00000 scandal-696x233

Dimensiune font:

Austria a sacrificat sanatatea turistilor ca sa salveze sezonul de schi in Alpii tirolezi ? 4.000 de nemti ataca in instanta

| 09-04-2020 17:22

 In Austria ia avant un proces comun impotriva autoritatilor din Tirol. Acestea sunt acuzate ca ar fi tinut deschise profitabilele statiuni de schi si dupa ce au aflat de izbucnirea in zona a epidemiei de coronavirus.

Inceputul de martie in Alpii tirolezi a fost marcat de vreme blanda si insorita, cu zapada din plin. Turisti din toata Europa au luat cu asalt statiunile de schi. Afacerile erau infloritoare, cu un plus de 11% fata de anul precedent, dupa ce operatorii turistici au reusit sa-i atraga in regiune pe cei dornici de o vacanta la munte care au preferat sa evite nordul Italiei, de teama crizei COVID-19.

Ignorand pericolul, Martina Buchling a plecat din Germania si a ajuns pe 8 martie cu sotul ei si cu cele doua fiice in statiunea de schi austriaca Ischgl.

Cu doua saptamani inainte, hotelul Europa din Innsbruck a fost inchis temporar dupa ce o receptionista italiana fusese testata pozitiv cu noul coronavirus. Cazul a fost descris drept o "exceptie" si nu s-a mai vorbit ulterior de coronavirus.

Martina Buchling, in varsta de 51 de ani, spune ca familia ei nu a stiut nimic despre existenta unor astfel de cazuri in regiunea Paznauntal. "Nu am fi mers daca am fi stiut", spune ea.

Detalii despre presupusa ascundere a existentei epidemiei continua sa iasa la suprafata, dar se stie ca, deja din ianuarie si februarie, presa britanica si din alte tari europene relatase despre cazuri de coronavirus din Tirol.

Pe 1 martie, autoritatile din Islanda au postat un avertisment pe pagina de Internet a Comisiei Europene in "Sistemul de avertizare timpurie pentru boli infectioase", dupa ce 15 turisti islandezi care s-au intors din statiunea Ischgl au fost depistati cu noul coronavirus.

Patru zile mai tarziu, Guvernul din Reykjavik a declarat statiunea din Tirol "zona de risc". Autoritatile din Innsbruck au raspuns sugerand ca turistii islandezi s-au infectat probabil in drum spre casa.

Mai tarziu, cand un barman de la popularul local apres-ski "Kitzloch" a fost testat pozitiv, presa locala a scris ca "infectarea intr-un bar este putin probabila din punct de vedere medical."

Prea putin, prea tarziu

La trei zile de la diagnosticul primit de barman, Martina Buchling s-a aflat intr-o gondola alaturi de o femeie tanara care s-a plans ca barul "Kitzloch" a fost inchis. Revenind la hotel, doamna Buchling a fost surprinsa sa vada ca barurile din localitate fusesera inchise, dar inca se servea pe strazi, in fata restaurantelor.

Ea s-a mirat sa descopere un afis la baza partiei care le cerea turistilor sa pastreze distanta unii de ceilalti, desi nimeni nu verifica respectarea indicatiei. In fine, in seara zilei de 13 martie, familia ei a fost data brusc afara de conducerea hotelului.

Familia Buchling a plecat noaptea cu masina spre casa ei de langa Frankfurt, la fel ca alte mii de turisti care s-au trezit aruncati in strada in statiunea austriaca.

Doua zile mai tarziu a inceput febra. Martina Buchling s-a imbolnavit serios, cu o tuse uscata, dureri musculare si o senzatie de "cioburi de sticla in plamani". Si-a pierdut total gustul si mirosul. Au fost "doua saptamani de iad", dupa cum declara. Acea "frica de a muri" a disparut intre timp si femeia este in refacere.

Dar acum este foarte suparata.

Doamna Buchling face parte dintr-un grup de 4.000 de turisti care s-au alaturat actiunii comune in justitie demarate de Asociatia Austriaca pentru Protectia Consumatorului (VSV). Femeia din Germania este convinsa ca autoritatile tiroleze erau constiente de riscul existent cu mult inainte ca informatiile sa fie facute publice.

Presedintele VSV, Peter Kolba, a inaintat saptamana trecuta o declaratie biroului procuraturii publice din Austria in care acuza oficialitatile "de tratare deliberat neglijenta a unei situatii privind o boala foarte contagioasa."

 
Advertisement


Doi turisti au murit dupa revenirea din statiunea de schi din regiunea Paznauntal.

Peter Kolba sustine ca intarzierile in intreruperea prematura a sezonului de schi pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus ar fi fost motivate atat financiar, cat si politic: "Din motive comerciale, oamenii au fost avertizati prea tarziu, iar acum vedem consecintele. Va puteti imagina cat se castiga zilnic in aceste statiuni si de ce operatorii turistici ar spune: Hai sa le mai lasam deschise macar cateva zile."

Lobby din industrie si legaturi politice

Turismul este principala sursa de venit pentru Tirol, asigurand peste un sfert din locurile de munca in regiune. Peter Kolba arata spre legaturile stranse dintre industria turismului si partidul conservator popular OVP, aflat la guvernare intr-o coalitie alaturi de ecologisti atat in regiunea Tirol, cat si la nivel national.

Cu o saptamana inainte ca receptionista de la Hotel Europa din Innsbruck sa fie depistata pozitiv, cancelarul austriac si sef al OVP Sebastian Kurz se intalnise in privat cu membri ai asa-numitului Grup al Soimilor in acelasi hotel.

Din grup fac parte 40 de reprezentanti ai celor mai mari afaceri din Tirol, printre care si operatorii telefericelor de pe partii, hotelierii si proprietarii firmelor de constructii. Grupul a donat un milion de euro formatiunii OVP.

La scurt timp dupa aceasta intalnire, Camera Federala Economica a Austriei (WKO) se pregatea de alegerile locale din 4 si 5 martie. Candidatul principal si castigator, in cele din urma, a fost membrul OVP Franz Horl, care este atat lobbyist al industriei telefericelor, cat si presedinte al Asociatiei Economice, aripa OVP in cadrul WKO.

Asociatia Economica primeste anual cam 13 milioane de euro doar din taxele de membru platite de furnizorii de servicii turistice.

Aproximativ o treime din votantii lui Horl sunt implicati in industria turismului. Un schimb de mesaje SMS devenite intre timp publice intre Horl si proprietarul barului "Kitzloch" pe 9 martie dezvaluie ca Horl a pledat pentru inchiderea barului, pentru a "nu risca intreruperea prematura a sezonului de schi", o situatie care ar insemna pierderi financiare serioase pentru electoratul sau.

Investigatia nu va duce probabil nicaieri

Chiar cand numarul infectiilor de coronavirus incepuse sa creasca in Tirol, seful departamentului regional de sanatate, Bernhard Tilg (membru OVP), declara intr-un interviu la televiziunea nationala ORF ca autoritatile ar fi "facut totul asa cum trebuie".

Guvernatorul regiunii Tirol Gunther Platter a declarat pentru DW ca lumea se confrunta cu o "situatie exceptionala", care "era de neimaginat cu doar cateva saptamani in urma". El a admis totusi ca, "avand in vedere informatiile pe care le cunoastem azi, autoritatile ar fi luat decizii diferite."

Intrebat daca alegerile din WKO ar fi influentat deciziile legate de inchiderea barurilor si a sezonului de schi, Platter a dezmintit complet o astfel de posibilitate.

Presedintele VSV Peter Kolba nu crede ca va avea loc o investigatie serioasa privind afacerea Ischgl si Paznauntal, nici din partea autoritatilor tiroleze, nici din cea a procuraturii publice. Kolba face presiuni pentru ca ancheta sa fie preluata de Biroul Economic Federal si Anti-Coruptie.

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
METEO  Nu scapam de ploi nici in prima zi din iunie  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
31/05/2020 06:07

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Atenție! S-a stabilit ultima zi în care mai pot fi contestate amenzile primite în timpul stării de urgență
31/05/2020 05:46

2 iunie este ultima zi in care pot fi contestate amenzile date pentru nerespectarea restrictiilor impuse in perioada de urgentă. Desi au fost declarate neconstitutionale, acestea pot fi anulate doar dacă sunt ...

Ungaria mentine deocamdata restrictiile de calatorie pentru Romania si Ucraina
31/05/2020 05:13

 Ungaria mentine deocamdata restrictiile de calatorie pentru Romania si Ucraina, a declarat sambata Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, intr-un briefing d ...

Coronavirus: Brazilia depășește Spania la numărul de morți
30/05/2020 20:16

 Brazilia inregistrează deja mai multe decese cauzate de noul tip de coronavirus decat Spania, potrivit noilor statistici raportate vineri de Universitatea Hopkins din SUA, informează sambătă DPA, cita ...

Malta a confiscat 1,1 miliarde de dolari in moneda libiana falsa tiparita in Rusia
30/05/2020 20:08

 Autoritatile malteze au confiscat bancnote libiene false in suma echivalenta cu 1,1 miliarde de dolari, tiparite de o firma din Rusia, a anuntat Departamentul de Stat al SUA. "Statele Unite saluta ...

Alte sase noi decese cauzate de noul coronavirus. Sunt 1.259 de morti in total in Romania
30/05/2020 20:05

 Grupul de Comunicare Strategica a anuntat, sambata la pranz, inca sase decese cauzate de noul coronavirus. Dimineata au fost anuntate alte cinci. Astfel, bilantul negru in tara noastra ajunge la 1.259 ...

Noi decese în România din cauza COVID-19! Bilanțul ajunge la 1253
30/05/2020 11:35

Deces 1249 Femeie, 76 ani, judet Iasi. Dată confirmare: 21.05.2020. Dată deces: 29.05.2020. Comorbidităti: HTA, FA, Boală renală cronică. Deces 1250 Bărbat, 66 ani, judet Ilfov. Dată confirma ...

Spania a fost devansată! Numărul morților din cauza COVID-19 a explodat în Brazilia
30/05/2020 11:32

Brazilia a devenit, vineri, a cincea ţară care inregistrează cele mai multe decese din cauza coronavirusului, 27.878 de victime, potrivit Ministerului Sănătăţii, devansand Spania, scrie AFP, conform news ...

Bogatii Americii si-au umplut seifurile cu aur in pandemie
30/05/2020 09:45

 In ultimele luni, cantitati mari de lingouri de aur au ajuns la New York, in ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri fizice de metal pretios efectuate vreodata, transmite Bloomberg. "Liv ...

Numarul deceselor cauzate de SARS-CoV 2 creste in Marea Britanie
30/05/2020 09:41

 Sunt peste 38.000 de decese cauzate de imbolnavirile cu COVID-19 in Marea Britanie, fara a calcula in acest bilant si cazurile suspecte, a anuntat vineri ministrul de Finante, Rishi Sunak. Numarul tota ...