CAMPANIA PENALILOR. Primari cu probleme în justiţie, care candidează pentru un nou mandat

default

Dimensiune font:

| 27-04-2016 12:18

Înscrierile pentru alegerile locale s-au încheiat marţi, 26 aprilie. Lista cu candidaţii la primării este stufoasă şi extrem de diversă. Miza pentru alegerile din 5 iunie este mare, iar bătălia se anunţă foarte strânsă. Astfel că, în aventura pentru câştigarea fotoliului de edil s-au aruncat câteva nume de politicieni care au probleme serioase cu legea.
 

 O mulţime de politicieni au dat cu subsemnatul la DNA în ultimii ani. Printre ei se află şi primari, pe numele cărora procurorii au deschis dosare grele. Unii dintre edili sunt condamnaţi, alţii au fost arestaţi sau sunt cercetaţi sub control judiciar, alţii sunt trimişi în judecată, urmăriţi penal sau declaraţi incompatibili. În ciuda problemelor penale cu care se confruntă, mulţi primari, siguri de nevinovăţia lor, au anunţat că vor candida pentru un nou mandat.

În Capitală, situaţia este dramatică: şase primari din şapte au dosare la DNA. Lista este deschisă de Sorin Oprescu (Primăria Capitalei) şi urmează, în ordine, Andrei Chiliman (Primăria Sectorului 1), Nicolae Onţanu (Primăria Sectorului 2), Robert Negoiţă (Primăria Sectorului 3), Cristian Popescu Piedone (Primăria Sectorului 4), Marian Vanghelie (Primăria Sectorului 5). Singurul primar din Capitală care nu a ajuns la DNA este Rareş Mănescu (Primăria Sectorului 6).

Câţiva dintre edilii enumeraţi mai sus nici nu se gândesc să renunţe la candidatura pentru un nou mandat.

Citeşte şi: Marian Vanghelie, Primăria Sectorului 5: "M-am decis să candidez pentru că așa e normal într-o țară democratică. Îi iubesc pe cei din Sectorul 5"

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, cercetat sub control judiciar, şi-a depus marţi, în ultima zi, candidatura pentru un nou mandat de primar de sector. El a spus că a vorbit cu oamenii, iar mesajul lor a fost să candideze din nou, "indiferent de situaţie".

"M-am decis să candidez pentru că așa e normal într-o țară democratică, pentru că majoritatea trebuie să învingă. Vreau să mă conving dacă majoritatea care m-a susținut până acum vine și la vot. Am avut multe întâlniri și discuții și toată lumea m-a sfătuit ca, indiferent de situație, trebuie să candidez pentru că voi obține un scor mare", a declarat Marian Vanghelie.

"Îmi doresc un nou mandat pentru că, în primul rând, îi iubesc pe cei din Sectorul 5. Nu este pentru prima dată. Am mai avut probleme şi, la vremea respectivă, se punea problema tot aşa, de ce ar trebui să candidez. Şi au venit oameni şi m-au susţinut", a mai spus Vanghelie, imediat după depunerea candidaturii.

"Am început cu învăţământul şi voi continua cu învăţământul că cred că trebuie să fie o prioritate pentru România", a mai precizat fostul edil.

Marian Vanghelie este judecat sub control judiciar, din decembrie 2015, după ce anterior a fost în arest preventiv şi în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. Vanghelie a fost trimis în judecată în 7 iulie. Procurorii DNA îl acuză că, în perioada 2006 - 2014, în calitate de primar al Sectorului 5, a cerut şi a primit de la omul de afaceri Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, pentru a favoriza firmele acestuia.

Cristian Popescu Piedone este urmărit penal după tragedia din Colectiv, dar nu a renunţat la candidatura pentru primărie.

"M-am gândit mult în ultimele luni la cine sunt şi ce sunt eu capabil să ofer mai departe comunităţii care mi-a arătat atât de multă încredere. M-am gândit cum îmi pot repara onoarea de om. Voi mi-aţi dat răspunsul: să continuăm împreună ceea ce am început. Mi-aţi spus că vreţi să vă luaţi primăria înapoi. Mi-aţi spus că nu v-am dezamăgit şi nu vreau să o fac nici acum. De ce să nu îmi pun experienţa în slujba dumneavoastră?", a transmis Piedone.

După ce candidatura ca independent i-a fost respinsă, Cristian Popescu Piedone şi-a depus a doua zi adeziunea la filiala Sectorului 4 a Partidului Puterii Umaniste. Tribunalul București a motivat respingerea candidaturii prin faptul că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru un număr de doar 2.550 de semnături din totalul de 5.076 pe care candidatul le-a prezentat.

Candidatura lui Piedone a fost contestată şi de supravieţuitorii tragediei de la Clubul Colectiv. Aceştia au spus că fostul edil nu are dreptul să fie nou primar, în condiţiile în care este urmărit pentru abuz în serviciu. Magistraţii nu au fost de acord cu contestaţia.

Cristian Popescu Piedone a fost primarul sectorului 4 din București din 2008 până în 2015. Anul trecut, la începutul lunii noiembrie și-a dat demisia, ca urmare a incendiului de la clubul Colectiv în care au murit 64 de oameni.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată dosarul Colectiv. Acesta este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, în ciuda faptului că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui, pentru evaziune fiscala.

Ancheta vizează fapte din perioada 2005-2009, când Negoiţă "a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei. (...) Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau".

Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la trei ani şi trei luni cu executare în primă instanţă pentru corupţie, va candida la Primăria Capitalei din partea PDS, partidului condus interimar de Marian Vanghelie.

"Cine depune la urmă, depune mai bine", a declarat Adrian Severin, întrebat de ce şi-a depus pe ultima sută de metri candidatura la Primăria Generală a Capitalei.

Întrebat dacă îi este teamă că ar putea fi scos din cursa electorală din cauza problemelor penale pe care le are, aşa cum s-a întâmplat cu alţi candidaţi, Severin a răspuns: "Nu mi-este teamă de aşa ceva. Unul dintre motivele pentru care candidez este să dau o mână de ajutor unui partid nou, care are curajul să se lupte cu acest sistem care triază politica, înainte ca cetăţenii să o facă".


Şi în provincie, pe lista candidaţilor la alegerile locale din 2016 s-au înscris câţiva primari care se află în vizorul DNA din cauza unor fapte penale.

În ciuda faptului că este cercetat sub control judiciar, după ce a fost arestat şi în 2016, fostul edil al Bacăului, Romeo Stavarache, şi-a depus, din nou, candidatura la Primăria municipiului Bacău.

În funcţie din 2004, Romeo Stavarache este cercetat în mai multe dosare de corupţie, abuz în serviciu şi complicitate la tentativă de fraudare a fondurilor europene.

Romeo Stavarache a fost arestat preventiv în iulie 2014, iar în septembrie acelaşi an a fost plasat în arest la domiciliu timp de cinci luni. În acest an a fost, din nou, arestat la domiciliu, Curtea de Apel schimbându-i ulterior măsura în control judiciar.

În 2015, Stavarache a fost condamnat de o instanţă a Tribunalului Judeţean Bacău la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu. Sentinţa nu este definitivă.

CONTINUARE

rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei