default

Dimensiune font:

Batman: Arkham City Review

| 22-10-2012 15:43

Batman: Arkham City Review

Printre luptele cu sabia laser în mână, am luat o pauză de la atras cavaleri Jedi spre partea întunecată a Forţei (da, avem prăjituri, bomboane şi spectacole deocheate!) pentru a reveni pe calea cea bună a justiţiei şi a îndreptării oricărui rău de pe Pământ… şi mai ales din Gotham City. La început a fost cam ciudat, nu mai omoram pe nimeni, dar partea bună în Batman: Arkham City este varietatea: personaje (pozitive şi negative), misiuni, poveste, lupte şi gadget-uri.

Apărut pe PC cam cu o lună mai târziu faţă de versiunea pentru console, Arkham City include şi DLC-ul ce o are ca eroină pe Catwoman, singurul meu regret fiind că nu are decât patru episoade şi am jucat cam prea puţin cu felina obsedată de furturi de calibru. În termeni narativi, acţiunea se reia la doar câteva luni după evenimentele din Arkham Asylum: fostul director al azilului, Quincy Sharp, este acum primar în Gotham şi a desfiinţat mentionata unitate spitalicească pentru a muta toţi ţăcăniţii, plus răufăcătorii din închisoarea Blackgate, într-o zonă specială din mijlocul metropolei.

Hugo Strange conduce acest nou oraş închisoare, iar Batman trebuie să afle ce e putred în toată afacerea. Aşa cum se va dezvălui pe parcurs, aproape nimic nu e ceea ce pare şi, ca într-o poveste de Agatha Christie, finalul este scos ca un iepure din pălăria magică. Dar până acolo, trebuie să recunosc că introducerea este extrem de interesantă, de fapt ignorându-l complet pe omul-liliac şi prezentând o secvenţă de acţiune cu bici, costum mulat şi ultradecoltat, coadă şi urechiuşe ascuţite. Numai la prostii vă stă gândul… :P

Mouse şi multe taste sau controller?

Cei care au jucat Arkham Asylum se vor simţi ca acasă, mecanicile de bază fiind la locul lor, doar cu multe îmbunătăţiri. Trebuie să recunosc că nu mă aşteptam să mă descurc atât pe bine pe clasicele periferice ale PC-ului, chiar dacă un gamepad e mai simplu de folosit în ceea ce priveşte realizarea combinaţiilor şi variaţiilor în timpul luptelor. Pe de altă parte, de cele mai multe ori nu e jocul de vină că Batman a dat colţul într-o luptă în care era mult depăşit numeric, ci „virusul” din faţa computerului, prea lent în reacţii sau prea puţin răbdător în momentele de vânătoare stealth.

Un atac cu capul înainte oricum nu e tocmai ideal pentru un erou ce nu omoară şi nu poartă niciun fel de arme de foc. Avantajele lui Batman stau în puterea fizică şi în armata de gadget-uri, aproape toate utilizabile într-un fel sau altul în timpul luptelor, de la început sau după ce avansezi în nivel şi deblochezi tot felul de îmbunătăţiri. Clasicul Batarang poate fi folosit pentru a năuci un inamic pentru moment, după care poţi zbura peste el, poţi să-i sari în spate sau să-l aduci la inconştienţă în totală tăcere, cam toate implicând un bocanc sau un cot în gură.

Batarang-ul controlat de la distanţă poate apăsa pentru tine butoane altfel inaccesibile, gelul exploziv nu doar deschide drumul spre zone secrete, dar poate şi elimina un grup de inamici prost plasaţi lângă o structură mai puţin rezistentă; Batclaw-ul trage obiecte spre tine sau dezarmează inamici, iar undeva spre jumătatea poveştii pui mâna pe un mic gadget care îţi permite să faci inutile armele de foc a cel puţin doi oponenţi. La care se adaugă mine, încărcătorul electric, decodorul sau explozia de gheaţă, tot atâtea elemente utile pentru a curăţa o cameră de inamici sau măcar de a le micşora sănătos numărul.

De multe ori însă, e nevoie să apelezi la contact direct, nu neapărat pentru că n-ar fi altă soluţie, ci pur şi simplu pentru plăcerea de a vedea cum indivizi cu măşti pictate mai ceva decât cei de la Kiss pică sub ploaia de pumni şi picioare împărţite cu generozitate în toate direcţiile. Batman poate elimina acum doi inamici simultan (chiar mori de râs primele dăţi când îi dă cap în cap), iar îmbunătăţirile costumului îi oferă protecţie din ce în ce mai bună atât împotriva atacurilor corp la corp, cât şi împotriva gloanţelor. Extrem de utilă se poate dovedi opţiunea de a-ţi masca căldura corporală, pentru că unii dintre oponenţi sunt dotaţi cu astfel de detectoare ce fac ascunderea în întuneric aproape imposibilă.

Atacurile corp la corp încep de la simpla butonare pentru a da pumni şi picioare la grămadă şi ajung la nevoia de a realiza combo-uri pentru a putea pune la pământ anumite tipuri de oponenţi. Pe măsură ce înaintezi în joc, de la răufăcătorii fără nicio armă treci la cei înarmaţi măcar cu o bâtă sau care aruncă cu lăzi şi scaune după tine, pentru a te confrunta apoi cu inamici în armură, cu scuturi sau cu un baston electric. Aceste ultime trei categorii sunt cel mai greu de înfruntat şi necesită rapiditate şi siguranţă în realizarea combinaţiilor.

Luptele cu boşii sunt o altă poveste şi poate aici se poate comenta puţin la modul negativ: odată ce prinzi mişcarea, Joker, Mr. Freeze, Ra’s al Gul, Penguin şi alţii sunt uşor de eliminat. Poate Mr. Freeze să fie un pic mai dificil, dar te las să te prinzi singur de ce nu merge să-l baţi repetând aceeaşi mişcare la nesfârşit. Fiecare boss are o anumită vulnerabilitate şi dacă ai asistenţa activată, lucrurile sunt chiar foarte uşoare; trebuie doar să rezişti la cele 3-4 sesiuni de atacuri şi apărare pentru a-l elimina.

Partea stealth este şi ea cel puţin la fel de bine garnisită, preferata mea fiind Inverted Takedown. Evident, nu este singura mişcare specială, posibilităţile variind de la simpla lovire (Silent Takedown) până la Hanging Ledge Takedown, unde armele aproape fatale sunt picioarele sau eliminarea prin surprindere ieşind dintr-un canal de ventilaţie, printr-o fereastră, un zid de lemn sau pur şi simplu aşteptând răbdător după un colţ.

Pentru a analiza situaţia, costumul de liliac include şi un Detective Mode: imaginea se schimbă într-un wireframe, inamicii apar cu semnăturile termice, este prezentat numărul lor şi dacă sunt sau nu înarmaţi (ca arme contează pentru joc doar armele de foc, bâtele nu se pun la socoteală), plus toate punctele înalte (Vantage Points), motoarele electrice sensibile la charger, zidurile ce pot fi aruncate în aer, ba chiar şi traiectoriile gloanţelor sau pete de sânge în cazul anumitor misiuni.

Deoarece Catwoman este un personaj accesibil jucătorilor, nici ea nu a fost uitată: deplasarea pe clădiri şi în aer se face cu ajutorul biciului, iar ghearele sunt arme de temut, plus bolasul (o armă care se aruncă pentru a elimina inamici de la distanţă) şi Caltrops-urile, capcane ce pot fi lăsate în puncte strategice sau folosite în lupte apăsând rapid de două ori tasta aferentă. Şi, ca orice pisică respectabilă, Selina poate merge pe tavan şi se poate urca pe aproape orice structură cu ajutorul ghearelor sale metalice. 

Muncă de detectiv

Povestea principală este compusă din 12 capitole, la care se adaugă cele patru episoade patronate de Catwoman. Pe lângă acestea, mai avem încă o duzină de misiuni secundare, mulate pe reputaţia de justiţiar neînfricat a lui Batman, dar şi pe calităţile sale de detectiv, eroii negativi fiind şi în acest caz o pleiadă largă de personaje din toate comics-urile apărute de-a lungul anilor. Batman se simte privit de un personaj misterios… sau se aliază temporar cu unul dintre duşmanii emblematici pentru a descoperi containere periculoase cu Titan; un asasin în serie încearcă să devină Bruce Wayne măcar în ceea ce priveşte aspectul fizic, în timp ce un grup de poliţişti din trupele speciale te răsplătesc dacă îi salvezi la nevoie.

Şi Mr. Freeze are nevoie de ajutor… sentimental, în timp ce Riddler îţi pune din nou mintea la contribuţie cu tot felul de enigme menite să ducă (de preferinţă) la salvarea unor ostateci. Prea multe detalii n-ar fi frumos din partea mea să dau, o mare parte din farmecul acestor misiuni fiind să dai peste ele din întâmplare, probabil una dintre cele mai intense fiind cea oferită de Zsasz.

Din acelaşi grup de misiuni secundare avem şi un antrenament prin intermediul Batcomputer-ului, de fapt un traseu cu obstacole ce implică utilizarea judicioasă a zborului lui Batman. Odată ce este depăşită această serie de încercări, se deblochează un upgrade numit Grapnel Boost, şi el supus aceloraşi îmbunătăţiri ca restul gadget-urilor.

Tot din munca de descoperire fac parte şi ghicitorile, răspândite pe toată harta: odată începută misiunea, cel mai uşor este să identifici informatorii (cu ajutorul unei aure verzui) şi să îi interoghezi pentru a adăuga automat pe hartă locaţiile aferente. Doar locaţiile, pentru că trebuie să dezlegi enigma de unul singur, iar puzzle-urile sunt foarte variate şi implică folosirea diverselor gadget-uri.

Unele trofee sunt extrem de uşor de luat, enigma constând în simpla apăsare a unor butoane; altă dată trebuie să foloseşti un anumit gadget pentru a muta o sferă ce conţine trofeul printr-un labirint; cu altă ocazie, trebuie să aştepţi să deblochezi un anumit gadget, partea bună fiind că poţi marca trofeul pentru reveni la el când ai obiectul necesar.

Alte trofee te electrocutează şi asta pentru că nu-ţi sunt dedicate, ci au fost plasate special pentru Catwoman, cu care poţi alege să joci imediat ce ai terminat campania pe Normal sau Hard şi deblochezi modul Plus. Tot aici pot fi incluse şi diversele acţiuni efectuate în timpul luptelor sau pur şi simplu navigând printre clădiri, plus repetarea unor acţiuni de un anumit număr de ori (zbor, combo-uri, distrugerea de camere TYGER etc), unele dintre ele deblocând hărtile speciale din modul Challenge. Obiectele destructibile (baloane, pinguini, dinţii Joker) sunt cel mai uşor de regăsit tot prin intermediul ghicitorilor, în timp ce camerele de supraveghere vor fi identificate pe hartă doar după ce iei un anume upgrade al decodorului.

Provocări suplimentare

Povestea, misiunile secundareşi toate enigmele şi trofeele nu sunt singurele care să te ţină lipit de monitor ore în şir. Separat sunt oferite o serie de hărţi, la rândul lor împărţite pe mai multe moduri de joc şi dependete parţial dacă ai sau nu pachetele Catwoman şi Nightwing. Primul, aşa cum am precizat, vine cu patru capitole adiţionale în poveste, dar şi cu hărţi în care felina umană îşi poate utiliza la maximum toate abilităţile. Nightwing vine doar cu hărţi, nu şi cu noutăţi pentru poveste, dar asta nu face nivelurile mai puţin interesante.

Hărţile Challenge sunt organizate în patru runde, Batman fiind pus în faţa valurilor succesive de inamici din ce în ce mai numeroşi şi mai bine înarmaţi. Punctajul, în funcţie de cât de dificile sunt hărţile, variază de la un minim de 6000 până la 100.000 dacă eşti într-adevăr cel mai bun justiţiar combatant. Acelaşi Batman are la dispoziţie şi o serie de hărţi pentru modul Predator în care medaliile se acordă pe baza îndeplinirii anumitor acţiuni bazate pe folosirea silenţioasă a gadget-urilor sau a abilitaţilor fizice ale eroului.

În plus, mai există şi o serie de campanii separate care oferă încă o dată ocazia de a pune la muncă toate abilităţile liliacului uman; aici se aplică diverse setări speciale (viată mică, limite de timp etc) şi sunt legate trei tipuri de challenge-uri. Mai mult, dacă le-ai rezolvat pe toate, ai oricând opţiunea de a-ţi crea propriile campanii.

Probleme? Nu prea

Sunt foarte puţine lucruri negative de comentat în ceea ce priveşte portarea lui Arkham City. Din contră, posesorii de plăci video nVidia se vor bucura de toate avantajele PhysX, iar jocul are şi un mod 3D pentru posesorii de ochelari tridimensionali; pe de altă parte, scăderea numărului de cadre poate fi semnificativă (şi nejustificată) în anumite momente. Într-un mod DirectX 11 simplu, chiar şi fără nVidia, jocul arată foarte bine, chiar dacă libertatea de mişcare nu mai este cea din Arkham Asylum. Arkham City este mai mult un fel de lume deschisă cu mini-dungeon-uri, clădirile, subteranele şi canalizările prin care ai acces pentru a-ţi îndeplini misiunile.

Partea frumoasă este accesul la nivel înalt, la propriu. Însăşi specificul atletic al personajelor permite zborul şi agăţarea de aproape orice structură, deplasarea transformându-se într-un balet elegant, balansând zborul, plutirea, Dive Bomb-ul, salturile şi agăţările de ziduri. Chiar dacă spaţiul nu este enorm, atmosfera este foarte bine realizată, cu acel ceva aproape distopic care aduce pe undeva aminte de Bioshock: tribunalul care nu mai e demult un loc al dreptăţii, fosta clădire a poliţiei, muzeul unde scheletele de dinozauri au fost înlocuite de inamici atârnând de gargui, metroul devenit sediu al criminalilor înrăiţi, totul în ruină, rupt, dărâmat, dar în acelaşi timp parţial funcţional, cu reclame luminoase uriaşe, picturi şi decoraţiuni specifice artei deco a anilor ’30.

Personajele sunt bine realizate, deşi personal nu mă omor după cum a fost realizată Catwoman (probabil pentru că am văzut filmele şi aş fi preferat o mai mare asemănare cu Michelle Pfeiffer); Batman parcă a împrumutat ceva din caracteristicile fizice ale tuturor actorilor care l-au adus la viaţă de-a lungul anilor (Michael Keaton, Val Kilmer, Christian Bale), dar dincolo de modelele vizuale contează enorm vocile, foarte bine dozate, şi dialogurile fără exagerări inutile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. Noi cifre alarmante: Record de pacienti la ATI: 464 persoane, 1.309 de noi cazuri si 41 de decese, in 24 de ore
05/08/2020 14:02

 Raportul autoritatilor privind evolutia coronavirusului in Romania, arata noi cifre alarmante. In doar 24 de ore s-au inregistrat 41 de decese si 1.309 cazuri noi. La sectiile de Terapie Intensiva sunt 46 ...

VIDEO Dezastrul de a doua zi: Cum arată Beirutul după explozii
05/08/2020 09:59

 Imagini publicate de Guardian arată efectul devastator al exploziilor de marti. Presedintele Libanului a invocat starea de urgentă pentur o perioadă de două săptămani. Pană acum au f ...

Cinci persoane duse la audieri, după filtrele din Capitală. Ce au găsit polițiștii în mașinile lor
05/08/2020 08:32

Cinci persoane in masinile cărora au fost găsite, in timpul filtrelor de marti noaptea, din Capitală, un pistol cu bile, o bată de baseball si alte arme albe au fost duse la audieri, fiind intocmite dosare ...

NEBUNIE Bilanţul contaminărilor cu covid-19 în Olanda creşte cu 95% într-o săptămână
05/08/2020 08:10

E nebunie in Olanda, unde coronavirusul face ravagii. Specialistii nu mai pot tine sub control boala, iar numărul infectărilor explodează.   Bilanţul contaminării cu noul coronavirus aproape s-a dub ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
05/08/2020 08:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

VIDEO Profesorii din SUA cer ca școlile SĂ NU fie deschise: Proteste masive la New York, Chicago și Los Angeles, după declarațiile lui Donald Trump
04/08/2020 20:23

 Mai multe sindicate de profesori au protestat luni la New York impotriva eventualei redeschideri a centrelor de invăţamant pentru următorul an şcolar, in condiţiile in care cazurile de contagiere cu ...

Fostul monarh al Spaniei a luat calea exilului - Ce destinație exotică a ales regele Juan Carlos
04/08/2020 17:27

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a plecat in Republica Dominicană după ce şi-a anunţat plecarea in exil, in contextul in care este vizat de o anchetă de corupţie, dezvăluie marţi cotidienele La Vangua ...

În Giurgiu, închiderea teraselor și a păcănelelor după ora 23,00 a durat fix două zile
04/08/2020 15:29

 Măsura care prevedea inchiderea teraselor si a sălilor de jocuri de noroc intre orele 23,00 - 6,00 a fost valabilă doar două zile in judetul Giurgiu. Vineri, 31 iulie, Comitetul Judeţean pentru Si ...

Cine e Emi Pian, seful clanului Duduianu, executat in stil mafiot de un rival pe o strada din Capitala
04/08/2020 13:14

 Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost executat in stil mafiot, in dimineata zilei de marti, 4 august, de un individ din clanul rival. Emi Pian, ucis in rafuiala din Sec ...

Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!