Blacklight: Retribution Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 15:19

Blacklight: Retribution Review

Găsesc fascinant efectul recompensei dozate din shooter-le şi mai ales MMOFPS-urile tot mai dese din ultima vreme. Call of Duty, Team Fortress 2 (de când s-a transformat în Hat Fortress), Syndicate, Tribes: Ascension şi aşa mai departe.

O droaie de jocuri mizează pe sisteme din ce în ce mai complexe şi mai stufoase de recompense, elemente de inventar sau atribute, jocuri în care nu mai e suficient să înţelegi controlul hărţii, să ţinteşti şi să fii atent la mişcările adversarilor. O, nu. Acum îţi alegi specializări, îţi configurezi abilităţile şi echipezi combinaţii de obiecte în urma unor atribute numerotate sau, în cazurile mai elaborate, formule matematice.

blacklightretribution039 blacklightretribution038

Nu mă înţelegeţi greşit. Elementul de continuitate în dezvoltarea ego-ului virtual e interesant şi într-un fel presupun că ideea de a fi ceva mai puternic după fiecare victorie oferă o doză de motivaţie atunci când vrei să atragi masele pentru durate mai lungi de o săptămână. Mai ales când jocul în sine e gratuit şi te bazezi pe microtranzacţii ca să poţi acoperi costurile de producţie, cum e cazul de faţă. Pe de altă parte,  atributele şi puterile personalizabile alterează radical cerinţele faţă de jucător, uneori în maniere destul de discriminatorii.

Am pornit aşadar Blacklight Retribution aşteptându-mă să scrâşnesc din dinţi de fiecare dată când aveam să întâlnesc elemente care îmi displac profund în genul pe care îl reprezintă, sau cel puţin care m-au obosit de-a lungul celor nu-ştiu-câte shootere de format similar. Dar spre surpriza mea, prejudecăţile vizavi de Blacklight mi-au fost demontate pe rând.

Primul meu contact cu jocul a avut loc la aproximativ o oră după ce mi l-a trântit în braţe Bossman. Dat fiind că habar n-aveam ce e exact, titlul extrem de insipid şi probabil extras aleator dintr-o pălărie plină cu termeni „awesome” (precum „Ascension”, „Absolution”, „Redemption” ş.a.m.d) nu mi-a inspirat cine ştie ce încredere. Dar adevărul e că am văzut jocuri mai bune cu titluri mai idioate.

blacklightretribution037 blacklightretribution036

Un ecran de login şi un tutorial mai târziu, îmi sunam prietenii ca să-i conving să descarce ceva shooter cu nume nememorabil pentru că – „aveţi încredere în mandea” – adăugam pompos, e ceva acolo. Vedeţi voi, încercând să înţeleg structura hărţilor şi luptând iniţial cu handicapul de a nu înţelege pe deplin mecanica şi abilităţile, am descoperit tot felul de mici artificii extraordinare. Idei strălucite, chiar dacă nu radicale, fără de care Blacklight n-ar fi altceva decât un Call of Duty futurist cu balistică nasoală.

Spre exemplu, s-a înlesnit dramatic orientarea în spaţiu a tuturor jucătorilor printr-un element de regulă rezervat componentei single-player: poţi vedea, pentru scurt timp, poziţiile tuturor adversarilor, aliaţilor, consolelor de echipament şi obiectivelor prin ziduri. Şi astfel poţi anticipa atacuri, formula strategii  şi evita capcane.

Unealta care permite această viziune a la Predator se numeşte Hyper Reality Visor şi se încarcă destul de repede, dar există un echilibru foarte inteligent în parametrii ei care nu permite abuzul, deşi poate fi considerată coloana vertebrală a tuturor mişcărilor de pe hartă. Practic, e un wallhack autorizat şi echilibrat de producători care anulează din start eficienţa camping-ului şi accelerează ritmul jocului.

blacklightretribution035 blacklightretribution034

Apoi, distanţele şi scenografia – hărţile nu sunt nici prea mari, nici prea mici, în sensul în care, odată ce înţelegi formatul lor, vei avea mereu suficient timp să orbitezi între punctele de control din Domination şi totuşi nu vei pierde prea mult timp căutând acţiune şi eventuale victime. Iar scenografia – ei bine, există destul de mult decor sugestiv în Blacklight, fără să fie atât de multicolor şi dens încât să nu vezi  inamicii de recuzită.

Chiar şi tema neoindustrială predominantă nu pare fumată (deşi fumăm la ea de la Quake încoace, cu role peste role consumate prin Unreal Tournament, Half-Life sau, mai nou, Syndicate), în mare parte pentru că eficienţa geometrică şi combinarea naturală a spaţiilor largi cu cele înguste sunt cu o clasă peste orice level design am văzut într-un FPS contemporan. La care se adaugă jocurile de lumină – Blacklight e singurul titlu în care mi s-a întâmplat să mă orbească soarele şi să fiu împuşcat subit între sprâncene, deşi aveam şi eu, la rândul meu, casca duşmanului în cătare.

blacklightretribution033 blacklightretribution032

La rândul lor, modul de capturare a punctelor sau manipularea consolelor pentru deschiderea /  închiderea unor uşi au un element interactiv interesant – trebuie să alegi stânga sau dreapta, corelând numărul din direcţia aleasă cu cel din centru. Un puzzle stupid şi simplu, sigur, dar când se trage asupra ta cu întregul armament al unui mic stat african, nu cred că ai vrea să rezolvi puzzle-ul Google ca să capturezi punctul de control.

Ce-i drept, mai puţin impresionantă e texturarea hărţilor – unele porţiuni sunt realizate cu o lene incredibilă (sau poate în grabă), iar din punct de vedere vizual Blacklight nu e foarte omogen. Unele elemente arată senzaţional – modelele jucătorilor, armele, echipamentul adiţional (unde mai pui că sunt personalizabile), dar altele – efectele armelor, exploziile sau bloom-ul – sunt kitchoase şi nu se ridică la normele impuse de restul jocului.

blacklightretribution031 blacklightretribution030


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
S-a descoperit un nou simptom al COVID
24/11/2020 16:46

Cercetătorii americani sustin că au găsit un simptom al infectării cu Sars-Cov-2. După ce s-a aflat deja că multe dintre persoanele infectate isi pierd gustul si mirosul, acum specialistii vorbesc despre ...

Viitorul secretar de stat de la Washington, fiul unuia dintre cei mai tineri supravieţuitori ai Holocaustului. Este francofon, iubește rockul și are maniere impecabile
24/11/2020 16:30

Antony Blinken, nominalizat luni de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de secretar de stat in viitorul guvern de la Washington, este francofon şi pasionat de chitară, remarcă AFP. Consili ...

ȘOCANT: Polițist de frontieră, găsit mort, având gâtul tăiat cu flexul. S-ar fi sinucis pe fondul unei depresii declanșate după ce s-a vindecat de COVID-19
24/11/2020 12:33

Un poliţist de frontieră din Berezeni a fost găsit, luni, mort in propria locuinţă, avand gatul tăiat cu flexul. Potrivit anchetatorilor, bărbatul de 43 de ani si-ar fi pus capăt zilelor. Acesta fusese ...

Panică la Palat. Regele Spaniei se află în carantină
24/11/2020 08:45

Regele Spaniei Felipe al VI-lea se află in carantină după ce a intrat in contact cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID-19, a anunţat Palatul Regal, relatează AFP. „O persoană cu ...

Nicolas Sarkozy, fostul presedinte francez, judecat in dosarul
23/11/2020 18:09

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat la Tribunalul Corectional din Paris, incepand de luni si pana la 10 decembrie, cu privire la coruptie si trafic de influenta in dosarul "interceptaril ...

Sindicatul Europol: Rugăm hoţii să nu fure după ora 18:00
23/11/2020 14:40

Potrivit sindicaliştilor de la Europol, şefii de la IPJ Harghita i-au anunţat pe subalterni că de acum incolo vor munci cate 12 ore, de luni pană sambătă, intre 06:00 - 18:00. În cazul unor urgen ...

Angajații Spitalului Județean de Urgență Bacău se tem de vaccinul anti-COVID
23/11/2020 13:15

Directia de Sănătate Publică Bacău a inceput interogarea personalului medical din toate spitalele, a celui din centrele de asistentă socială, angajatilor din ambulatorii de specialitate, policlinici, di ...

Suedia, mesaj dur către populație: „Anulați, reprogramați și amânați
23/11/2020 12:15

Premierul Suediei, Stefan Lofven, a transmis un mesaj clar cetăţenilor, in contextul pandemiei. În fata unei mortalităti considerabil mai mari decat in ​​alte tări nordice, Suedia incearcă o var ...

„Beţi câte 50 de grame şi mergeţi mai departe”, sfatul lui Dodon după pierderea alegerilor
23/11/2020 12:00

Igor Dodon, incă preşedinte in funcţie al Republicii Moldova după ce a pierdut alegerile im faţa Maiei Sandu, merge in localităţile in care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul prezidenţial şi ...

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avioanelor Boeing 737 MAX
23/11/2020 11:45

Europa va ridica in ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării la sol din ultimele 20 de luni. Modelul Boein ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei