„Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”

b6541beb-1d4e-4f32-b91b-678fee3c10ee

Dimensiune font:

| 08-03-2022 15:45

 Dialog cu Maria Iacob Rădeanu, o ieșeancă talentată, ce a ridicat în picioare juriul de la Românii au talent

 

- Maria, cum ai decis să intri în competiția „Românii au talent”?

- După un an 2020 foarte trist, în care proiectele prin care trebuia să cânt la Operă și la Ateneu, s-au anulat, preselecțiile pentru „Românii au talent” au venit ca o gură de aer proaspăt, au umplut un gol imens, lăsat de visele spulberate odată cu venirea pandemiei. Astfel, am avut posibilitatea să cânt pe o scenă mare, cu o audiență incredibilă, cu peste 2,8 milioane de telespectatori, când s-a difuzat momentul meu din preselecții, iar în spectacolul live, din semifinala a doua, peste 1,7 milioane de telespectatori, în fiecare minut, la nivel național! E o onoare pentru mine să pot fi urmărită de atât de mulți iubitori de frumos, dar și o mare responsabilitate pentru că actul artistic de calitate are un rol educativ! Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens! Și nu e neglijabilă nici trauma emoțională pe care o resimte. Pe de altă parte, am participat în 2017 la Vocea României, la două spectacole live, și mi-a fost dor de emoția și magia cu care te învăluie acest gen de conexiune cu cei care te ascultă! Spectacolul live provoacă dependență, fie că e în sala de spectacole sau cel televizat, e o stare privilegiată a artiștilor să intre într-o comuniune atât de specială cu emoția celorlalți!

- Cum ți-ai ales numărul? De ce musical? Cât ai muncit?

Sunt îndrăgostită de muzica de operă, dar și musical-ul are un loc aparte în inima mea!

Dar să începem cu începutul! În preselecții mi-am dorit foarte mult să scot din sertare vise mai vechi, puțin neglijate, dar prețioase așa că am pus vioara din nou pe umăr și am reconfigurat acea melodie de muzică pop, Skyfall, care are un mesaj atât de puternic, împlețind muzica vocală, cu sunetele minunate ale viorii, atât de dragi mie. Sunt doi talanți pe care bunul Dumnezeu mi i-a dăruit și am lăsat doar muzica să umple clipa! Apoi am aflat că voi continua această frumoasă experiență și în semifinală. Am ales o melodie foarte dragă mie, un fusion de musical, operă și jazz. Îmi place să mă provoc și mi-am propus, pentru că îmi place foarte mult și dansul, să introduc și câțiva pași. Cei mai potriviți mi s-au părut pașii de tap dance. Intrasem de curând în lumea fumoasă a acestor pași percutanți, care mă plimbau prin atmosfera strălucitoare și veselă a anilor 1920-1930. Nu a mai performat nimeni pe această melodie foarte complexă vocal, cu coregrafii de tap dance și asta m-a ambiționat și mai mult. Am trimis regia și scenografia momentului celor de la „Românii au talent” și am fost foarte fericită când mi-au acceptat varianta. Le mulțumesc din suflet că au ținut cont de toate detaliile pe care le creionasem, legat de dansatori, decorurile de pe scenă, proiecții de imagini pe fundal, lumini, cum îmi doream să arate rochia, sunt o echipă minunată.

Efectiv, repetițiile pe scenă cu dansatorii, au fost doar în ultimele trei zile, înainte de spectacolul live. Dar momentul s-a construit din fiecare idee pe care am adăugat-o, cam din februarie, când m-am gândit prima dată, mai serios, dacă voi fi intra în semifinală, ce mi-aș dori să performez.

 

- Maria, cânți de cand erai copil. Care au fost momentele care ți-au marcat cariera?

- A cânta este, cu adevărat, un alt fel de a respira, spunea Rainer Maria Rilke. 

Așa simt și eu! Muzica mă învăluie cu magia ei, de când eram mică, e „aerul” vital din jurul meu și din interiorul meu. Părinții iubesc mult muzica și ne-au îndrumat către muzică, pe fratele meu și pe mine, de când eram mici. Fratele meu a studiat, până a terminat liceul, pianul și violoncelul, iar eu am studiat vioara și pianul. El a continuat să studieze Producția Muzicală și Ingineria sunetului, eu am continuat să studiez la universitate, Canto Clasic. Bineînțeles, ca niște părinți responsabili și neobosiți, ne-au ajutat să experimentăm  foarte multe activități, în paralel cu școala. Am fost la diverse tipuri de dans, gimnastică, pictură, scrimă, tenis de masă, de câmp, arte marțiale, bouldering, teatru. Toate s-au așezat ca niște cărămizi și au construit forma în care suntem astăzi. Pentru a marca momentele și oamenii frumoși și valoroși care mi-au marcat drumul, trebuie să începem cu grădinița. Doamna Cristina Cozma a organizat un mic cor, mi-a remarcat abilitățile vocale și le-a transmis părinților că trebuie să mă îndrume în această direcție. Dar eu acasă deja mă jucam cu pianul, la care fratele meu, Andrei deja începuse să studieze, pentru că se pregătea pentru a intra în clasa întâi, la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, din Iași.

Mai apoi, am început și eu clasa întâi, am început să studiez vioara, cu doamna profesoară Veronica Rotar, care mi-a fost aproape, până în clasa a XI-a, când m-am mutat la București.  Începând din clasa întâi am intrat și în tainele Teoriei Muzicii, care a devenit fascinantă, datorită doamnei profesoare Luminița Duțică.

După clasa a IX-a, mă întâlnisem de câteva ori cu doamna  Mariana Jana Stoia, care m-a ajutat să îmi descopăr vocea de cap, folosită în muzica de operă, de care m-am îndrăgostit. În acest context, la începutul clasei a XI-a, m-am hotărât ca după liceu să continuu la canto. Atunci părinții mi-au spus să încerc să mă duc la un concurs de canto și norocul meu, primul a fost în februarie 2018, la „Crai Nou’, în Brașov, la care era în juriu și doamna Felicia Filip. Am câștigat trofeul „Felicia Filip”, iar acesta a fost un moment foarte special în evoluția mea ulterioară. Am început să merg la concursuri de canto clasic, la care am reușit să câștig premii importante, chiar dacă la școală am continuat studiul viorii, doamna profesoară Daniela Chihaia-Popa mi-a propus să mă mut la Colegiul de Muzică „George Enescu”, din București. Susținută de doamna directoare a colegiului, doamna Cristina Sebastian și audiată de șefa catedrei de vioară de la Enescu, doamna Elena Baltaga, semestrul doi al clasei a 11a l-am continuat în București. Un colegiu care m-a adoptat cu multă dragoste și apreciere, cu profesori deosebiți și dedicați.

În clasa a 12a am participat la Olimpiada Națională de Muzică, la Canto Clasic, am luat Premiul Întâi și juriul a hotărât sa cânt în Gală. A însemnat foarte mult pentru mine această recunoaștere a calităților mele vocale, chiar dacă eu la școală studiam vioara și orele de canto clasic erau în afara programului de școală! La sfârșitul clasei a XII-a mi-am dat și atestatul la vioară, sub îndrumarea doamnei profesoara Liliana Bobeica, și am pășit încrezătoare, către o nouă și diferită etapă, din dezvoltarea mea.

Acum sunt în anul doi la Universitatea de Muzică din București, la clasa domnului profesor Alexandru Badea, un profesor extraordinar de la care am învățat foarte mult. De altfel, toți studenții din clasa dumnealui îl simțim ca pe un părinte, foarte serios, dar și vesel, foarte riguros, ne este aproape de câte ori avem nevoie, ne dăruiește cu generozitate cunoștințe valoroase, acumulate în peste 20 de ani de carieră internațională ca solist, ne ajută să devenim, pe lângă artiști lirici, oameni liberi și întregi! Ne învață să ne eliberăm vocea, să o păstrăm sănătoasă, luminoasă și individuală, să înlăturăm zonele de neliniște, să fim într-o stare de echilibru, astfel ca trupul nostru în fața oricărei încercări, să ne dea tot ce are mai bun!

Liniștea sufletească mi-o găsesc la Biserica „Sfântul Spiridon cel Vechi”, unde cânt în cor, unde părintele Ioan Iordache și toți enoriașii parohiei, m-au primit cu multă dragoste și apreciere. Mulțumesc bunului Dumnezeu pentru tot ce mi-a dăruit și îmi dăruiește în continuare!

- Ce aștepți de la muzică? Ce așteptări crezi că are muzica de la tine? Dar publicul?

- Muzica e terapia sufletului meu! Când sunt mai tristă cânt, când sunt fericită, cânt! Nu pot să am așteptări de la ceea ce iubeșc cel mai mult! E ca o îmbrățișare, un salt în gol, cu ochii închiși și inima deschisă! De multe ori, începi ceva în joacă, apoi te trezești că te arde, te purifică prin interior, prin sufletul tău! Știu doar că e acolo! Și înseamnă foarte mult pentru mine!

Ce așteptări are muzica de la mine? Eu cred că bunul Dumnezeu mi-a dăruit talanți prețioși pe care cu multă pasiune, responsabilitate, muncă, profesionalism, dar cu multă bucurie, îi înmulțesc, îi șlefuiesc, ca să capete cea mai frumoasă și valoroasă formă! Cu dragoste dăruiesc și celorlalți ce am primit eu de la bunul Dumnezeu! Lumea adulmecă actul artistic cu mintea, cu sufletul, cu gândurile, cu emoția, descoperind astfel calea către sufletul artistului! Dar din dar se face rai! Raiul meu e sufletul celor care mă ascultă, acolo unde regăsesc bucuria mea de a cânta!

- .Ce îți dorești să faci ca artist?

- Mereu mi-au plăcut provocările, astfel mi-am descoperit limitele și am reușit să le remodelez! Gândul e cea mai puternică forță din univers! În viață, în general, nu numai în cea de artist, îmi doresc să râd, să iubesc, să eman bucuria și lumina cu care bunul Dumnezeu m-a hărăzit, să uit, să iert, să construiesc să am curaj și încredere, să ajung cel mai sus, acolo unde-mi sunt visele! Orice artist visează scene mari, cu oameni valoroși și educați, în public, care apreciază la valoarea adevărată, actul artistic. Dar deloc de neglijat, un public care apreciază omul și artistul de pe scenă! Actul artistic conține o parte din sufletul artistului creator! Artistul își asumă și rolul de model prin conduită și actul artistic! Un mare artist e un mare modelator de oameni!

Nu putem schimba viața, putem schimba doar modul cum trăim viața.  Orice moment este cel mai bun moment și orice loc este cel mai bun loc. Suntem fericiți astăzi și asta ne împlinește sufletește!

- Unde o vom aplauda pe Maria peste 10 ani?

- Îmi doresc ca forma mea artistică să mă recomande și să evoluez pe toate scenele mari din România și din întreaga lume. Acum, cu noua orientare a spectacolelor înregistrate, uneori chiar fără public, suntem la un click distanță de locuri îndepărtate și de oameni iubitori de artă! Dar nimic nu se compară cu emoția unei scene mari, cu sala plină de iubitori de frumos! În sală, energia artiștilor de pe scenă fuzionează cu cea a spectatorilor, împlinind astfel actul artistic. Și indiferent de cât de performant se captează sunetul, multe din armonicele vocii umane nu se pot retransmite prin înregistrare…

Cred cu tărie că vor reveni timpuri mai bune pentru artiști, timpuri în care oamenii sunt neînfricați, veseli și încrezători că noi toți, împreună, stabilim normalitatea, cu determinare, dragoste de semeni și înțelepciune sfântă!

„Dacă avem credință, nimic nu va fi nouă cu neputință!”

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
22/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
13/04/2024 10:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
13/04/2024 10:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
13/04/2024 08:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
13/04/2024 08:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei