Beyond Good & Evil – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 16:27

Beyond Good & Evil – RePlay Review

  Tom Clancy’s Splinter Cell. Prince of Persia: The Sands of Time. Beyond Good and Evil. Trei jocuri lansate la finalul anului 2003. Însă doar două au avut succes comercial şi au beneficiat de apriecieri din partea jucătorilor. Dacă n-aţi încercat până acum Beyond Good and Evil, aflaţi că el e “ăl mai ciudat”. Având o problemă asemănătoare cu cea a lui Psychonauts (joc lansat 2 ani mai târziu, cu un concept interesant, dar un eşec comercial), BGAE nu a vândut mai mult de 100.000 de unităţi în lumea întreagă. Asta în ciuda faptului că a fost lansat pe patru platforme şi a avut suportul unui publisher de primă mână: Ubisoft.
       Creat de designerul Michel Ancel, cel care l-a născocit şi pe simpaticul Rayman, şi cu o poveste pe măsură, Beyond Good and Evil ar fi trebuit să mulţumească atât jucătorii cât şi membrii presei de specialitate. Lucru care de altfel s-a şi întâmplat, cei care l-au jucat fiind plăcut impresionaţi, jocul primind note peste 8 în revistele de specialitate. Şi totuşi, BGAE este văzut ca o dezamăgire comercială, în istoria de 20 de ani a publisherului francez el numărându-se printre singurele jocuri cu o asemenea “distincţie”.
       Povestea din Beyond Good and Evil o are în rolul principal pe Jade, o pământeană cu părul negru şi buzele verzi nevoită să salveze lumea futuristă în care trăieşte, Hillys. Pentru aceasta, ea va folosi un băţ Dai-jo de luptă şi un aparat de fotografiat, cel din urmâ având o utilizare similară cu cea a omologului său din Bioshock. Un fel de fotograf/jurnalist liber profesionist, Jade va fi acompaniată în aventurile ei de către Pey’j, unchiul jumătate porc/jumătate om şi mai apoi de Double H – un agent din partea IRIS Network – echivalentul futurist al OTV, care nu crede în minciunile politice servite prin video-ziare de către politicieni. Şi bine face, deoarece după invazia extratereştrilor DomZ apar forţele paramilitare Alpha Section, care nu sunt aşa de utile şi inocente cum pretind.

       Pentru a descoperi misterul care stă în spatele acestei invazii, va trebui să parcurgi mări şi ţări, la propriu, având la dispoziţie un hovercraft. Acesta va putea fi îmbunătăţit cu arme mai puternice şi cu un aparat ce-i permite să facă salturi, modificările fiind efectuate la garajul Mamago, condus de două entităţi hipopotamiene cu accent şi aspect jamaican. Într-adevăr, dacă e un lucru care-i prieşte acestui joc este diversitatea: de voci, BGAE având un voice acting aproape impecabil, de personaje, din ce în ce mai ciudate şi mai nostime şi nu în ultimul rând, de împrejurimi. Vei colinda peşteri, oraşe, baze secrete şi hangare, toate prezentate într-un stil grafic asemănător desenelor animate, dar într-atât de serios încât să-ţi fie şi frică de extratereştrii care ţi-au atacat planeta.
       O feerie de albastru şi de verde îţi va invada ecranul, de la meniul principal la lumea din Hillys, cu iarbă, copaci, cer, soare şi apă – toate într-atât de bine puse la punct încât îţi vei dori să te plimbi prin această lume doar pentru a afla ce e mai departe, ce e dincolo de următoarea peşteră sau clădire. Revenind la sunet, vei recunoaşte un accent spaniol la companionul virtual din inventarul tău, ce-ţi scanează obiectele şi-ţi oferă informaţii despre utilizarea lor. Apoi vine Pey’j cu accentul de redneck american şi misteriosul Double H cu uşoare inflexiuni britanice.
       Jocul începe destul de brusc, cu orfelinatul pe care-l administrează Pey’j şi Jade fiind atacat de DomZ. Acum ai ocazia să afli că nu ţi-ai plătit factura la electricitate şi nu poţi să activezi scutul ce ar fi putut salva clădirea. Acest moment uşor amuzant este urmat de o luptă cu extratereştii care fură copiii din orfelinat. Fiind un action adventure cu anumite caracteristici de platformer, lupta este un aspect relativ simplu: foloseşti băţul din dotare şi mai apoi picioarele şi un lansator de discuri.

 Poate părea uşor simplist, dacă nu luăm în considerare combo-urile şi mişcările coechipierului vostru, atât Pey’j, cât şi Double H având un atac puternic care poate propulsa inamicii în aer. Odată ridicaţi de pe sol, le poţi servi o lovitură pe care o poţi direcţiona în aşa fel încât să lovească mai mulţi adversary odată. Controlarea celui de-al doilea personaj se face printr-un singur buton şi are două utilizări. În primul rând execuţi mişcarea specifică şi apoi îţi poate deschide anumite uşi sau apăsa butoane de la lifturi.
       Personajele secundare nu se limitează însă la a te susţine prin simpla lor prezenţă. Memorabilă este secvenţa care, recunosc, m-a entuziasmat şi pe mine: după doborârea primului boss din joc, Jade şi Pey’j se îmbrăţişează. Chiar dacă imaginea unei tinere la aproximtiv 20 de ani îmbrăţişându-se cu o combinaţie de om şi porc nu pare la prima strigare tocmai atractivă, vă asigur că cei de la Ubisoft au reuşit să ofere un aspect aproape cinematografic jocului. Desigur, nu se poate compara în termeni de atmosferă cu excelentul Fahrenheit, însă ceea ce face BGAE, face bine. Şi arată şi bine. Pentru anul în care a apărut, jocul nu părea că a fost portat de pe console pe PC. În mod surprinzător, el nu suferă nici de probleme serioase legate de cameră, cum ne-am aştepta de la o astfel de portare. Iar sistemul de control este foarte uşor de învăţat şi utilizat.
       La fel ca şi excelentul Psychonauts, Beyond Good and Evil reuşeşte să te introducă într-o lume nouă, complet diferită de ce vezi pe geam sau la televizor. Lucrul care uimeşte şi te ţine în acel universe minunat este chiar lumea în sine. Fie că te plimbi pe pajiştea din faţa orfelinatului şi admiri soarele deasupra mării (reflecţii pe apă, raze de soare) sau vietăţile ce-şi duc liniştite viaţa prin zonă, fie că te plimbi cu hovercraft-ul pe marea ce leagă Pedestrian District de Slaughter House şi mai toate zonele din joc, te vei simţi cufundat într-o căldură de culori, sentiment ce poate că l-ai mai simţit doar în vreuna din lumile deşertice din venerabilul Outcast.

       Totul este o distracţie, în mare parte, nu vei vedea sânge sau feţe triste, nici măcar la boss-ii cu care te vei lupta. Aici este un element interesant de punctat: de multe ori nu vei putea să învingi inamicii decât cu ajutorul coechipierilor.
       Un moment deosebit în cadrul unui joc deosebit nu poate fi ajutat decât de o coloană sonoră deosebită. Muzica este dinamică, se schimbă în raport cu tempo-ul acţiunii. Astfel, în timp ce te plimbi pe pajiştea din faţa orfelinatului, vei auzi melodii liniştitoare, calme, în timp ce în timpul luptelor vei asculta un techno extraterestru, care-ţi va face inima să bată mai tare.
       Durata de joc este de aproximativ 10-15 ore şi nu veţi simţi că vă plictisiţi în interiorul acestei lumi. Desigur, acţiunea nu va fi la fel de furibundă ca în Max Payne, dar sunt mereu mini-jocuri sau misiuni secundare de îndeplinit, precum curse de hovercraft sau un tip de fotbal cu monede, toate oferindu-ţi ca recompensă credite sau perle, acestea din urmă fiind de altfel şi singurele “resurse” din joc. Perlele sunt rare, în tot jocul existând doar 88, ele fiind folosite ca să cumperi obiecte precum jump pack sau motor mai puternic pentru hovercraft, în timp ce creditele le vei cheltui pe mâncare, care îţi va umple la loc inimioarele care-ţi indică sănătatea.
       Ceea ce scoate în evidenţă BGAE sunt detaliile, fie că e o umbră pe perete ce te anunţă că trebuie să te furişezi pentru a nu fi atacat de soldaţi sau turete sau chiar aparatul de fotografiat, cu care faci poze diferitelor animale (acest ultim aspect îţi va aduce şi el perle, dacă ai fotografiat destule exemplare). La partea de furişare jocul nu îşi propune să detroneze Splinter Cell sau Thief, dar componenta stealth funcţionează aşa cum ar trebui. Te vei lipi de pereţi, vei merge aplecat, vei sări în gropi şi vei merge tiptil în spatele soldaţilor pentru a nu fi detectaţi. Când vei fi în spatele lor, le vei putea lovi aparatul de respirat, acest efort fiind răsplătit cu un număr de credite. De asemenea, vei descoperi coduri secrete şi dacă vei aştepta momentul potrivit să mergi mai departe, pentru a nu fi surprins nici de turete.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:00

Reacţie dură a Moscovei după anularea legii care conferă limbii ruse statut special în Republica Moldova
23/01/2021 00:01

 Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a criticat vineri in termeni virulenţi decizia din urmă cu ...

Ungaria cumpără 2 milioane de doze de vaccin Sputnik / Comisia Europeană dezaprobă decizia Budapestei de a autoriza vaccinul rusesc
22/01/2021 23:56

Ungaria a anunţat vineri că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-Covid-19 in afara schemei gestionate de Comisia European ...

Compania Pfizer, lovitură dură pentru România. Ce se întâmplă cu vaccinurile care urmau să sosească în țară
22/01/2021 20:55

Veste proastă pentru Romania, dar si alte state din Europa. Compania Pfizer va trimite doar jumătate din dozele pe care trebuia să le trimită săptămana aceasta, ceea ce inseamnă că vaccinarea va fi afec ...

FOAMETEA lovește SUA: Băncile de alimente sunt copleşite de amenicanii aflați în pragul inaniției
22/01/2021 20:41

Noul preşedinte american Joe Biden va aborda vineri una dintre consecinţele cele mai vizibile ale crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, promiţand un ajutor imediat milioanelor de americani făr ...

Pensia lui Donald Trump pentru funcţia de preşedinte este mai mică decât cea mai mare pensie din România
22/01/2021 16:51

Fostul preşedinte american Donald Trump are dreptul de a incasa aşa-numita pensie pentru foştii preşedinţi, in valoare de 221.400 de dolari pe an, adică 18.450 de dolari pe lună, ceea ce il poziţioneaz ...

Un copil de un an și jumătate și-a împușcat vărul de 5 ani
22/01/2021 12:30

Un copil de 5 ani a fost impuscat mortal de vărul său de doar un an si jumătate Scenele de groază s-au petrecut in orasul american Detroit, statul Michigan, miercuri, 20 ianuarie, in jurul orei locale 9. ...

Bărbat tăiat de tren la Pitești
22/01/2021 12:16

 Un bărbat in varstă de 62 de ani, din comuna damboviţeană Conţeşti, a avut parte de o moarte fulgerătoare. Acesta a traversat prin loc nepermis calea ferată şi a fost lovit de un tren. Incidentul ...

Și-a dorit să moară acasă, dar visul i s-a frânt. Bolnavă de cancer, o româncă a murit în Marea Britanie
22/01/2021 12:08

Andreea, romanca din Marea Britanie diagnosticată cu cancer in ultima fază, nu si-a mai văzut visul cu ochii: acela de a muri acasă, inconjurată de cei dragi.Tanăra s-a stins din viată, joi, la ora 16.00 ...

Franta cere europenilor, inclusiv romanilor, un test PCR negativ la intrarea in tara. Masura intra in vigoare duminica
22/01/2021 10:49

Cetatenii Uniunii Europene si cei din afara blocului care calatoresc in Franta sunt obligati sa prezinte un test PCR negativ la intrarea in tara, efectuat cu cel mult 72 de ore, incepand de duminica. Masura a ...

India a vaccinat peste 1 milion de lucrători din domeniul sănătății în mai puțin de o săptămână
22/01/2021 10:47

India a inceput vaccinarea in masă a lucrătorilor din domeniul sănătătii. India a vaccinat un total de 1.043.534 de lucrători din domeniul sănătătii pană in prezent in prima fază a unei actiuni d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei