Black and White 2 Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 19:03

Black and White 2 Review

  De fiecare data cand un producator sau designer de renume reuseste contraperformanta de a face un joc mediocru dintr-un titlu ce aparent nu ar fi putut sa dea gres, stau si ma intreb daca mai exista vreo speranta pentru industria jocurilor. Daca nu o sa se ajunga pana la urma sa se lanseze doar francize a la Electronic Arts, care an de an sa mai scoata niste bani din buzunarele gamerilor pentru niste imbunatatiri cel putin discutabile. Pentru cei care au cat de cat tangenta cu aceasta industrie, Peter Molyneaux nu mai are nevoie de nici o prezentare, jocurile sale (Magic Carpet, Dungeon Keeper, Populous) vorbind destul in numele sau. Astfel, nici nu ar trebui sa ne mire faptul ca Molyneaux este considerat parintele God-game-urilor, acesta fiind genul sau preferat. Black & White ar fi trebuit sa fie cel mai bun God-game realizat vreodata. Si cu toate ca la momentul lansarii sale in 2001 a adus o serie de inovatii care pareau sa justifice acest lucru, ele nu au fost de ajuns. Au trecut patru ani de atunci, iar Molyneaux a decis ca a venit timpul sa incerce din nou si sa creeze un God-game to end all god games. Drumul spre Iad insa este intotdeauna pavat cu intentii bune si din multe puncte de vedere, Black & White 2 este un pas inapoi fata de predecesorul sau.

Black & White 2 Black & White 2 Black & White 2

     Unul dintre neajunsurile primului B&W era ca la un moment dat nu mai stiai efectiv ce ai de facut, de multe ori obiectivele care trebuiau indeplinite fiind cel putin vagi. Sequel-ul nu mai are aceasta problema, lucrurile fiind clarificate de la bun inceput: esti un zeu care se reintoarce in taramul pe care l-a cucerit in primul B&W, deoarece grecii aflati sub protectia sa sunt macelariti de catre Azteci. Singura optiune ramasa este sa fugiti impreuna cu ce a mai ramas din tribul grecilor, pentru a va reorganiza si a-i cuceri in final pe Azteci. Simplu, nu? Problema e ca premiza de la care pleaca jocul este cel putin ciudata din punctul meu de vedere, deoarece dorinta de razbunare ma face un zeu rau din capul locului. Poate ca eu vreau sa-mi mut poporul in alta parte si sa traiesc in liniste si pace pana la adanci batraneti. De ce sa incep o campanie de cucerire? Ce sa spun, sunt bun sau rau doar in functie de cum le rup capul inamicilor, daca vreau sa-i trec prin foc si sabie sau sa-i impresionez cu orasul meu magnific. De asemenea, avand in vedere ca sunt singurul zeu al acestei lumi (pe restul i-ati eliminat in primul B&W), de ce trebuie sa fug de Azteci? Nu pot sa-i distrug pur si simplu cu o fluturare a mainii mele divine ca pe niste insecte? Ce fel de zeitate sunt daca imi iau talpasita imediat cum apare o armata mai mare decat a mea la orizont?

Black & White 2 Black & White 2 Black & White 2

   Cele doua modalitati in care puteti aborda jocul definesc foarte clar linia dintre bine si rau: puteti sa construiti un oras impresionant si sa convingeti locuitorii celorlalte orase sa vi se alature de buna voie, sau puteti sa creati armate imense cu care sa calcati in picioare tot ce misca. Exista bineinteles si varianta de a combina cele doua abordari, insa veti fi incadrat tot in categoria evil. Sa detaliem. Construirea oraselor in B&W 2 este extrem de simpla si de intuitiva, totul facandu-se cu ajutorul rozatorului. Vreti sa construiti o casa? Click pe una deja existenta, alegeti locul potrivit si click again. Asta-i tot (in cazul in care este vorba de o cladire noua, va trebui s-o selectati din toolbar-ul din josul ecranului). Daca aveti cativa discipoli care sa se ocupe de constructii, ei se vor apuca constiinciosi sa ridice cladirea cu resursele pe care le aveti la dispozitie. Sau puteti sa faceti chiar voi chestia asta, daca va grabiti in mod special. De remarcat ca drumurile se construiesc in acelasi stil si nu necesita nici un fel de resurse.

     Cu toate ca la prima vedere ideea de a construi un oras impunator este excelenta, realitatea este ca veti avea foarte multa bataie de cap. In primul rand, locuitorii sunt complet imbecili. Vorbesc la modul cel mai serios. Nu sunt in stare sa-si ridice nici macar o casa de unii singuri, chiar daca urla in gura mare ca au nevoie ca de aer de ea. Trebuie sa veniti voi, zeitatea, sa le construiti cladirile una cate una. De asemenea, au niste doleante cel putin dubioase, de genul “Construieste-ne inca un storehouse” – Pai, da, moment, ca cel existent nici macar nu e plin cu resurse – “Nu conteaza, mai construieste-ne unul”. Nu am putut sa nu remarc lipsa templului maret din primul B&W care-mi era inchinat, locul acestuia fiind luat acum de un town center care indeplineste aceleasi functionalitati. Nimic de zis, puteti sa construiti si temple in orasul vostru, dar acestea nu vor nici pe departe la fel de impunatoare precum cel din primul B&W. Acest lucru, corelat si cu faptul ca veti avea foarte mult micromanagement pe cap va va face sa va simtiti cel mult ca un rege si nu un zeu atotputernic. Revenind insa la oras, modul in care va cresteti influenta (zona in care puteti sa actionati direct asupra lumii) a fost schimbat fata de prima parte, acum cladirile fiind cele care va maresc sfera de influenta. Pai si care e problema? Problema e ca atunci cand veti avea nevoie sa ajungeti intr-o anumita zona in mod special (cum ar fi niste zacaminte de minereu, o resursa foarte rara in joc) va trebuie sa construiti cladirile la marginea ariei voastre de actiune pentru a o mari in directia dorita. Astfel, se va ajunge la situatii hilare in care mai multe cladiri vor trebui sa fie insirate in linie dreapta pentru a ajunge la locul cu pricina, in loc ca influenta sa creasca radial, pe masura ce se dezvolta orasul.

Black & White 2 Black & White 2 Black & White 2

     Din pacate, nici partea de RTS nu este cine stie ce. Nu exista formatii de lupta, subtilitati tactice, avantajul terenului inalt sau alte chestii de gen. Aici castiga cine are armata mai numeroasa. Simplu si la obiect. Daca intr-o batalie voi aveti 50 de hopliti si inamicul 60 de soldati, el va castiga intotdeauna. Faptul ca unitatile castiga experienta din batalii nu va va ajuta prea mult, fiindca oricum nu veti sta sa aveti grija de plutoanele voastre. De asemenea, din moment ce locuitorii orasului sunt complet tampiti, era normal ca si soldatii sa aiba aceeasi lipsa acuta de IQ, deoarece armata o recrutati din populatia orasului. Astfel, nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut cum un pluton de arcasi a fost macelarit de o mana de soldati inamici, pentru simplul fapt ca nu le-am dat ordinul sa-i atace. Nu conta ca mureau pe capete, ei stateau senini pe loc si-si asteptau moartea inevitabila. A, ce-i drept, imi palpaia o iconita in partea dreapta-jos a ecranului, care ma anunta ca plutonul respectiv este atacat. How about that? Faptul ca puteti construi ziduri pentru protectia orasului este fix apa de ploaie, pentru ca dintr-un motiv care personal imi scapa, inamicii pe care-i veti intalni pe diverse insule nu va vor ataca decat foarte rar si chiar si atunci probabil ca e vorba de un comportament predefinit de designeri pentru acel nivel. Nu conteaza ca voi n-aveti nici un soldat iar ei au o armata de 200 de oameni, ei va vor urmari senini si foarte interesati in acelasi timp cum va construiti linistit orasul, pentru ca apoi sa ii calcati in picioare. De o diversitate in privinta armatelor nici nu poate fi vorba. Hopliti, arcasi si masini de asediu. Atat. Cavalerie? Pai de unde cavalerie din moment ce toate insulele sunt aproape pustii in privinta animalelor salbatice? Atunci macar sulitasi? Da, da, puteti sa visati in continuare.

Black & White 2 Black & White 2 Black & White 2

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei