Braid Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:08

Braid Review

un individ pe nume Jonathan Blow s-a declarat nemulţumit de felul în care Ubisoft (şi alţii) au folosit de mecanica manipulării timpului, fiind ferm convins că potenţialul acesteia merge dincolo de un simplu rewind de câteva secunde sau o încetinire pentru a trece de o uşă care se închide prea repede. Aşa că a făcut ceea ce ar face oricine suficient de inspirat încât să creeze ceva interesant şi suficient de ambiţios încât să nu abandoneze ideea doar pentru că nu are o trezorerie în spinare.

Rezultatul eforturilor sale este Braid, un puzzle-platformer 2D aparent simplist. Însă o lume conturată în acuarele, un protagonist despre care nu se ştie mai mult decât numele – Tim – şi un design familiar de pe vremea celui dintâi Mario Bros. reuşesc să alcătuiască o demonstraţie de forţă artistică mai mult decât convingătoare.

La suprafaţă, povestea e simplă. Prinţesa a fost răpită de un monstru, iar tu, fostul ei prieten, trebuie să o salvezi. Sau cel puţin aşa pare. Fiindcă oricât de mult aş vrea să turui despre simbolismul din Braid, metaforele inteligente şi remarcile obscure, credeţi-mă când vă spun că aş comite o crimă gravă dacă v-aş limita cu prisma mea de gândire, deoarece conceptul are mai multe feţe şi interpretări.

Totuşi, chiar şi fără să ştiţi povestea trebuie să înţelegeţi un fapt clar despre textele şi trimiterile din joc: sunt atât de obscure încât l-ar face şi pe David Lynch să se bâlbâie. Unde crezi că ai „descrifrat” metafora şi ai ajuns la o concluzie plauzibilă, vei lua un brânci într-o cu totul altă direcţie, agăţându-te disperat de acel „dacă” de parcă îţi pierzi minţile.

E chiar frustrant, dacă nu ai răbdarea şi predispoziţia să te laşi tras într-un vârtej de idei care se leagă foarte fragil şi nesigur. Dar interpretările pe care le vei ataşa jocului îi vor acorda un volum şi o consistenţă pe care liniaritatea şi clişeele majorităţii titlurilor contemporane nu le pot dobândi.

„Vreau să-l întrec pe Tatăl-Timp, aşteptându-l cu propria mea coasă.” H.G. Wells

Braid e structurat pe mai multe lumi, iar în fiecare din ele ţi se prezintă o mecanică distinctă prin care pot fi rezolvate puzzle-urile. Ceea ce îl face să strălucească cu adevărat este că oricine poate juca Braid – regulile sunt simple, partea de platforming este o faţadă subţire, iar greutatea jocului constă în apelul mecanicii la ingeniozitatea utilizatorului – nu în reflexe sau sisteme de legi şi postulate complicate.

Dacă prima lume prezintă doar pasager sistemul de derulare al timpului, în cea de a doua întâlnim obiecte care sfidează legile „de bun-simţ” ale spaţiului şi timpului, iar „convenţiile” încep să curgă, din ce în ce mai interesante şi mai complexe. Veţi întâlni niveluri în care timpul „merge” normal atunci când avansaţi şi se derulează înapoi dacă mergeţi în spate. Veţi întâlni niveluri în care fiecare acţiune lasă în urmă o „umbră” care, după derulare, desfăşoară acţiunile executate anterior. Lucruri pe care mă pot baza când spun că Jonathan Blow a despicat firul temporal în patru şi a inventat puzzle-uri care frizează genialul.

E posibil ca unii sau alţii să strâmbe din nas când aud că două dintre niveluri şi-au făcut loc prin mai multe lumi, dar soluţiile aceluiaşi puzzle sunt radical diferite când ai la dispoziţie alte puteri. Nivelurile respective le consider un fel de glumă fină la adresa producătorilor mainstream – cam câte lucruri diferite şi interesante poţi face în acelaşi cadru, atâta timp cât diferă uneltele care îţi sunt puse la dispoziţie.

Derularea în sine nu este greoaie sau agasantă când e folosită în mod repetat – ceea ce dă un imbold consistent tendinţei de a încerca tot felul de soluţii demente la care vă puteţi gândi. Mai ales că Tim nu poate muri. Dacă asta distrugea senzaţia de provocare din Prince of Persia, aici posibilitatea de a derula oricând după ce ai dat nas în nas cu vreun monstru încruntat te lasă să te concentrezi asupra părţilor cu adevărat importante: rezolvarea puzzle-urilor.

Scopul în fiecare lume este să culegi câteva piese de puzzle şi să reconstruieşti o imagine din ele. Reconstruirea în sine este mult mai uşoară decât culegerea pieselor, dar oferă o oarecare stare de recompensă după migrenele provocate de obţinerea unei piese plasată suficient de departe cât să te scarpini după o ureche ca să-ţi dai seama cum vei ajunge la ea.

De aceea consider că lansarea lui Braid e o gură de aer binemeritată de către comunitatea de gameri. Iar faptul că un joc exclude cu desăvârşire aşa-zisele „provocări” reprezentate de clişee precum Simon Says sau combo mashing şi permite o libertate totală când vine vorba de trial and error, fără să compromită natura complexă a încercărilor prin care suntem trecuţi, e un motiv serios pentru susţinerea producătorilor independenţi.

Grafica a la acuarelă contribuie şi ea la natura casual, uşor de digerat. Decorul e plăcut fără să fie generic, culorile se îmbină mlădios, iar arta lui David Hellman nu are nevoie de bloom sau HDR ca să strălucească. E pentru prima oară în ultimii cinci ani când arăt un joc mai multor persoane care nu sunt pasionate de domeniu şi mi se confirmă în unanimitate că am în faţă un tablou animat care se expune natural, fără steroizi grafici sau artificii ieftine.

Sunetul la rândul său completează acest tablou cu brio. Muzica plăcută ce accentuează sentimentul de rewind prin derularea ei inversă nu irită urechea în niciun punct şi nu se împiedică de vreo nepotrivire de cadru. Chiar a fost nevoie să-mi spună cineva că muzica e licenţiată, pentru că altfel aş fi putut jura că a fost compusă expres pentru fenomenul Braid.

“Now we’re all Sons O’ Bitches.”- Kenneth Bainbridge

Domnilor, cred că avem în faţă o capodoperă. O capodoperă în acelaşi sens în care şi Portal e una – o experienţă cerebrală şi plăcută, niciodată frustrantă fără a recompensa, niciodată anostă sau monotonă.

S-a ridicat însă problema duratei şi lipsei rejucabilităţii. E drept, Braid e o pastilă de unică folosinţă ce se topeşte destul de repede, chit că lasă în urmă un gust unic, dar editorul de niveluri lansat recent de Jonathan Blow are potenţialul să producă un întreg flacon de astfel de pastile.

Şi în plus, dacă cineva nu e suficient de inteligent încât să încadreze durata relativ scurtă în contextul experienţei deosebite, mă îndoiesc că acel cineva ar putea să termine jocul în sub 30 de ore. Ceea ce e un paradox în sine, având în vedere că problema enunţată dispare.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
ULTIMĂ ORĂ Un polițist a fost găsit ÎMPUȘCAT în cap, în mașină
26/11/2020 17:42

Un poliţist de 29 de ani, ajutorul şefului de post din comuna Găiseni, judeţul Giurgiu, a fost găsit impuşcat in cap intr-un autoturism, pe un drum comunal. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchet ...

Batrana de 87 de ani jefuita de 300.000 de euro. Talharia a fost raportata de fiul victimei intr-un sat din judetul Arad
26/11/2020 13:33

 Politistii aradeni au demarat o ancheta dupa ce aproximativ 300.000 de euro ar fi fost furati dintr-un seif aflat in casa unei femei de 87 de ani, din localitatea Pancota, victima relatand ca o ...

Accident în Giurgiu. O autocisternă bulgărească încărcată cu sodă caustică s-a răsturnat
26/11/2020 12:28

O autocisternă bulgărească incărcată cu sodă caustică s-a răsturnat joi pe DN 5 B, la ieşirea din localitatea Schitu, judeţul Giurgiu, pe sensul de mers spre localitatea Ghimpaţi. Pompierii din cadr ...

Spaniola nu va mai fi limba oficială a Spaniei
26/11/2020 12:18

Ar putea părea un titlu dintr-un ziar de satiră dar nu este: spaniola nu va mai fi limba oficială a statului spaniol sau „lingua franca” (comună) in invătămant, măsura fiind inclusă in noua ...

 SUA - 2.400 de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, cel mai mare bilanț de la începutul pandemiei
26/11/2020 10:19

Statele Unite au anunţat miercuri, in ajunul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, peste de 2.400 de decese asociate COVID-19 in 24 de ore, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins, un bilanţ a ...

Testări gratuite în 600 de farmacii din Regiunea Romei
26/11/2020 10:15

600 de farmacii din regiunea Romei, implicate intr-o campanie de testare. Multe dintre farmacii au montat corturi pentru testare, angajand personal suplimentar. În urma acestei strategii, capacitatea de t ...

Crucea de pe Caraiman va fi resfință la sărbătoarea Sfântului Andrei
26/11/2020 09:29

Ministerul Apărării Naţionale organizează, luni, de sărbătoarea Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, incepand cu ora 12,00, ceremonialul militar şi religios de resfinţire a Crucii comemorative a Er ...

După 15 ani la cârma Germaniei, Angela Merkel se pregătește de plecare. Când vor avea loc alegerile
26/11/2020 08:15

Guvernul de la Berlin a propus, miercuri, , ca alegerile generale care vor organiza succesiunea sa la cancelarie să se desfăsoare duminică, 26 septembrie 2021. Propunerea făcută in Consiliul de Ministri nu ...

Donald Trump detonează BOMBA și își cheamă fanii la LUPTĂ: 'Aceste alegeri au fost trucate! Trebuie să inversăm aceste alegeri'
26/11/2020 00:07

Preşedintele american in exerciţiu, Donald Trump, a cerut miercuri susţinătorilor săi să "inverseze" rezultatul alegerilor prezidenţiale la mai mult de două săptămani după anunţul victorie ...

FOTO/VIDEO - Un bărbat s-a izbit cu mașina în poarta Angelei Merkel
25/11/2020 14:14

Un individ a lovit intenţionat cu un vehicul, miercuri dimineaţă, poarta sediului Cancelariei Germaniei, in centrul Berlinului. Autorităţile suspectează că incidentul are motivatie politică, probab ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei