nou proiect să luăm altul nou”, a punctat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” Iaşi. De altfel, potrivit unui raport de control al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), şi paturile din structura UPU sunt depăşite funcţional, fiind necesară înlocuirea lor, inclusiv a patului de resuscitare şi a tărgilor din dotare.

De aparatură veche dispun şi Maternitatea „Elena Doamna” şi Spitalul de Recuperare din Iaşi. Dacă la cel din urmă s-au făcut dotări constant, la maternitate, potrivit managerului Cristina Dobre, este nevoie ca multe aparate să fie schimbate, fiind depăşite. Spitalul de Recuperare are, spre exemplu, două aparate Roentgen digitale vechi, care se folosesc la radiografii. Sunt însă uzate şi se fac demersuri pentru achiziţia unui aparat nou. „Aparatele sunt vechi, de aceea am făcut şi solicitare pentru unul nou. Nu ştiu cu exactitate de câţi ani sunt, dar e destul. Vreau o modernizare a acestora, fiindcă sunt învechite. Un aparat nou ne-ar fi de mare ajutor, scurtând perioada de aşteptare la explorările radiologice, diminuând costurile cu materialele consumabile şi dozele de radiaţii la care sunt expuşi medicii şi pacienţii”, a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iaşi.
„Piese de muzeu” ar fi şi mai multe în spitalele ieşene, dacă toţi managerii şi directorii de spitale ar recunoaşte asta. Din păcate, mulţi se feresc s-o facă de teamă ca oamenii să nu se sperie că au aparatură veche. Roxana NĂSTASĂ

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei