Avem sau nu voie sa facem petreceri acasa, in aceasta perioada? Amanuntul esential de care au uitat autoritatile cand au impus masurile anti-pandemie

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 22-11-2020 10:06

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Multi avem, probabil, nostalgia anilor trecuti, cu mese intinse si familia aproape. Autoritatile ne spun, insa, ca anul acesta este diferit si ca nu avem voie sa ne intalnim in grupuri mari, pentru a evita imbolnavirile. Oficialii au uitat insa un amanunt: sa specifice care este numarul persoanelor care ar genera problema si ar duce la amenzi usturatoare.

Din 14 noiembrie a fost prelungita starea de alerta. Pana pe 14 decembrie scolile sunt doar online, trebuie sa purtam masca in spatii publice, nu avem voie sa mergem in restaurante sau cafenele, nu avem voie la cinematografe, nu putem sa mergem la concerte sau la procesiuni, iar meciurile se joaca fara spectatori.

O alta prevedere se refera tocmai la ceea ce ne interesa cel mai tare, avand in vedere ca urmeaza o serie de sarbatori pe care romanii sunt obisnuiti sa le petreaca in familia extinsa sau alaturi de prieteni.

"Se interzice desfasurarea de reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari, petreceri in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private", se arata in aliniatul 2 din articolul 1 al Anexei 3 din HG 967 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 14 noiembrie 2020.

Aici intervine marea intrebare. La ce numar de persoane se considera o reuniune? Adica daca vin doi vecini sa ciocnim un pahar de suc de Ziua Nationala sau vin bunicii la nepoti de Mos Nicolae, se considera ca este "reuniune cu prilejul unor sarbatori"?

Apoi, cine poate decide cate persoane pot intra in locuinta unei persoane? Cine da amenda si in baza a ce?

 

 


Oamenii isi pun aceste intrebari, mai ales ca urmeaza Craciunul si Revelionul, iar autoritatile nu dau semne ca ar putea ridica restrictiile, dupa 14 decembrie, avand in vedere ca tot mai multe localitati intra in carantina din cauza numarului mare de infectari.

Sociolog: "Sunt lacune legislative care lasa loc de interpretari"

Sociologul Vladimir Ionas spune ca este vorba despre o noua lacuna legislativa si ca fiecare va interpreta cum va dori aceasta situatie atat timp cat nu sunt limite clare impuse.
PlayUnmute
Fullscreen
VDO.AI
Skip Ad

 

"Din punctul meu de vedere este din nou o problema a institutiilor statului care au transmis acel mesaj publicului. Pentru ca nu poti sa vorbesti despre reuniuni care nu trebuie sa aiba loc fara sa specifici numarul de persoane la care te referi.

Sa intelegem ca sunt foarte multe familii care si in perioada aceasta si de sarbatori se vor intalni cu parintii sau cu bunicii, se vor vizita reciproc. Este permis sau nu? Ce inseamna o petrecere sau o reuniune de mai multi oameni?

Este si normal ca oamenii sa isi puna semne de intrebare, sa nu aiba incredere in ce transmit autoritatile si mai este si acea intrebare de modul: Ok, nu avem voie si daca, totusi, ne adunam ce se intampla? Pentru ca pana la urma te aduni pe proprietatea privata a unei persoane si nici macar politia nu poate intra fara un ordin judecatoresc.

Da, poate veni politia la usa sa intrebe daca are loc o reuniune de "x" persoane, pentru ca nu stim care este numarul permis, iar persoana care raspunde la usa sa spuna ca nu sunt opt, sa zicem, sunt cinci. Nu are politia cum sa demonstreze daca este asa sau nu.

Din pacate sunt din nou lacune legislative care lasa loc de interpretari si fiecare va face, oricum, asa cum vrea", a spus sociologul Vladimir Ionas.

Vladimir Ionas: "Problema nu este la societate ci la autoritati"

"Cei mai multi dintre romani, trebuie sa fim sinceri, in aceasta perioada au respectat interdictiile. Sunt foarte multe familii care nu s-au intalnit deloc tocmai din ideea de a proteja persoanele mai in varsta, persoanele vulnerabile, care sufera de alte boli.

Nu cred ca problema este in societate, la oameni. Problema tine de modul in care aceste institutii inteleg sa comunice si cat de transparente trebuie sa fie.

Ok, inteleg ca este o problema si nu trebuie sa existe aceste reuniuni, insa trebuie explicat foarte clar de ce, care este numarul maxim pe care expertii il considera oportun. Daca sunt doi adulti cu un copil si vin si bunicii, este in regula sau nu?

Daca merg o ora in vizita la bunici, purtand masti toti cei care se aduna in apartament, este ok sau nu?

Sunt foarte multe intrebari la care nimeni nu ofera un raspuns. Sunt luate niste decizii fara a se aduce argumente, fara a se explica ce presupun aceste decizii si, evident, rezultatul nu va fi acel pe care si-l doresc pentru ca vor fi foarte multi oameni care nu vor respecta aceste solicitari mai ales pentru ca nu sunt foarte clare. Adica, pana la urma si daca esti bine intentionat, nu poti intelege exact care este numarul acela de persoane de la care se considera ca reuniunea ar fi una ilegala.

In orice lege trebuie sa se stie care este limita. Uite, cand mergi la mare stii ca nu ai voie sa treci de geamandura. La munte trebuie sa mergi pe traseele foarte bine marcate adica peste tot exista o limita vizibila, o limita palpabila pe care fiecare cetatean sa o inteleaga. Reuniunile pur si simplu lasa foarte mult loc de interpretare. Fiecare va considera ca reuniunea inseamna altceva. De exemplu daca vin alti membri ai familiei, frati, surori, parinti, poate nu o considera o reuniune poate considera ca este ceva normal.

Ar trebui foarte clar sa explice aceste lucruri si din pacate nu o fac.

Din pacate a devenit o obisnuita pentru toti romanii acest mod foarte gresit de a comunica", a explicat sociologul Vladimir Ionas.

Politia:"Nu este nicio parghie pentru noi sa actionam"

Aceste prevederi par ambigue. Amenzile sunt usturatoare, insa politia nu are cum sa intre peste oameni in apartament sa verifice cate persoane sunt si daca este vorba despre o petrecere, daca proprietarul nu deschide usa.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului politistilor "Europol" spune ca nu este nicio parghie legala ca politia sa actioneze unde e vorba despre petreceri pe proprietatea privata a unor persoane fizice si ca, de cele mai multe ori, organizatorii petrecerilor sunt amendati doar pentru tulburarea ordinii si linistii publice, cu 500 de lei, suma platibila la jumatate in 48 de ore.

In principiu se actioneaza la sesizarea vecinilor.

"Politia se prezinta la usa persoanei, daca ni se deschide putem sa identificam subiectii contraventiilor si putem sa aplicam sanctiunile pe loc, daca nu deschide, poate sa isi continue nestingherit petrecerea, iar politia il citeaza a doua zi, a treia zi, sa se prezinte la politie, sa identifice, daca poate, evident, cine a fost la petrecere.


Dar de cele mai multe ori vorbim doar despre tulburarea ordinii si linistii publice, bazandu-ne pe martori, adica sunt vecinii care au fost perturbati. Dar in rest, ca sa putem aplica masuri, cum a fost de exemplu in cazul petrecerii cu cei doi manelisti, acolo norocul politistilor a fost ca acel loc era un penthouse inchiriat, iar cel care l-a inchiriat a venit si le-a deschis usa. Altfel nu este niciun fel de parghie. Probabil ca trebuie sa identificam o solutie pentru ca nu au de ce sa sufere ceilalti locatari daca o persoana se afla in stare de ebrietate si da muzica la maximum, fara sa-l intereseze de ceea ce spun ceilalti", a spus Cosmin Andreica. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat în arest pentru spionaj în favoarea Chinei
24/04/2024 12:29

Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat in arest pentru spionaj in favoarea Chinei, a anunţat miercuri Biroul procurorului public federal de la Karlsruhe (Parchetul ger ...

CEDO condamnă România pentru revenirea asupra unor sentințe istorice legate de Holocaust
24/04/2024 07:42

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Romania pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, in urma rejudecării şi achitării in anii 1990 a do ...

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin: Anunțul făcut de MAI
23/04/2024 20:12

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anuntat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situatia romanilor care nu locuiesc la adresa mentionată in buletin. Această lege aduce schimbări se ...

Începe procesul lui Donald Trump cu actrița porno Stormy Daniels: Va fi cel mai senzațional din istorie
22/04/2024 12:17

Procesul istoric de la New York al lui Donald Trump - primul fost preşedinte SUA judecat penal - intră de luni in făgaşul propriu-zis, după ce săptămana trecută au fost aleşi juraţii care vor trebui s ...

Angajați de la căile ferate, prinși beți la serviciu. Un paznic de barieră avea o alcoolemie de 1,39 mg/l
21/04/2024 12:25

 În primele trei luni ale anului 2024, politistii de la transporturi au depistat 10 cazuri in care angajati de la căile ferate cu atributii in siguranta circulatiei feroviare erau sub influenta bău ...

BREAKING - SUA aprobă 61 de miliarde de dolari către Ucraina: vor primi și activele înghetațe ale Rusiei
20/04/2024 21:26

Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusesti inghetate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari i ...

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei