Călin Netzer: Cred că filmul "Poziţia copilului" este o analiză a unei familii nevrotice

default

Dimensiune font:

| 04-03-2013 17:33

Regizorul Călin Netzer a declarat luni, la o conferinţă de presă, că "Poziţia copilului" - premiat cu Ursul de Aur la Berlin - este, în fond, "analiza unei familii nevrotice" şi un proiect pentru care a făcut un pas înapoi, lăsându-le libertate celor cu care a lucrat, pentru a nu fi prea subiectiv.

 

"A trebuit să comprimăm în filmul acesta 30 de ani de background dintre mamă şi fiu. Nici nu ştiu ce mai e ficţiune şi ce e real", a spus el. "Am ajuns (în timpul proiectului, n.r.) să fac un pas înapoi ca să nu fiu prea subiectiv. Aşa am lucrat şi cu Andrei Butică (directorul de imagine, n.r.) şi cu Răzvan Rădulescu la scenariu", a spus Netzer.

Luminiţa Gheorghiu deţine cea mai grea partitură în film, aceea a Corneliei, o mamă dominatoare, care îşi sufocă fiul cu atenţia sa şi care, atunci când acesta are un accident, preia frâiele întregii situaţii şi încearcă să găsească o soluţie.

Actriţa a povestit că a fost convinsă de rolul său încă de la prima lectură a scenariului. "Era atât de bine scris încât (...) aveam foarte multe etape din scriitură. Mi-a plăcut şi l-am înţeles de la prima lectură ", a spus ea.

"Regizorii şi scenariştii români cred că sunt la ora spovedaniei care durează de vreo câţiva ani", a spus Luminiţa Gheorghiu, referitor la dimensiunea personală a filmelor româneşti.

"Mie îmi place comedia, iubesc să fac comedie, dar, dacă ei fac lucrul acesta, înseamnă că au foarte mult curaj", a spus aceasta. "Norocul meu, artistic vorbind, este că am lucrat cu regizori la fel de exacţi şi precişi ca şi Călin, cu Haneke, Pintilie, Cristi Puiu. Ştie foarte bine ce vrea. Am avut timp să repetăm să discutăm", a adăugat ea.

Luminiţa Gheorghiu şi-a amintit şi că au fost momente în care a discutat anumite scene cu regizorul şi, în cele din urmă, a ajuns să facă ceea ce i se cerea. "Nu fac un lucru ca să fiu amabilă cu regizorul. Chit că nu eşti de acord, chit că te ciondăneşti, important este să fie finalul cum trebuie", a spus actriţa.

Echipa filmului "Poziţia copilului" va fi prezentă pe covorul roşu, luni seară, la premiera de gală, care va avea loc la Teatrul Naţional Bucureşti.

Vlad Ivanov, care are un rol secundar în film, s-a amuzat spunând că a fost sigur că va lua castingul. "Eu am fost foarte sigur că iau rolul. Foarte mulţi din lumea cinematografiei mă asimilează cu personajul negativ, aşa că nu am avut nicio surpriză", a spus el.

Ilinca Goia a povestit că rolul din "Poziţia copilului" a însemnat revenirea ei în lumea filmului, după o absenţă de câţiva ani. "M-am simţit ca şi cum aş fi mers din nou la şcoală, în cel mai frumos mod", a spus ea.

O proiecţie specială deschisă publicului va fi organizată şi la Cinema City din AFI Cotroceni miercuri, de la ora 20.00. La începutul proiecţiei, spectatorii vor avea ocazia să-i cunoască, să le pună întrebări şi să facă fotografii cu protagoniştii filmului: regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Bogdan Dumitrache, Luminiţa Gheorghiu, Adrian Titieni, Ilinca Goia, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu.

Şi spectatorii din alte oraşe vor avea ocazia să-i întâlnească pe actorii şi membrii echipei filmului premiat cu Ursul de Aur. În weekendul de lansare, aceştia se vor întâlni cu publicul din Ploieşti, Cluj, Braşov, Târgu-Mureş, Constanţa şi Craiova şi vor răspunde întrebărilor, la finalul proiecţiilor. O proiecţie unică va avea loc la Bistriţa, pe 8 martie, la Centrul Multicultural Sinagoga, de la ora 20.00. La Slobozia, va rula la Casa de Cultură a Municipiului vineri, de la ora 19.00, iar sâmbătă şi duminică, de la 15.00.
Citeşte şi: Filmul "Poziţia copilului" a primit trofeul URSUL DE AUR, la BERLINALA 2013

Primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin poate fi văzut de spectatorii din România începând din 8 martie. În prima săptămână, filmul va rula în 35 de cinematografe din peste 20 de oraşe: Bucureşti, Cluj, Arad, Timişoara, Constanţa, Craiova, Oradea, Bacău, Braşov, Brăila, Ploieşti, Piteşti, Târgu Mureş, Târgu-Jiu, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Călăraşi, Slobozia, Slatina, Vaslui şi Bistriţa.

"Poziţia copilului" va fi proiectat şi în Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zealandă, Taiwan. Totodată, Beta Cinema, compania care gestionează vânzările peliculei, este în ultima fază a negocierilor pentru distribuţia în Statele Unite şi Marea Britanie.

Pe lângă Ursul de Aur, filmul regizat de Călin Peter Netzer a câştigat şi premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la Berlinală.

"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Sursa: mediafax.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei