BattleForge – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:58

BattleForge – RePlay Review

Chiar dacă Magic nu prelua de la D&D elementul de „actorie”, prin care jucătorul se identifica din toate punctele de vedere cu personajul său, noul joc de cărţi îşi asuma o parte serioasă din coerenţa lumii fantasy. Cum s-ar traduce această tendinţă în natura umană? Magic: The Gathering este casa celor cu “trac de scenă” care preferă să acumuleze interior explozia de viaţă a universurilor pe care şi le imaginează, savurând în acelaşi timp şi latura strategică oferită de un joc „clasic” de cărţi, unde trebuie să fii tot timpul cu un pas înaintea adversarului.

Dacă adăugăm la asta şi existenţa unor cărţi rare sau foarte rare ce pot întoarce soarta unei lupte la momentul oportun şi numeroasele seturi lansate periodic de către producători pentru a introduce noi posibilităţi strategice, e uşor de înţeles cum de un joc de cărţi colecţionabile a devenit de-a lungul anilor un fenomen social.

Fără imaginaţie

Acest model este însă aproape imposibil de imitat în Battleforge. O analogie ar fi că dacă îi oferi unui copilul jucăriile potrivite, îţi va face cu plăcere din nisip cel mai frumos castel cu putinţă. Construieşte tu însă castelul şi vei vedea cum este distrus fără remuşcări dacă edificiul respectiv nu e pe placul piciului.

Putem înţelege astfel ce risc şi-au asumat cei de la EA Phenomic în momentul în care au ales să îmbine două genuri, să creeze un univers fantasy şi să nu lase jucătorilor posibilitatea de a-l contura după propriile dorinţe. Singurul mod în care Battleforge putea fi un joc bun era să ofere totul la superlativ, să fie în mod incontestabil cel mai frumos castel. Dar, aşa cum ştim, perfecţiunea este greu de atins.

Nucleul pachetului de cărţi specific Magic: The Gathering a fost simplificat pentru a permite doar invocarea unităţilor şi a clădirilor. La rândul lor, cărţile cu regiuni pentru resurse au fost lăsate pe margine, în favoarea unor puncte fixe pe hartă ce oferă fie energie, fie posibilitatea de a construi sfere (orbs) care stochează puterea elementelor.

Pe aceeaşi idee a mecanismelor imediat accesibile, chiar şi numărul elementelor care împuternicesc cărţile a fost redus de la cinci la patru, acum având la dispoziţie doar Foc, Gheaţă, Natură şi Umbră. Şi cum acţiunea nu se mai desfăşoară pe ture, abilitățile creaturilor nu mai sunt invocate odată cu cartea jucată; cele pasive sunt permanente, în timp ce abilităţile active sunt folosite prin apăsarea unui buton.

De asemenea, spre deosebire de Magic: The Gathering, unde cărţile sunt de unică folosinţă, în Battleforge o carte poate fi utilizată de câte ori doriţi, fiind introdusă în schimb o perioadă de inactivitate (cooldown) între folosiri pentru a compensa acest avantaj.

Timpul de aşteptare poate fi redus prin obţinerea unei cărţi duplicat, astfel încât să puteţi folosi cartea de mai multe ori înainte de a fi blocată temporar. Însă nu doar timpul de aşteptare poate fi minimizat, ci şi atributele de bază ale cărţilor pot fi îmbunătăţite prin intermediul aşa-numitelor Boosters. Acestea vor fi şi motivaţia principală pentru a parcurge scenariile, a căror răsplată va fi împărţită între jucătorii participanţi fie în mod aleator, fie pe principiul Need or Greed.

Tenta comercială

Să presupunem însă că nu sunteţi mulţumiţi să vă limitaţi la cele 20 de cărţi cu clădiri şi unităţi pe care le-aţi primit la cumpărarea jocului. Ce e de făcut? Păi, trebuie să căutaţi iar cardul de credit, fiindcă va trebui să scoateţi alţi bani din buzunar.

E nevoie de aproximativ 1000 de puncte Battleforge pentru a completa armata unei anumite facţiuni, asta fără să punem la socoteală cărţile de tip Booster cumpărate din nerăbdarea de a juca de n ori aceleaşi misiuni pentru a primi cartea dorită. Punctele pot fi obţinute fie de pe site-ul EA (10 dolari = 1000 pcte, 20 dolari = 2250 pcte), fie prin vânzarea cărţilor proprii.

Numărul total de cărţi se ridică la peste 200, aşa că dacă vreţi să le aveţi pe toate, investiţia în personalitatea voastră digitală va fi substanţială. O altă posibilitate ar fi să participaţi la meciurile PvP care oferă recompense unice câştigătorului, cum ar fi cărţi rare ce valorează foarte mult pe tarabele digitale.

Din păcate, jocul nu face deosebirea între cei cu anumite cărţi valoroase în arsenal şi novicii care au doar setul de bază. Singurul criteriu de departajare este nivelul pachetului (maxim 80) care se calculează pe baza numărului de cărţi booster aplicate peste cele de bază. Astfel, cei care au băgat mai mulţi bani în marketplace îşi vor asigura lejer un loc bun în clasamentele oficiale.

În căutarea timpului pierdut

Desigur, jucătorul de rând, cu mai puţină ambiţie şi mai puţini bani, îşi va spune că în loc să se facă mic într-un colţ şi să plângă fiindcă viaţa e nedreaptă, e mult mai reconfortant să se refugieze în coerenţa universului înfăţişat.

Cei care au intrat în contact cu Magic: The Gathering ştiu că această lume nu are doar personajele sale unice, ci şi o întreagă epopee între seturile lansate de-a lungul anilor. Frânturi de naraţiune se găsesc sub formă de citate pe cărţile de joc, iar istoria completă poate fi citită de entuziaşti în romane publicate special pentru ei.

EA nu putea să rămână mai prejos, dar cum identitatea universului MTG este deja bine conturată, designerii de la Phenomic au creat pentru Battleforge o lume nouă la fel de fantasy, dar bazată pe alte principii ale ordinii şi haosului.

Rezultatul e că acum jucătorii nu mai sunt Planewalkers (cei care pot călători între planurile existenţei), ci sunt supranumiţi SkyLords. Aceştia sunt la origine oameni care au fost răsplătiţi de zei prin imortalitate şi cu puterea creaţiei după ce i-au ajutat în lupta împotriva Titanilor, giganţi pe care i-au închis în centrul Pământului (a se vedea influenţa Legendelor Olimpului). Motiv pentru care Titanii au păstrat o ură la fel de legendară pentru rasa oamenilor.

Odată cu trecerea secolelor însă, zeii sunt afectaţi de un blestem şi îşi abandonează supuşii în căutarea vindecării. Astfel, Lorzii rămân să vegheze asupra oamenilor, dar Soarele începe şi el să moară, atins parcă de blestemul celest. Sub influenţa întunericului, lumea se corupe, dând naştere Twilight-ului – creaturi blestemate, simple umbre ale fostei lor existenţe.

În faţa unor asemenea evenimente, singura şansă a oamenilor e să se refugieze sub pământ, unde ajung să ceară mila Titanilor. Aceştia acceptă să le făurească un nou soare, dar până la urmă, ura lor nestinsă pentru cei care i-au întemniţat duce la un nou război, în care omenirea pare pierdută fără protecţia zeilor. Ca SkyLord, jucătorul va avea datoria să sprijine forţele oamenilor împotriva Titanilor şi apoi împotriva Twilight-ului, devenit cea mai mare primejdie.

Povestea, spusă într-o coajă de nucă, este mai incitantă decât evenimentele de care avem parte cu adevărat în joc. Filele ei sunt menţionate doar într-o carte care ne poate fi citită de o voce plictisită, iar misiunile reprezintă doar episoadele nucleu ale acestor povestiri. Dacă jucătorul nu citeşte naraţiunea înainte de a se arunca în mijlocul acţiunii, nu va înţelege o iotă din mişcarea de forţe de pe monitor şi va rămâne doar cu cele trei cuvinte scrise în ecranul de încărcare.

De exemplu, după primele cinci misiuni am înţeles că am ajutat un nene să se lupte cu regele Titanilor şi că am protejat un SkyLord în timp ce încerca să completeze un ritual asupra Sufletului Copacilor (Soultree). Dar motivele pentru aceste acţiuni, intrigile complexe din fundal, aspiraţiile încă umane ale celorlalţi Lorzi, trădarea şi speranţa mi-au rămas ascunse. Este păcat că firul epic nu are parte de o expunere pe cinste, fiindcă schimbările de situaţie şi forţa faptelor prezentate au un potenţial de saga.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei