Bilaterale, ajustări de fonduri: un summit 'aşteptat', dar perceput din start ca fiind sortit eşecului (Corespondenţă Agerpres)

default

Dimensiune font:

| 23-11-2012 00:00

Bilaterale, ajustări de fonduri: un summit 'aşteptat', dar perceput din start ca fiind sortit eşecului (Corespondenţă Agerpres)

 

Oficialii de la Bruxelles se pregătesc pentru ceea ce se aşteaptă a fi un summit lung, complex şi foarte probabil temperamental privind bugetul multianual pentru perioada 2014-2020, apreciază EUobserver, adăugând că optimismul privind ajungerea la un acord a revenit într-o oarecare măsură. Pe de altă parte, EUBusiness scrie că UE pare să se îndrepte spre noi probleme la summitul de joi convocat pentru obţinerea unui buget de circa un trilion de euro, mult contestat, după ce discuţiile privind salvarea Greciei au înregistrat un eşec, iar naţiunile europene îşi menţin poziţiile inflexibile.

 


Liderii UE vor începe summitul joi seară, la 20.00 ora Belgiei, după ce fiecare dintre liderii prezenţi va fi avut o întrevedere în cursul zilei cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.

'Toată lumea este nefericită, ceea ce ne dă impresia că un compromis este posibil', a remarcat un diplomat, referindu-se la propunerea lui Van Rompuy vehiculată săptămâna trecută, care reduce cu 20 de miliarde de euro angajamentele de plată de 993,6 miliarde de euro din actualul buget multianual.

'Oamenii lui Van Rompuy au sugerat transparent că au pregătite o gamă largă de ajustări la îndemână pentru a soluţiona problemele individuale', a spus un alt diplomat.

Germania, despre care se spune că ar fi lucrat îndeaproape cu Van Rompuy la propunerea de buget, este percepută că ar fi relativ mulţumită, la fel ca şi Polonia. Dar multe alte state au ameninţat direct sau indirect că îşi vor folosi dreptul de veto. Printre ele Marea Britanie, Franţa, Danemarca, Austria, Suedia şi, recent, Italia.

La Roma, ministrul afacerilor europene, Enzo Moavero, a declarat că Italia s-ar putea să nu aprobe bugetul dacă nu va obţine subvenţiile pe care le doreşte şi un sistem mai corect pentru rabaturi.

Chestiunea rabaturilor este foarte probabil să fie una toxică la summit, în condiţiile în care Marea Britanie, Germania, Olanda, Suedia şi Austria doresc să le păstreze pe ale lor, iar Danemarca încearcă să obţină unul. Pe de altă parte, Ungaria se plânge că va pierde din fondurile de coeziune pentru că PIB-ul i-a scăzut puternic şi există în propunerea Van Rompuy o plafonare a alocărilor din acest motiv, în timp ce Spania doreşte mai mult ajutor în contextul ratei ridicate a şomajului cu care se confruntă.

La rândul său, Franţa s-a opus cu fermitate oricăror reduceri ale bugetului Politicii Agricole Comune (PAC), al cărui principal beneficiar este şi care reprezintă cel mai mare capitol bugetar al viitorului cadru multianual. Pe de altă parte, Parisul este în poziţia neobişnuită de a nu fi aliată cu Germania înainte de începerea discuţiilor. Înainte de precedentul acord de buget din 2005, cele două au croit împreună bugetul PAC.

Mare parte din atenţie s-a focalizat înaintea summitului asupra Marii Britanii, întrucât Londra a strigat cel mai tare că-şi va folosi dreptul de veto. David Cameron s-a angajat să combată eforturile de a reduce rabatul ţării în timpul summitului şi le-a spus parlamentarilor britanici că va lupta 'incredibil de tare pentru a obţine un acord bun'.

Dar o tentativă de ajunge la un acord privind un buget pentru 26 de ţări membre, fără Marea Britanie, este percepută drept improbabilă, întrucât ar fi foarte complicată şi dăunătoare din punct de vedere politic, apreciază EUobserver.

În plus, Marea Britanie a lăsat să se înţeleagă că propunerea lui Van Rompuy merge într-o direcţie care îi place. 'Există puţin mai mult optimism că o înţelegere este posibilă. Cred că există o reală perspectivă pentru un acord', a afirmat un diplomat britanic.

Poziţiile în general prudente se datorează faptului că politicienii sunt conştienţi de efectele încheierii summitului fără un acord. Deciziile dificile privind aprofundarea uniunii economice, care ar urma să fie luate în decembrie, nu ar fi deloc mai uşoare în condiţiile unui eşec al discuţiilor privind bugetul.

Între timp, oamenii lui Van Rompuy ar avea două căi de manevră. Una ar fi să reducă anvelopa dedicată 'Mecanismului conectarea Europei', de 46 de miliarde de euro, un proiect favorit al lui Barroso dar unul de care statele membre nu sunt foarte ataşate. Cealaltă ar fi reducerea suplimentară a bugetului UE pentru cheltuielile administrative, care include şi salariile oficialilor europeni.

Între timp, oficialii europeni erau angrenaţi într-o veritabilă cursă pentru compromis în ajunul discuţiilor de două zile ale liderilor UE privind bugetul multianual.

'Toată discuţia este numai despre tăiere. Nimeni nu discută despre calitatea investiţiilor, totul este despre tăiere, tăiere, tăiere', a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, într-un discurs înfocat susţinut în plenul PE de la Strasbourg.

Mai multe naţiuni care îl au în frunte pe premierul britanic David Cameron cer public reduceri uriaşe în bugetul de cheltuieli al UE pentru a răspunde celor adoptate pe plan intern, provocând iritarea naţiunilor mai sărace din sudul şi estul Europei care beneficiază cel mai mult de bugetul UE.

După trei ani de criză economică ce au slăbit uniunea politică în blocul Celor 27, convorbirile care au precedat summitul de două zile au expus diviziunile totale care ameninţă să provoace şi mai multă traumă pentru Uniune, comentează EUBusiness.

'Deciziile asupra viitorului cadru bugetar multianual reprezintă un test pentru credibilitatea noastră. Bugetul este principala noastră unealtă pentru investiţii în creştere şi crearea de locuri de muncă', a mai spus Barroso în PE.

Dar chiar în ajunul summitului, cancelarul german Angela Merkel a agitat spectrul eşecului. 'Nu ştiu dacă vom avea un acord definitiv mâine sau poimâine, dorim acest lucru', a declarat Merkel în faţa parlamentarilor germani în timpul dezbaterilor privind propriul buget al Germaniei. 'Dacă va fi necesar trebuie să ne întâlnim din nou la începutul anului viitor', a adăugat cancelarul german.

În calitate de lider al celei mai importante economii din UE şi cel mai mare contributor la bugetul acesteia, Merkel a insistat că va face toate eforturile pentru obţinerea unui acord. 'Chiar dacă suntem contributori neţi şi oamenii ar putea crede că putem accepta şi lipsa unui acord, menţionez că nu acesta este scopul nostru', a afirmat şefa guvernului federal german săptămâna trecută.

În contextul în care cele 17 naţiuni din zona euro au eşuat în obţinerea unui acord de salvare a Greciei după o rundă de discuţii de 11 ore care s-au încheiat cu puţin timp înainte de zorii zilei de miercuri, acesta pare să fie un semn de rău augur înaintea summitului asupra bugetului.

În invitaţia adresată celor 27 de lideri ai UE, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a promis 'o versiune revizuită' a bugetului la începutul celor două zile de discuţii. 'Vă asigur de acest lucru: absenţa unui acord va fi dăunător pentru noi toţi', a avertizat Van Rompuy în contextul discuţiilor privind eşecul summitului. AGERPRES

 

 

http://www.agerpres.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

LIVE TEXT și VIDEO  Alegeri SUA 2020. Ultima dezbatere prezidențială: Biden versus Trump.
23/10/2020 05:11

 Donald Trump si Joe Biden se intalnesc in Nashville, statul Tennessee, in ultima dezbatere televizată inaintea alegerilor prezidentiale americane de pe 3 noiembrie. Dezbaterea este una atipică: din cauz ...

De ce a fost invalidat mandatul primarului ales al Sibiului, Astrid Fodor. Motivarea judecatorilor
22/10/2020 23:08

Magistratul de la Judecatoria Sibiu care a respins validarea mandatului primarului ales, Astrid Fodor, a luat in considerare atat inscrisurile depuse la dosar de avocatul lui Astrid Fodor, cat si hotararea ANI ...

În Italia revine PRĂPĂDUL. RECORD de infectări cu COVID-19
22/10/2020 20:32

Autoritătile din Italia raportează in această seară cel mai mare număr de infectări cu coronavirus, inregistrate pană acum in 24 de ore. Italia a inregistrat 16.079 de cazuri noi de coronavirus in ul ...

Coronavirus: 46 de milioane de francezi nu vor mai avea voie să iasă din case între 9 seara și 6 dimineața
22/10/2020 20:29

 Interdictia de a iesi din case impusă cetătenilor francezi in principalele orase va fi extinsă sambătă pentru o mare parte a teritoriului si va viza 46 de milioane de locuitori, respectiv doi francez ...

 Razie a poliţiei printre taximetriştii din zona aeroporturilor
22/10/2020 15:43

  Direcţia de Poliţie Transporturi a organizat o acţiune de control privind legalitatea desfăşurării transportului rutier in regim "TAXI" şi "in regim de inchiriere" in zona aer ...

Parlamentul European cere oficial măsuri dure: Americanii să fie primiţi în UE doar cu viză dacă SUA nu elimină vizele pentru români
22/10/2020 15:43

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute in legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor intre UE şi SUA, se arată intr-un comunicat de presă. PE ...

 Studiu - România, pion important în contracararea Rusiei la Marea Neagră
22/10/2020 15:10

  RAND Corporation, o organizaţie care a realizat un studiu comandat de autorităţile americane, susţine că ar fi necesare o serie de ajustări ale strategiei aliate la Marea Neagră, in contextul une ...

 Germania a ajuns cu un picior în groapă - 11.287 de noi infectări de COVID în 24 de ore
22/10/2020 14:18

  Situaţia din Germania este „extrem de gravă” in contextul relansării epidemiei de COVID-19, a avertizat Lothar Wieler, preşedintele Institutului de supraveghere sanitară Robert Koc ...

Marea Britanie va interzice accesul cetatenilor UE cu cazier. Cand va intra in vigoare regula
22/10/2020 13:49

Marea Britanie va introduce de la 1 ianuarie noi reguli prin care va interzice intrarea pe teritoriul sau a cetatenilor din Uniunea Europeana care au cazier, ceea ce va insemna un tratament egal pentru acestia ...

 Glande salivare descoperite din greșeală. Vezi unde se află noul organ despre care oamenii nu știau că-l au
22/10/2020 11:18

  Un grup de oameni de stiinta care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ in gatul uman. Pană acum se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găz ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei