Borderlands – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:18

Borderlands – RePlay Review

Îmi imaginez că micuţii pionieri care se strângeau prin case la ore fixe, ca să prindă cinci minute de Mihaela, Pin Pin sau omuleţul lui Gopo nu au suspectat nicio clipă la ce va fi folosită tehnica animaţiei, atât de dragă lor.

E greu să prevezi că o chestiune atât de inocentă şi copilărească va fi utilizată câteva decenii mai târziu pentru a-ţi băga în sperieţi spectatorii cu desene animate horror, a vărsa kilolitri de sânge pe celuloid sau a învolbura apele deja controversate ale hentaiurilor de pretutindeni. Dar ceea ce ne interesează pe noi e tendinţa – în ultimul timp relativ frecventă – de a folosi stilul de desen animat pentru a decora jocuri video.

Pentru cei care apreciază acest stil, efectul este spectaculos – eu de pildă îmi căutam maxilarul pe jos după ce am văzut XIII pentru prima oară: nu-mi venea să cred că o bandă desenată pe care o ţinusem în mână, o traversasem pagină cu pagină empatizând cu protagonistul în timpul fiecărui necaz, va prinde viaţă în 3D, chiar în faţa ochilor mei.

Mad Mel: Beyond Thunderfallout

După ce aţi debarcat în primul nivel, nu o să vă ia prea mult timp să dibuiţi de unde exact îşi trage Borderlands inspiraţia. Se face că o grămadă de indivizi au aterizat asemeni prospectorilor din America de Nord pe Pandora, o planetă care promitea cantităţi intimidante de minerale valoroase. Ei bine – ghinion – fiindcă tot ce au găsit nefericiţii colonişti au fost ruine şi deşert. Mai mult deşert decât ruine, dar în sfârşit.

Ceea ce n-am înţeles eu din această premisă este cum e posibil ca într-un viitor (sau mă rog, într-un univers) în care călătoria interplanetară e posibilă, nu se putea studia structura geologică a planetei de la distanţă, ca să nu se mai obosească nimeni să-şi ia bilete-dus şi să rămână blocaţi într-un loc unde un boschet cu măceşe e un vis frumos.

Evident că în lipsa unei organizări serioase, s-a dezlănţuit anarhia şi oricine nu deţine o armă de foc trebuie să sape, vorba lui Clint Eastwood. Singura speranţă a „naufragiaţilor” este un mit local conform căruia pe undeva ar fi ascuns un buncăr încărcat cu artifacte şi tehnologie extraterestră de valoare incomensurabilă.

Aici intri tu în ecuaţie, alegând una din patru clase de personaje – Berserker, Hunter, Soldier sau Siren. Rolurile „tradiţionale” sunt de tank, sniper, support gunner respectiv rogue, dar specializările îi trunchiază ceva mai elaborat. Astfel, fiecare personaj are o abilitate specială pe care o dobândeşte odată cu atingerea nivelului 10, abilitate care va fi mai departe îmbunătăţită de Skillpoint-urile pe care le investiţi în oricare din cele trei ramuri ale fiecărui protagonist.

Soldatul, spre exemplu, poate plasa o turelă la picioare. În funcţie de ce abilităţi aţi ales, aceasta poate vindeca membrii grupului care stau lângă ea şi/sau aproviziona stocul lor de muniţie. În plus, specializarea Medic permite ca atunci când împuşcaţi partenerii de măcel, să-i loviţi cu… sănătate. Nu v-ar veni să credeţi de câte ori o duzină bine plasată de alice în scăfârlia unui camarad poate să-i salveze viaţa. În fond, nici mie. Hunter-ul cheamă în ajutor o pasăre absolut devastatoare, în timp ce Siren accesează o formă de Stealth numită Phase Walk.

Berserker este poate cel mai amuzant dintre cei patru, căci abilitatea lui specială constă în efectul „Pumnii mei minte nu are”, prin care devine o maşinărie de împărţit scatoalce de neoprit pentru o perioadă scurtă de timp. Ce e de fapt amuzant în toată tevatura e că în această formă, Berserkerul urlă cam ca la un meci de fotbal în timp ce mută gura la spate oricărui raider suficient de ghinionist încât să se afle pe traiectoria directă a pumnilor matahalei. Ceea ce, vă asigur, vă va împinge camarazii la disperare după 3-4 ore de răcneală animalică.

Eroii ca eroii, dar mobii? Cam ca în orice hack’n’slash sau FPS RPG, se vor repeta hoarde după hoarde de adversari generici din câteva categorii. Credeţi-mă că după câteva ore m-am săturat şi eu să mă bat cu aceiaşi raideri, aceleaşi goange şi păsări şi viermi subterani.

Cred că singurele momente când am tresărit din acest punct de vedere au fost unele bossfight-uri; de la monştri uriaşi şi până la buggy-uri într-o arenă improvizată din table şi gunoaie, boşii sunt fiecare o experienţă. Asta din punct de vedere al prezentării, deoarece din păcate toate luptele au aceeaşi soluţie – tragi până rămâi fără gloanţe sau a murit ţinta. Ceea ce de la un punct încolo devine extrem de monoton şi am sperat un pic să văd un puzzle sau un strop de provocare mai cerebrală.

Cred că merită enunţat de pe acum că nu văd niciun motiv pentru care să jucaţi Borderlands în single-player – pe lângă sinergia dintre personaje, pot spune destul de sincer că argumentul principal pentru care am dus jocul la capăt a fost distracţia oferită de încă trei băieţi supăraţi pe viaţă cu care am demolat, hectar cu hectar, bazele de raideri uitate în deşert. De fapt, dacă dezbrăcăm jocul de aspectul cooperativ, descoperim o poveste destul de fadă, un decor care se schimbă prea puţin ca să impresioneze şi un gameplay care îşi pierde toată sarea şi piperul când realizezi cu stupoare că repeţi acelaşi algoritm zeci de minute la rând, singura motivaţie fiind loot-ul.

O "noutate" subtilă, dar care probabil va atrage doar un tip aparte de gameri, este prezenţa unor secvenţe de platforming: pentru a ajunge la cutii şi recompense ascunse, ori pentru a rezolva câte un obiectiv mai obscur, va trebui să vă căţăraţi pe case, butoaie sau alte elemente de decor pentru a atinge praguri altfel inaccesibile. „Concursurile” iscate din când în când între membrii grupului, lacomi ca o ceată de pirahna în timpul sezonului uscat, au generat certuri şi chiote de bucurie în voicechat-ul jocului odată ce unul sau altul găsea în sfârşit recompensa din vârful vreunei colibe uitată de Dumnezeu.

Un alt element – deloc nou, dar distractiv – este prezenţa vehiculelor. În timp ce un personaj conduce, un al doilea poate controla lansatorul de rachete sau mitraliera cu care este echipat buggy-ul. Partea bună este că există quest-uri şi boşi cu care vă veţi lupta din maşină şi astfel să schimbaţi placa din goană după loot per pedes în goană după loot motorizată. Dar nu vă faceţi iluzii, deosebirea nu e chiar aşa mare.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:40

BANCUL ZILEI

06:03


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
24 de milioane de americani riscă să moară de foame. „Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii
25/11/2020 08:15

Aproape 24 de milioane de americani riscă să nu aibă ce manca. Numărul a crescut cu un sfert, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cozile din fata băncilor de alimente si a cantinelor sociale sunt din c ...

FOTO - ȘOCANT! La București, bolnavii cu COVID sunt conectați la oxigen pe holuri
25/11/2020 08:00

La Institutul „Matei Bals" din Bucuresti, pacientii cu COVID-19 sunt intinsi pe paturi de campanie sau conectati la oxigen direct pe holuri din cauză că in sectia de Terapie Intensivă si in saloan ...

Sinagoga Yetev Lev din New York,amendată cu 15.000 de dolari pentru organizarea unei nunți cu mii de participanți
25/11/2020 07:15

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunţat amendarea unei sinagogi acuzate că a incălcat regulile sanitare in condiţiile in care metropola se luptă cu o revenire a epidemiei de COVID-19 deoarece a p ...

FOTO/VIDEO - Friganele umplute cu brânză
25/11/2020 07:09

 Ingrediente   12 bucăti Felii de paine 250 g Branză de vaci 100 ml ...

Fostul rege spaniol Juan Carlos ar fi ascuns milioane de euro in doua banci din Elvetia
24/11/2020 23:30

Fostul rege spaniol Juan Carlos a ascuns in doua banci elvetiene milioane de euro obtinute in urma unor tranzactii cu actiuni, prin conturi ale Fundatiei Zagatka, societatea pe care ar fi folosit-o pentru a dis ...

S-a descoperit un nou simptom al COVID
24/11/2020 16:46

Cercetătorii americani sustin că au găsit un simptom al infectării cu Sars-Cov-2. După ce s-a aflat deja că multe dintre persoanele infectate isi pierd gustul si mirosul, acum specialistii vorbesc despre ...

Viitorul secretar de stat de la Washington, fiul unuia dintre cei mai tineri supravieţuitori ai Holocaustului. Este francofon, iubește rockul și are maniere impecabile
24/11/2020 16:30

Antony Blinken, nominalizat luni de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de secretar de stat in viitorul guvern de la Washington, este francofon şi pasionat de chitară, remarcă AFP. Consili ...

ȘOCANT: Polițist de frontieră, găsit mort, având gâtul tăiat cu flexul. S-ar fi sinucis pe fondul unei depresii declanșate după ce s-a vindecat de COVID-19
24/11/2020 12:33

Un poliţist de frontieră din Berezeni a fost găsit, luni, mort in propria locuinţă, avand gatul tăiat cu flexul. Potrivit anchetatorilor, bărbatul de 43 de ani si-ar fi pus capăt zilelor. Acesta fusese ...

Panică la Palat. Regele Spaniei se află în carantină
24/11/2020 08:45

Regele Spaniei Felipe al VI-lea se află in carantină după ce a intrat in contact cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID-19, a anunţat Palatul Regal, relatează AFP. „O persoană cu ...

Sindicatul Europol: Rugăm hoţii să nu fure după ora 18:00
23/11/2020 14:40

Potrivit sindicaliştilor de la Europol, şefii de la IPJ Harghita i-au anunţat pe subalterni că de acum incolo vor munci cate 12 ore, de luni pană sambătă, intre 06:00 - 18:00. În cazul unor urgen ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei