ZTI2ODAxNzMzOTRiZTE5OTUwZWZmMWZmMg==.thumb

Dimensiune font:

Beneficiile contoarelor inteligente: ajută la controlul consumului casnic!

| 13-12-2019 10:26

Companiile de distribuție de energie electrică din cadrul grupului Enel în România au investit 53 de milioane de lei, în 2019, pentru a instala contoare inteligente.

O pătrime din numărul total de clienți ai companiei vor avea astfel de contoare, până în 2020. Contoarele „inteligente pot fi citite de la distanță și îl ajută pe consumatorul casnic să-și calculeze consumul de energie, astfel încât să-l poată eficientiza.

Ținta stabilită de compania Enel a fost ca până la finalul anului 2019 să aibă instalate aceste contoare la peste 671.000 de clienți ai E-Distribuție, care stau la baza viitoarelor rețele inteligente, gândite pentru a face față provocărilor aduse de tranziția energetică. Contoarele inteligente au fost introduse, în ultimii ani, în mai multe țări europene, pentru a promova dezvoltarea unor sisteme energetice curate, sustenabile și eficiente. Cu ajutorul lor se va putea integra în rețea și se va putea folosi energia verde produsă de consumatorii casnici, iar tendința pe care o susține noua tehnologie este de înlocuire a dispozițivelor cu un consum mare prin cele care economisesc energia electrică.

Conflictul între generațiile de dispozitive

Ca orice nouă tehnologie, nevoia de schimbare pe care o aduce implementarea contoarelor inteligente a stârnit opinii divergente. Au apărut diverse opinii conform cărora contoarele inteligente ar afecta în diverse moduri consumatorii casnici, de la dublarea costurilor, până la intruziunea în viața lor privată. Astfel, pe internet au apărut informații false conform cărora consumatorii vor fi controlați de la distanță prin rețelele de furnizare a energiei electrice, vor avea facturile supraîncărcate și se vor îmbolnăvi, din cauza radiațiilor emise de aceste contoare. De fapt, noua tehnologie permite citirea de la distanță a consumului, ceea ce înseamnă, din start, eliminarea posibilelor erori umane ce pot apărea atunci când contoarele sunt citite de cei care se deplasează la consumatorul casnic, iar acesta din urmă este scutit de vizitele necesare pentru citirea indexului de consum.

În același timp, s-a pus și problema dacă beneficiile acestor contoare acoperă costul investițiilor. Conform analizelor de cost-beneficiu realizate în trecut de majoritatea țări europene, unele dintre state au ales din timp să îi încurajeze pe distribuitorii de energie să investească în schimbarea contoarelor inteligente, în timp ce altele au ales să mai aștepte demararea unor astfel de investiții. Sunt însă și țări, precum Italia, Marea Britanie sau Suedia, care au trecut deja la instalarea celei de-a doua generații de contoare inteligente. Per ansamblu, tot mai multe țări îi încurajează pe distribuitorii de energie electrică să instaleze contoare inteligente, în condițiile în care costul acestor dispozitive a scăzut, iar eficiența lor s-a îmbunătățit.

Evident, aceste noi posibilități nu sunt în avantajul concurenței pe piață a furnizorilor de energie electrică nepregătiți pentru implementarea noii tehnologii, dar nici fabricanților de dispozitive care au consum mare de energie electrică, tocmai pentru că tehnologia „Smart Meter" obligă la optimizarea consumului. Implementarea acestor noi rețele are la bază chiar nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a „frâna" risipa de resurse și pentru a diminua poluarea, cu efectele sale nocive pentru întreaga planetă.

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului. Consultă specificațiile tehnice ale contoarelor inteligente pe care le instalăm în acest moment: sistem CERT și sistem CERM.

Tehnologia „Smart Meter" a luat amploare în România

Companiile E-Distribuție au derulat, până în prezent, patru proiecte în baza cărora au fost deja instalate peste 500.000 de contoare inteligente. Acestea fac parte din strategia Grupului Enel pe termen mediu, de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,9 milioane de clienți de distribuție de electricitate din România. Alți 171.000 de clienți vor dispune de avantajele contorizării inteligente a consumului de energie electrică, până în 2020, astfel încât vor beneficia de citirea indexului de la distanță, vor putea face estimări de consum și vor avea mai multe informații despre profilul lor de consum. De asemenea, contoarele inteligente pot comunica în timp real cu distribuitorul, permițând o identificare mai ușoară a defecțiunilor de reţea, astfel încât compania să poată interveni în caz de avarii mai rapid și mai eficient, îmbunătățind astfel calitatea rețelelor și a serviciilor.

Proiectul pilot al companiei s-a derulat în perioada 2015 - 2016, când au fost integraţi 443.000 de clienţi cu noile tehnologii, reprezentând 4,8% din numărul total de 9,3 milioane de consumatori alimentaţi la joasă tensiune. Costul total al proiectului a fost de 164,8 milioane de lei, iar costul unitar a fost de 370 de lei pentru fiecare client.

E-Distribuție Muntenia a programat pentru 2019 instalarea a aproximativ 80.000 de noi contoare inteligente în judeţele Giurgiu și Ilfov. În județul Giurgiu, furnizorul a desfășurat cea mai amplă campanie de instalare de contoare inteligente din zona sa de gestiune a rețelelor de distribuție de electricitate, astfel încât peste 90% dintre clienții din județ beneficiază un dispozitiv de măsurare inteligentă a consumului de electricitate.

E-Distribuție Dobrogea a instalat peste 42.000 de contoare inteligente în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea, iar E-Distribuție Banat a instalat contoare inteligente pentru aproape 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Astfel, numărul clienţilor care vor avea Smart Meter până în 2020 este de 670.000.

Intervenție rapidă și reduceri de costuri

În urma programelor ample de investiții în modernizarea rețelelor, s-a îmbunătățit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuție ale grupului fiind în topul celor mai performanți operatori de distribuție energie electrică din România.
Conform celor mai recente rapoarte oficiale ale ANRE, pentru anul 2018, indicele SAIDI al întreruperilor neplanificate (System Average Interruption Duration Index – durata medie a întreruperilor pe client) pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 138 de minute, cel mai performant din țară, în scădere de la 145 de minute în anul 2017. Pe următoarele locuri în clasament s-au situat E-Distribuție Dobrogea, cu 188,8 minute, și E-Distribuție Banat, cu 214,7 minute, ambele cu performanțe mai bune decât media națională, care s-a situat la 224,1 minute.

Pentru cei care folosesc surse de energie regenerabilă, contorul va putea înregistra atât energia consumată, cât și pe cea „injectată" în retea. Există beneficii şi pentru distribuitor, anume reducerea costurilor cu reconectarea, cu impact asupra costurilor clientului, reducerea costurilor de citire şi, în general, scăderea pierderilor. Operatorii au raportat că, faţă de costul iniţial de 2-15 lei pe client, s-a obţinut o reducere cu 20 - 95%, conform datelor ANRE. În privința reducerii consumului comercial în reţea, s-a înregistrat o scădere între 1 și 15%, iar în privința celui tehnic, o scădere de până la 5 procente. Costurile cu deconectarea şi reconectarea, între 4 şi 40 de lei pe client, a fost reduse cu până la 15 lei în medie pe client, respectiv 80% din costul iniţial.

Cum funcționează contoarele inteligente

Contoarele inteligente permit afișarea mai multor tipuri de energie, acestea putând fi programate să înregistreze energia electrică diferențiat pe zone orare. Aceste contoare permit transmiterea la distanță a datelor de facturare (indexului), precum și operații de la distanță, cum ar fi: conectări, deconectări, schimbarea tarifului, transferul contractului, etc. Consumatorii pot alete tariful diferențiat pe zone orare, iar în funcție de schema de consum aleasă, contoarele sunt citite diferit, cu indexul corespunzător. Fiecare consumator își poate transmite singur indexul contorului, conform indicațiilor furnizorului, în intervalul de telecitire indicat pe factură. În ultima zi din intervalul de telecitire indexul poate fi înregistrat până la ora 19:00, asigurându-se că va primi factura cu energia consumată.

Sistemul integrat de măsurare inteligentă

Contorul inteligent funcționează la adevărata capacitate doar atunci când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, astfel încât să poată transmite informații în rețea împreună cu alte contoare. Informațiile sunt transmise către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie.

Contoarele inteligentenu utilizează şi nu generează semnale WiFi. Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat, direct cu furnizorul și cu consumatorul, astfel încât îi permite furnizorului să colecteze și să analizeze date, să afle care sunt problemele din rețea ce trebuie rezolvate, iar consumatorului îi facilitează monitorizarea și adaptarea consumul, pentru a-l optimiza.

Rețeaua inteligentă va fi, în curând, integrată într-un sistem care va permite atât programarea consumului de energie electrică în funcție de anumiți parametri prestabiliți pentru optimizare, dar și pornirea aparatelor de uz casnic în funcție de schema de consum aleasă. Practic, aparatele electronice vor putea funcționa conform unui program care să respecte schema de consum aleasă de fiecare client în parte, astfel încât să scadă pierderile de energie și prețul final al facturii. 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
Moment istoric: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Video)
29/01/2020 22:24

 Parlamentul European a ratificat, miercuri seara la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, informeaza agentiile de presa in ...

HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL  (ANM)    Iarna la munte, primavara in rest
29/01/2020 22:17

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Accident pe o șosea din vestul țării. Două mașini s-au ciocnit frontal, patru oameni răniți FOTO
29/01/2020 19:52

Un accident de circulatie s-a produs astăzi pe drumul judeţean 761 A, intre localitătile Barsău şi Nojag din judetul Hunedoara.Patru persoane au ajuns la spital in urma coliziunii. „Pompierii si par ...

Spania: O româncă a lăsat un bătrân fără 1.250 euro, cu ajutorul unei brichete
29/01/2020 19:43

O romancă a furat 1.250 de euro de la un bătran, cu ajutorul unei brichete. O romancă de 35 de ani, care vindea ambulant cateva brichete pe stradă, in Ourense, Spania, a reusit să lase un bătran de 82 de ...

Un bebeluș de 11 luni, al nouălea deces provocat de GRIPĂ în acest sezon
29/01/2020 19:39

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anuntat miercuri un nou deces provocat de virusul gripal in acest sezon. Al noua victim este un bebelus de 11 luni din judetul Vaslui. E ...

Sute de rachete țintite spre Moscova. În cât timp poate fi învinsă Rusia
29/01/2020 19:27

Statele Unite au reusit să izoleze Rusia, in special in Europa. În replică, Moscova se străduieste să-si croiască drum spre Est si spre Polul Nord. Totusi, sunt multi cei care cred că, dacă actuala ...

Decizie de ULTIMĂ ORĂ în procesul lui Dragnea
29/01/2020 19:20

Decizie importantă pentru Liviu Dragnea! Tribunalul Bucuresti a respins cererea de recuzare a magistratului care judecă o contestatie la executare formulată de Liviu Dragnea. Fostul lider PSD a cerut schimb ...

Construirea unui bloc peste vestigiile cetății antice Tomis, sistată
29/01/2020 19:14

Lucrările pentru construirea unui bloc cu patru etaje in Cetatea Antică Tomis, peste vestigii, au fost sistate de procurori. Măsura vine după protestul unor localnici, dar si după ce tone de pămant pline ...

Uniunea Europeană a hotărât! Țigările mentolate, interzise
29/01/2020 19:03

Persoanele care fumează tigări mentolate vor trebui să se axeze pe alt tip de tutun, in urma unei Directive a Curtii de Justitie a UE, acestea vor fi interzise si scoase de la vanzare din anul 2020. Asadar, ...

Iarna fără zăpadă distruge jumătate din agricultură
29/01/2020 18:49

Iarna deosebit de caldă, cu secetă in sol şi lipsa zăpezii deasupra acestuia, ii ingrijorează deopotrivă pe cultivatorii de cereale şi pe pomicultori. Pe fondul temperaturilor ridicate, pomii au inceput ...