Câștigători de cursă lungă, cu bani europeni

aeroport_33340200

Dimensiune font:

| 01-06-2019 09:20

Modernizarea Aeroportului Internațional Iași a devenit o realitate în doar doi ani.

 

 A devenit principala poartă de intrare a investitorilor în regiunea Moldovei, este prezentat ca exemplu de bună practică în utilizarea fondurilor și se află pe lista proiectelor de succes din Uniunea Europeană. Si foarte important este că, în doar doi ani, modernizarea Aeroportului Internațional Iași a devenit realitate.

REZULTATE ÎN TIMP RECORD

Totul a pornit de la dorinţa de a creşte atractivitatea pentru călători, dar şi de a conecta Aeroportul Iaşi la alte puncte aeroportuare naţionale şi internaţionale. De la idee, la concretizarea ei, nu a fost decât un pas şi acesta s-a făcut cu fondurile UE. Lucrările de extindere a infrastructurii aeroportului au început în august 2013 şi au fost finalizate cu succes în octombrie 2015. Pe durata lucrărilor, traficul aerian la Aeroportul Iași nu a fost întrerupt şi nu au fost înregistrate incidente. Cu o singură excepţie, o întrerupere de cinci zile pentru racordarea noii piste la platforma de staționare.

La început, beneficiarul a urmărit să obțină condiții mai bune de operare pentru companii, atragerea mai multor operatori şi înființarea unor noi rute. Acum, se poate lăuda că a ajuns de la o singură rută externă, în 2012, la 19 rute externe, în 2019. Operează zboruri regulate, cu patru companii aeriene, având în total 22 de curse directe. Ţintea creșterea semnificativă a numărului de călători, iar astăzi a ajuns să fie aeroportul regional aflat pe locul trei în ţară, după numărul de pasageri procesați într-un an.

Cifrele anilor de după încheierea proiectului arată că şi rezultatele sunt de cursă lungă. În noiembrie 2017, aeroportul a înregistrat primul milion de pasageri, iar anul trecut acest prag a fost atins cu o lună mai devreme. Practic, au fost depășite toate prognozele inițiale care indicau că se va ajunge la 1 milion de pasageri abia după cinci ani de la darea în folosință a noii piste. Aeroportul Iași, însă, a ajuns la această performanţă chiar mai devreme. În plus, începând cu anul 2016, Aeroportul Iași se auto-susține din punct de vedere financiar 100%.

S-a construit prima pistă de decolare-aterizare cu structură flexibilă din România, şi aceasta a fost chiar aici, la Aeroportul Internaţional Iași. Cu o lungime de 2400 m şi o lăţime de 45 m, are şi o instalație de balizaj luminos de categoria a III-a. A fost finalizată încă din 2014, cu un an mai devreme decât a fost stabilit iniţial. Platforma de staţionare s-a dublat, ajungându-se la 9 stand-uri şi o suprafaţă de 50.000 mp. În doar 5 zile s-a construit o nouă cale de rulare, cu o lungime de 300m.

Recordurile nu se opresc aici. Noul terminal construit, T3, destinat curselor internaţionale, a fost inaugurat la doar şase luni după începerea lucrărilor. Acesta poate primi 320 de pasageri pe oră şi este dotat cu 6 birouri de check-in. Practic, este de trei ori mai mare decât terminalul existent T2, având o suprafaţă de 3600 mp.

„Odată cu finalizarea proiectului, am primit o serie de reacţii pozitive din partea ieşenilor şi nu numai. Români din toate colţurile, dar şi cetăţeni străini ne-au spus că sunt uimiţi de schimbarea rapidă a aeroportului. Cel mai mult a fost apreciat faptul s-a fluidizat traficul. Or, asta se datorează în primul rând construirii noului terminal dotat cu mai multe birouri de check-in şi mai mult spaţiu. Majoritatea dintre ei au sesizat modificările vizibile şi ne-au încurajat să continuăm, fapt care ne bucură şi ne motivează să perseverăm", ne-a mărturisit Ștefan D., angajat al Aeroportului Iași.

POARTA DE INTRARE ÎN MOLDOVA

Proiectul de modernizare a Aeroportului Internaţional Iași ilustrează foarte bine intenția UE privind finanțarea investițiilor în infrastructura de aerodrom. În doar câţiva ani, Aeroportul a devenit o afacere a comunităţii, fiind principalul motor de dezvoltare economică a întregii regiuni şi poarta de intrare în zonă pentru tot mai mulți investitori străini.

A crescut accesibilitatea locală, și ca urmare s-au creat locuri noi de muncă, în special în industria IT. Pluralismul de rute a adus şi mai multe oportunități pentru Municipiul Iași, între care schimburile economice și culturale cu oraşe importante din UE, dezvoltarea unor sectoare ale industriei locale şi, foarte important, facilitarea reîntregirii familiilor plecate în străinătate.

Peste toate acestea, datele furnizate de Aeroportul Iași arată şi o creștere a PIB-ului local. La nivelul anului 2017, PIB-ul judeţului Iași era echivalentul a 90% din PIB-ul statului vecin, Republica Moldova. Cererile de închiriere pentru spaţii de birouri este de 7 ori mai mare faţă de anul 2012. Fără îndoială, poate fi şi o punte de relansare a turismului local.

Povestea Aeroportului Iași nu se opreşte aici. Echipa aerodromului din nordul ţării este tot mai hotărâtă să continue modernizarea infrastructurii prin accesarea fondurilor europene. Pentru finalul anului 2019, Aeroportul Iași estimează o cifră de 1.500.000 de pasageri. În fiecare lună de vară, 150 de mii de pasageri vor beneficia de serviciile aeroportului, iar în perioada rece afluxul lunar de călători nu va scădea sub pragul de 100 de mii.

 

CONTEXT

Proiectul „Dezvoltarea şi Modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi – Extras din SF, în vederea executării parţiale a obiectivului Modernizare Modulul I – etapa intermediară – Pista 2400m – extindere suplimentară platformă parcare aeronave şi terminal pasageri" a fost finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T) 2007 – 2013, Axa prioritară 2 – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport situată în afara axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport, D.M.I 2.4 – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de doi ani și a urmărit dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași. A beneficiat de o investiţie totală de 50,6 milioane Euro, din care 37 milioane Euro cheltuieli eligibile, între care 85% din fonduri europene, 13% contribuția bugetului de stat şi 2% contribuția Aeroportului Iaşi.

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene, „Bani europeni pentru idei românești" și a fost publicat pe http://mfe.gov.ro/campanie-media-bani-europeni-pentru-idei-romanesti/, în cadrul proiectului proiectului ”Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor ESI 2014-2020” (cod MySMIS 12088), cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020. REALITATEA.NET

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei